Energieprijzen stijgen 5,1% op jaarbasis

1

procentUit nieuwe cijfers van The Organization for Economic Cooperation and Development (OECD, ofwel OESO in het Nederlands), is de gemiddelde inflatie van de 34 landen die lid zijn van de OESO op jaarbasis gestegen met 2,2%. De energieprijzen stegen met 5,1% op jaarbasis, terwijl voeding 2,1% duurder werd ten opzichte van een jaar eerder. De geldontwaarding in de eurozone kwam volgens de OECD op jaarbasis uit op 2,6%.

In Amerika lag het inflatiepercentage iets lager, namelijk op 2,0%. Een maand eerder kwam het Amerikaanse inflatiepercentage op jaarbasis uit op 1,7%. In de opkomende economieën steeg de inflatie tevens snel. In Rusland steeg het inflatiecijfer van 5,9% naar 6,6%, in Zuid-Afrika van 5,1% naar 5,6% en in Brazilie van 5,2% naar 5,3%.

De organisatie waarschuwde dat het gevaar voor verder oplopende inflatie nog steeds bestaat door de acties van de centrale banken. ‘The renewed increase in inflation could mean the central banks in countries with still-gloomy economic conditions could struggle to implement additional support, without further inflating prices.’ Meer kwantitatieve verruiming zal dus waarschijnlijk op termijn zorgen voor een snellere geldontwaarding, c.q. hoger inflatiepercentage.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie