Eind 2018 was het nog een vraag, maar inmiddels is het een feit. Het Europese Auteursrecht is door de EU gemeenschappelijk herzien. Techgiganten zoals Google en Facebook moeten een uploadfilter en een linktax toepassen. De Europese Raad en het Parlement moeten het akkoord nog goedkeuren. Naar verwacht slechts een formaliteit. De hervorming is omstreden omdat grote bedrijven zouden kunnen eenzijdig beslissen wat wel en niet online komt. Dit ten nadele van kleinere en alternatieve websites en bedrijven. 

Linktax en uploadfilters

De zogenaamde linktax betekent dat ‘uitgevers van nieuwssites bepalen wie naar hen mag linken. Zij kunnen dan geld vragen voor die link.’ Stel dat Biflatie wil linken naar een artikel op Bloomberg. Dan moet Biflatie daar eerst toestemming voor krijgen. En mogelijk ook voor dienen te betalen. De kans is groot dat kleinere en alternatieve nieuwsbronnen en blogs niet meer op de huidige vrije manier content kunnen leveren en informatie kunnen delen. De zogenaamde uploadfilter betekent dat websites en sociale media zoals Facebook moeten controleren of over geüpload materiaal wel auteursrechten werden voldaan.

Omstreden

In de praktijk kan deze beslissing leiden tot minder online diversiteit. Veel partijen zullen tevens ook stoppen uit vrees de wet te overtreden en boetes te krijgen. Er zal een toestemmingsbeleid gevoerd gaan worden dat zo strikt is dat alleen gerenommeerde, ‘goedgekeurde’ en ‘betrouwbare’ bestemmingen en bronnen nog zijn toegelaten. In de praktijk zullen filters geplaatst worden, die al dan niet zeer streng of minder streng zullen zijn. Dit kan tot willekeur en vergissingen leiden. Tot censuur zelfs en beperking van vrije meningsuiting. Tevens zijn grote bedrijven dan bevoordeeld tegenover kleinere. Want hoe gaan die allemaal deze extra last kunnen dragen, in tijd en kosten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: