ESM: het grote kwijlen naar…

13

ESM geldNaar mate de honger naar oplossingen (geld) groter is, begint bij steeds meer politici, het watertanden en daarmee het kwijlen, naar de toepassing van de ultieme mogelijkheden van het Europees Stabiliteitsechanisme (ESM) steeds grotere vormen aan te nemen. Zoals het er nu uitziet zullen er op redelijk korte termijn meer dan enorme geldbedragen nodig zijn om landen als Spanje, Italië en bijvoorbeeld ook Frankrijk te “redden”. Qua grootte praten we dan over bedragen tussen de 500- en vele duizenden miljarden euro’s.

De eurobonzen hebben gelukkig voor ons al oplossingsrichtingen bedacht in de vorm van fondsen en mechanismen. Klink toch mooi of niet?

Het Europees Stabiliteitsmechanisme -ESM- is de laatste dagen weer pregnant in het nieuws. Aanjager zijn vooral de Spaanse problemen. Vooral de zuidelijke landen willen dat er op korte termijn een oplossing komt en de eerder uitgezette afspraken en tijdlijnen blijken steeds meer een obstakel te worden om voldoende snel te kunnen reageren.

Dat het ESM nu al buiten recht en wet staat, bij wijze van spreken kan doden zonder strafvervolging van wie dan ook,  is niet genoeg. Het moet nog verder worden opgerekt tot een wapen van ongekend formaat. Om dat te bereiken zijn er slechts twee knoppen nodig:

 1. Met knop één wordt ingesteld dat het ESM ook praktisch als bankinstelling kan gaan fungeren (en daarmee geld kan lenen via de ECB);
 2. Met knop twee wordt de verhouding vastgelegd tussen gestort kapitaal en uit te lenen euro’s. Bijvoorbeeld van de gebruikelijke 15% naar 7% of minder.

Rekenvoorbeeld

Laten we voor het gemak maar eens even 5% aannemen. Als er bijvoorbeeld uit de diverse deelnemende landen samen 100 miljard (5%) in de kas wordt gestort, dan mag het ESM 20×100= 2000 miljard gebruiken voor de aankoop van staatsobligaties of het anderszins steunen van noodlijdende landen of banken. Geld dat via de ECB-computer met één druk op de knop te voorschijn wordt getoverd. Simpel of niet? Er zit echter wel een máár… aan en dat is dat alle staten, elk voor hun  aandeel, verantwoordelijk worden voor de terugbetaling van het héle geleende bedrag.

Een simpel mechanisme dus met enorme gevolgen en eigenlijk geen mogelijkheid voor de staten om halt te roepen omdat er altijd wel een “Het moet én het kan niet anders, om erger te voorkomen, aan vast zal hangen”.

Keuze uit twee kwaden

Europa en met name de eurozone is als een rijdende trein. Tussen de passagiers is er een hevige strijd. Sommigen willen de ruiten in slaan en uit de trein springen, andere vinden dat veel te gevaarlijk en willen blijven zitten, in de steeds sneller rijdende trein, in de hoop dat deze van zelf op een rustige wijze tot stilstand zal komen. De uitkomst van deze tweestrijd zullen we pas aan het eind weten. Zijn het de springers die uiteindelijk overleven of zijn het de zitten blijvers?

PS. Als er nóg sneller geld nodig is dan het via het ESM kan worden verkregen dan is men inmiddels bereid om zelfs het EFSF daarvoor te gaan “gebruiken” is uit de recente woorden van Mario Draghi op te maken. Draghi verzekerde ons wereldburgers dat het Europa van de zijnen met álle middelen zal worden gered. Niets is te gek en niets onmogelijk. Ik ben met alle lezers wel héél erg benieuwd hoe dit weer gaat uitpakken.

13 REACTIES

 1. Het verlengen (intensiveren zelfs) van de ponzi. De financiele wereld zal hier het meeste van profiteren, want hun feestje gaat gewoon door. De Nederlandse staatsschuld geleveraged 1:20, nice, de banken zitten in Europa rond 1:26.

  Lehman viel bij 1:30. Inderdaad Ben, hoe gaat dit uitpakken. Duitsland laat de euro eerste terugvallen naar 90 dollarcent, en gaat dan (onder luid protest natuurlijk, mwaha) akkoord met de monetarisering van de schuld via ECB/ESM.

  De machinist, de conducteur en de zwartrijder hebben de trein reeds verlaten.

 2. @houtskool : En Ktm zat in z’n eentje op zo’n ‘onderhouds-lorry’ achter aan de trein, en sloeg de verbindingspen er met één klap uit nog voor de trein op gang kwam.

  Sindsdien is hij de andere kant opgereden.

  Toegegeven, ik heb veel pijn in m’n armen gehad van het pompen, want vaak was het ‘helling op’, maar het begint inmiddels z’n vruchten af te werpen.

  Want oei-oei … wat zie ik die trein in de verte, na alle rode lichten te hebben genegeerd, toch veel te hard op die haakse bocht afstormen …

  En volgens mij gaan de overlevende passagiers de machinisten lynchen in het dichtsbijzijnde weiland ; zelfs de conducteurs zullen niet worden ontzien-gnn-gnnn …

 3. @ktm
  Je hebt gelijk. Hoe lang gaat dit grapje nog duren, of is de status quo de nieuwe werkelijkheid en kunnen ze het rekken, nog een jaartje of wat. Dat is het grote punt. De situatie is onhoudbaar, maar wanneer hé? Wanneer komt de klap.
  Het grote Japanse pensioenfonds “voor het volk” (jawel) moet inmiddels Japans staatspapier verkopen om aan haar verplichtingen te kunnen voldoen. Een zorgelijk signaal. Hoewel, zorgelijk, van mij mag het klappen.

  In Japan zal het drama zich als eerste voltrekken, snel gevolgd door een massale uittocht uit staatspapier. Vervolgens nog meer liquiditeit op het vuur, jawohl.

  Die brave Japanners. Het zijn net Hollanders.

  By the way, wat gaan we doen met al die hoofden? Op stokjes bij de ingang van de ECB? Of als verrassing tijdens de lunch in Straatsburg opdienen?

  Wat vind jij?

 4. @ktm, wat dacht je van zweden?

  40K voor huisje en 2 a 3 HA , riviertje op je terrein, rad erin, panelen op je dak…puur natuur?

 5. @houtskool : Waar ik persoonlijk van sta te kijken is hoe ‘De Krachten’ de massa, in dit superverrotte stadium, nog zo onbezorgd kunnen houden / laten zijn.

  Ik schat dat slechts 1 tot 2 personen op de honderd de (dodelijke ; lètterlijk ! ) [u]ernst van de situatie [/u] inziet.

  Ook geef ik ‘de situatie’ geen jaar meer, al hoop ik dat ie nog tien jaar duurt natuurlijk, daar niet van. Maar wie weet …

  ‘De Krachten’ beslissen uiteindelijk over ‘het moment’ ; niet de ‘gewone man’ natuurlijk ; die gaat naar z’n werk als ie geluk heeft en kijkt ’s avonds wat realiteitsvervreemdende tv en gaat weer naar z’n bedje toe … on-ge-lo-fe-lijk … de impact van de combinatie van totààl (moreel) gecorrumpeerde politici & media … èn maar verzwijgen, verdraaien en liegen … nèt zolang tot het ‘straatbeeld’ alle verdere leugens volmaakt zin- en kansloos zal maken …
  .. maar dan zal het voor de gewone man te laat zijn, en niet zo’n beetje ook …

  En sla nou maar flink eten en pleepapier in ; ik heb ook voor ehh… afijn, ‘een paar maandjes’ liggen hier … zoals het een wijs en goed geïnformeerd mens betaamt natuurlijk.

  Laatst vonden we hier een 12-tal pakken koffie die ‘achterop de berg’ was beland, en de uiterlijke houdbaarheidsdatum was september ’09 (wij hebben altijd een ehh… ‘basisvoorraadje’ gehad zeg maar) en we dachten dat we die koffie wel konden weggooien, maar niks was minder waar ; we proefden / proeven het verschil met ‘recente’ koffie niet eens. Alles is veel langer houdbaar dan er op staat, lieve mensen ; ook sperziebonen in blik …

 6. @Madman : Iemand die nèt klaar is met kakken en pas vervolgens tot de conclusie is gekomen dat hij / zij geen pleepapier meer heeft, maar wèl een aai-foon heh-heh …

  … of het is pit-mans & Co … dat kan ook natuurlijk 😆

 7. Ik denk dat de Grote Klap zal komen wanneer er in het Midden-Oosten de Grote Oorlog uitbreekt en alle christenen die in Jezus Christus geloven, van deze aarde worden weggenomen (Rapture, Opname).

 8. @Moin : Niks d’rvan jongen, jij gaat helemaal nergens naartoe ; jij blijft gewoon hier 8)

  Het wordt trouwens binnenkort véél te ‘gezellig’ op onze planeet om er nu al tussenuit te knijpen-gnn-gnnn …

  Komt nog bij dat je voor dat soort fratsen een vliegbevret nodig hebt, en volgens mijn laatste informatie heb jij die niet hi-hi …

 9. €urofiele $merige Maffiapraktijken… @Madman: wat zijn de kosten voor eerste levensbehoeften in Zweden? Ben wel eens in Denemarken geweest en destijds betaalde je voor een biertje bijna 14 gulden… 😳

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.