‘Europese bankenunie lost niets op’

René Tissen, RTLZ | Het is verleidelijk om te denken dat de Europese Bankenunie daadwerkelijk iets oplost. Nu de Europese Bankenunie er in 2014 wel degelijk gaat komen, raad ik iedereen met een spaarvermogen van meer dan 100.000 euro met klem aan om dat meerdere in veiligheid te brengen, want het spaargeld boven de ton zal er bij een nieuwe bankencrisis met zekerheid aangaan, terwijl het nog te bezien valt of aandelen- en obligatiehouders ook geschoren zullen worden. Dat laatste is wel de bedoeling, maar papier is geduldig. Natuurlijk roep ik niet op tot een bankrun. Het is gewoon een kwestie van zorgvuldig omgaan met je eigen geld in het licht van een ongrijpbare overheid die met de introductie van de bankenunie officieel bevestigt dat banken niet te vertrouwen zijn. Nog geen drie jaar geleden zou deze wetgeving als politieke aanzet tot de vorming van een criminele organisatie zijn beschouwd en afgewezen. Nu wordt het abnormale als vanzelfsprekend gekenmerkt. We leven in rare tijden.

Europees circus

Het is verleidelijk om te denken dat de Europese Bankenunie daadwerkelijk iets oplost in het kader van de bankencrisis waarvan wordt beweerd -wederom van officiële zijde- dat die achter ons ligt. Ten eerste is de bankenunie gebouwd rondom een afwikkelmechanisme dat zo bureaucratisch van opzet is en tegelijkertijd zo politiek kneedbaar, dat de bankenunie nu al vergeleken kan worden met een speelbal die rond drijft in een grote pot met stroop. Weer zo’n Europees gedrocht dat de schijn wekt van politieke slagvaardigheid maar in werkelijkheid de broodnodige sanering van de sector lam legt. Ben ik tegen Europa? Nee, natuurlijk niet. Ik ben wel tegen onwerkbare instituties. Daar zijn er al teveel van. Lees meer op RTLZ.

15 reacties

 1. 100.000 is zelfs erg optimistisch van René Tissen, want particulieren zullen in alle euro landen om die 100.000 Euro drempel te vermijden steeds meer kleinere rekeningen openen, dus uiteindelijk zullen er nog amper rekeningen zijn waar meer dan 100.000 euro op staat. Men zal dan niet anders kunnen dan ook de rekeningen die zich onder die drempel bevinden aan te spreken. Die 100.000 garantie werd als een gek in 2008 door alle euro landen ingevoerd omdat ze bang waren voor bankruns en kapitaalvlucht. De normale vergoeding vóór de crisis was maar 20.000 pp. Ik zou daar maar rekening me houden want als er stront aan de knikker is, dan is die 100.000 echt niet heilig!

 2. binnenkort zal het niet meer mogelijk zijn om grotere bedragen op te nemen of over te maken bij de bank, (het is nu al erg lastig om grote bedragen cash op te kunnen nemen bij de bank) het zal stap voor stap steeds moeilijker worden om bij je spaargeld te komen, totdat het door de EU wordt afgeroomd of door inflatie is verdampt,

  vastgoed/ edelmetaal/ bezit buiten de EU zijn goede alternatieven

  1. Leuk voorbeeld uit de praktijk:

   Stond bij de ing kantoor en er was een gast met vriendin om 5000 euro op te nemen.
   Dat kon niet …ging niet ..ect ect. we zullen eerst de politie bellen want het zou witwassen/terrorisme e.a kunnen zijn..

   Ing clerck probeerde hen bang te maken …hij nam de hoorn op en deed net alsof……Even later ja ik heb gebeld het is toch toegestaan …..

   Kwamen die twee …hun eigen geld halen ….

   Zie rein ne va plus je gezondzijn je geld niet veel is meer van u.
   We hebben je ingerold op onze speeltafel, balletje (burger) welke niet wil draaien dat wordt niet geaccepteerd.

   Anderzijds mensen doen het zelf en zijn de pineut omdat ze niet nadenken analyseren zich vol met glsyso/fluo zitten..

   Eu gaat er al vanuit dat je behoorlijk onder hun burundanga zit .Als blijkt dat je er niet onder zit hebben ze een probleem welke met polisie dus rechters op te lossen is.

 3. Duidelijk. Zelfs de leek kan het begrijpen. Een ‘Bankenunie’ om te verhullen dat er zeker tot 2026 geen gezamenlijke aansprakelijkheid zal zijn. Verpakt in een oerwoud van bureaucratische spelregels, waarop Brussel het patent heeft..
  Ook een wettelijke regeling ter bescherming van de kleine spaarder is opgeschort.
  Daarmee hebben Merkel en Schäuble gewonnen. Zij hadden hun volk beloofd dat de belastingbetaler niet wéér voor de kar zou worden gespannen.

  De afwikkeling van vermolmde banken dient dus tot 2026 in principe nog steeds via de nationale schatkist van lidstaten te verlopen.
  Een mission impossible, zeker voor de periferie. Maar geen nood, het kapitaalkrachtige, door de belastingbetaler braaf bijeen geharkte ESM is er ook nog, zoals uit dit noodfonds al in 2012 Spaanse banken moesten worden geherkapitaliseerd.

  Feit is dat er geen enkele, wettelijke regeling is overeengekomen om de belastingbetaler te ontzien. En ook de kleine spaarder (< een ton) heeft niet meer dan de garantietoezegging van zijn eigen staat die geen enkele juridische grondslag kent. Temeer omdat het aanpakken en mee laten betalen van aandeelhouders, grote
  obligatiehouders, bij een bankfaillissement niet meer zal zijn dan een wassen neus. Cyprus en SNS waren duidelijke voorbeelden.

  Buiten de publieke en private sector is er eenvoudig geen geld om bankenreddingen te betalen, nog afgezien van een peperdure depositogarantieregeling. Dus gaan belastingbetalers en spaarders onherroepelijk voor de bijl.

  Krijgt vanaf 2014 ongetwijfeld een spannend (maar zeker niet onverwacht) vervolg als de bankensector met een gezamenlijke schuld van ca. € 30 biljoen (het drievoudige van de staatsschulden) moet worden gesaneerd.
  Merkel en Schäuble (en andere filiaalhouders) zullen de 'verandering' van hun tactiek straks wel weer 'sauber' aan hun onderdanen weten uit te leggen.

  1. Mooie reactie. Imho is men voorzichtig met aandeelhouders, als die massaal eu bankaandelen gaan dumpen is de boot aan. Dus gaat men voor low hanging fruit; de brave depositohouder. Eigenlijk wel terecht; hadden die sukkels maar niet mainstream moeten stemmen.

   Elk volk krijgt wat het verdient.

 4. Grappen uit de EU
  Alexander Sassen van Elsloo

  Een man van mijn hart.

  I.p.v. deze Tissen zou Biflatie eens kunnen overwegen Alexander’s artikelen te plaatsen.
  Tissen krijgt een stevig bedrag voor elk artikel welke hij plaats op rtlz.
  Vandaar veelal het inhoudsloze en absurde ervan.

  1. Dat schreef ik dus ook op een of ander forum waar Tissen recentelijk schreef maar die reageerde fel dat dit niet het geval is.
   Hij schrijft dus uit hobby.
   Ik denk dat dit heerschap gewoon geen goed gezelschap is voor mij.
   Hij is veel te mak, lang van stof en valt in herhaling nog los van het feit dat hij ongrijpbaar is… Lijkt zichzelf tegen te spreken… Alsof hij bang is te schrijven waar het op staat…
   Iets met carrière, hypotheek en jonge kids…
   Die past dus op z’n tellen en komt pas als bejaarde uit de kast.,
   What else…

 5. Als alle banken nu eens normale salarissen habteren en geen tot weinig bonussen uitbetalen tot 2026? Zou het probleem zich dan niet vanzelf oplossen voor een groot gedeelte?

 6. En deze van FT! European banking union is a sham that solves nothing

  ‘High quality global journalism requires investment. Please share this article with others using the link below, do not cut & paste the article. See our Ts&Cs and Copyright Policy for more detail. Email [email protected] to buy additional rights. http://www.ft.com/cms/s/0/a298293a-68be-11e3-bb3e-00144feabdc0.html#ixzz2oCHpfRcA

  Whatever little is agreed at the European Council this week on banking union will do nothing to mitigate the deep crisis in which the eurozone remains mired. By exacerbating the yawning gap between relatively well-integrated finance and the reality of divided product, service and labour markets, it may even increase the build-up of risks in the future.’

  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/a298293a-68be-11e3-bb3e-00144feabdc0.html#axzz2oCHexgAm

 7. De voorbereidingen voor de grootste geinstitutionaliseerde (*) roof zijn getroffen, lieve mensen, en anders niks.

  (*) =legale ; wettelijke

 8. In het Radar-artikel werd al uitgelegd dat eigenlijk niemand de balansen van de banken mogen inkijken en dat -volgens zeggen- Dijsselbloem en de rekenkamer het ook allemaal niet zouden weten. Ik ben wel benieuwd hoe ze dat met zo’n ‘onwerkbare institutie’ willen gaan uitvoeren.

  @ktm
  Dat wordt dan opzoek naar het volgende poephuus.
  Ik lees oa het volgende:

  “Knowtoomuch has been erased from these boards.”

  1 knowtoomuch reactie tegen 4 @knowtoomuch reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: