De demonstranten eisen democratische hervormingen en minder inmenging van China. Daar zitten de Chinezen niet op de wachten en staan klaarvoor eventuele confrontaties. De hebben tevens een economisch motief. Hieronder een sfeerimpressie. Het paraplu protest in Hong Kong.

Eén reactie

  1. Wat in Hongkong gebeurt is anders dan de gele hesjes protesten in Frankrijk. In bepaalde opzichten vergelijkbaar zoals onvrede over beleid regering. In Hongkong de angst dat de macht langzaam wordt overgedragen naar China en daarmee de westerse vrijheden worden ingeperkt en welvaart wordt afgeroomd. In Frankrijk de angst dat Macron te weinig luistert naar het eigen volk en teveel bezig is met zijn eigen ideaal, een groot Europa. Uiteindelijk met ongeveer dezelfde gevolgen als wat de inwoners van Hongkong overkomt. Minder zelfbeschikking en autonomie en meer onderworpen aan centraal gezag. Wat anders gaat is de massaliteit en de enorme opkomst van de solidaire bevolking. De Hong Kong-Chinezen voelen zich zeer verbonden en zijn vastberaden en dat betekent dat de intimidatie van het Chinese leger aan de grens de bevolking niet zal tegen houden.

    In Frankrijk zijn door wettelijke maatregelen de protesten stevig aan banden gelegd en worden deze snel de kop ingedrukt met politieacties. Het gevolg is dat het protest zich ondergronds door ontwikkelt tot een groot stil protest en een flinke politieke aardverschuiving teweeg zal brengen bij verkiezingen. Macron kan dan hoog en laag springen maar zal het veld moeten ruimen. Frankrijk in korte tijd omvormen tot een politiestaat gaat hem niet meer lukken. Gevolg is opnieuw een populist aan de macht met een stevig anti-EU sentiment. Dus naast Boris en Salvini straks ook Marine le Pen die de Brusselse regenten angst aanjagen.

    In China dringen de protesten in Hongkong via het internet ook door tot de burgerbevolking. En juist in China valt economische groei sterk terug en dat is een bron voor onvrede. De centraal geleide communistische republiek duldt geen volksprotest en wil voorkomen dat protesten uit Hongkong overslaan naar de Chinese steden. Diverse analisten denken nu dat China niet zou durven in te grijpen vanwege de enorme solidariteit en zware tegenstand van de Hong Kong-chinezen waarbij zeker veel slachtoffers worden verwacht. Een groot dilemma voor het Permanente Comité van het Nationaal Volkscongres. De uitdrukking “een kat in nood maakt vreemde sprongen,” zou wel eens van toepassing kunnen zijn als straks het comité een beslissing moet nemen. De protesten in Hong Kong kunnen hopeloos ontaarden in een ernstig conflict.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: