Eurocrisis weer in beeld door PIGS

4


Welkom in Europa. Waar Griekenland wel, of niet, of wel de schulden gaat herstructureren / uit de eurozone gaat stappen en een nieuwe downgrade van S&P aan z’n broek krijgt. Waar Finland uiteindelijk toch akkoord gaat met het feit dat Portugal aan het noodinfuus van 78 miljard EU-euro’s wordt gelegd. Waar Ierland volgens de gouverneur van de Ierse centrale bank, op het nippertje is ontsnapt aan een economische ‘doomsday’. En waar in Spanje steeds meer mensen hun baan verliezen, waardoor het werkloosheidspercentage is gestegen naar het hoogste punt in de afgelopen 14 jaar.

Het werkloosheidspercentage in Spanje is in het eerste kwartaal van 2011 gestegen naar 21,3%. Er zijn momenteel bijna 5 miljoen Spanjaarden werkloos, sinds 1993 zaten er niet zoveel Spanjaarden zonder baan. Er kwamen ruim 213.000 nieuwe Spaanse werklozen bij. Daarvan was 58% vrouw en 42% man. Even ter vergelijking, het werkloosheidscijfer in de gehele eurozone kwam uit op 10%. In Spanje is dat dus meer dan het dubbele. Een jaar geleden bedroeg het werkloosheidspercentage in Spanje nog 20,3%. Eind april kwam het ratingbureau S&P al met een waarschuwing. De kredietrating van de Spaanse staatsobligaties kregen een negatieve outlook. Volgens economen zal het nog zeker tien jaar duren voordat het werkloosheidscijfer in Spanje weer rond de 10%, net als voor de kredietcrisis, zal uitkomen.

Dan nog even terug naar Griekenland. Het is ruim een jaar geleden dat de Grieken een Europese bailout kregen, maar veel heeft dit niet geholpen. De rente Grieks staatspapier steeg vandaag weer tot nieuwe records, wat feitelijk inhoud dat steeds minder mensen geloven dat Griekenland ooit nog alle schulden zal gaan terugbetalen. Ligt er dan toch een default op de loer? De rente op twee-jarige Griekse staatsobligaties is momenteel 25,6%. De rente op de 10-jarige staatsobligatie is opgelopen tot 16%. Er is een dikke kans dat de Grieken de bailout/lening van 110 miljard euro met een flinke vertraging en/of wellicht tegen een lagere rente aan de Europese landen en het IMF zal terugbetalen. De rente op Iers en Portugees staatspapier staat overigens ook op nieuwe records. Vanzelfsprekend is dit alles geen goed nieuws voor de euro. De EUR/USD is in de afgelopen tijd van $1,48 naar $1.43 gezakt.