Financiële markten sidderen door eurocrisis

20

Woensdag was het weer een erg hete dag op de financiële markten. De eurocrisis (hoe kan het ook anders) speelde een zeer belangrijke factor. ‘Sell in May and go away‘, zo luidt de bekende beurswijsheid. Nadat oud premier Papademos van Griekenland gisteravond tussen neus en lippen door mompelde dat Griekenland zich aan het voorbereiden is op een euro-exit, gingen de koersen op Wall Street al onderuit. Deze koersdaling in Amerika zette vandaag door op de Europese markten.

Spanje wil steun van de ECB

Het argwaan van de beleggers kwam door een etentje in Brussel waarvan, naarmate de dag vorderde, steeds duidelijker werd dat er geen baanbrekende beslissingen zouden worden genomen. De olie werd pas echt op het vuur gegooid op het moment dat de Spaanse premier Rajoy voorafgaand aan deze bijeenkomst in Brussel bekende dat Spanje financiële steun nodig heeft. De premier van Spanje gaf toe dat het land de huidige rentestanden niet langer kan bolwerken en steun nodig heeft van bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB). Het geld zou gebruikt moeten worden om obligaties op te kopen en/of de Spaanse banken te herkapitaliseren.

Euro daalt fors: $1,25

Deze toch erg opvallende draai van de politieke Spaanse macht had zo zijn gevolgen op de financiële markten; de Spaanse beurs daalde vandaag met zo’n 3% en de beurs van Italië stond zo’n 3,5% in de min. Onze Nederlandse AEX-index daalde met ruim 2% en sloot op 289 punten. De rente van de tien-jarige obligatie van zowel Nederland als Duitsland daalden tot nieuwe historische dieptepunten, terwijl de rente van Spanje en Italië juist verder zijn gestegen (de rente steeg ver boven de 6%). Ook de euro ondervond een scherpe daling tot ongeveer 1,2555 ten op zichte van de Amerikaanse dollar.

De toekomst is onzeker

Wat er vanavond exact tijdens het informele diner besproken en/of besloten wordt, is niet echt duidelijk. Komt de optie van Eurobonds weer op tafel nu dat Frankrijk Hollande aan het roer heeft? Ondervinden ze eindelijk dat een euro-exit van Griekenland onvermijdelijk is? Krijgt Spanje de benodigde financiële steun? Formeel is er in elk geval verklaard dat het een voorbereiding is op de officiële top eind juni 2012. In ieder geval valt het op dat de beurzen vorig jaar na de eurotoppen fors daalden. De toekomst blijft uiterst precair.

Laurens de Jong