De nationale slogan ‘oranje boven’ kan misschien ooit vervangen worden door ‘groen boven’. Momenteel neemt het aandeel van groene stroom in ons energieverbruik nog altijd toe. Wat natuurlijk een pluspunt is voor het milieu. In een steeds kapitalistischer wordende wereld is wel alles te koop – behalve gezondheid en een nieuwe aarde (en liefde natuurlijk).

Inmiddels 6,6% nu groen

\Het afgelopen jaar steeg het percentage hernieuwbare stroom met maar liefst 10 procent, van 5,9 procent in 2016 naar 6,6 procent in 2017. Nog altijd relatief gering maar toch steeds groeiend. Het is een algemene trend om steeds meer rekening te houden met het milieu. Met onze zogenaamde ecologische voetafdruk. Dat werd trouwens hoog tijd en hopelijk is deze trend ook blijvend.

Biomassa, zonne-energie en windenergie

Het aandeel van biomassa in onsĀ  groene-energieverbruik ligt het hoogst met 61 procent. Voornamelijk komt dit door het gebruik van steeds meer biobrandstof in het vervoer. Vervolgens als goeie tweede zonne-energie met 30 procent. Dit doordat er steeds meer zonnepanelen geplaatst worden. Ook het aandeel van windenergie nam toe omdat een nieuw windpark in gebruik genomen werd.

Zelf energie besparen

Er zijn talloze manieren om energie te besparen. Doe een trui aan, douche een keertje koud, neem de fiets. En vind hier 101 tips om energie in het algemeen te besparen, uw steentje bij te dragen aan een groener milieu. Doen!

 

7 reacties

  1. Ach, we moeten hier politiek ONcorrect publiceren volgens u dus? A la Trump misschien? Dus liever rechts dan centrum links (imo)? Of echt zoo rechts mogelijk? Tja, euh, eerder naar het fascisme toe dan? Oei, ja, dan bent u duidelijk aan het verkeerde adres man! Adieu en het ga u…niet goed daar aan de (uiterst) rechtse zijde!

  2. Dit artikel is niet gebaseerd op groene Propaganda en maar op feiten….ik heb een offerte laten maken voor de isolatie van mijn hoekwoning uit 1978, de kostprijs voor de propaganda kwam uit op 68000,- …. en dan praten we niet over een resultaat van een 0 energie woning!! ….De prijs van het opnieuw schilderen na de verbouwing en stofferen van de woning komt er nog bij, en de maatschappelijke energie transitie kosten komen daar ook nog bij, die komen minimaal op 50 miljard per jaar .(totaal geschatte kosten 800 miljard of meer)…..Daar zal ik ook mijn deel van moeten betalen en ook als ik minder energie gebruik, deze kosten zullen in de prijzen van diensten en producten en belastingen worden verwerkt , dus de kosten kunnen alleen maar hoger worden ….https://www.climategate.nl/2018/10/

   Het huidige net kan een gasvrije energie voorziening niet aan als je nu veel stroom wil leveren of afnemen krijg je nul op het rekest… Een Tesla in Amsterdam zuid kan geen eigen laadstation meer krijgen….Een gasvrije wijk moet bij een temperatuur van lager dan 4 graden langer dan 3 dagen met elektriciteit bij verwarmd worden en dat kan het net niet aan en er zullen generators geplaatst worden. Dus er zullen grote investeringen in het net gedaan moeten worden…
   Bv Heel Amsterdam zal open moeten om alle stroomkabels te vervangen en ook in de meeste bedrijven en woningen als de verwarming zonder gas zal zijn…
   Daar komt bij in een koude winter zal er extra veel stroom gebruikt worden en dit zal elders ingekocht worden voor prijzen die niet vast liggen en of er genoeg is zal ook niet zeker zijn…
   Dat zal resulteren in een dure en onbetrouwbaar energie voorziening….

   Mijn ervaring met eigen zonnepanelen zijn: het half jaar met de zomer 80% van de totale stroom opbrengst en als ik het nodig heb in het half jaar met de winter 20% opbrengst. Dus laat u niks wijsmaken in Nederland. In de nacht zijn zonnepanelen niet bruikbaar en zeker als het Salderen eraf gaat zult u van de koude kermis thuis komen. Ook transportkosten en allerlei andere kosten zullen in rekening gebracht worden en u zult als een producent gezien worden…

   Accu’s met de huidige technologie zijn onbetaalbaar en de grondstoffen zijn in handen van een paar partijen en zullen bij groeiende vraag en handels conflicten alleen maar duurder worden.
   Accu’s hebben een levensduur die eindig is, gaan 5 tot 10 jaar mee en voor een beetje auto kost dit 15000 euro en het produceren brengt hoge milieu schade met zich mee ….’Accu elektrische auto een probleem’ | Wat U Zegt | Telegraaf.nl
   Wind en zonne-energie zijn onbetrouwbaar en duur als je 24 uur per dag energie zekerheid wil hebben..
   En waar laten we al die panelen en windmolens? ….Energie centrales zullen altijd op stand-by moeten staan voor de Nacht en Windstilte….dit brengt ook kosten met zich mee .!!..
   Waterstof is geen energie, maar een energie drager net als een accu en met het produceren van waterstof en het gebruik, dan verlies 2 keer energie, er blijft max 60% over van de energie input.

   Dat de lucht schoner wordt is een prettige bijkomstigheid, maar u zal betalen voor iets wat ondoorzichtig is en een op groene propaganda gebaseerde wetenschap.
   C0-2 is goed voor planten, die zullen beter en harder groeien, in de kassen word dit gas toegevoegd om de planten harder te laten groeien en wij kunnen een hoger gehalte prima verdragen..
   Wat wij (NL) in 1 jaar aan co-2 produceren, produceert China in 5 dagen.

   Klimaat is fenomeen wat zich wereldwijd afgespeeld, een investering van 10 miljard in een gemiddeld ontwikkelingsland zal globaal meer bijdragen dan 200 miljard in Nederland..
   Dus klimaat, energie, ontwikkelingshulp leverd meer op voor de wereld, maar als wij een schone stoep hebben kunnen we wijzen naar de stoep van de buren.
   Wij kunnen het klimaat minimaal beĆÆnvloeden, de weerverplaatsing zal gewoon door gaan…
   Het klimaat is relatief onvoorspelbaar en altijd aan verandering onderhevig, 90% van de tijd in het verleden is het warmer geweest dan nu…. https://www.youtube.com/watch?v=1hmvO436g9M

   Nu ben ik niet tegen een energie transitie, maar deze te snelle route zal een economische schade opleveren die de generatie na ons nog zal voelen.
   Een transitie kan alleen plaats vinden als de juiste technologieĆ«n er zijn, ik pleit er al 20 jaar voor om bij nieuwbouw en verbouw een woning te optimaliseren door bv isolatie, dit zijn de juiste momenten om de werkzaamheden uit te voeren….
   Er word vaak gewezen op de komst van de stoommachine en opkomst van elektriciteit, deze nieuwe technieken waren een zeer grote verbetering en klaar om uitgevoerd te worden.
   Dat bijna ieder huishouden van stroom voorzien was duurde ook zo’n 35 jaar….
   Voor de energie transitie zijn er op dit moment niet zulke revolutionaire technieken, er kunnen dus niet echt grote stappen gemaakt worden, dus de enige echte zinvolle investering is energie besparen door bijvoorbeeld isoleren…zie boven….

   Onze huidige bestuurders maken beslissingen zonder echte kennis en bij de waan van de dag.
   Heel veel deskundige verklaren dat wind en zonne-energie kan concurreren met fossiele brandstoffen, dit geeft al aan hoe dom ze zijn want energielevering zal stabiel moeten zijn 24 uur per dag.
   Dan kan je deze energievorm direct afschrijven want in de nacht en zonder wind is er geen stroom, dus die vergelijking gaat mank, je zal de echte kosten die gemaakt moeten worden erbij moeten rekenen voor 24 uur per dag stroom.
   Daarom zal de transitie met de juiste sturing moeten gaan plaats vinden en sturing is geen Dwang…

   Mijn advies verdiep u in deze materie, u zult anders eindigen als een kip zonder veren……..
   Graag een reactie van anderen met info, of die het beter weten..
   Deze discussie moet breed gevoerd worden anders zullen we geplukt en geslacht worden….

 1. Ik mis een beetje de forumbezoekers en commentaren uit het verleden die biflatie bezochten. Waar is godsnaam ktm gebleven. En Madman? Om ontopic te blijven. Ik hoorde vanmorgen op radio 1 een Willem Middelkoop zeggen dat een deepstate reden kan zijn om van aardolie en aardgas gebruik af te komen, is om bijv Putin Rusland en andere dubieuze regimes hun inkomsten te onthouden van deze grondstoffen. Ik vond dat wel een interessant ander geluid.
  Verder is het natuurlijk zo dat het wel weer allemaal nieuwe economische groene toepassingen brengt. Alhoewel het wel bakken en bakken vol met belastinggeld gaat kosten. En dat laatste wordt een beetje onderschat.

 2. Voordat we echt groene stroom hebben zal er nog heel wat moeten gebeuren. Voorlopig draait de wereld nog altijd op fossiele grondstoffen en dat zal nog tientallen jaren zo blijven. Electrisch rijden
  lijkt zo leuk maar per kg batterij zit er zo enorm weinig energie in mvm tot benzine/gas/diesel. En dan nog hoe gaan al die ev auto,s geladen worden mbv van fossiele brandstoffen??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: