Fidelity pusht SEC om Bitcoin ETF goed te keuren

(uit Cryptonieuwsbrief.nl) Hierbij ontvang je van ons als service een weekoverzicht van de ontwikkelingen op de cryptomarkt. De cryptomarkt herstelde zich de afgelopen week sterk, waarbij de totale crypto market cap toenam naar $2.180 miljard. Daarbij bleef de marktdominantie van Bitcoin stabiel rond 43%. De market cap van nummer 2 Ethereum (ETH) nam licht toe naar $418,6 miljard, waarbij de market dominance van Ethereum bleef steken op 19%.Fidelity pusht SEC om Bitcoin ETF goed te keuren

De grote internationele financiële dienstverlener Fidelity Investments heeft er bij de Securities and Exchange Commission van de Verenigde Staten op aangedrongen de Bitcoin exchange-traded fund (ETF) goed te keuren.

Op 8 september vond achter gesloten deuren een bijeenkomst plaats tussen de voorzitter van Fidelity Digital Assets, Tom Jessop, 6 leidinggevenden van het bedrijf en diverse SEC-functionarissen. De financiële executives legden een aantal redenen voor waarom de toezichthouder het beleggingsproduct zou moeten goedkeuren. Deze omvatten de toegenomen vraag naar digitale activa en aanverwante producten, de goedkeuring van soortgelijke fondsen in andere landen, en de opkomst van Bitcoin (BTC) adoptie.

Een Fidelity-presentatie van de vergadering waarin de voordelen van een Bitcoin-product werden geschetst, verklaarde dat wereldwijde toezichthouders op ontwikkelde markten Bitcoin exchange-traded producten (ETP’s) hebben goedgekeurd in Canada, Duitsland, Zwitserland en Zweden.

In reactie op de opmerkingen van SEC-voorzitter Gary Gensler vorige maand over de mogelijkheid om alleen BTC-futures-producten te beoordelen, stelde Fidelity dat het strikt vasthouden aan een wet uit 1933 die beurzen toestaat de producten te noteren of alleen futures-producten toe te staan, niet langer nodig was omdat de markt volwassen is geworden. De Securities Act van 1933 werd aangenomen na de beurskrach van 1929 om beleggers te beschermen door wetten op te stellen tegen onjuiste voorstelling van zaken en frauduleuze activiteiten. Fidelity is van mening dat deze wetten te streng zijn en dat de markten thans transparanter en meer gevestigd zijn. Wij scharen ons ook achter deze redenering en vinden de Securities Act behoorlijk achterhaald.

Fidelity Digital Assets blijft desalniettemin de activiteiten uitbreiden, ondanks regelgevende bureaucratie. Het bedrijf is van plan om het aantal crypto currency-medewerkers tegen het einde van het jaar met 70% te  verhogen, aldus Bloomberg.

De SEC doet dingen in haar eigen lethargische tempo, door VanEck’s voorgestelde Bitcoin Trust ETF voor de derde keer dit jaar uit te stellen op dezelfde dag als de vergadering met Fidelity, waardoor de beslissingsdatum wordt uitgesteld tot 14 november. Wordt dus vervolgd…


Zware anti-regering en anti-BTC betogingen in El Salvador

Vorige week vond in El Salvador de lancering plaats van de Chivo-wallet om Bitcoins te ontvangen en te verzenden. Nog geen week later en er zijn al hevige rellen uitgebroken in het Midden-Amerikaanse land. Zo werden Chivo/BTC-machines beklad met anti-BTC-logo’s en een bord met de tekst “democratie is niet te koop”.

Bitcoin-tegenstanders en degenen die protesteren tegen het beleid van de El Salvadoraanse president Nayib Bukele hebben een crypto kiosk in de hoofdstad van de natie vernietigd. Nieuwszender Teleprensa en anderen plaatsten video’s op sociale media waarop te zien is hoe een door Chivo gesteunde kiosk in San Salvador woensdag in brand staat te midden van een menigte journalisten en demonstranten.

Burgemeester Mario Durán van San Salvador zei dat stadswerkers zich uit het gebied hadden teruggetrokken nadat ze bedreigingen hadden ontvangen, maar van plan waren later vanmiddag terug te keren.

Op het moment van publicatie lijkt de schade beperkt te zijn tot de Chivo automaat op de Plaza Gerardo Barrios in het centrum van de hoofdstad, maar demonstranten hebben naar verluidt ook meubels verbrand van een van de winkels op de plaza.

De Chivo kiosk – vergelijkbaar met een Bitcoin ATM – is een van de ongeveer 200 in El Salvador, onderdeel van de uitrol van de regering om BTC te accepteren als wettig betaalmiddel naast de Amerikaanse dollar.

President Bukele heeft gezegd dat hij hoopt dat de crypto pinautomaten uiteindelijk “overal” in het land te vinden zullen zijn, maar heeft beweerd dat niemand gedwongen zal worden om Bitcoin te gebruiken.

Nog voordat de Bitcoin-wet op 7 september van kracht werd, kreeg El Salvador te maken met verzet tegen de ogenschijnlijk radicale wetgeving.
Demonstranten die zichzelf het Volksverzet en Opstandsblok noemden, marcheerden in juli al door de straten van de hoofdstad, terwijl een groep bestaande uit gepensioneerden, veteranen, invaliditeitspensioengerechtigden en andere werknemers de maand daarop een eigen demonstratie vormde.

Veranderingen vinden niet altijd plaats op een geruisloze manier en zeker niet in een Latijns-Amerikaans land, zoals het straat-arme El Salvador. Wat in ieder geval wel zeker is, is dat El Salvador een precedent heeft gecreëerd door Bitcoin als een wettig betaalmiddel te accepteren. Panama is achter de schermen ook al bezig en welk land volgt?

Met vriendelijke groeten,
 
Jan Robert Schutte 
Harm van Wijk

Beleggen.com

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.