‘Euro heeft geen kans van slagen’

18

Maak kennis met Lars Seier Christensen, CEO van de Deense Saxo Bank. Hij liet zondag 17 februari in Dubai even tussen neus en lippen door weten dat de euro geen kans van slagen heeft. Volgens Christensen ontbreekt het aan een degelijke en duidelijke aanpak en is er helemaal nog geen goede oplossing voor de eurocrisis. Er wordt echter wel gedaan alsof de problemen de wereld uit zijn.

euro mislukken

Euro gedoemd te mislukken

De oprichter van de Deense bank, die in 1992 het licht zag onder de naam Midas Fondsmæglerselskabis, is zeer somber over de toekomst van de eurozone en de euro zelf. Op Bloomberg staat te lezen:

“The whole thing is doomed. “Right now we’re in one of those fake solutions where people think that the problem is contained or being addressed, which it isn’t at all.”

Ook waarschuwt Christensen dat de waarde van de euro momenteel niet reëel is. Hij wijst op het feit dat de euro in de afgelopen periode flink is gestegen ten opzichte van andere valuta, terwijl een significantie economische verslechtering is te constateren in onder ander Duitsland, Frankrijk en Italië. Ook de corruptieproblemen in Spanje en de bailout van Cyprus zouden de euro verder in gevaar kunnen brengen, aldus de bankier.

Euro in waarde gestegen

In het afgelopen half jaar steeg de waarde van de euro ten opzichte van de dollar met zo’n 8%. Begin februari stond de koers van de EUR/USD nog $1,37. Dat was toen het hoogste niveau sinds oktober 2011. Één euro is moment van schrijven $1,335 waard. Technisch gezien bevindt de EUR/USD zich nog altijd in een opwaartse trend. Een eventuele daling onder het niveau van de $1,32 zou een verdere verzwakking van de euro kunnen betekenen.

euro dollar februari 2013

Frankrijk grootste struikelblok

Volgens Christensen is het een kwestie van tijd voordat de ‘sterkere’ eurolanden ook geruïneerd zullen worden door de euro:

“Another possible fallout is getting rid of some of the countries that are being ruined by being in the euro, notably the southern European economies. People have been dramatically underestimating the problems the French are going to get from this. Once the French get into a full- scale crisis, it’s over. Even the Germans cannot pay for that one and probably will not.”

Wij schreven al eerder over het feit dat Frankrijk nog wel eens een sleutelrol kan gaan spelen in het voortbestaan van de euro. Frankrijk wordt meer en meer gezien als ‘de oude man van Europa’, die ondanks een grote industrie hetzelfde lot kan ondergaan als Spanje en Italië.

Saxo Bank ontslaat 17,5% van personeel

Dat de Saxo Bank zelf ook wat merkt van de crisis, blijkt uit het feit dat 17,5% van het personeel van Saxo Bank op zoek moet naar een andere baan. Dit bericht staat niet op zichzelf. Ook bleek eerder al dat zakenbanken wereldwijd in de komende 5 jaar zo’n 75.000 werknemers gaan ontslaan. Dit is ongeveer 15 procent van het totale aantal mensen dat nu werkzaam is in de financiële sector sector.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.