Energie: We worden toch steeds een beetje groener

6

De nationale slogan ‘oranje boven’ kan misschien ooit vervangen worden door ‘groen boven’. Momenteel neemt het aandeel van groene stroom in ons energieverbruik nog altijd toe. Wat natuurlijk een pluspunt is voor het milieu. In een steeds kapitalistischer wordende wereld is wel alles te koop – behalve gezondheid en een nieuwe aarde (en liefde natuurlijk).

Inmiddels 6,6% nu groen

\Het afgelopen jaar steeg het percentage hernieuwbare stroom met maar liefst 10 procent, van 5,9 procent in 2016 naar 6,6 procent in 2017. Nog altijd relatief gering maar toch steeds groeiend. Het is een algemene trend om steeds meer rekening te houden met het milieu. Met onze zogenaamde ecologische voetafdruk. Dat werd trouwens hoog tijd en hopelijk is deze trend ook blijvend.

Biomassa, zonne-energie en windenergie

Het aandeel van biomassa in ons  groene-energieverbruik ligt het hoogst met 61 procent. Voornamelijk komt dit door het gebruik van steeds meer biobrandstof in het vervoer. Vervolgens als goeie tweede zonne-energie met 30 procent. Dit doordat er steeds meer zonnepanelen geplaatst worden. Ook het aandeel van windenergie nam toe omdat een nieuw windpark in gebruik genomen werd.

Zelf energie besparen

Er zijn talloze manieren om energie te besparen. Doe een trui aan, douche een keertje koud, neem de fiets. En vind hier 101 tips om energie in het algemeen te besparen, uw steentje bij te dragen aan een groener milieu. Doen!

 

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.