Het Zwitserse Staatspensioenfonds verdubbelt haar investering in fysiek goud van 1 naar 2 procent.  Het lijkt geen wereld- of zelfs schokkend nationaal (Zwitsers) nieuws, maar het betekent wel een verdubbeling! Het geeft daarbij ook een zeer sterk signaal af over hoe de Zwitsers denken over de State of Affairs. Hoe de zaken er werkelijk voorstaan op financieel-economisch gebied, vooreerst kijkend naar de situatie in en gevolgen van naderend onheil voor eigen land. Ook andere landen in Europa houden al rekening met tegenwind. In Zweden houden bereiden ze de mensen voor met een flyer over een crisis en oorlog. Is het tijd om wat goud in te slaan?

Goud kopen? Een goed idee!

Egon von Greyerz van Matterhorn Asset Management (MAM) juicht deze zet van het Zwitserse Staatspensioenfonds alleen maar toe. Hij verwacht dat een crash aanstaande is. Hij raadt (privé)investeerders met nadruk aan het voorbeeld van de Zwitserse Staat te volgen. Von Greyerz startte MAM in 1999 voor private cliënten en kocht als moneymanager meteen fysiek goud aan 300 USD. Midden 2018 is de koers al vier keer over de kop gegaan, ondanks de daling van afgelopen jaren. De grote stijgingen liggen nog in het vooruizicht, aldus deze beheerder/adviseur. Hij verwacht de koers uiteindelijk nog maal tien zal gaan…

Mogelijkheden tot een crash (en crisis)

Hij noemt nog maar een handvol van de calamiteiten die de komende twee jaar in het vooruitzicht liggen. ‘Brexit, Quitaly and Grexit. Schulden, Stock Shocks, Bond Bubbles, Properties Popping, Derivative Defaults and Banks Busting’. Niets minder dan een golf van financieel-economische rampspoed die als een tsunami verwoestingen alom teweeg zal brengen. De gigantische risico’s stapelen zich onderhuids maar gestaag op terwijl de wereld(markten) gezapig indommelen en zich nog eens omkeren in hun slaap.

Wereldwijde schuld nu 240 biljoen

De totale schuld in de wereld is van 80 biljoen dollar in 1999 toegenomen tot meer dan 240 biljoen in 2018 (een biljoen is duizend miljard). Een veeg teken is dat ze ook accelereerde sinds de recentste Kredietcrisis van 2008 tot een verdubbeling! Hebben ze, hebben we ook maar iéts opgestoken, iéts (bij)geleerd sindsdien dus? Dat de schuldenboom niét tot in de hemel kan groeien bijvoorbeeld? Maar slaap rustig verder, zegt von Greyerz cynisch. Don’t worry be happy, zoals het liedje luidt.

QT – Quantitive Tightening

Wat de trigger is en zal zijn van de ergste crash in de geschiedenis? Quantitative Tightening – QT – of het tegenovergestelde van de Quantitative Easing (kwantitatieve verruiming) van de laatste 20 jaar. Eigenlijk al sinds de oprichting van de eerste centrale bank en het eerste mis-management in de financiële wereld. Vermits de aandelenmarkten hoofdzakelijk kunstmatig gestegen zijn in die tijd (maal 4) op de rug van fiat money printing. En nu dit tomeloos geld bijdrukken afloopt (want FED en óók ECB stopt ermee!) kunnen we het vervolg wel raden…

2 reacties

  1. Natuurlijk komt er ooit weer een crisis en natuurlijk zal goud op termijn altijd duurder worden in de huidige valuta. Daarvoor hoef je alleen naar de geschiedenis te kijken. In 1900 stond de goudprijs op U$ 19,00 en dat is nu dus U$ 1280,00 een veelvoud hoger en het is ook zeker dat in 2100 die goudprijs nog een veelvoud hoger is als nu. De enige vraag daarbij is of de U$ dan nog bestaat?

    Toch vraag ik mij af of de komende jaren een grote crisis het schip doet keren. De Centrale banken hebben van elkaar geleerd en kijk daarbij eens naar Japan waar de rente ongestraft al twintig jaar rond de nul procent schommelt. Met andere woorden ,indien de economie stagneert in Amerika ,de rente weer doodleuk daalt, dan wel naar nul procent of negatief. Als de rente negatief wordt verdwijnen schulden op termijn automatisch. Er is dus in theorie niets aan de hand. Zolang de burgers maar blijven vertrouwen op hun overheid en de lokale valuta blijven gebruiken is er echt niks aan de hand. Het gaat immers om een ongedekt valuta systeem, waarbij alleen vertrouwen de prijs bepaalt. Er zijn wel voorbeelden waar dat vertrouwen in rook opging, neem Zimbabwe en Argentinië, maar die kans is klein ,omdat Amerika en Europa heel groot zijn.

    Een grote beurs crash zal de burgers laten schrikken, zeker als voorzieningen zoals pensioenen in gevaar komen. Daarom zullen de Centrale banken snel ingrijpen en netjes alles gladstrijken.
    U kunt dus rustig gaan slapen en voor de echte angsthaas, koop dan maar een stukje goud, maar verwacht daar niet te veel van, tenzij U honderd jaar kan wachten!

  2. Er worden in het artikel een aantal factoren genoemd voor een nieuw economisch einde der tijden. Helaas is de dollar nog altijd niet gevallen. Draait de europese unie gewoon door ook zonder engeland, en eventueel griekenland en italie. Waarschijnlijk zal de wereldeconomie ook gewoon doordraaien ondanks de door de VS gestarte handelsoorlog waardoor er een extra importbelasting op goederen komt die door de consument betaald gaat worden. Ach elk voordeel heeft zijn nadeel misschien heeft deze importbelasting wel positieve invloed op de inflatie. De ecb streeft een inflatie na van 2 %.

    Bij QT zie ik nog wel wat problemen ontstaan. Een hogere rente betekend straks ook een hogere hypotheekrente. Een hogere rente voor bedrijven om te lenen. Een hogere rente op roodstaan en creditcardschulden. Een hogere rente om je staatschuld te financieren en die hogere rente lasten worden doorberekend door hogere belastingen te heffen. Als het goed is, hebben we over 3 tot 5 jaar weer de normale discussie in nederland en andere westerse economieën dat er simpelweg niet voldoende banen zijn voor de hele beroepsbevolking en dat de regering wederom moet bezuinigen om de kosten van de vergrijzing op te vangen en de kosten op te vangen voor het niet werkende deel van de beroepsbevolking. En om simpelweg de begrotingstekorten op te vangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: