Fiatmunten in oorlog/handelsoorlog breidt fors uit

5

Currency Wars: The Making of the Next Gobal Crisis. Het boek van James Rickards van 2011 leest als een omen van wat we al heel 2019 meemaken. De race to the bottom kunnen we het ook noemen. Er moét meer verkocht worden, er moét meer uitgevoerd worden. Dan is een lage munt wel een noodzaak. Drie grote munten staan op het podum van het wereld handelstoneel. (Met cryptomunten die zich daar een weg naar banen.) Maar een ongeordende val zoals de Chinese Yuan meemaakt op 5 augustus 2019, dat ziet het land nu ook weer niet graag gebeuren.

Afbeelding van moerschy via Pixabay 

Alleen maar verliezers

De Yuan verliest terrein en snel. ‘(…) plunging beyond 7 per dollar is due to market supply and demand, trade protectionism and expectations on additional tariffs on Chinese goods.’ De heftige reactie op de valutamarkten komt er na een tegenzet van de Chinese regering. President Trump heft nog eens 10 procent extra invoerrechten op tal van Chinese goederen? Vlak voor een nieuwe ronde onderhandelingen over de handel tussen beide landen? Dan stopt China vandaag met landbouwproducten in te voeren uit de VS. Het wordt hard(er) tegen hard(er). Een race naar de bodem, nog een. Want uiteindelijk verliest iedereen. Op de eerste plaats de man en vrouw in de straat. Chinese straten, Amerikaanse straten. Ingevoerde producten en goederen worden duurder in de winkels.

Bitcoin up

Een almaar lagere yuan en duurdere producten in de Chinese winkels? Ze zullen de vlucht naar digitale munten nog aanwakkeren. Het is er wel verboden in cryptomunten te handelen. Maar kiene Chinezen (en zijn er andere?) weten de weg naar de OTC bitcoinhandel wel te vinden. Die malen er niet om dat ze daarbij een forse premie betalen. Is het een wonder dat in een dergelijk agressief klimaat bicoin vandaag met bijna 10 procent stijgt?

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.