File aan het Suez kanaal/Commodities in super bull cyclus?

Als u een hekel heeft aan alvast vrijdagavond in de file te staan, en terecht? Dat is denkelijk nog niets vergeleken met wat aan het Suez kanaal plaatsvindt sinds dinsdag 23 maart 2021. Het zou wel eens weken kunnen duren vooraleer een mastodont van een containerschip losgetrokken kan worden. Aldus ´baggerbedrijf Boskalis, dat via zijn dochteronderneming SMIT Salvage probeert het probleem te verhelpen.´ Een adviseur van de Egyptische overheid spreekt echter optimistisch van ´48 tot 72 uur´. Naar verluidt kost dit 400 miljoen dollar aan handel die stilligt – per uur. 12 Procent van de wereldhandel passeert via de 193 kilometer lange, en relatief smalle doorgang. Het is een van de drukste vaarroutes te wereld.

De impact op de wereldhandel kan in ieder geval nog lang aanslepen. Dit terwijl commodities, grondstoffen, volgens Goldman Sachs al sowieso in een´super bull cycle´ zitten. Er zouden zowat overal tekorten aan zijn: ´Analysts led by Jeffrey Currie said there is the beginning of a new structural bull market, with every market but cocoa and zinc in structural deficit. Zij noemen dit REV, wat staat voor ´Redistributional policies, Environmental policies, and Versatility in supply chain initiatives.´ Bestellingen zijn aan een inhaalbeweging toe, met massale kapitaalinjecties van diverse overheden, zo luidt het. De groen-initiatieven vanwege de ECB, de Amerikaanse overheid, het IMF en een herstockage in China, zijn daarvan de hoofdoorzaken.

Realiteit of zelfvervullende voorspelling?

De investeringsbank beschouwt dit beslist als een vraag-gedreven stierenmarkt, die er aan komt. Er is bijvoorbeeld inderdaad een vastgesteld tekort aan chips (en dan niet de eetbare…) Tevens zijn grondstoffen, commodities, hard assets in zekere zin, tastbare waarden, ook wel gebruikt als hedge, indekking tegen inflatie. Goud, traditioneel een hedge tegen inflatie, doet in ieder geval (nog) niet mee, als wordt dit toegeschreven aan de dollar die al een poos (hoe lang?) in waarde toeneemt. Bedenken we wel dat in dit alles ook een zekere self fulfilling prophesy kan zitten. Een zelfvervullende voorspelling. Tevens mogen we niet vergeten dat markten verwachtingen weerspiegelen. Tot wel van zes maanden in de toekomst. Volgende video dateert van drie maanden geleden; december 2020:

18 reacties

 1. Beste Joost,

  Het blijft een uiterst vreemd verhaal de blokkade van dit containerschip.
  Er is geen wind , volledig vlak water dat zo iets kan gebeuren kan enkel
  door sabotage. Wanneer hebben we dat ooit gehoord in bv het panama kanaal of suez kanaal dit gebeurde door een container schip? Echt nog nooit.
  Corona maakt alles mogelijk. Elk modern container schip heeft sensoren , gps en dat zorgt ervoor dat het containerschip altijd op koers blijft. Onmogelijk dat zo iets zomaar kan gebeuren.

  https://www.suezcanal.gov.eg/English/About/SuezCanal/Pages/CanalHistory.aspx

  https://www.suezcanal.gov.eg/English/About/SuezCanal/Pages/CanalHistory.aspx

 2. Beste Joost,

  Dit komt uit het bekende boek van Karl Marx en hoewel dit document al
  zeker ruim 150 jr oud is toch uiterst aktueel voor wie het lezen wil. Het orgineel is in het duits overigens.

  19 punten aanbevolen door Karl Marx voor de onderwerping van volkeren
  (Catalogus nr. 3926 in het British Museum Londen)

  1. de jeugd te corrumperen door valse principes
  2. de families te vernietigen
  3. het volk overheersen door hun eigen ondeugden. ….
  4. kunst te ontheiligen en literatuur te bezoedelen.
  5. het respect voor religie vernietigen.
  6. priesters in schandalen te betrekken.
  7. grenzeloze luxe en waanzinnige mode introduceren.
  8. wantrouwen zaaien tussen sociale klassen.
  9. Vergiftiging van de betrekkingen tussen werkgevers en werknemers.
  10. Het volk ophitsen tegen de “rijken.”
  11. landbouw ruïneren door industrie.
  12. de lonen verhogen zonder voordeel voor de werknemers.
  13. vijandigheid tussen de volkeren te creëren.
  14. “Ongeschoolden” laten regeren.
  15. chantage van gestruikelde regeringsfunctionarissen.
  16. rijkdom-zuigende monopolies creëren.
  17. het failliet van de wereld voorbereiden door economische crisissen.
  18. De massa’s concentreren op volksvermaak.
  19. de gezondheid van mensen schaden met vaccinvergif.

 3. Indrukwekkende lijst, beste Pieter, ik was daar niet van op de hoogt BTW, dus hiervoor al dank. Denkt u aan sabotage, in het geval van de tanker in kwestie? Nog een weetje: het schip is iets groter dan het Empire State Building hoog is. Er stond wel degelijk een sterke wind (en dan?) onder meer volgens deze site: https://www.insider.com/ship-blocking-suez-canal-called-the-ever-given-not-evergreen-2021-3. En daarop staat ook nog dit: ´The large “EVERGREEN” painted on the side of the vessel, however, has led many to mistakenly believe that’s the name of the watercraft. The true name of the enormous container ship is the “Ever Given,” and here’s why:
  The ship is owned by the Evergreen Marine Corp, a Taiwanese container transportation and shipping company that owns 39 shipping vessels. Of its large fleet of ships, 20 are named in the format of “Ever” + [a word that begins with a G]. Other ships owned by Evergreen Marine include the “Ever Goods,” “Ever Gaining,” and the “Ever Giant.”´ En indien u denkt aan een soort complot met genoemde sabotage, is dat dan volgens u om de olieprijzen de hoogte in te krijgen? Dank voor uw bijdrage!

  1. Dag Joost. Jouw bericht is een minuut later gepost dan het mijne. Ik veronderstel dus dat je de link die ik had gezonden nog niet hebt geopend.

 4. Veel dank Ivo, dus fake…hoe makkelijk nemen we dingen aan, praten elkaar na, meestal zonder aan fact-checking te doen! Misschien heeft Pieter hier het ook te goeder trouw maar van ergens overgenomen….Pieter? Nogmaals Ivo: heel alert van u! Grtjs, Joost

 5. Beste Ivo,

  Ik kan ook niet beoordelen of het een echt dokument is. Dat is korrekt opgemerkt.

  https://bmus.ent.sirsidynix.net.uk/client/en_US/default/search/results?qu=karl+marx&qf=AUTHOR+Author+Marx%2C+Karl%2C+1818-1883+Marx%2C+Karl%2C+1818-1883&lm=ALL&st=PA

  Wat we wel weten hoe de kommunisten hebben huis gehouden in vooral rusland and china en vele andere landen en dan zie je toch echt duidelijk dat
  er een bewuste taktiek werd toegepast en die was niet gebasseerd op een normaal kapitalistisch systeem.

  1. We moeten heel voorzichtig zijn met wat er allemaal rond circuleert op de sociale media. De perfecte leugen bevat altijd waarheid en is ook vaak pseudowetenschappelijk onderbouwd. Men legt vaak woorden in de mond van beroemdheden om die woorden een groter gezag te geven. Meestal voel ik wel aan als er iets niet klopt. Dat voordeel heb je als er al wat kilometers op je teller staan. Tegenwoordig duiken er allerlei citaten op die voorheen blijkbaar niet gekend waren. Dat is dan meteen verdacht. Met een beetje googelen en de woorden “fact check” krijg je al snel zoekresultaten. Een gewaarschuwd man is er twee waard.

  1. ongelofelijke debielen mogen ook bestaan van God, blijkbaar.
   dus wie ben ik uiteindelijk om te oordelen over jou, jEUst.

   tiep lekker verder, nwo trolleke.
   mee je maatje ivo.

   beiden kunnen jullie men kl kussen, domme satanhoeren.

   https://youtu.be/PD7XjXBDB_0

   1. Dat mij zoveel eer te beurt valt als roastee had ik niet durven hopen. Ik heb stiekem gelachen met jouw reactie. Maar als ik moet kiezen tussen jouw roast en de columns van Joost, dan kies ik voor deze laatste. Van Joost kan ik toch net iets meer opsteken. Hopelijk voelt u en uw sympathisanten zich daardoor niet beledigd, want dat is zeker niet de bedoeling. Een fijn weekend.

    1. Die zit, dank Ivo. Wie noemde het ook alweer zo, het was ook de titel van een boek meen ik (tijd ontbreekt me om het op te zoeken): ´De luizen in de pels´. We doen ons ding, de weldenkende, geëngageerde en lucide burgers, toch? De rest is (lichtjes storend, dat wel) achtergrond geruis. Fijn weekend!

     1. Dag Joost. Bedoelde je het boek van Loek Caspers? https://nl.wikipedia.org/wiki/Loek_Caspers Eén gemeende positieve reactie naar mij toe heeft meer effect dan tien negatieve reacties. Fais ce que dois, advienne que pourra : Cette belle devise , passée en proverbe, respire le plus moral de tous les sentiments, le sentiment du devoir, qui preserit de faire les bonnes actions sans en espérer de récompense, en s’exposant même à des inconvénients ou à des malheurs.

 6. Luizen in de Pels; verzet op de Utrechtse Heuvelrug, (1991)…? Neen, toch niet, ik heb het gevonden ondertussen, maar dank voor de suggestie. Het is LUIZEN IN DE PELS – 100 JAAR JOURNALISTIEK IN NEDERLAND; beetje vakliteratuur van lang geleden. Soit! We werken verder, en laten onwaarschijnlijk beledigende en nergens-op-slaande ´kritiek´ van ons afglijden als druppels water na de douche. Hier komt er weer eentje, waarschijnlijk het laatste van vandaag (zie nieuw artikel homepage binnen paar minuutjes. Enjoy! – hopen we maar…)

  1. Nog even en je wordt genomineerd voor de Nobelprijs in de Literatuur! (Alleen: wat hebben ‘luizen’ met een gestrande containerbak te maken? ‘Des Dichters Vrijheid?)

   1. Hoi Paul, was even offtopic, sorry, een verwijzing naar enkele ´reacties´ hoger, of beter: vuilspuiterij van wat ongeregeld in de marge, dat niets beters te doen heeft….zoals een goed boek lezen op zaterdagmiddag waarvan ze (hij?) wat slimmer zouden worden, want dat is dringend nodig, zielig genoeg, jammer ook dat we hierdoor gestoord worden maar c´est la vie, en hoge bomen vangen veel wind, weet u wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: