Minder huizen verkocht: verkoop daalt 18,2%

Op de website van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) lijkt het wel alsof ze de nieuwste cijfers van het Kadaster compleet hebben gemist (of negeren). Ze willen waarschijnlijk liever niet weten dat verkoop van Nederlandse huizen in april 2012 op jaarbasis met maar liefst 18,2% is gedaald. Ze willen natuurlijk liever niet horen dat de gemiddelde prijs van een Nederlandse woning nu ruim €12.000,- lager is in vergelijking met 12 maanden geleden. Past vast niet zo goed in de strategie van de belangenbehartiging van de gezamenlijke makelaars. Misschien komt het persbericht over de verkoopcijfers nog natuurlijk, we houden een slag om de arm, maar het lijkt enigszins op ‘als je het niet ziet dan is het er niet’. Wij zijn voor u natuurlijk wel even in de cijfers gedoken. De huizencrisis is in volle gang.

Huizenmarkt komt verder tot stilstand

In april 2012 registreerde het Kadaster 8.236 verkochte Nederlandse woningen. Dit is dus zoals hierboven reeds genoemd een daling van 18,2%. Vorig jaar in april werden er nog ruim 10.000 huizen verkocht. Niet alleen op de lange termijn is de trend van een vastlopende huizenmarkt goed te zien (zie grafiek). Ook op maandbasis zijn het cijfers waar de makelaars alles behalve vrolijk van worden. Ten opzichte van een maand eerder werden er 9,1% minder Nederlandse woningen verkocht. In maart werden er precies 9064 verkocht-plakaten over de ‘te koop’ borden geplakt. Die ’te koop’ borden kom je overal in Nederland steeds vaker tegen. Volgens Funda, waar ongeveer 70% van de Nederlandse makelaars bij zit aangesloten, staan er momenteel bijna 264.000 huizen in Nederland te koop. In de steden, op het platteland, van vrijstaande villa’s, tot appartementen, er worden steeds meer huizen in de verkoop gezet.

Verkoop daalt in alle segmenten

Alle soorten woningen worden minder verkocht ten opzichte van een jaar eerder. De grootste daling deed zich voor bij de appartementen. Het aantal verkopen in dit segment daalde met 21,4%. De verkoop van vrijstaande woningen daalden het minst het afgelopen jaar, maar toch nog met met 14,1%. Op maandbasis is het ’tussenwoning segment’ de grootste daler qua aantal verkopen. Er werden 10,8% minder Nederlandse tussenwoningen verkocht in vergelijking met maart 2012.

Slechts 170 huizen verkocht in Flevoland

Op jaarbasis dalen de verkopen dus met bijna 20%. Als we iets verder terug gaan in de tijd, kunnen we concluderen dat in vergelijking met april 2006 het aantal verkopen inmiddels met bijna 50% is gedaald. De huizenverkopen zijn dus gehalveerd in de afgelopen zes jaar. Ruim 60% van de verkochte woningen in Nederland in de maand april betrof een tussenwoning of een appartement. In Zuid-Holland werden de meeste huizen verkocht, namelijk 1770 in een maand. In de provincie Flevoland werden er in april 2012 slechts 170 verkoopcontracten getekend.

Minder verkopen en huizenprijzen dalen

Maandag 21 mei komt het CBS en het Kadaster met nieuwe cijfers over de huizenprijzen. Volgende week gaan we dus verder in op de ontwikkeling van de huizenprijzen in Nederland. Ik kan u alvast verklappen dat de waarde van een gemiddelde woning in Utrecht momenteel nog het duurste is. In april 2012 moest er in Utrecht gemiddeld €285.998,- voor een huis worden afgerekend. Op de tweede plek staat Noord-Holland, met een gemiddeld verkoopbedrag van €259.041,-. De goedkoopste huizen kunt u in Friesland op de kop tikken. Daar ligt de prijs van een gemiddelde woning ruim een ton (!) lager dan in Utrecht, namelijk: € 178.892,-. Binnenkort meer.

Koen Dil

30 reacties

 1. Als mensen 200.000 euro vragen voor een huis. En de bank geeft maar 150.000 aan starters. Dan kan je weten dat alles wat er boven zit niet hun geld gaan krijgen. En nu denk ik wel, banken moeten nu niet weer zeggen we maken lenen goedkoper want dan gaan die huis eigenaren de prijs van hun huis verhogen. Er zijn teveel huizen overgewaardeerd. Ik wil niet lullig zijn hoor. Maar mensen denken toch niet dat je voor een paar stenen en een dak zooo effe 300.000 euro kan vragen? Nou dat is echt buiten de realiteit hoor. Waarom de banken 150.000 euro aanhouden. Omdat het gros van de mensen niet weet dat dit het maximale is dat je in je 20 a 30 jaar weer terug kan verdienen. En eigenlijk tot aan je dood moet werken. En een tip voor de jeugd koop nog niks. Laat ze maar stunten met die huizen. Kijk naar Amerika. Daar is de huizenmarkt van 270.000 euro naar 40.000 euro gegaan om sommige plekken. Kijk het is raar maar waar. En het is misschien angstig om dat in Nederland mee te maken. Maar de kans zit er dik in.Maar ja makelaars gaan nu me tegen spreken. Jaah wij in Nederland houden een beter orde en striktheid aan. bla bla bla. En grond is dan duurder en jaah daarom zijn de kosten hoger. Nou die gaan alles doen om je maar een koophuis aan te smeren en dan daarna stellen ze de huizenprijs af en dan krijg je net als in Amerika je hebt bij de bank 300.000 en daar moet je iedere maand een bedrag voor betalen en je huis is dan in eens 40.000 euro waard en dan betaal je wel elke maand x bedrag over die 300.000 euro en niet meer over die 40.000 euro wat daarna je huis waard is.

 2. Ja dat krijg je al bij de salarissen niet de ECHTE INFLATIE wordt gecorrigeerd. Oftewel u wordt en bent bestolen door uw eigen staat. Helaas zijn Nederlanders een erg dom en onnozel volk dus u weet wat ze zo weer stemmen. Dit alles heeft u gekozen en dit alles heeft u gekregen. Ook 10 jaar geleden braste de staat al veel meer opp dan er binnen kwam. Onnozelen !

 3. volgens deze site word de bodem in 2033 bereikt, de vorige bodem was in 1955 en top in 1928 dat betekent dat er nog een lange pijnlijke daling te wachten staat tot ongeveer totaal 80%.
  vooral en dat word wel eens vergeten als de rente gaat stijgen, door hogere inflatie kan het snel gaan,men moet dan de rente verhogen om de inflatie te dempen,waardoor de prijzen in vrije val terecht kunnen komen.

  Hoe diep kunnen vastgoedprijzen dalen?

  Wie een huis heeft gekocht en elke maand dubbel zo veel moet afbetalen als wat de buren aan huur moeten ophoesten, weet dat er fundamenteel iets fout zit.

  Ik ben het compleet oneens met de pratende hoofden die schreeuwen dat wat we vandaag de dag zien niets meer is dan een onbeduidende rectie en dat binnen 3 jaar van nu, mevrouw Goudlokje terug is hand in hand met de vastgoedmarkt. Men moet de potentiële dramatische gevolgen begrijpen van een lange termijn beremarkt, die is gestart op een moment waar de algemene niveau’s van wereldwijde RENTETARIEVEN op een LAAGTEPUNT liggen. Zodra rentetarieven stijgen (gebeurt al in landen met zwakkere economieën – en dit ZAL GEBEUREN) onder druk van inflatie, is de enige weg voor vastgoed de weg naar beneden.

  Op basis van de statistieken (inclusief Japan), stellen we vast dat de vastgoedprijzen vanaf de piek met 75% tot 80% kunnen dalen, eer er een bodem is bereikt.

  In principe wordt gezegd dat na een parabolische aanloop, prijzen altijd terugvallen naar een prijsniveau op of onder het niveau waar de oorspronkelijke run was gestart. Condities in Japan na 1990 en in 1993 bevestigen dit zeker. Een andere regel is dat vastgoedprijzen dalen totdat de nominale waarde gelijk is aan 100x de maandelijkse huur. Met andere woorden, als de nominale huur $1.000 per maand bedraagt, zal de vastgoedwaarde terugvallen tot $100.000. Het zal duidelijk zijn dat veel Europese huizen of appartementen nog zijn gewaardeerd ver boven dit niveau.

  http://goldonomic.be/onroerend-goed

 4. Dertig jaar geleden bracht een Nederlands huis gemiddeld nog € 62.000 op. Nu is de gemiddelde opbrengst € 230.000, ondanks de crisis. Het is alleen jammer voor de kinderen van de ‘boombgeneratie’ voor hen zijn de huizenprijzen nog steeds veel en veel te hoog.
  Geld wordt schaarser (doordat banken minder geld uitlenen) en dus duurder.
  Door de vergrijzing komen steeds meer huizen te koop te staan. Ofwel meer aanbod van huizen is lagere prijs.
  En de salarissen gaan naar beneden.

  Ik zie de eerste huizen leegstaan in mijn dorp terwijl de bewoners eruit getrokken zijn.

  Is het mogelijk dat we straks straten hebben net zoals in de VS waarvan de helft van woningen leeg staat?
  Is het mogelijk dat we tentenkampen gaan krijgen in Nederland?
  Werkelijk die 40 miljard die de kunduz-coalitie wil weggeven, via het ems, aan zuid-europese banken, duitse en franse banken die konden we zelf wel eens heel hard gaan nodig hebben.
  Ik denk dat ik wilders ga stemmen die wil dat hele ems-verdrag aanvechten met moskovic.

 5. Ik begon me financieel/economisch al te vervelen. Maar alexander van assen elsloo heeft een interessant stukje geschreven.

  Het echte gevaar: systeemcrisis

  Maar waar vroeger dit het meest gevreesde scenario was ligt dat nu anders. Spaarders zijn niet meer de belangrijkste leveranciers van kapitaal voor banken; banken lenen, herlenen en her-herlenen van hergeleende gelden (hoe dit werkt klik hier en hier ) tussen elkaar. De echte run op de bank is als de PIIGS banken niet meer vertrouwd worden door de andere banken. Deze banken zijn namelijk bang voor een soort Lehman deel II, waar de banken niet weten of hun transactiepartner (de PIIGS banken) wel kunnen leveren. Sterker nog, op een gegeven moment vertrouwen de niet-PIIGS banken elkaar ook niet meer want ze weten niet wie van hun direct of indirect blootstelling heeft naar de PIIGS en haar banken. Dit heet een systeemcrisis en het komt rap dichterbij.

  He he. Eindelijk staat ons weer ouderwetse lehmanachtige taferelen te wachten. Een bijzonder interessante column van alexander.

  Ontluisterend trouwens dat één van de gedoodverfde favorieten van het CDA niet eens wist wie de ECB voorzitter (Mario Draghi) is, geeft maar weer eens aan dat de top zich helemaal niet met de belangrijkste zaken bezig houdt.

  Het wordt geert of jan stemmen. Die zijn tegen het esm.

  Maar ik denk dat het allemaal geen zin meer heeft. Het zal alleen maar uitstel van executie zijn. De europese nwo-agenda ligt er en die wordt stapgewijs uitgevoerd. En dat kan alleen met politiek-correct geindoctrinineerde loonslavenzombies.

 6. zoals ik ergens anders ook al vertelde : de euforie in dit thema ontgaat me…. geen idee wat anderen zo plezant vinden. Wie vroeger al niet kon kopen, kan dat nu al helemaal niet meer. Waarom dan blij zijn? Omdat er enkelen met restschuld komen te zitten? Dus gewoon plezier voor andermans ellende…. tssss… Dalingen tot 80%… dat hoor je ook al 5jaar… de dromers blijven fantaseren. Enja, als de interest oploopt, dan waarschijnlijk de inflatie ook. Dus tzou wel eens kunnen dat huizen stijgen in prijs, maar toch dalen in waarde 🙂 (als dat niet te moeilijk is voor sommigen). En ondertussen betalen mijn huurders altijd maar meer…. laat ik huishuren sneller stijgen dan inflatie…. en geloof mij, mijn huurders die tov mij afgunst hebben, zijn juist die dat blijkbaar lol hebben in dalende huisprijzen. Of het meer en meer onbereikbaar worden van vastgoed voor hun. Want sparen… nee, dat vinden ze voor zotten. Eens sukkelaar, altijd…. (vul zelf maar in). Oja, wacht ik weet het… ze hopen met hun 200gr zilver een huis te kunnen kopen 😀

 7. @Pim
  Jan??
  Geen idee welke Jan je het over hebt tenzij je Emiel bedoeld.
  Pas op dat je een ander verwijt waar je zelf de fout in gaat.

 8. @Pim, nou met die gedachte speel ik dus ook. Stemmen op Wilders. Het is misschien zinloos, maar ik vind dat ik verdomd weinig andere keuze heb.
  Komt Emiel aan de macht dan krijg je hetzelfde als wat nu in Frankrijk gaande is nu Hollande regeert : De rijken vertrekken en met hen hun hele vermogen. Dat moeten we dus ook niet hebben.
  Ik snap overigens niet waarom we op allerlei fronten lastenverzwaringen door gaan voeren terwijl het mijns inziens handiger is om gewoon de belastingschijven aan te passen. Dus voor de lage inkomens bv gaat de drempel van 42% naar 45% en voor de hogere inkomens 52 naar 60%. Dan hoeven er helemaal geen lastige zaken behandelt te worden als zorg, ontslagrecht etc etc. Volgens mij compleet overbodig.

 9. Wij hebben vorig jaar ons huis gekocht. De details mogen jullie best weten, graag ook jullie mening of dit raar is of niet.
  Huis van 177.000 euro k.k., bankspaarhypotheek (jawel…die ene die per 2013 verboden gaat worden!) , 30 jaar vast op rente van 5%. Kosten VVE+aflossing+spaar+teruggaaf belasting = 852 euro per maand. Lokatie binnen ring van Amsterdam. Mijn buurman huurt het voor dik 600 euro per maand…
  Als ik de reacties hierboven lees denk ik dat ik geluk heb dat ik de rente voor 30 jaar vast heb gelegd. Een paar vrienden van mij die zijn over 2 en 3 jaar toe aan oversluiten. Eentje ging onlangs al van 4.6 naar 5.6% en ja…die schijt momenteel 7 kleuren voor wat hij over 3/4 jaar voor zijn kiezen gaat krijgen. Dus de toekomst kan voor diegene die tussentijds over moeten sluiten heel erg naar uitpakken.

  Een feit is inderdaad dat zodra de rente stijgt de waarde van vastgoed zal dalen.

  Vergeet ook dit niet: crissisen gebeuren elk decade, en ook in de jaren tachtig was die niet mals. Ook toen daalde de huizenprijzen heb ik een oude rot mij laten vertellen. De waarde van zijn huis zakte toen ook drastisch in, maar 10 jaar later veerde het al weer op.
  Ik denk ook dat we ons op gaan maken voor de weg naar de andere kant van de sinus. Het zij zo.

 10. @Ganengphed,

  Allereerst gefeliciteerd met je loden last om je been. Je huis is al ruim 10.000 euro minder waard geworden binnen een jaar. En dat is 875 euro per maand plus de 852 euro dat er nog bij komt en vergeet niet de gemiddelde onderhoud van 100 euro per maand en gemeentelijke belasting WOZ gebruiker en eigenaar dat gemiddeld ook op 150 euro per maand komt….Dan heeft je buurman het met zijn 600 euro toch wel wat beter voor elkaar

 11. @piep : Ssst …!

  (de huizen-ellende is namelijk nog maar nauwelijks begonnen …)

  Zeg, waarom kopen wooncorporaties niet gewoon 10% van alle koopwoningen op om ze te transformeren in huurwoningen ?
  Ik weet het-ik weet het, het zou namelijk een boel ziekte uit de huizenmarkt halen, en dat is nou juist [u]niet[/u] de bedoeling hè ?

  Think Thrice

  😉

 12. Mooi hè?
  Dank voor de felicitatie Piep.
  Eenzelfde huis, zo’n 40 meter verderop staat sinds 2 weken te koop… 199.000 k.k.
  Ik denk dus dat het met de waarde van mijn huis nog wel mee valt 😉

  Ik denk dat ik nog steeds beter af ben dan mijn buurman. Stel wij beiden blijven hier pak em beet 40 jaar wonen…tegen die tijd is het huis van mij….en hij kan door gaan met betalen, en vergeet niet de plannen van FC Kunduz waardoor hij vanaf 2013 direct minimaal 3,5% meer huur kwijt zal zijn en dat zijn huur elke jaar hoger wordt, terwijl dat van mij 40 jaar hetzelfde zal zijn.
  Wat betreft onderhoud zitten we in hetzelfde schuitje, voor het hele blok geldt apartementsrecht: ergo, de woningbouwvereniging blijft verantwoordelijk voor dak, fundering, vloer en gevels. Ik zeg: ik zit gebeiteld hahahaha.

  @ktm, nou dat is inderdaad wel een interessant idee., maar wel een beetje laat 😉

 13. Och … waarom niet dit artikel lezen ?

  Kan weinig kwaad ; de betrokken banken geven er zèlf namelijk geen opheldering over, dus … dan maar ‘alternatief ‘, hè ?

  En ‘voor de verandering’ wordt er weer eens zwaar [s]gegokt[/s] ehh.. belegd met het geld van de gewone burger … de gepensioneerde in dit geval … maar ja, de overheid een failliete partij zijnde, zitten we inmiddels wèl in de laatste fase van het zoeken naar ‘liquiditeit’ ; ‘dus’ is het wel héél toevallig dat ‘ze’ eens flink gaan ‘boren’ in de pensioen-kassen, hè ?

  Bad, [u]very[/u] bad omen …

  http://boinnk.nl/blog/34643/de-smerige-rol-van-het-bankwezen/

  Hmm … tijd om één van mijn twee ’12-gage’ eens te oliën en te checken op werking, geloof ik … alsof dat nodig is 🙂

  Of wellicht dat een droontje ‘Den Haag’ kan verlichten-gnn–gnn-GNNN …!!!

 14. #13

  Slim voor 30 jaar. Dan gokken ze op je huis verhoging. En zo niet. De eerste 10 jaar lekker lappen voor je huis. En daarna maaien ze je werk onder je benen vandaan. Kan jij je huis weer inleveren bij de bank. En nu met deze Euro crisis kan het zo zijn, dat de euro niks meer waard gaat worden. Dus de bank zijn techniek.
  1) mensen moeten kopen van een huis.
  2) lening x 30 jaar afsluiten
  3) X bedrag betalen aan de bank
  4) huizen stijgen door de bank

  Nu kijken hun op grafiek ooow de huizen prijs is flink gestegen door het geven van leningen. Nou willen we de bubbel eens verzilveren.

  Nou wat moet je dan doen.
  Ze pakken een blaadje waar alle mensen werken (dus een grafiek in alle branche) Nou er zijn teveel accountant of dokters. Hoppaaa nou de banken gaan een dan in de media verspreiden. Dokters hebben crisis. Dokters kunnen mensen minder snel helpen.
  Nou de gewone burger ooooow het is crisis. We moeten op de kleintjes letten. Dus niemand gaat meer zo snel naar de dokter. Dus de dokter gaat aanzienlijk minder klanten krijgen. Dus de dokter gaat dan zijn praktijk sluiten. Dus de dokter krijgt dan veel minder inkomsten binnen. Dus hij moet ze huis uit omdat hij een te hoge hypotheek heeft. Dus hij verkoopt ze huis niet omdat hij een goedkoper huis zoekt. Naah en dat lukt niet dus de bank moet dan ingrijpen en dan heeft je bank winst + winst + winst.

  1) Want de bank heeft ieder maand X bedrag gevraag voor je huis.
  2) Huizen zijn gestegen dus de bank heeft goed zijn portemonnee gespekt.
  3) En als het helemaal bond gaat dan is het huis officieel van de bank en dan heeft hij ook een mooi huis. En dan verkoopt de bank het voor een mooi prijsje.

  En dan zitten de gewone mensen met een flinke schulden. + ze zijn elke maand flink gekort op hun geld.
  En ze hebben een risico dat ze in de 30 jaar 3 verschillen de crisissen kunnen krijgen. Wat ze allemaal moeten overleven.

  En deze crisis hebben ze gemunt op de mensen hun koophuis. Dus we gaan kijken hoelang de overheid het vol gaat houden. Het is banken v/s overheid. Want de overheid probeert alles in ze werking te zetten dat de huizen prijs lekker hoog blijft. En banken zitten te wachten van.. zooo hopen dat er veel mensen op straat komen en die hun huis niet meer kunnen betalen. Dan nemen wij hun gestijgde huis over. En zelf hadden ze maar een bodem prijs ingelegd.

 15. #9 Gaengphed
  Wij kochten in 1982 een huis en al mijn collega`s verklaarde me voor gek. Want het was toen ook crisis, tenminste dat begreep ik uit de reacties. In hoeverre de wereld er toen anders uitzag dan nu weet ik niet, want ik was toen absoluut niet met politiek bezig. Als je in de toekomst aan je verplichtingen kunt blijven voldoen is er volgens mij niet zoveel aan de hand.
  Indien je teveel focust op de wereld om je heen vergeet je jezelf. Rust en balans brengen je meer in het leven.

 16. @Mister X, wat je zegt gaat (gelukkig) niet op. Ik citeer je even:

  “En banken zitten te wachten van.. zooo hopen dat er veel mensen op straat komen en die hun huis niet meer kunnen betalen. Dan nemen wij hun gestijgde huis over.”

  Ik denk juist niet dat de banken hierop zitten te wachten, want dan zitten ze namelijk met een gigantische restschuld.

  @Pietjes, inderdaad, indien je met werk door deze crisis heen komt, en gezien de crisis in Spanje zijn er wel 25% werklozen, dat betekend dat 75% wel een baan heeft. Zal nog wel ietsje teruglopen, maar zeker niet terug naar 0.
  Dat betekend dat er genoeg mensen zijn die er wel doorheen fietsen, net zoals in de jaren 80. Vroeg mijn pa er gisteren nog naar. Hij heeft er destijds weinig van gemerkt.
  Anderen meer.

  Dus kortom om, nog 3 jaar er tegenaan en dan zal de lucht wel wat meer opgeklaard zijn. Althans, dat hoop ik en ga daar wel vanuit. Ik denk dat de klap dit jaar of volgend jaar plaats zal vinden, mits Frankrijk zijn zin gaat krijgen wat betreft de Eurobonds (zie laatste nieuws!) dan zal het nog iets verder uitgesteld worden en krijgt Jim Rogers weer gelijk: “Unfortunately there will be more debt. Buy hard assets, stock in agriculture…”

  Interessante tijden. Uitgaan van eigen kracht kan je ver brengen. Raakte in feb 2010 mijn baan kwijt, mocht tot juli blijven, maar wist aansluitend werk te vinden bij de volgende werkgever. Als je wilt is er werk.

 17. #19 Nee hoor banken hebben geen restschuld.
  Die hebben alleen maar winst 😛

  Nou ik zal je effen laten zien 🙂

  je moet goed luisteren en begrijpen en mee rekenen. En dan gaat mijn verhaal heel gelukkig (wel) op 8)

  Why did housing prices go up so much from 2000-2006 even though classical supply/demand would not have called for it

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8IR5LefXVPY

  Housing price conundrum: How lower lending standards led to housing price inflation.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wYAhlTHIBT4

  Housing Price Conundrum : Why did lending standards become more and more lax from 2000 to 2006?

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aAfMps_VyOY

  Housing Conundrum : The virtuous circle of housing price appreciation making defaults go down making.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=s6UYa2nwaDw

  Maarja kijk eerst deze maar 🙂 Nou fijne zondag..

 18. #19 Ojaah en ik ga je nog laten zien. Wat banken gaan doen 😛

  Dus goed opletten u gaat er ook aan moeten geloven. En ik ga u niet bang maken.

  Wealth Destruction 1

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Q7HbtnOyKMg

  Wealth Destruction 2 : How bubbles destroy wealth.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eRImmzuExyg

  Als je nu gaat kijken moet jij me vertellen wie gaat er winnen in dit verhaaltje?

  Als ik goed bereken is de bank de winnen de man. En jij pist naast de pot. Psss heeft u mijn een minnetje gegeven 🙂 Naah ik neem me kruis op me 😆

 19. Het is algemeen bekend dat de prijzen te hard zijn gestegen kijkend naar de historie. Eigenlijk moet de prijs gelijk zijn aan prijs+inflatie. Dat is op dit moment niet het geval en dat gaat voor een daling zorgen. Elke weldenkend econoom zal dat beamen alleen mag je het niet hardop zeggen anders zorg je voor paniek. De stijging is veroorzaakt door de versoepeling van de hypotheek verstrekking nu het wordt ingeperkt zullen ook de prijzen dalen. Joepie voor de starter. Gewoon wachten en geduld hebben. En ja ik ben een starter en econoom en een scheefhuurder.

  Nou dat huis dat voor €199.000 te koop staat zal niet zo heel snel verkocht worden.Alleen als er een domkop nog wordt gevonden.
  De stijging van 3,5% is alleen een drukmiddel om de domme mensen snel richting de koopwoning te jagen. Ik zie dat niet heel snel gebeuren.

  @pietjes. In 1982 was de crisis net voorbij en waren de prijzen ook net gedaald. De daling had al plaatsgevonden.

  Zie ook http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl

 20. @Piep, mee eens! Echter…als huizenprijzen dalen…stijgt de rente. Per saldo zal je waarschijnlijk wel iets beter af zijn, maar verwacht geen wonderen. Sinds de gemiddelde huizenprijs aan het dalen is (dat is vlak nadat wij de onze kochten) stijgt de rente.
  Een mooi teken ook trouwens, want de banken hebben geld nodig, daarom stijgen de kosten voor het lenen van geld (geld dat nogmaals niet bestaat)

 21. De rente stijgt omdat het risicoprofiel stijgt. Dat is de rede waarom ook de rente stijgt. Kijkend naar Duitsland waar er geen bubbel zit is de rente wel 2% lager.
  De banken zien de daling. weten dat alles wordt gefinancierd met geleend geld en dat de onderpand daald.

 22. @Mister X, ik heb de eerste paar filmpjes bekeken, maar waar het daar om ging, voornamelijk de toename van de kostprijs van een woning tussen 2003 en 2004, is veroorzaakt door Bush die in een toespraak zei: “Everyone should be able to buy a house.” Dus ja…die gaan zeker een periode van heftige deflatie meemaken.
  Wij ook wel, maar het verstrekken van krediet ging hier zeker niet zomaar. Ik denk dat het dus een vergelijking is die mank loopt omdat je de situatie in de US niet kunt vergelijken met die in NL.

 23. #25 Uhmm weet u dat Nederland de hoogste hypotheek schulden heeft over de wereld.
  Natuurlijk ze zeggen niks 🙂 Nederland heeft net zo makkelijk met kredietjes gedaan.

 24. @ Mister X.

  Klopt helemaal wat je zegt. Ook de zeepbel in Nederland loopt leeg. Alleen loopt deze langzamer leeg door protectionisme, onjuiste informatie wat wordt verstrekt aan de burgers(worden lekker dom gehouden).

  Vandaag door het Kadaster vrijgegeven: jaar op jaar daling is nu 5,2%. Maand op maand een daling van 0,8%.
  In een maand is een gemiddeld huis €1700 in waarde/prijs gedaald. Spaar daar maar tegen op.

  @25
  Stop met het napraten van de VEB en de NVM en de Rabobank etc. Dit zijn organisaties die allemaal een belang hebben bij het verkopen van een woning, Luister liever naar mensen zoals Kees de Kort. Hij heeft geen verantwoordelijkheid en kan dus alles zeggen en is daardoor veel eerlijker. Of rapport Ernst & Young waarin ze aangeven dat de prijs zeker met 30% gaat dalen.
  VEB (lobby voor huiseigenaren, zullen nooit zeggen dat de prijzen onder druk staan en dat ze te hoog zijn, geven liever de schuld aan de bank. Terwijl de bank minder leent omdat ook zij weten dat de prijzen gaan dalen (daarom ook minstens 50% aflossen).
  NVM(lobby voor makelaar en zullen nooit zeggen dat je moet wachten met kopen, dat kost hun omzet. Ze zijn er niet voor de toekomstige kopers. daar hebben ze schijt aan alleen voor hun eigen makelaars).

 25. Ik dacht misschien kunnen jullie me advies geven?
  Ik heb in 2009 mijn woning gekocht voor 190.000,- k.k. met een bankspaar (50/50) hypotheek van € 205.000,- 30 jaar vast tegen 5,2% rente. Nu wil de gemeente vanwege plannen mijn woning overnemen en biedt op dit moment zo’n € 275.000 + de mogelijkheid om nog twee jaar na het passeren van de akte “gratis” te blijven wonen.

  Echter ik ben bang dat als ik verkoop en de overwaarde op de bank zet en die twee jaar afwacht de waarde van het gestalde geld door de verwachte forse inflatie een stuk minder wordt. Plus het feit dat als ik niet binnen een half jaar een andere woning aankoop ik mijn huidige hypotheek niet mee kan overnemen en dus geconfronteerd ga worden met de nieuwe hypotheek regels.

  Ik kan ook zorgen dat ik gelijk na de verkoop van mijn woning een nieuwe woning aankoop maar dan verlies ik het voordeel van twee jaar “gratis” wonen?

  Mijn onteigeningsexpert adviseert me om rustig af te wachten omdat hij denkt dat de gemeente nog meer gaat bieden. Maar door de beperkte houdbaarheid van de taxatie wordt er bij te lang wachten opnieuw getaxeerd en mochten de prijzen fors gaan dalen krijg ik natuurlijk ook minder voor mijn huidige woning.

  Wat zouden jullie adviseren?
  De overwaarde in de vorm van fysiek zilver en goud parkeren en die twee jaar afwachten en de nieuwe regels voor lief nemen of gelijk oversteken naar een nieuwe woning, of?

  Alvast bedankt!

 26. #28Gewoon een huis zoeken voor 100.000 euro. Als je die richtlijnen aan houd, dan ben jij een lachen de 3e 🙂 En anders een nieuwbouw woning kopen. Dan hoef je zeker de eerst komen de 15 jaar iets te doen. Want iedere keer klusjes doen zijn vaak ook extra kosten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: