Engeland handhaaft rente ondanks hoge inflatie

4

De Bank of England heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk op 0,5% gehandhaafd. Het is voor de 23ste maand achtereen dat de centrale bank de rente op dit historisch (sinds 1694) lage niveau laat staan en de langste periode in 25 jaar dat de rentestand overanderd blijft. De stijgende inflatie wordt in ieder geval genegeerd.

Vanaf begin 2010 komt het inflatiepercentage in het Verenigd Koninkrijk uit boven de 3%. In december 2010 bedroeg de inflatie 3,7%, het hoogste punt in meer dan twee jaar en ruim boven de doelstelling van de BoE. De centrale bank streeft naar een middellange termijn inflatie van rond de 2%.

In 2009 werd er door de Bank of England zo’n 175 miljard pond in de economie gepompt, om de economie te ondersteunen, net als in Amerika ging de printer aan, onder de noemer Quantitative Easing. Het herstel van de Britse economie komt echter tot stilstand. In het 2e kwartaal van 2010 groeide de economie nog met ruim een procent, maar in het 3e kwartaal nam die groei af  tot 0,7%. In het laatste kwartaal van het vorige jaar kromp de economie in Engeland met 0,5% en als het eerste kwartaal van 2011 ook negatieve groei laat zien, komt een nieuwe recessie heel dicht bij. En ook de definitie stagflatie (stagnatie en inflatie) duikt steeds vaker op. Dit houdt in dat de economie krimpt, maar de inflatie stijgt. Lees hier meer over het fenomeen stagflatie.

Omdat de economische groei in het slop zit lijkt een renteverhoging niet aannemelijk. Toch zijn twee van de zes bestuurders van de Bank of England voor een onmiddellijke verhoging van de rente naar 0,75%. De andere vier, waaronder de voorzitter Mervyn King, stemden voor een handhaving van de rente. De oplopende inflatie zou volgens hem komen door de zwakke positie van het pond en de stijging van de energie- en voedselprijzen. Ook het inkoopprogramma van staatsobligatie wordt doorgezet. Lees ook: BoE is ignoring the warning signs