De eerste tekenen van een afbrokkelende NAVO

15

Al eerder liet Donald Trump blijken niet al te veel waarde te hechten aan de instandhouding van de NAVO. Het zijn immers de Amerikanen met de meeste slagkracht, en is Amerika op militair vlak niet bepaald afhankelijk van de ‘meelifters’ binnen het machtsblok dat samen gaat onder de noemer ‘Noord-Atlantische Verdragsorganisatie’ afgekort, de NAVO.

America First!

Trump noemde de NAVO verouderd en overbodig. Het is inmiddels voor vele wel duidelijk dat de nieuwe president van Amerika regelmatig diverse invalshoeken belicht betreft zijn visie op zaken, in dit geval de NAVO. Waar hij de ene keer duidelijk maakt dat de NAVO belangrijk voor hem is, noemt hij deze organisatie de andere keer oubollig en overbodig. Immers is het niet voor niets: “America first!”.

Echter het feit dat een NAVO bij tijd en wijle in twijfel wordt getrokken, mag toch niet bepaald genegeerd worden. Wellicht mogen we het opvatten als ‘een hint’ richting het afbouwen van deze NAVO.

Een van de grootste bondgenoten van Amerika, ‘the Netherlands’ lijkt een belangrijke rol te gaan spelen in dit angstaanjagende proces. Precies zoals de Nederlandse regering al een schitterende rol toebedeelt kreeg in het conflict op de grens van Rusland en Oekraïne door in te stemmen op het neerhalen van een toestel met eigen burgers. Je moet er immers wat voor over hebben om een pro-Europese regering in Oekraïne te kunnen doordouwen.

Sancties: het moderne wapen

Maar nu is er het conflict tussen Nederland en Turkije. Het begint te dreigen met harde sancties richting Nederland indien zij de Turkse minister de toegang tot Nederland weigeren. Dit is inderdaad gebeurt. Nederland ziet Mevlüt Çavusoglu liever niet komen omdat dit een omvorming naar een dictatuur van een NAVO-lid in de hand zal werken. Tegelijkertijd maakte Mevlüt Geert Wilders uit voor een ‘nazi’.

Hier nog een Tweet van Turkse bodem met een naar smaakje

Ondertussen gaat het van kwaad naar erger:

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag hard uitgehaald naar Nederland. ,,Nederland moet gaan nadenken over hoe hun vliegtuigen gaan landen in Turkije. Ze zijn nazi-overblijfselen en fascisten”, zei Erdogan volgens CNN Türk. Volgens de krant Daily Sabah verwees de president naar diplomatieke vluchten. Rutte noemt de Nazi-opmerkingen van Erdogan zeer ongepast.

Bron: De Telegraaf

Dergelijke ontwikkelingen zal de verhouding tussen deze twee NAVO-leden alles behalve hechter maken. Het zijn opnieuw signalen dat deze NAVO niet als een hechte unie fungeert en lijkt Donald Trump toch langzaam maar zeker zijn gelijk te krijgen.

Grootschaker Vladimir Poetin zal genieten van dergelijke ontwikkelingen. Hij ergert zich al jaar en dag kapot aan het alsmaar uitbreiden van de NAVO richting zijn grensgebied. Wellicht zullen we nooit te weten komen wat er zich in werkelijk achter de schermen afgespeeld heeft, maar de bemoeienissen rechtstreeks op de grens met Rusland lijkt inderdaad de grens geweest te zijn. We mogen ons langzaam maar zeker gaan opmaken voor een wereld waarin ieder voor zich zal staan.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie