Een van ’s werelds grootste nationale investeringsfondsen belegt in cryptobeurs

0

Mubadala Investment Capital staat op nummer 13 van de grootste nationale investeringsfondsen ter wereld. Het is het eigen fonds van de Verenigde Arabische Emiraten. Mubadala gaat investeren: ‘“a seven-figure” USD amount in Abu Dhabi-based upcoming cryptocurrency exchange MidChains.’ Abu Dhabi is de hoofdstad van de V.A.E., dat uit zeven emiraten bestaat. Zou dit zeer rijke land dat doen wanneer er weinig toekomst meer zou zijn voor crypto/blockchain? Think again! 

“Ik wil de grootste hebben”

De Verenigde Arabische Emiraten zijn meest bekend vanwege de stad/het emiraat Dubai, wat een vakantiebestemming is geworden. Abu Dhabi biedt dan weer het grootste indoor pretpark ter wereld. Met de snelste achtbaan van de wereld. De grootste shoppingmalls van alle Emiraten, net als de grootste moskee. Dus ook dit land wil een eigen cryptobeurs. Misschien ook wel de grootste ter wereld? En het bezit ook meer dan voldoende middelen daarvoor. Hoeveel dergelijke beurzen er in augustus 2019 bestaan? Coin.market geeft er 254 weer. Coingecko.com toont er wel 368. En er komen er steeds bij. (Af en toe moet er een sluiten vanwege malversaties of hacking, zoals het Japanse Mt. Gox en de Canadese QuadrigaCX.)

Pro westers

Abu Dhabi is één van de zeven Arabische Emiraten. De gelijknamige stad is de hoofdstad van het emiraat en van de Verenigde Arabische Emiraten. Net als Dubai maakt ook Abu Dhabi een stormachtige ontwikkeling door. Vanwege het meer conservatieve beleid dat Abu Dhabi altijd gevolgd heeft, is er een achterstand op Dubai die in rap tempo ingehaald wordt. Onder het bewind van de pro-westerse sjeik Khalifa bin Zayed is er een nieuws koers ingeslagen. Rondom de oude stad worden tal van moderne projecten weggezet die ervoor moeten zorgen dat Abu Dhabi ook op de kaart gezet wordt als toeristische bestemming.’

Naar de toekomst kijken…

…betekent voor de V.A.E. diversifiëren. Het land is een belangrijke olie en gasexporteur en lid van de OPEC. Maar het besef kwam allengs dat deze inkomstenbronnen niet onuitputtelijk zijn. Daarom besloot het al vroeg om te diversifiëren. Andere inkomsten nu te genereren voor wanneer vroeg of laat die olie en gasbronnen opdrogen. Dat werden dan o.m.: toerisme; kunst (met schitterende musea). Als financieel centrum en als transporthub vanwege de ligging. Daar komt nu dus een cryptobeurs bij.

Rijk, rijker, rijkst

Hier vindt u de lijst met de grootste nationale investeringsfondsen. Het dertiende grootste ter wereld wil zeggen dat de V.A.E. rond de 250 miljard dollar te beleggen heeft. Het precieze cijfer is gereserveerde informatie. Maar op nummer 10 staat het Public Investment Fund met 320 miljard van Saoedi Arabië. Het allerrijkste nationale investeringsfonds is dan weer van Noorwegen. Het Norway Government Pension Fund Global bezit iets meer dan 1000 miljard dollar. Let wel: nàtionale beleggingsfondsen. De top van deze lijst zeker bestaat niet uit landen die rijk zijn geworden met geld te verkwisten.