Energiecrisis 2.0: de economische crisis die niet past op de schaal van Richter

Ach, al weer een crisis? De coronacrisis is nog niet voorbij of wordt al ingehaald door een nieuwe crisis. De kranten staan vol met berichten over onrustbarend stijgende energietarieven. Ongeveer 250.000 huishoudens hadden al grote moeite met hun energierekening in ons tochtige polderlandje. Een energiecrisis is in de maak. We zijn nog verwikkeld in de coronacrisis waarvan sommigen denken dat die onder controle is. Heel bedrieglijk want het zijn alleen de beursberichten op de financiële pagina’s die florissante cijfers publiceren.

Feest op de kapitaalmarkt

Het Ministerie van Economische Zaken juicht met mooie cijfers van het CBS in de hand. Mona van EZ is naar huis en gelijk groeit ons BBP naar verwachting met bijna 4 procent. Wel zo slim om er bij te vermelden dat dit een gevolg is van heropening van een groot deel van de samenleving door het afromen van beperkende maatregelen. Afgezien van de coronatoegangspas maar dat is een ander verhaal. De gepresenteerde groeicijfers zijn een inhaaleffect op de enorme krimp die onze economie heeft ondergaan in 2020, toen sprake was van een krimp van 3,8 procent. Per saldo zien we slechts een groeicijfer van 0,2 procent. De Haagse regenten kloppen zich op de borst. Het zou te danken zijn aan hun stimulerende beleid waarmee is voorkomen dat talloze ondernemers failliet gingen met de teloorgang van honderdduizenden banen. Economisch herstel was een makkie voor Wopke Hoekstra want hij kon gratis geld lenen op de kapitaalmarkt. De rente op de 10-jarige staatslening was zelfs negatief. Er is 80 miljard  geleend waarop de Schatkist geld toe kreeg. We moeten alleen nog aflossen. Denk even na, geld ontvangen op ingeleend geld, een nieuw fenomeen in dit feestelijke monetaire tijdperk met negatieve rentetarieven op de geldmarkt.

Jan en Jannie Modaal

Ik roep de laatste tijd opvallend vaak dat er iets niet deugt. We verkeren in een vreemd tijdvak waarvan ik vrees dat dit verkeerd afloopt. Onze nakomelingen zullen het weten als ze de economielessen volgen over een jaar of tien, twintig. Ze zien onze generatie als de deugnieten. We verblijden ons met valse berichten dat het economisch goed gaat. Met schijnbare groeicijfers en zelfs tekort aan werknemers in diverse sectoren. Het is bedoeld om de consumentenuitgaven te stimuleren en dat doen we heel goed, zo roepen beleidsmakers. We krijgen een schouderklopje omdat we nu ons geld uitgeven dat we een tijdje hebben opgepot omdat we het nauwelijks konden uitgeven. Niks hoor, dat komt doordat ons geld op de bank inteert door bankkosten en oplopende inflatie, momenteel stijgend naar 4 procent, terwijl de spaarrente 0,01 bedraagt. Daarom is van de bank halen een betere investering. Ooit was het mooie reclameplaatje van de spaarbank een sierlijke boom met glimmende rijpe appels. Nu zijn het rotte appels, maar dat plaatje wordt niet getoond. Wat we ook niet zien zijn de werkelijke ‘groeicijfers’ zoals die worden gevoeld door Jan en Jannie Modaal. (Goed zo Gerrit, vergeet Jannie niet).

Geldontwaarding

Het overgrote deel van de bevolking ziet geen groei maar voelt krimp door stijgende consumentenprijzen en ontspoorde energierekening. Het werkelijke plaatje is totaal anders dan de mooie grafiekjes van onze instituten. Van ons maandelijks inkomen blijft steeds minder over door oplopende inflatie. Met uitzondering voor de enkeling die een flinke loonsverhoging afdwingt bij z’n werkgever. De vooruitzichten zijn uiterst somber. Door analisten wordt gesproken over een heuse energiecrisis. Monetaire beleidsmakers doen hun best om ons geld van waarde te ontdoen en fiscale beleidsmakers laten ons belastinggeld rondtollen voor subsidiëring in de energietransitie. We moeten niet vergeten dat de inkomens- en vermogensongelijkheid de laatste jaren enorm is geëscaleerd. De tweedeling is enorm. Kijk naar de gigantische beurswaardes van multinationals en de extreem opgelopen vastgoedprijzen die puur het gevolg zijn van een waanzinnig monetair beleid. Wanneer zullen Jan en Jannie protesteren dat er iets niet deugt?

Naweeën van corona

Misschien de komende winter als ze de thermostaat lager draaien en met hun winterjas aan naar Jinek en OP1 kijken waar verwaande praatjesmakers in vooraf geregisseerde debatten discussiëren over het domme klootjesvolk dat zich afkeert tegen “goed bedoelde” overheidsmaatregelen. De mensen die protesteren tegen repressieve maatregelen van een demissionair kabinet die een beleid nastreeft om van het gas af te gaan en te investeren in een kostbare energietransitie waarbij vroegtijdig wordt omgeschakeld naar dure alternatieven die nog te weinig in productie zijn, dus voor de massa onbetaalbaar. De coronacrisis met de afgekondigde beperkingen heeft enorme vertraging veroorzaakt in diverse productielijnen. Levertijden van meer dan een half jaar voor elektrische voertuigen, computers en machines in de kassenbouw en installatiesector, enzovoort. Dit alles door een wereldwijd tekort aan computerchips. De coronacrisis werpt de samenleving rechtstreeks in een nieuwe crisis. De inktvlekwerking spreidt zich uit naar allerlei sectoren waardoor tekorten leiden tot aanhoudende prijsstijgingen. Analisten durven geen voorspelling te doen aangaande het inflatiecijfer omdat escalatie dreigt. De coronacrisis is niet voorbij, we worden geconfronteerd met de naweeën.

Falende leningen

De overheidssteun naar het bedrijfsleven loopt af terwijl nieuwe onzekerheden de consument doen besluiten de hand op de knip te houden. Energieleveranciers sluiten nieuwe contracten af en confronteren juist de mensen met lagere inkomens, die wonen in slecht geïsoleerde huurhuizen, met een enorm hogere maandlast. Gepensioneerden met een klein pensioentje, uitkeringstrekkers en werknemers met minimumloon komen in de problemen. Wat als we een koude winter ingaan? Consumenten gaan dan massaal op de rem staan waardoor de economie stagneert. Dat kan de inflatie afremmen maar nieuwe verstoringen geven door oplopende faillissementen en werkloosheid, een nieuwe crisis dus. Monetaire beleidsmakers zullen falen omdat ze geen ruimte meer hebben met hun instrumentarium. Overheden moeten oplopende begrotingstekorten opvullen met meer staatsleningen terwijl de banken geconfronteerd worden met falende aflossingen op de enorme schuldenberg.

Van crisis naar crises

Zo kunnen we doorgaan met een optelsom van mislukkingen, veroorzaakt door falend monetair beleid en een falende overheid. Een ongeluk komt zelden alleen. Het woordje “crisis” in enkelvoud kunnen we veranderen in meervoud zodat we weldra spreken over “crises.” Het scheelt slechts één letter maar laat zich beschrijven in heel veel woorden. We gaan het zien.

GW

21 reacties

 1. Goed verwoord Gerrit. Ik denk er ook zo over.
  Alleen is dit “spel” volledig gepland. Creëer chaos, werkloosheid en vervolgens armoede en het nog overgebleven (na het prikdrama) volk zal de Nieuwe Wereld Orde op haar knieën aanbidden.
  Doel bereikt!

  1. Het lijkt er inderdaad op dat dit de plan is. Alleen maken ze met die prikken een ongelofelijke fout. Wie zal in grote mate tot de overgeblevenen behoren? Dat zullen die stoute ongevaccineerden zijn die zich weigeren aan te passen aan de gehoorzaamheidspas. Vandaar de enorme druk om iedereen geprikt te krijgen.

   Het is natuurlijk ook mogelijk dat ome Bill zijn belofte waar maakt en ons verast met pandemie 2.0. Wellicht is dit vaccin hiertegen bedoelt zodat de schaapjes beschermd zullen zijn en de ongehoorzamen opgeruimd? Want als men naar de 4e golf kijkt die vooral de landen treft met een hoge vaccinatiegraad kan men duidelijk zien dat het vaccin in elk geval niet tegen corona beschermt.

   1. De cijfers van het RIVM die zeggen dat 95% van de mensen die met corona in het ziekenhuis liggen zijn immers ook een wassen neus. Zo zeggen ze zelf dat er verschillende databases zijn die ze niet kunnen combineren om te zien wie wel of niet gevaccineerd is. Vandaar dat ze een aantal longartsen (namen onbekend) hebben gebeld om een schatting te maken. Zo kan ik ook wel cijfers produceren.

    In Schotland hebben ze wel een database die dit bijhoudt. Daar beweren ze dat 87% van de coronadoden ongevaccineerd zijn. Echter vertellen ze alleen in kleine lettertjes dat ze om aan dit getal te komen de ongevaccineerden vanaf januari 2021 (toen er een grote golf was en vrijwel niemand geprikt was) erbij hebben genomen. Trekt men die eraf en kijkt men naar de data per week dan ziet men dat 80% van de coronadoden gevaccineerd zijn (bij een vaccinatiegraad van 75%). Ofwel het vaccin werkt gewoon niet en we worden belogen. Voor meer info, zie:

    https://www.frontnieuws.com/zo-werkt-manipulatie-hoe-het-aantal-ongevaccineerden-van-20-naar-65-kan-worden-verhoogd/

    1. In dat artikel wordt heel duidelijk de misleiding via statistieken aangetoond. De massamedia trapt daar gewoon in. Nuchter denkende mensen hebben geen statistieken nodig. Kwestie van koele analyse en gezond verstand.

   2. Dat vaccin is niets meer noch minder dan een biowapen met een tijdsvertraging. De eerste 4-5 maanden krijg je de “onmiddellijke” effecten te zien ( die ook al massaal onder de mat geveegd werden ), daarna komen de “leuke” eraan : neurologische aandoeningen, versnelde en agressievere kankers, hartfalen, ineenstortend aangeboren immuunsysteem ( wat leidt tot AIDS-toestanden ).

    Maar dan zijn we een klein jaar verder, en “heeft dat niets met het vaccin te maken”, dan zijn het nieuwe varianten en de ongevaccineerden.

 2. Op https://www.telegraaf.nl/nieuws/548210064/biden-kiest-sovjet-bazin-die-geldsysteem-radicaal-wil-veranderen “Biden kiest ’Sovjet-bazin’ die geldsysteem ’radicaal wil veranderen’” lees ik dat centrale banken bezig zijn om een nieuw financieel systeem in te voeren, namelijk de Central Bank Digital Currency (CBDC) met daarbij een soort basisinkomen waarin de staat bepaalt waar je het geld aan mag uitgeven. Dit zal dan ingevoerd worden nadat de VS failliet gaat en haar schulden niet meer kan betalen.

  1. Opzienbarend artikel, en dat in de mainstream media. Onderstaande zin, of beter het hele artikel, zou collega Joost Bitcoin moeten lezen. Als haar bedoeling doordringt bij cryptobeleggers zou dat een flinke daling kunnen veroorzaken, althans denk ik als leek.

   “Allereerst is ze helemaal tegen cryptomunten – wat aansluit bij wat een hoge ambtenaar, Gary Gensler, laatst zei over „een markt vol fraude, oplichting en misbruik” en andere signalen van topambtenaren over cryptomunten. “

 3. Naast zorgtoeslag, huurtoeslag en kindertoeslag wordt zoals het er naar uitziet binnen niet al te lange tijd ook een energietoeslag in het leven geroepen!

  Die wollen stinktrui van de PvdA had niet voor niets als hoofdregel “nivelleren is een feestje” en daarbij de gewone burger die wel iets heeft, binnen de onderlaag brengt.

  Maar wel op 1 mei in het PvdA “slaventijd” pandje binnen die Amsterdamse grachtengordel de internationale zingen, met een goed glas wijn in de hand wat een dagje zuipen op kosten van de gemeenschap plaats vindt.

  Maar die marktwerking op vele maatschappelijke vlakken, welke breed door de politiek als goedwerkende en alles goedkoper makend werd voorspeld, maar waar niets van terecht is gekomen en iedereen die dit accepteert en niemand klaagt!

  En er is een groep in dit Arme Landje welke zich de ballen uit het (mantel)pak lacht.

  1. Ben ik blij dat ik in augustus bij Essent een 3-jarig vast contract heb gesloten en ik in een goed geïsoleerde sociale huurwoning woon met zonnepanelen. Ik verbruik jaarlijks maar rond de 600 m³ ga en d.m.v. zonnepanelen lever ik meer terug dan ik verbruik. Zodoende heb ik maar nauwelijks last van deze alsmaar exploderende energieprijzen, maar ik vind het erg vervelend voor lage inkomensgroepen die in een slecht geïsoleerde huurwoning zitten.

  2. Ja, zou dat niet hyperinflatie tot gevolg hebben?

   Het betreft namelijk niet alleen prijsstijging in de te betalen energierekening van die burger, maar naast de ongebreidelde prijsstijgingen van de laatste tijd wordt ook dit aan hen/haar doorberekend in ALLE goederen en diensten!

   Fasten your seatbelts?

   1. Hogere energieprijzen verlagen het besteedbaar inkomen en zal economische groei afremmen. Hogere energie- en brandstofprijzen worden door producenten doorberekend in consumentenprijzen, dus nog meer inflatie. Hierdoor start de neergaande spiraal. Als intussen de voedselprijzen voor de laagste inkomens onbetaalbaar worden zal dat wel eens onrust kunnen geven. Vergeet niet dat er al onvrede heerst over de coronatoegangspas en het hopeloze gestuntel van een demissionair kabinet. Let op de demonstratie in Amsterdam van zondag a.s. Als steeds meer mensen de straat op gaan dan zal ook de inktvlekwerking van sociale onrust groeien.

    1. Massale sociale onrust ontstaat pas wanneer vooral werkenden met lage en middeninkomens hard geraakt worden door forse prijsstijgingen van energie, brandstof en voedsel, waarbij lonen achterblijven bij fors stijgende prijzen. Bezuinigingen op de hoogte van Bijstandsuitkeringen en de huurtoeslag, en stijgende zorgkosten voor chronisch zieken en gehandicapten leiden niet gauw tot wijdverspreide sociale onrust. Omdat bezuinigingen hoofdzakelijk de zwakkeren in de samenleving raken.

    2. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de olieprijzen https://tradingeconomics.com/commodity/brent-crude-oil dan zie ik nog geen alarmerende trend. Zeker niet als je die zou corrigeren voor inflatie. https://inflationdata.com/articles/inflation-adjusted-prices/historical-oil-prices-chart/ Toen er negatieve olieprijzen waren hoorde je niemand mopperen. Ik ga ervan uit dat we hier met een tijdelijk fenomeen zitten dat inderdaad inflatieversterkend is. Anderzijds kunnen dalende energieprijzen deflatieversterkend zijn. Nu is de vraag hoog en het aanbod laag. Zoals altijd zal zo een verhaal niet blijven duren. Algemeen maakt energie nu een kleiner deel uit van de gezinsbestedingen dan bijvoorbeeld in de jaren 70.

     1. De vraag is, wat is tijdelijk?. Na 2008 heeft het 6 jaar geduurd, tot 2014, eer de oliewinning weer terug was op hetzelfde niveau als daarvoor (toen kwam de welvaart ook pas weer terug). Nu is de teruggang veel sterker geweest, de olie-industrie heeft serieus zware klappen gehad. Daarnaast heeft de shalie olie industrie, zware klappen gekregen en die zie ik niet meer terug keren op niveau, de sweet spots zijn daarvoor al teveel uitgeput. Dus hoe lang gaat dit duren?. Het blijft koffiedik kijken maar een paar jaar in mineur, lijkt me het minimum. Daarnaast is het zo wie zo moeilijk iets van te zeggen, gezien alle (geo)politieke ontwikkelingen van de laatste tijd. Ik ben het wel eens met je , dat hogere olieprijzen goed zijn, al denkt de meeste mensen daar anders over. De olieprijzen zijn al lange tijd veel te laag. Dat het ons in de koopkracht gaat treffen is echter duidelijk.

     2. @ivo biesmans: “Algemeen maakt energie nu een kleiner deel uit van de gezinsbestedingen dan bijvoorbeeld in de jaren 70.” (Proost!)

      Toen werd al gezegd: “We slurpen olie”. 40 Jaar later (na een gemiddelde jaarlijkse groei van de energiebehoefte met 8%) zijn we er direct en indirect verslaafd aan en afhankelijk van geworden. Letterlijk NIETS gaat meer zonder (hoofdzakelijk nog steeds fossiele) energie die dé achilleshiel van de welvaartssamenleving is geworden.

      Realiseer je dat onze hele manier van leven (dus niet alleen de nota van de energieleverancier, maar alle geautomatiseerde, gedigitaliseerde en gerobotiseerde grondstof-, fabricage-, vervoer-, opslag- en distributieprocessen) intussen staat of valt bij de beschikbaarheid (én de betaalbaarheid) van energie.

      Bij uitstek de energiemarkt barst daarom van de manipulatieve geopolitiek, kartels en prijsafspraken, waarin de belangen van de consument i.v.m. met zijn eerste levensbehoeften nauwelijks nog een rol spelen.

 4. Zo gaat het in de VS ook in de EU zal het niet anders gaan.Zolang het vele geld maar vloeit naar een kleine bovenlaag gaat alles volgens het plan.

  Real Agenda
  Politics is the dishonest way to get your box of chocolates. You just take it from someone else… and call it “government.”
  There’s nothing insane about it. It’s just theft. Everybody knows it.
  Ultimately, both parties have more in common with each other than with the public. They both want more power and money. They aim to get it from you.
  The battle between Republicans and Democrats is just a way of determining what gets taken from whom… and into whose pockets go the stolen goods.
  The Democrats’ big-spending initiatives – $1.2 trillion for infrastructure… $3.5 trillion (most likely ballooning to $5.5 trillion over 10 years) for “human infrastructure” – are just ways to pay off left-leaning cronies, the rich, Democratic campaign donors, apparatchiks, nomenclatura, and other unworthies.
  This transfer of wealth is the real agenda of both parties. Not health. Not finance. Nor even national security.
  How to Get a Raise in Washington
  If any proof of that accusation were needed, we have the latest Pentagon budget as an illustration. Rather than concern itself with protecting the nation, the generals are mostly just “talking to their pockets.”
  Of all the government’s Elite Insiders, the Pentagon, perhaps more than any other government agency, has been corrupted by too much power and too much money for way too long.
  Stumbling over its expensive weapons… led by incompetents… blinded by politics… larded up with excess of every kind – the Pentagon is probably more of a source of danger to the nation than of security.

  [Featured: The End of the NASDAQ…]
  Its most recent enemy had no air force, no navy, no tanks, no military academies, no artillery support, almost no logistical support… It was nothing more than a bunch of ill-trained “insurgents” riding in the back of Toyota pick-up trucks, spending maybe a penny for every $100 U.S. forces spent.
  Nevertheless, the Pentagon waged a costly war for two decades… and still managed to lose…
  Then it went to Congress and got a raise! Here’s The New York Times last month with the details:

  Big Winners
  Giving more money to the Pentagon – is that the definition of insanity?
  Not at all. America lost the war… but the military/industrial/elite complex – backed by both Republicans and Democrats – came out way ahead.
  Richer sinecures for the generals. More profits for the “defense suppliers.” More campaign funds for the politicians who back the Pentagon.
  But wait. We can still rely on our military when the real fighting starts, right?

  Bill Bonner 1 oct 2021

 5. Juist het omgekeerde doet zich voor: alle zgn. afzonderlijke crises hebben een onderling verband en versterken elkaars werking. Zij smelten hoe langer hoe mee samen tot één existentiële noodsituatie, waaruit ontsnappen steeds moeilijker wordt.

 6. Op https://www.nieuweoogst.nl/marktprijzen/energie kun je de actuele prijsontwikkelingen van gas en stroom volgen. Nu bedraagt de TTF-gasprijs (handelsprijs) rond de 0,90 Euro/m³, dat is al extreem hoog te noemen. Maar kunnen we de komende wintermaanden een verveelvoudiging van de gas- en stroomprijzen verwachten, waarbij 1 m³ gas misschien wel meer dan 10 Euro zal kosten en 1 kWh stroom wel meer dan 1 Euro? Als dat gebeurt, zal energie domweg onbetaalbaar worden voor iedereen, behalve voor de allerrijksten dan.

 7. En als Nord Stream 2 nou goedgekeurd wordt door onze vriend Sjoerd Sjoerdsema en kornuiten? Zou Rusland dan niet als donderbliksem dat lijntje in gebruik gaan nemen? Zeker met de huidige gasprijzen… En daar is nog gasreserves voor honderd jaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: