Facebook lijkt zijn langste tijd gehad te hebben

Een paar dagen geleden begonnen de problemen voor Facebook nadat aan het licht kwam dat data van meer dan 50 miljoen gebruikers is doorgesluisd. Inmiddels daalt de aandelenkoers van Facebook als een mus die van het dak valt. De druk op Facebook wordt steeds groter. Niet alleen krijgen ze van investeerders rechtzaken aan hun broek, ook steeds meer mensen stoppen met het gebruik van de online dienst en roepen andere mensen op hun account te verwijderen. Elon Musk van Tesla is al weg en ook de voormalig oprichter van Whatsapp (inmiddels overgenomen door Facebook) zegt: #DeleteFacebook. LangLeveEuropa zet de situatie uiteen:

Delete Facebook

Dit was de tweet van de oprichter (geldgrijper) van WhatsApp (een dubieus bedrijf), sindsdien onderdeel van Facebook (nog dubieuzer), om te stoppen met het gebruik van Facebook (goed idee!) vanwege het feit dat bedrijven grootschalig misbruik maken van jouw Facebook-data (business-as-usual), in dit geval om stemvee te vinden om te manipuleren op Trump te stemmen (uiteraard niet aangetoond) en zelfs nu om “de maatschappij uit elkaar [te] rukken” (eloquent, maar geen nieuws). Dus: #deletefacebook (goed idee).
facebook water

De onzin en volksmanipulatie vliegt je om de oren, als je de berichtgeving leest. Facebook is opgericht voor spionage en manipulatie, dat is dus geen nieuwswaardig feit, zou je zeggen. Wat wel bijzonder is: volledig per ongeluk geeft men zowaar een keer correct advies!

De oprichter van WhatsApp geeft aan dat gebruikers moeten stoppen met Facebook én WhatsApp. WhatsApp is immers een ondertussen goed geïntegreerd Facebook dochterbedrijf. En dat is goed advies, ook al komt het naar je toe om verkeerde redenen.

Maar bovenstaande is uiteraard nog niet eens het bijzondere uit recente berichtgeving.

De investeerders aan het woord

Nu komen de investeerders kijken, want boos. Boos vanwege het feit dat privacy geschonden is? Neen. Boos vanwege het feit (totale onzin) dat Trump hierdoor de verkiezingen won? Neen. Boos dat de media inzage geeft in het bedrijfsmodel van Facebook? Neen. Boos omdat duidelijk is dat Facebook profielen misbruikt voor clandestiene doeleinden? Neen. Boos dat Facebook de samenleving sloopt? Neen. Boos omdat steeds weer wordt aangetoond dat Facebook ‘evil’ doet? Neen. Dat alles is uiteraard prima in orde.

Waarom zijn de investeerders wel boos? “Omdat het aandeel van het sociale netwerk door de ophef is gekelderd met 9 procent.” Wat is het grote geld toch een zegen voor de samenleving.

De grote investeerder achter Facebook is uiteraard…. In-Q-Tel, de investeringsarm van de CIA. Wat is het toch handig als je beschikt over onbeperkt geld! En goh, wat vreemd, alle data die je vrijwillig overhevelt naar Facebook/CIA wordt misbruikt tegen je. Je verwacht het gewoon niet! Ik werd door dit onverwachte nieuws in ieder geval volledig verrast. (Waarom denk je dat Facebook ‘gratis’ is?)

Uiteraard is Facebook ook verbaasd en verrast dat hun partners werken met de door hen verzamelde, verwerkte en verstrekte data en dat gebruiken voor adverteren/manipuleren:

“We stappen naar de rechter als dat nodig is om ze garant te stellen voor onwettig gedrag”, schrijft het bedrijf in een verklaring.

Dat klinkt uiteraard totaal niet vreemd. Kennelijk komt het bestaansrecht van Facebook als verrassing voor Facebook. Klust Mark Rutte toevallig bij als PR-adviseur bij Facebook?

De Heksenjacht van het overheid/media-kartel

Maar we leren nog iets, de media en de grote bedrijven zijn nog steeds op heksenjacht. En ik heb het nu niet over de aanstaande arrestatie van Hillary Clinton, maar op heksenjacht over hoe het toch kan dat iemand die zij niet steunden, bestreden met propaganda, en die zij niet wensten (Trump) tóch verkozen is door de bevolking. Voor de verkiezing van Niet-Hillary moeten kennelijk nog steeds koppen rollen.

Zo zou het bedrijf hebben geholpen bij de verkiezingscampagne van Donald Trump, waarbij de verzamelde dataset vermoedelijk werd gebruikt om gerichte, politieke reclame te tonen aan internetters.

Men beschrijft hier het bedrijfsmodel van Facebook. Hoe denk je dat Facebook zijn geld verdient? En men beschrijft een onbewezen vermoeden dat Trump het gebruikte voor reclame doeleinden. En men impliceert uiteraard dat Team-Hillary dat niet deed. Grappig hoe dat gaat.

Dan … De aanval op de Brexit

Maar daarmee is de kous nog niet af… Nee, nee! De heksenjacht op ‘Niet-EU’-uitspraken is uiteraard ook nog op volle kracht. Direct wordt dus ook de Brexit er weer aan de haren bij gesleept:

Daarnaast zouden de gestolen data zijn ingezet bij een campagne van de Britse partij UKIP van Nigel Farage, om Britten bij het referendum aan te sporen om voor een Brexit te kiezen. De Britse overheid is een onderzoek begonnen naar het bedrijf.

De Britse overheid verkwist ook nog wat geld van de Britse bevolking. We weten reeds dat Facebook totaal fout zit bij nagenoeg alles wat het doet. Daarvoor is geen aanvullend onderzoek nodig. Maar als het ook maar even kan, willen we wel ongewenste bewegingen (Farage, Brexit, Trump) de samenleving uit propaganderen, door toch vooral de bevolking te confronteren met dat waargenomen ‘onrecht’. Grappig hoe Hillary, de EU en bijvoorbeeld Antifa alles goed doen, maar Farage, Trump en Brexit het resultaat zijn van misleiding en beinvloeding van het volk. Terwijl het overheid/media-kartel ondertussen rustig de bevolking manipuleert richting de totalitaire centrale politiestaat en oorlog met Rusland.

Denkt werkelijk nog iemand dat er sprake is van objectieve en onafhankelijke berichtgeving in de reguliere media? Kom nou toch…

Het enige wat nog mist in deze berichtgeving is dat Putin weer als slechterik-du-your wordt afgeschilderd, als middel voor van-alles-en-nog-wat. Wat zou het toch mooi zijn als we Rusland of Putin hier ook nog iets konden verwijten… (Ik vermoed dat als ik nog even zoek…) We zullen het echter voorlopig weer moeten doen met Farage en Trump als slechterik-du-your. Grappig, hoe ook dat een constante is, dwars door alle nieuwsberichten heen.

Om totaal verkeerde redenen per ongeluk iets goed doen

Hoe dan ook, ook om de totaal verkeerde redenen kan het overheid/media-kartel per ongeluk iets goed doen, laat #deletefacebook dus nog gerust even ‘trenden’, zou ik zeggen… En bestudeer ondertussen nog even In-Q-Tel, en denk nog even na waarom je vrijwillig met bedrijven van de inlichtingendiensten zou willen werken.

De rapportage rondom de bezigheden van Cambridge Analytics is zonder meer schokkend te noemen – en de manier waarop mainstream zender Channel 4 met deze video weer anti-Trump propaganda bedrijft trouwens ook. Het maakt wel weer duidelijk waarom je tegen de Sleepwet moet zijn en waarom je niet in zee moet gaan met bedrijven die werken voor de inlichtingendiensten (Facebook, WhatsApp, Twitter, Google, Youtube, Amazon, Apple, Microsoft, etc) ook al is dat zogezegd ‘gratis’ en lijkt het spiegeltje/kraaltje op het eerste gezicht enigszins aantrekkelijk. Bescherm je privacy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: