Fiatmunten in oorlog/handelsoorlog breidt fors uit

Currency Wars: The Making of the Next Gobal Crisis. Het boek van James Rickards van 2011 leest als een omen van wat we al heel 2019 meemaken. De race to the bottom kunnen we het ook noemen. Er moét meer verkocht worden, er moét meer uitgevoerd worden. Dan is een lage munt wel een noodzaak. Drie grote munten staan op het podum van het wereld handelstoneel. (Met cryptomunten die zich daar een weg naar banen.) Maar een ongeordende val zoals de Chinese Yuan meemaakt op 5 augustus 2019, dat ziet het land nu ook weer niet graag gebeuren.

Afbeelding van moerschy via Pixabay 

Alleen maar verliezers

De Yuan verliest terrein en snel. ‘(…) plunging beyond 7 per dollar is due to market supply and demand, trade protectionism and expectations on additional tariffs on Chinese goods.’ De heftige reactie op de valutamarkten komt er na een tegenzet van de Chinese regering. President Trump heft nog eens 10 procent extra invoerrechten op tal van Chinese goederen? Vlak voor een nieuwe ronde onderhandelingen over de handel tussen beide landen? Dan stopt China vandaag met landbouwproducten in te voeren uit de VS. Het wordt hard(er) tegen hard(er). Een race naar de bodem, nog een. Want uiteindelijk verliest iedereen. Op de eerste plaats de man en vrouw in de straat. Chinese straten, Amerikaanse straten. Ingevoerde producten en goederen worden duurder in de winkels.

Bitcoin up

Een almaar lagere yuan en duurdere producten in de Chinese winkels? Ze zullen de vlucht naar digitale munten nog aanwakkeren. Het is er wel verboden in cryptomunten te handelen. Maar kiene Chinezen (en zijn er andere?) weten de weg naar de OTC bitcoinhandel wel te vinden. Die malen er niet om dat ze daarbij een forse premie betalen. Is het een wonder dat in een dergelijk agressief klimaat bicoin vandaag met bijna 10 procent stijgt?

5 reacties

  1. Deze discussie speelt al langer in Duitsland maar komt weinig in het nieuws. Het anti EU-sentiment kunnen Merkel en cs niet gebruiken. Dat zou de mooie plannen van de as Dld-Fr in de war schoppen. Let maar eens op hoe deze discussie zich verhevigt als in Dld de recessie echt toeslaat.

 1. Beurscrash nu echt begonnen??? AEX weer fors gedaald. Ziet iedereen dat het niet meer goed komt met het systeem? als het blijft zakken, gaan de partijen met grote handen ook verkopen, pernsioenfondsen, hedge fondsen, vermogensbeheerders… Iedereen naar goud? Obligaties kosten ook heel veel geld nu. Spannend hoor.

 2. Nee hoor, het gaat allemaal meevallen!

  Een econome van de ING en een financieel specialiste van de Telegraaf waren te gast bij Zomer met Art op RTL4.

  Het gaat allemaal wel meevallen er is veel verandert sinds 2008.
  Er zijn veel maatregelen getroffen.
  Zo hebben de banken extra buffers moeten vormen.
  De vergrijzing komt echt op gang, allemaal mensen die geen baan meer hebben.
  Er is een begrotingsoverschot dus de regering kan wat extra’s doen in geval van nood!
  Er komen wel wat extra wernemers op straat vanwege het hoge aantal flexwerkers.

  O ja, er zat ook nog een meneer te gast aan tafel die aangaf dat de Nedriglander het minste aantal uren per week werkt van heel Europa.
  Mensen die toch geld te kort komen kunnen dus rustig een 2e baan nemen.

  Het was weer een informatief programma van hoog niveau en na deze berichtgeving kan iedereen weer rustig gaan slapen net als in 1940..
  Er is dus een overheid die over ons waakt en de media in al haar gelederen hun spreekbuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: