jobIn navolging van: Slecht nieuws voor de Europese arbeidsmarkt | De trend naar slecht betaald werk zet gestaag door in Europa. Voor zover er al nieuwe banen gecreëerd worden volgens de cijfers en statistieken, blijken het vooral korte termijn contracten, deeltijd werk en onderbetaald werk.  We mogen het gerust sociale afbraak noemen en die wordt ook geïnstitutionaliseerd – met de fiat van de overheden.

De sociale ziekte van de tijd verspreidt zich over gans Europa

Ook vanuit België komen er almaar meer klachten dat het land jobs verliest aan Duitse bedrijven door de eerder besproken mini-jobs.  Zoals in de Belgische vleesindustrie bedrijven alleen nog maar de karkassen in vier snijden en de rest naar Duitsland sturen voor alle verwerking.  Nieuwe Belgische postmannen worden sinds 2010 alleen nog maar als “hulp”-postmannen aangenomen, met minder loon en minder verlofdagen dan hun collega’s.  Denk aan 10,50 euro bruto per uur…  En dit ondanks (of eerder waarom) dat Bpost elk jaar meer winst maakt.

In Nederland heb je dan PostNL dat de afgelopen jaren duizenden fulltime postbezorgers vervangen heeft door parttimers.   “Met de leus Postbezorger – deel van je leven werft het bedrijf tegenwoordig gericht studenten, moeders en gepensioneerden. Sinds 2013 werkt PostNL bovendien met werknemers die worden geleverd via de sociale dienst – die werken met behoud van uitkering – en de sociale werkvoorziening.  Volgens directeur Herna Verhagen moet deze stap worden gezien als een onderdeel van het sociaal beleid van PostNL. Tweede Kamerlid voor de Socialistische Partij Sharon Gesthuizen spreekt echter van een ordinaire bezuinigingsmaatregel, waarbij reguliere postbodes ingeruild worden voor goedkopere arbeidskrachten”.

In Groot-Brittannië bestaat het zogenaamd workfare-programma.  Het dwingt werklozen te werken in ruil voor hun uitkering.  “Personen die gedwongen worden te werken via een workfare-programma ontvangen een werkloosheidsuitkering die slechts rond de zestig pond per week bedraagt. Het advocatencollectief Public Interest Lawyers wijst erop dat deelnemers van de programma’s rond de 1,80 pond per uur verdienen, terwijl ze doorgaans bij grote bedrijven worden ingezet.  De programma’s zorgen voor zoveel negatieve publiciteit dat het Britse Departement voor Werk en Pensioenen de namen van de bedrijven waar de werklozen worden ingezet geheim wil houden om ze te beschermen tegen imagoschade. Volgens de actiegroep Boycott Workfare leiden workfare-programma’s tot minder betaalde banen in Groot-Brittannië en de uitbuiting van degenen die gedwongen worden voor niets te werken”.

In landen als Spanje, Griekenland, Portugal en Italië – niet toevallig de grootste crisislanden – is 20 % van de economie zwartwerk, sinds de crisis als noodzaak om te overleven.  Deze ongereguleerde (en niet taxeerbare) arbeid, meest klussen en handelen in allerlei, gebeurt ver onder de gangbare officiële prijzen en concurreert zelfs vaak met de voormalige werkgever.  Nog specifiek over Spanje : “EuroWeeklyNews meldde in augustus 2013 dat hoewel de werkloosheidscijfers van Spanje gedurende de zomer gedaald waren, bijna 94 procent van de arbeidscontracten die de voorgaande maandgetekend werden van tijdelijke aard waren. Een op de drie nieuwe contracten betrof een contract voor een mini-job, waarbij de werkdag korter is dan acht uur en het salaris onder het officiële minimumloon ligt”.

Weg Sociaal Europa?

Bestaat er eigenlijk nog zoiets als een Sociaal Europa? Of zit er gewoon niets anders op, voor de overheden, voor de bedrijven? En waar gaat dit allemaal naartoe? Hoe denkt ù daar nu over…?

7 reacties

  1. Dussss, een basis economie, naast een puur kapitalistische, gegoten in de vorm van de communicerende vaten.

    Opdat je een dikke middelvinger kunt opsteken zodra er uitbuiting plaats vindt, enkel en alleen om een verkeerd model overeind te houden. De vaten communiceren, en mensen “vloeien” naar de basiseconomie, omdat de huidige vorm van uitbuiting geen vreugde of andere toevoeging biedt.

    Anders gezegd, de corporatistische zwijnen zullen alle menselijkheid uit de samenleving wegzuigen om het beest te voeden.

    Gelukkig wordt op dit moment meer dan $ 5 biljoen ($5.000.000.000.000) bijgedrukt per jaar wereldwijd, meer volgt. Een vette deflatoire of inflatoire BIG BUST is onderweg.

    Roll the motherf*cking guillotines.

  2. In de jaren tachtig was er net zoals nu een grote werkloosheid. In die tijd speelde de gedachte om mensen aan het werk te houden, het begrip deeltijdbaan, arbeidstijd verkorting, dit om mensen aan de gang te houden en uit solidariteit.

    Hoe is het mogelijk dat er mensen zijn die een 50- a 60urige werkweek hebben, terwijl anderen thuis zitten (nogal asociaal in mijn optiek)

    indien er te weinig werk is, wat er nu is, verzin iets om de werklozen aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt, dit door middel van banen delen (houdt mensen aan de gang zolang er te weinig werk is) en mensen om te scholen voor werk waar wel g naar is.

    het al eerder door mij genoemde probleem van het gewenste sollicitanten profiel, waarbij alles onder de 40 automatisch wordt afgewezen is uiterst vreemd te noemen, zeker als je je beseft dat de pensioenleeftijd nu naar de 67 is opgetrokken en hoogstwaarschijnlijk naar de 70 gaat. Dit betekend dat mensen van 35 a 40 jaar nog zeker 30 jaar gaan meedoen op de arbeidsmarkt, als je dit afzet tegen de 40 jaar die een 30 jarige gaan meedoen, is het verschil tussen een 30 en 40 jarige werknemer klein te noemen.

    het huidige bestuur wat nederland heeft en vermoedelijk wat in Europa het voor het zeggen heeft, is nog gevangen in de denkwijze van de economische boom van de jaren 90 waarin er inderdaad een arbeidstekort was, indien je toen werkloos was, lag dit vaak aan de werkloze zelf,
    nu is het anders, het bestuur kan niet met een jaren 90 denkwijze de werkloosheid benaderen, het pesten van mensen in de bijstand met treiterwerk, ja treiterwerk, zo noem ik het, want de werkervaring die je verkrijgt met het straatvegen voor een paar euro is niet van dien aard dat je hier betaald werk door vindt, het zou de overheid sieren om mensen werk en opleiding (+ werkgerichte stage) te bieden waarmee daadwerkelijk onvervulde vacatures mee kunnen worden vervuld.

    waarom verzinnen ze wel allerlei programma’s voor werkloze jongeren en laten ze mensen van 40 a 50 jaar die nog zeker 20 jaar productief zijn als een baksteen vallen. wel de VUT afschaffen maar niet mensen bijscholen of omscholen.

    helaas is het voor de overheid en werkgevers eenvoudiger om voor vacatures waar geen mensen voor zijn te vinden, goedkope arbeiders te halen van buiten nederland, zodat de binnenlandse werkloosheid niet zal afnemen.

    in landen als zweden en noorwegen is het gebruikelijk dat je wordt omgeschoold naar werk waar een tekort aan is, indien je werkloos bent, zou nederland een voorbeeld aan kunnen nemen. zeker als de pensioenleeftijd steeds hoger komt te liggen.

    ik maak mij steeds meer zorgen over het bestuur van Nederland/Europa, blijkbaar is het niet de bedoeling dat alle burgers mee kunnen doen in de samenleving, jammer, in Scandinavische landen proberen ze wel om het met zijn allen te doen.

    1. @jaren tachtig

      Wederom weer helemaal een plusje waard.

      Zo verzinnen ‘ze’ dat de vut DE oplossing moest zijn en zo verzinnen ‘ze’ dat langer doorwerken DE oplossing is. Weet je, ‘ze’ doen maar wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: