Fikse krimp economie in augustus en september

2

economicsQuote van de Dag : No family gets rich from earning the minimum wage  In fact, the minimum wage does not even lift a family out of poverty“.  Jon Corzine, (omstreden) Amerikaans zakenman.

De Stand van Nederland, de barometer voor de conjunctuur van zakenwebsite Z24, voorspelt dat de Nederlandse economie in september met bijna 2 procent zal krimpen! Augustus wordt ook al slecht met min 1,7 procent.

Goudprijs naar hoogste punt in 3 maanden

Na een dieptepunt van 1180 dollar een poos geleden is de goudprijs haast ongemerkt weer opgekropen tot 1400 dollar per troy ounce.  Alle manipulaties van overheidswege (centrale banken, vooral de Amerikaanse) ten spijt kunnen ze goud niet voorgoed in het verdomhoekje duwen.  Weet ook: plus 660% sinds 2001… dan is een correctie van 36% eigenlijk niet meer dan normaal.  Zelfs de gouden bomen groeien niet tot in de hemel.  Goud blijftt de ultieme bescherming in barre economsiche tijden en wat wij in het Westen verkopen, wordt gretig gekocht door het Oosten.  Wat weten zij dat wij niet weten…?

Minimaal minimumloon

De WageIndicator Foundation, de internationale stichting achter de Nederlandse Loonwijzer, heeft berekend dat je in Nederland voor een “redelijk bestaan” voldoende hebt aan een “fatsoensmaandloon” van 1120 euro per persoon.  Nu ligt het Nederlandse wettelijk minimumloon nog 240 euro boven dit bedrag maar, tja, het blijven toch maar povere bedragen, vooral omdat je dit geld niet cadeau krijgt hé, het is loon voor werken.  Plus dat we ons vragen kunnen stellen bij de verdeling, zoals in “670 euro voor huisvesting”.  Op een eenpersoonsflatje 5 hoog rechtsachter dan zeker.  Oh ja, en Amerika is het enige westerse land waar het minimumloon ONDER de fatsoensnorm ligt; daar kijken we dan weer niet van op.

Altijd prijs

“Draait de Amerikaanse economie slechter dan gaat de Fed langer door met stimuleren” (en stijgt de beurs) lezen we op Rtlnieuws.nl.  Dus : draait de Amerikaanse economie beter dan hoeft er niet meer gestimuleerd te worden (en stijgt de beurs ook).  Altijd stijgt de beurs, altijd prijs! Wat is er mis met deze redenering? Wie de oplossing zoekt en vindt…zal gestimuleerd zijn tot dieper nadenken.  Grapje.  Waar het om draait is : stijgt de beurs dan altijd? Kan er niks verkeerd lopen? Dan zou de beurs een loterij zijn zonder nieten.  En dàt is pas gevaarlijk denken…

Flexi-jobs

Toen we de term hoorden hielden we ons hart even vast : wat verzinnen ze nu weer in België? Maar eigenlijk gaat het voor de verandering om iets positiefs.  De liberale OpenVLD stelt voor om burgers tot 500 euro per maand belastingvrij te laten bijverdienen.  Het zou gelden voor iedereen die minstens deeltijds werkt en zelfs voor de gepensioneerden, “om de concurrentiekracht met onze buurlanden te versterken”.  De werkgevers van België zouden wel liever een algemene loonlastenverlaging zien.  Wij zeggen : bijverdienen is mooi, belastingvrij bijverdienen schitterend maar…er moet wel genoeg werk zijn hé? Wie gaat er voor het werk zorgen?