Het is weer eens tijd voor Nigel Farage, de enige heldere spreker in het Europees Parlement. In zijn laatste speech bespreekt hij de doorbraak van de Europese regeringsleiders.“Breakthrough ? Nobody believes you” betuigt de Britse MEP. Nu het ESM via verschillende wegen wordt aangevallen zet Farage serieus zijn vraagtekens bij het noodfonds. Niet alleen zijn er constitutionele problemen in Duitsland en Ierland, ook de Estse minister van Justitie zegt nu dat het mechanisme niet strookt met de nationale grondwet. Vandaag mengen zich ook Nederland en Finland zich in de strijd.

Terwijl er in het ESM verdrag staat dat er een meerderheid van minimaal 85% nodig is om noodhulp aan landen toe te kennen in slechts zeer extreme gevallen, wordt er zoals verwacht inmiddels al een flinke draai gegeven aan dit punt. Terwijl de Jager vandaag betoogt dat unanimiteit nodig is voor elke steunoperatie geeft EU voorzitter Herman van Rompuy aan dat “het nieuwe noodfonds het ESM gelukkig in een besluitvormingsprocedure voorziet zodanig dat een land of in sommige gevallen meerdere landen, besluiten niet kunnen blokkeren.” Het komt er dan ook waarschijnlijk op neer dat elke aanvraag als extreem geval wordt aangeduid, waardoor unanimiteit niet meer vereist is en slechts Duitsland, Spanje, Italië of Frankrijk kan dwars gaan liggen terwijl de rest toekijkt.

Nu het ESM verdrag ook rechtstreeks noodsteun kan geven aan banken was er eveneens twijfel of er een nieuwe ratificatieronde nodig was voor de landen. De Europese Commissie vindt duidelijk van niet, terwijl het kabinet nog niet zeker van zijn zaak is. Ondertussen is onze Eerste Kamer vandaag akkoord gegaan met het originele ESM verdrag.

De Finse regering wil onderpand hebben voor de leningen die het verstrekt aan landen in nood via het ESM. Eerst was dit alleen nog het geval bij het EFSF. Nu blijkt dat het ESM geen preferente schuldeiser meer zal zijn wil Finland alsnog zekerheid hebben. Daarnaast vindt Finland het opkopen van staatsobligaties via de markten “een inefficiënte manier om de markten te stabiliseren”, aldus een regeringswoordvoerder tegen persbureau Reuters.

U voelt hem al aankomen. Voortaan is elk geval een noodgeval in de EU.

26 reacties

 1. Wat van Rompuy en Barosso willen, gaat gewoon gebeuren. Daar helpen geen Wilders of Farage of wie dan ook tegen. Het is nu eenmaal de Haute Finance, die overal ter wereld aan de touwtjes trekt. Ook die touwtjes van Van R. en B.
  Waar we in Europa voor moeten waken, is dat de tweedeling, die nu aan ontstaan is tussen betalers en ontvangers niet leidt tot een geweldig gewapend conflict. Want dat is nu net waar diezelfde HF op uit is.

 2. Draagvlak voor ESM leugens groter dan je denkt – ook kalft de steun voor de totaal ongeloofwaardige reddingsoperaties zienderoog af. Er zijn helaas genoeg mensen die in deze ESM leugens geloven, het oprecht geloven (pro Europa houding), onwetenden die ze braaf slikken of slikken omdat ze het alternatief al helemaal niet zien zitten. (bijv, angstbeelden over een nieuwe Europese oorlog als de Euro mocht vallen…) Ik denk dat angst een grote drijfveer is onder de bevolking om de ESM toch te slikken. Ook zijn er heel veel politici die deze onzin nog geloven of MOETEN geloven of gechanteerd zijn of gewoon regelrecht corrupt zijn.

  Maar dat neemt niet weg dat Farage terecht concludeert dat het ESM niet gaat werken en een groot ondemocratisch gedrocht is dat strijdig is met de grondwetten van de lidstaten. Net zoals de andere reddingsoperaties totaal ongeloofwaardig zijn. Ook hier zal je Farage ook zijn mond over open doen.

  Eigenlijk is het diep triest dat Europa zo in handen is gekomen van een groep doorgedraaide neoliberalen, die zich laten behagen door de bankenlobby. Ik wijs dit neoliberale Europa dan ook af, maar ik besef ook dondersgoed dat Europa ook iets heel moois had kunnen zijn. Juist door een sterke EU-regionale politiek, een democratisch Europa en een goede en duidelijke scheiding van verantwoordelijkheden. Een andere EU zou dus een goede aanzet kunnen geven aan transitiebeleid, duurzaamheid, een menselijk Europa, …

  En juist dit neoliberale Europa is een voedingsbodem waar nationalisten prima op gaan gedijen met een risico van toenemende intolerante houding jegens minderheidsgroepen en mogelijke Joegoslavische toestanden van dien.

 3. Regels en wetten zullen er in die vermaledijde eu steeds minder toe doen. Ze worden zo opgeschreven dat de dienaren van het neoliberalisme ze kunnen uitleggen zoals het ze uitkomt. En anders worden ze onder druk van bedreigingen en angstbeelden met groot gemak aangepast. Binnenkort wordt het point of no return bereikt en glijden we langzaam of naar een politieke unie waar de burger effectief monddood is en de grootkapitalisten ongebreideld hun destructieve werk kunnen doen. Schandalige verrijking door excessieve bonussen zullen aan de orde van de dag zijn en de burgers zullen harder moeten werker voor die bonussen van hun bazen. Zijn ze niet meer van nut worder ze er uitgegooid. Komen dan hard terecht want van een vangnet zal geen sprake meer zijn.

 4. Bijgevoegd twee linkjes die ècht de moeite zijn uw leven er 2 keer 10 minuutjes voor te stoppen, want binnen afzienbare tijd (2013+) zouden, nee, zùllen de onderwerpen erin een grote rol in onze maatschappij gaan spelen vrees ik :

  De hierna volgende link gaat over het schuiven van de bad loans naar de staten, en dùs afgewenteld op de gewone burger.
  Voor mij persoonlijk een overduidelijke aktie van de Khazaren-gestuurde haute finance waar u en ik door bestolen (zullen) worden, om vervolgens in (in-geprogrammeerde !) woede zullen gaan ontsteken :

  http://dollarcollapse.com/euro-2/eurozone-banks-dump-bad-paper-on-taxpayers/

  Kwootje :

  ******************************
  “Stripped of all the terminology, this scam comes down to European governments investing taxpayer funds in risky mortgage bonds — in order to prop up banks that made a lot of ill-considered loans in order to generate big year-end bonuses. This may be legal, strictly speaking, but it’s definitely not moral, and to the extent that European taxpayers figure out what’s happening, the result should be, um, noisy. “

  &

  “This game, like many others in today’s global financial system, can go on as long as the currencies the central banks are creating remain viable. Once euros and/or dollars lose their attractiveness as a store of value, the end will come quickly.”

  ******************************

  Ktm says : En noisy zal het worden …

  Nu de tweede link, die historisch [u]feitelijk[/u] de daarop volgende fase behelst ; (nog) een [u]must read [/u] voor hen die nog eens willen inzien hoe totalitaire regimes gemakkelijk ingang vinden in de geesten van de slachtoffers van een economie in recessie.
  Wat in de link hierna slaat op het gedrocht Hitler en de ‘Anschluss’ (van Oostenrijk in 1939) zou ook wel eens een draaiboek-scenario kunnen zijn/worden voor de komende Khazarian New World Order, alleen dan op wereldschaal :
  (en [u]let op de langzame transformatie[/u] van de rol van ‘helper’ in uiteindelijke die van ‘onderdrukker/vervolger’ ; een ‘mooi’ ooggetuigenverslag)

  http://www.dailypaul.com/242922/you-simply-cant-ignore-the-parallels-between-austria-1938-and-the-usa-2012read-and-realize-the-end-game-is-near?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+dailypaul%2FFClq+%28The+Daily+Paul+-+Ron+Paul+for+President+2012%29

  Samengevat : via Centrale Banken kan er enorm veel meer dan alleen maar kapitaal-gerelateerde aspecten van de maatschappij worden aangestuurd, beter : direkt bestuurd.

  En boven iedere twijfel verheven zijn de CB’s wereldwijd in bezit van Khazaren-familie’s. En ik geloof nou eenmaal niet in een ‘statistisch zéér onwaarschijnlijk toeval’.

  Anders klikt u ook nog even op de derde en laatste link :

  http://www.avaresearch.com/ava-main-website/article_print.php?id=661

  en als ie niet werkt dan de volgende :

  http://www.avaresearch.com/avanew/print/790/IMF%20Sex%20Scandal%20Points%20to%20the%20Bigger%20Picture.html

  Welterusten !

  Of ..?

 5. Analytisch het beste zilver-artikel van 2012 so far ; het mooie is dat het [u]pure realiteit [/u] is !

  Zilver gaat binnen afzienbare tijd koelapperen, en nou ècht ; de fysieke vraag die enorm is, dwingt The Manipulators zich terug te trekken, en niet zo’n beetje !

  Daarna hou je natuurlijk NOG een kunstmatige ‘prijs’ over, maar wel één die alvast een STUK hoger ligt ; misschien wel ‘faktor 2’ voor het einde van ’12 tov de huidige, véél zwaarder gemanipuleerde ‘prijzen’.

  http://www.silverdoctors.com/turd-ferguson-the-rest-of-the-bullion-bank-cartel-has-turned-on-jp-morgan/

  So read this bitch and buy whatever you can !

 6. @KTM: De natuur helpt ook een handje mee om de States naar de ondergang te leiden:

  De kaarten zijn geschud: de atmosfeermodellen van het ECMWF (Europa) en GFS (Amerika) verwachten dat 80 tot 90 procent van de Verenigde Staten (uitgezonderd New England en de Pacific Northwest) de komende 14 dagen worden gedomineerd door een op hoogte sterke rug van hogedruk. Dat betekent in grote lijnen aanhoudende droogte en hitte al lijkt de kans op een nieuwe golf van ‘all-time’ hitterecords vooralsnog minder waarschijnlijk. Alleen in de westelijke staten zouden rond 11 juli extreem hoge temperaturen kunnen voorkomen. Ondertussen lijkt zich in de Midwest een ‘multibillion dollar drought disaster’ te voltrekken.

 7. @KTM: er is voor ieder slechts een paar duizend euri aan contanten beschikbaar als je van het totaal aan chartale euri’s uitgaat dus in het geval van een bankrun zullen velen bedrogen uitkomen. In de VS zal het allemaal nog veel erger uitpakken en ik gok dat het toch daar gaat beginnen gevolgd door hyperinflatie en de totale ineenstorting van het Westen en Azie.

 8. @Knowtoomuch
  Met name op lang houdbaar dan… Het wel of niet uiteenvallen van ons huidige economische systeem is natuurlijk geen exacte wetenschap v.w.b. tijd, maar volgens mij heb je dergelijke suggesties al erg lang geleden ook gedaan? Dus mensen, let op de houdbaarheidsdatum 😛

 9. Beste Ktm,
  http://www.silverdoctors.com/…/

  goed artikel, wederom dank ervoor. Wat mij niet helemaal helder is als partijen zoals JPM etc zijn de short posities aan het afbouwen zijn (laatste 14 maanden) en er partijen zelfs Long aan het gaan zijn. Hoe kunnen ze de shortposities afbouwen en toch de prijs van zilver blijven drukken.

  De minimale shortposities 12.000, betekent dit dat de posities bijna gladgestreken zijn en er dus geen risico meer is dat er bij gevraagde levering van fysieke metalen niet geleverd kan worden door bijvoorbeeld JPM en het risico dat het fout gaat hiermee is weggenomen bij JPM.

  ik hoor het graag alvast bedankt

 10. ehh.. lieve Koen, zou je me kunnen helpen die vraag van #11 Zilverkoning te beantwoorden ?

  Ik snap zelf namelijk ook niet waarom het zilver niet is losgekomen de afgelopen, zeg, 3 maanden …

  … ahum …

 11. Stel dat ik bij je aanbel en tegen je zegt , Je steekt nu je auto in de fik !
  Je bent het er helemaal niet mee eens maar….!! schoorvoetend loop je naar je auto met een blik benzine en dat is niet om te tanken.. om vervolgens op een forum los te gaan over dat dat niet normaal is. Wie is er dan een gekke pipo ?? Ik ? die dat tegen je zegt of ben je zelf zwak en slap door het maar over je heen te laten gaan zonder protest.
  We denken veel maar doen te weinig..

 12. @7:

  Zo zorgt droogte voor een oplopende inflatie waarbij één brood wellicht 10 Euro zal kosten. En kunnen we door die droogte in de VS alleen al de komende maanden lege schappen in de supermarkt verwachten en een heuse hongersnood in de VS?

  Dit zet ook de wereldeconomie op scherp!

 13. @11 + 13: Ik zal het op mijn lijstje zetten. Máár achter aansluiten, heb ’t ’n beetje druk. Goed onderwerp om in het achterhoofd te houden voor een uurtje research op een blauwe maandagnacht.

 14. @ koen ,
  Ben dit jaar ook in Den Haag en beursplein geweest maar de massa ontbreekt en het gaat niet om het individu maar om ons allemaal.
  Ik sta er echt voor open om met een kleine groep de massa proberen te bewegen en voor te lichten over de situatie.
  Wat dat betreft is biflatie .nl een hele goede stap waar mensen elkaar kunnen vinden.
  Een volgende stap zou kunnen zijn om met de ouderwetse propaganda , flyers , emails , advertenties en of reclame masten te trachten om zo snel mogelijk , zoveel mogelijk mensen wakker te schudden en op te komen voor de mensheid van nu en de toekomst.
  De media mogelijkheden zijn eindeloos vandaag de dag en als je tien mensen van dit forum bij elkaar zet heb je meer dan voldoende intelligentie om te knallen zeg maar..
  Maar dit soort ideeen en acties ontwikkelen zich in donkere rokerige kamers aan een grote tafel ergens in de late uurtjes.. met een glaasje whiskas voor de penningmeester !
  Het is geen 40-45 maar anno 2012 is er een financiele dictatuur gaande maar waar is ons verzet ?

 15. @iedereen, maar een beetje meer aan pietertoupa & VanZaken dan de rest hahaa :

  Een (e-)boek van ene George Armstrong uit 1940 (het boek bedoel ik) gevonden en afgestoft in de US Congressional Library door Eustace Mullins (een ware intellectuele gigant) , en vervolgens door D. Smith (van http://www.iamthewitness.com) voor een tweede keer afgestoft en op zijn site gezet rond 2007. (Links bovenaan op zijn home page, rubriek genaamd ‘More Articles’)

  Een [u]fenomenaal[/u] boek over de Rothschild’s Dynasty & their ‘ Trust ‘ :

  (e-book 🙂
  http://iamthewitness.com/books/George.Armstrong/Rothschild.Money.Trust.htm

  (in pdf-vorm met (veel) te kleine lettertjes: )
  http://iamthewitness.com/books/George.Armstrong/Rothschild.Money.Trust.pdf

  Kijk [u]tenminste[/u] even naar de [u]inhoud [/u] op pagina 5 en 6 alvorens te beslissen of de materie u eventueel interesseert , en [u]download het[/u] ( http://iamthewitness.com/books/index.php?dir=George.Armstrong ) voor eventuele vakantie-literatuur ! Ongekend goede tijdbesteding, meen ik, want er is geen ene reet veranderd sinds dit boek werd geschreven, integendeel, ‘ze’ hebben alleen maar méér macht veroverd sindsdien, vooral mogelijk gemaakt door de min of meer opgelegde onwetendheid en desinteresse van de massa door middel van afleidings-tactieken.
  Dit is trouwens ook hun grootste wapen : het nagenoeg [u]totale gebrek aan inzicht in relevante informatie van het gepeupel …[/u]

  Dus ‘wapen’ u met kennis en geef die kennis door ..!

  S F R N W O ! ! !

 16. @KTM: we hebben er weer een!

  Sarah is on annual leave but i managed get her.
  She asked if it is possible to pay half of May now to release our order.
  Ulster bank are having major problems and we can’t access some of our money. Hope you can understand.
  Let me know

 17. @24 mooi he, zoals dat gaat. Open en bloot. En die VVD’er De Grave uit de 1e Kamer zei het ook al: ” als het om poen gaat mag de burger worden voorgelogen”… Al deze info ligt gewoon op straat. Staat gewoon in de kranten.

  12-9 stemt iedereen op de oude bekende partijen, en daaruit mag blijken dat we dit allemaal ontzettend graag willen. Het is dus een groot “feest van de democratie”!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: