Financiële markten versus verarmde samenleving

Een uitgebeende samenleving

Wie de discussie volgt op Biflatie.nl weet al lang dat er een grote wig is ontstaan tussen de financiële markten en een groot deel van onze verarmde samenleving. We zien het gebeuren dat de aandelenmarkten per saldo nog altijd omhoog gestuwd worden door de jarenlange aanhoudende geldverruimingspolitiek van de centrale banken. Het grote geld zogezegd, wat alleen rondtolt via de grote beleggers en het banken agglomeraat in het enorme financiële circuit wat hoog boven onze voort-worstelende maatschappij uittorent. Daaronder een samenleving waarin heel duidelijk wordt gevoeld dat de ooit welvarende middenklasse al behoorlijk is uitgedund. Een groot deel van het middensegment wat betreft de inkomensklasse tussen ruwweg €40.000 en €80.000 heeft daarvan afscheid genomen en moet in de zogenaamde ‘onderklasse’, het gevecht aan met de overleving. Dat betekent voor velen in ons polderlandschap rond zien te komen van een inkomen waar niets van over blijft. Het huidige credo is “rekken en d’r bij blijven.” Veel burgers in onze huidige “welvaart-gebouwd-op-schuld-maatschappij” beginnen langzaam te beseffen dat onze westerse welvaart tanende is. De versobering van onze verzorgingsstaat heb ik al regelmatig onder de aandacht gebracht. Veel van onze opgebouwde zekerheden dreigen geleidelijk aan ten onder te gaan aan de bezuinigingsdrift van de overheid. Puur ontstaan vanuit het besef dat de huidige verzorgingsstaat onbetaalbaar dreigt te worden door de enorme schuldenberg waarmee toekomstige welvaart naar voren is gehaald. Inleveren is nu de lijfspreuk die op steeds meer burgers van toepassing is.

Financiële markten in onbalans met samenleving

Waar onze samenleving het moet doen met minder poen, daar weten de aandelenmarkten te groeien met cijfers dik in het groen. Nou ja, af en toe staan de beursindexen een keer stevig in het rood en zijn er wat signalen van paniek doordat heel even bij de grote beleggers het besef doordringt dat de wereldwijde groei afneemt. Maar als na een weekje twijfelen en wat flinke verliezen tegelijk het gevoel toeneemt dat een beurscrash fatale gevolgen zou hebben, en dus daarom weer stimulerende maatregelen mogen worden verwacht van de centrale banken, gaan de beurzen weer omhoog door de mooiweer-praatjes van Yellen en Draaki. Ook kennen we de technische analyses van onze beursgoeroes die altijd wel een positieve beschouwing weten te geven van een scheefgegroeide verarmde maatschappij waar het evenwicht tussen de superrijken en verarmde onderkant van de samenleving totaal uit balans is. Het is knap om als technisch analist daarin nog een verdienmodel te zien voor beleggers die met hun geld alleen nog de aandelenmarkt op kunnen omdat rendementen bij banken en op staatsleningen naar negatief bewegen. Dat de enorme tweedeling in de samenleving toch hogere beurswaardes weet te creëren is m.i. een duidelijk signaal dat we in een tijdvak leven van een onbestendige en wankelbare mensenwereld. De eendracht van een harmonieuze samenleving is weg en met een beetje gezond verstand kan een weldenkend mens bedenken dat tweedracht leidt tot verdeeldheid. Op den duur zal dit z’n weerslag hebben op de bovenkant van onze samenleving, de rijken en de superrijken. De boven- en onderkant van de samenleving staan nu eenmaal net als de wet van de communicerende vaten open met elkaar in verbinding. Een verstoord evenwicht zal als een natuurlijke werking in alle soorten van samenlevingsvormen zoeken/strijden naar een menselijk evenwicht.

Financiële markten met waterhoofd

Een economie waarvan de financiële markten de boventoon voeren is een ongezonde economie. Een vergelijking met ons eigen huishouden is hier wel op zijn plaats. Als ik binnen m’n eigen huishouden alle energie zou steken in de financiën om te trachten elke maand iets meer over te houden door alleen bezig te zijn met het huishoudboekje en nauwelijks nog aandacht te schenken aan de huishoudelijke werkzaamheden, dan zou snel sprake zijn van een verwaarloosde huishouding. De chaotische troep in huis zou een onrustige sfeer tot gevolg hebben. Hetzelfde speelt nu in ons westerse economieën. Er gaat teveel aandacht uit naar het financiële reilen en zeilen van onze grootbanken en aanverwante financiële dienstverleners. Het balanstotaal van de Nederlandse bankensector beslaat de enorme som van 4 x het BBP. Het is heel griezelig om te zien dat zo enorm veel geld uit onze economie rondzingt via de bankensector die hiermee veel financiële producten aanbieden om daarmee hun verdienmodel overeind te houden. Dat zijn improductieve, energie verspillende, activiteiten. Er tolt dus heel veel geld rond binnen het bankwezen. De magnetische aanzuigende werking van het grootkapitaal. Er wordt veel geld weggetrokken uit de samenleving ten faveure van de financiële producten van het bankwezen. De hypothekenmarkt, geldleningen, verzekeringsproducten, bankspaarproducten, effecten- en derivatenhandel, en noem maar op. Wanneer een bedrag ter grootte van 2.800 miljard(= 4 x NL BBP) het balanstotaal vormt van het NL-bankwezen dan heeft de bankensector een enorm (financieel) waterhoofd. Zou het niet veel beter zijn geweest wanneer bijvoorbeeld de helft hiervan werd gebruikt om te investeren in innovatieve engineering. En in bijvoorbeeld groene energie, infrastructuur, verbetering onderwijs, informatica en noem maar op. Investeringen die werkgelegenheid scheppen. Als wij als natie grotendeels bezig zijn om financiële wanproducten onder elkaar te slijten dan zijn wij een prooi voor de slimme buitenlandse investeerders die in de gaten hebben dat we teveel met onszelf bezig zijn. Als we zo door gaan glijden we af naar de status van een derde wereldland.

Maatschappelijke verpaupering

Het wordt tijd dat we beseffen dat een maatschappelijk evenwicht ver is te zoeken. De onbalans leidt tot een ontwrichte samenleving. Er zijn veel signalen die daar op duiden. Kijk naar de toename van klanten bij voedselbanken. Kijk naar de zorgelijke groei van het aantal daklozen. Kijk naar de aanhoudende bezuiniging in de zorg waardoor een groeiend aantal hulpbehoevenden hulpeloos aan hun lot worden overgelaten. In de grote steden hebben vrijwilligers van de lokale opvang de grootste moeite om onderdak te bieden aan de vele dak- en thuislozen. Steeds meer mensen leven in totale afzondering en hebben geen contact met de buitenwereld. Af en toe een gasexplosie op 3-hoog als weer een verward persoon met de gaskraan heeft zitten knoeien. Overal zien we het in terug. Solidariteit kennen we niet meer. Een scherpe polarisatie tussen links en rechts tekent zich af, mede door de immigrantencrisis. Onvrede alom over een besluiteloos kabinet. In plaats van hervorming van ons complexe stelsel van wet- en regelgeving worden we nog altijd overstelpt met nieuwe uitzonderingen op de regel. We lopen er in vast en moeten ons vaak laten adviseren door juridisch geschoolden die net als de financiële sector een goed belegde boterham verdienen in onze ingewikkelde samenleving. Een samenleving die langzaam verpaupert en ten onder gaat aan z’n eigen complexiteit. Een goede indicator waarmee je de maatschappelijke onrust kunt meten is de prijs van edele metalen. We zien dit jaar een langzame maar zekere waardestijging. Voor mij een signaal dat steeds meer wakkere lieden inzien dat het niet helemaal lekker draait op deze aardkloot. Ach ja, af en toe een paar flinke aardschokken is echt niet wereldvreemd. Economie is net als de natuur, het kan
niet altijd mooi weer zijn.

Piet Pineut

210 reacties

 1. Uiteindelijk is het een zeer eenvoudig proces, gooi geld op de markt en een aantal beginnen als dwazen te graaien. De dwazen zijn in de minderheid maar noemen zich doorgaans wel econoom, de rest heeft de neiging om ze te geloven omdat die economen een taal spreken die ze zelf niet begrijpen. De gevolgen zijn catastrofaal maar ook dat wordt maar amper begrepen, nu strijdend tegen ‘het systeem’ dat de mensheid heeft overgenomen. Dit is het element van de omgekeerde effectiviteit, meer info in de vakliteratuur waarin dit alles deskundig wordt toegelicht.

     1. Ok Alfred, ik heb respect voor je.

      Je waggelt, zwemt, maar je kan nog niet vliegen.

      Wil je me voor de gek houden?, of wil je verder gaan dan dit.
      Je mag het me vertellen, het hoeft ook niet perse.

      Houdt me, of anderen niet weer voor de gek, anders ga je de aandacht op je vestigen.

      Zeg wat je eerlijk te zeggen hebt ‘DUCK’, we houden je in de ‘graten’.

  1. Ik noem ze altijd de hoger getrainden. Mensen die zelf nergens toe bijdragen behalve reproduceren wat ze uit boekjes hebben geleerd. Indien men zo goed was als de arrogante laag denkt dat ze zijn zouden ze zelf ook wel een multinational kunnen opzetten. Ik bedoel dan ” zelf ondernemen” ipv reproduceren.

 2. Prima artikel Piet, leuk om te lezen. Vooral de zin ‘de toekomstige welvaart naar voren gehaald’ is natuurlijk het hele probleem van onze op schulden drijvende maatschappij.
  En het werkt gewoon niet meer…

  1. Kunnen dat virtuele probleem ook eenvoudig oplossen middels een monetaire reset, er zijn inmiddels veel varianten van. Maar wellicht ontgaat dat velen, de focus op goud en zilver werkt immers te verblindend om daar een ernstig debat over te kunnen houden.

  1. Het gaat er niet om ‘hoe laat het is’.
   Daar bent u zich goed van bewust.

   We zitten nog in het oog van de orkaan, maar de geest van de meeste mensen willen/moeten er toch uit.

   En als we zelf niet willen, dan worden we een handje geholpen.

 3. Debt saturation, diminishing returns & peak cheap energy. Eeuwige groei bestaat niet. Oh ja, de sancties tegen Iran zijn overigens opgeheven opdat het land de dalende olieproductie van OPEC deels kan compenseren. Het ene na het andere land in het Midden Oosten zal vervallen in een ‘failed state’; diminishing returns, soon in your backyard. ‘Groei’ is over en sluiten. De biljoenen naar rendement zoekende iou’s vergrijpen zich aan de host, en ziedaar, het gevoel van rijkdom transformeert zich naar een gevoel van armoede. Dat krijg je ervan als kinderen met geld spelen.

 4. Het verdeel en heers is een nieuwe fase ingegaan,import van onrendabelen en islam terreur,onteigening van pensioenen, inflatie zucht, faillissementen, privatisering van staatsobligaties enz enz , Wie verdeelt, die heerst,grote schuldenberg, kleine schuldenberg, het doet er niet toe. De verkiezingen komen er weer aan en let maar op, de goebbelsen van de politiek gaan beloven dat “het volk” tenminste een deel terug zal krijgen van de gestolen waar, bijvoorbeeld twee duizend euris, ipv duizend(vvd). En ja hoor, dat worden weer de grootste partijen. Het is een vorm van sublimatie, je herhaalt gewoon steeds een oude mantra en iedereen knikt ja en Amen, en denkt :wat hebben we het toch goed als lijfeigene van de nieuwe Eussr, vroeger was er tenslotte oorlog. Dat de nieuwe tijd een overgave is zonder oorlog gevoerd te hebben beseffen weinigen. Indien de eigen soevereiniteit weer zou prevaleren, slaan gecorrumpeerde politici en masse op de vlucht als nazi’s voor het tribunaal.Het dienen van meerdere meesters keert zich in deze tijden tegen de mens zelf,maar het einde is nog niet in zicht omdat de nieuwe Eussr elite er alles aan gelegen is soevereiniteit te onteigenen, desnoods met het oude klassieke europeesche adagium :oorlog. Nosferatu.

 5. Leuk stukje Piet , alleen nu het stemvolk nog om krijgen .
  Duitsland met Merkel heeft al een duwtje in de rug gekregen om op te passen met haar flauwekul wier schaffen das .
  Nu wij nog , zal wel duren tot 2017 , VVD en de PVDA houden elkaar in een innige houtgreep vast aan het pluche en de rest houd netjes de oogkleppen op om politiek correct geen blaam op te lopen .
  Jammer als er maar een man steeds wakker blijft , The Lone Ranger Wilders .
  Gek eigenlijk dat er maar een man is die ziet hoe wij als volk word uitgeknepen en de oudjes kunnen verrekken met hun AOW en pensioenen .
  Verzorging tot extreme kosten gejaagd is en armen hun huis uitgejaagd word om onder een kartonnen doos bij een brug hun heil te mogen vinden omdat ze zelfs geen bijstand meer krijgen .
  Anno 2016 ten voeten uit , met een stelletje foute sukkels in de tweede kamer die zich de regering en MP mag noemen en hun immigranten wel in de watten legt , die op hun beurt weer in hongerstaking gaan voor een betere huisvesting .
  Hoe erg ook maar voedselbanken , armoede en zorg zijn ons probleem wat eerst opgelost moet worden , pas daarna over de schutting kijken of elders hulp nodig is .

 6. Wat een geweldig goed artikel. Vooral vergelijking met het huishouden is geniaal!

  Het lijkt lonend om met geld meer geld te kunnen maken op de beurs echter wordt er niets van waarde gecreëerd of van waarde aangekocht.

  Miljoenen werklozen staan langs de kant terwijl ze echt wel bereid zijn om dingen van waarde te creëren. Er is meer dan voldoende geld aanwezig alleen wordt het niet ingezet.

  Verzamelen van geld, obligaties of aandelen heeft een negatief effect op de samenleving zodra de economie niet meer groeit.

 7. Zeer jammer dat er geen ruimte schijnt te zijn voor het bespreken van alternatieven, maar gewillig wordt vastgehouden aan de klaagzang.
  Enige burgerlijke ongehoorzaamheid is geboden, maar dat houdt voor velen te veel risicos in dus is het makkelijker ongenoegen te spuien.

  Ach en wee
  Oh en nee
  ik leg mij neer
  daar gaan ze weer
  wat zijn ze groot
  was ik maar dood.

  Maar misschien had Clint wel gelijk.

  https://www.youtube.com/watch?v=_VrFV5r8cs0

  Daarbij kan humor ook een groot goed zijn wat ook in het geheel niet te bespeuren valt.

  https://www.youtube.com/watch?v=cdwZg3l7DkQ

  1. Cornelia , ik kan niet meer mailen ! Mn pc is gecrasht en met mobiel lukt niet.. Sorry dat het zo stil is van mijn kant…,ik mis je…

    1. hihi, heb je gemaild, dacht dat je t email adress kwijt was. Kijk maar wanneer je weer kan mailen, hou je taai, bro!

     En ga over op linux als je een andere pc hebt weten te bemachtigen, zal je dan helpen via de mail.

 8. Slechts 1 vraag wederom: Who benefits?

  Wat houdt u gevangen, wat bepaalt uw leven.
  Antwoord: Geld.
  Uw basislevensvoorzieningen zijn hier aan gekoppeld.

  Andere vraag: Wat kan u dus vrijmaken?
  Voor uw eigen levensvoorziningen zorgen, in samenwerking met anderen.

  Het is niet zo heel moeilijk.
  Je hoeft er niet (pseudo)academisch voor geschoold te zijn! Of wel, Wernerke?

  https://www.youtube.com/watch?v=uRD_gIoVOmY

  1. Maar natuurlijk liggen allerlei bezwaren op de loer… en daarom, ter stimulatie van de humor op deze ouwe wijven site een nummertje van Kenji Minogue, voor de niet vlaamse dialect deskundigen, ken je me ook, betekent die naam.
   En de titel van het lied is Danny, vrijelijk vertaald.. Dan niet. Die belgen zijn zo gek nog nie hahaha

   https://www.youtube.com/watch?v=jk5xkiKPWqk

   1. outside the matrix is a nice place to be, only the red pill is too much for too many.

    Most of us choose to slave and obey.

  2. Angst en bijhorende stuiptrekkingen zal niet helpen, werd hier eerder al eens in een artikel meegegeven. We zijn er nu elke dag getuige van, meer is het niet. Het is ook niet zomaar dat velen zich nu vergrijpen aan goud en zilver.

   De ervaring van de kritische instabiliteit die tot doorbraken leidt, gaat meestal gepaard met hevige emoties, zoals angst, verwarring, zelftwijfel of verdriet. Dit kan zelfs het karakter van een existentiële crisis aannemen. Uiteraard hoeven niet alle crisis- en doorbraakervaringen extreem te worden ervaren. De hevigheid van de doorbraakervaring kent vele gradaties, van kleine, plotselinge inzichten tot pijnlijke en euforisch stemmende transformaties. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is het gevoel van onzekerheid en verlies aan houvast dat op zijn minst onbehagen wekt. Creatieve mensen weten dat zij deze onzekerheid en dit verlies aan houvast moeten omarmen.

   https://biflatie.nl/artikelen/verdieping/het-verschijnen-van-innovaties/

 9. Pro memorie, straks zullen we weten hoe ernstig de situatie is, dit tijdens de hoorzitting waarin het burgerinitiatief van Stichting Ons Geld uitvoeriger zal besproken worden. Uiteindelijk allemaal niet zo moeilijk, het is louter een kwestie van (politieke) besluitvorming om alle beschikbare opties in overweging te nemen. Pro forma …

  Dit eenvoudige idee betekent een drastische omwenteling wat betreft het (mondiale) monetaire beleid, een waarachtige paradigmaverschuiving behoort dan ook tot de mogelijkheden. Finaal worden alle schulden ‘weggestreept’ tegenover ‘nieuw’ geld dat door overheden in circulatie
  gebracht wordt. Technici zullen hier wellicht nog een heel complex verhaal aan willen vastknopen, voor leken volstaat het om weten dat hiermee ‘morgen’ alle schulden – quasi letterlijk – in het niets verdwijnen. De ingreep laat dus niets aan het toeval over, politiek engagement mag hierdoor dan ook als een evidentie beschouwd worden, een kwestie van normen, waarden en (financiële) ethiek. Kortom, het ontbreekt niet aan concreet operationele oplossingen, het is zaak om ze a priori ook in een plan van aanpak om te zetten.

  https://elaboratie.wordpress.com/burgerinitiatief/

 10. hogere aandelenkoersen zijn veroorzaakt door gratis geld van kamikazepiloot Draaki. En door lage/negatieve rente. Zolang het monetaire systeem niet wordt aangepast, kom je naar mijn mening nooit meer uit deze negatieve spiraal. Hoelang gaat dit nog goed? T kan niet anders dat dit slecht zal aflopen…

   1. Mooi schema ! Biflatie vs tragische absurditeit.. tragisch absurd is het zeker ! Terwijl de oplossing op tafel ligt.. het is dat Draghisch absurd economisch analfabetisme wat niet voor niets een experiment genoemd word.. wat betekent dat niemand de echte uitkomst kan vertellen of kan zeggen wat er nodig is om deze puinhoop op te lossen.. eerst de puinhopen overzien als deze experimentele golf tot rust is gekomen en dan over oplossingen praten..
    Voorlopig kan je niets anders dan angstig stuiptrekkend goud en zilver inslaan.. hihi
    Survival of the fittest komt eraan dus zorg dat je fit bent en overladen met de juiste kennis.

 11. Zilveren tip

  Als je vandaag een ounce goud bezit, kan je die ruilen voor 81 ounces zilver. Dat is uitzonderlijk. In de geschiedenis kwam het slechts 3 keer voor dat je voor een ounce goud meer dan 80 ounces zilver kon krijgen. Vandaag is zo’n moment. Ruil die ounce goud dus voor 81 ounces zilver. Als de verhouding straks weer normaliseert en bijvoorbeeld terugkeert naar 40 ounces zilver voor een ounce goud, ruil je opnieuw je zilver voor goud. Voor de 81 ounces die je dan bezit, krijg je dan TWEE OUNCES GOUD! Et voilà, je bezit nu twee keer zoveel goud zonder dat het je ook maar iets gekost heeft!

  http://beurs.com/2016/03/16/2x-zoveel-goud-zonder-extra-investering/106405

  1. Ja Werner, crisistijden zijn de beste momenten om in te stappen. Misschien stijgt de ratio nog naar 90 dit jaar mocht de SuperShemitah-crash eind dit jaar plaatsvinden. Maar zodra die crash komt kun je beter maar snel instappen, want de ratio zal dan snel verslechteren.

   Wel vraag ik me af hoe in één keer die ratio zo snel kan stijgen. Misschien is het toch de algemene aanname dat de zilvervraag instort op zo’n crisismoment, waardoor de ratio met goud dus nog een laatste eindsprint kan maken. Waardoor wij rond het hoogtepunt van die ratio onze laatste euro’s nog vlug kunnen omwisselen 🙂

   1. Interessante vraag Karl, wie of wat bepaalt die ratio? Het antwoord daarop zal wel even duren met wellicht de meest uiteenlopende meningen en bijhorende turbulentie. En zo wordt de aandacht alweer afgeleid van waar het echt om gaat, die elite heeft dat goed voor elkaar. Het verdient zelfs enig respect dat men daar wonderwel telkens in slaagt, niet moeilijk dat het crisis is. Die elite heeft dus uiteindelijk een eenvoudige job, het is de massa die het spel onderhoudt door er blind in mee te gaan.

    1. Op dit moment, een gouden maple leaf van 1200 euro levert maar 66 zilveren munten op van 18 euro..
     Beetje overdrijven en elk verhaal word spannend.. totaal zinloos zo’n ruil actie.. wellicht zijn 80 zilveren munten wel interessanter dan 3 gouden ounce munten in de toekomst.. Die 40 ounce ratio is ook niet bijzonder te noemen goudprijs 1000 en zilver 25 ( muntprijs ) dus inderdaad.. leuke afleidingstaktiek maar weer.. waar hebben we het over..

     1. Goed gezien, op zilveren munten zit belasting dus je krijgt geen 81 ounces zilver voor 1 gouden munt.

      Alleen over papieren euro’s en fysiek goud wordt geen belasting betaald.

      Het sparen van euro’s is geen optie want dan ontneem je de economie haar bloedsomloop en kunnen de mensen die de euro’s geleend en in omloop hebben gebracht hun schuld niet meer terugbetalen.

     2. @ MaD en Monkey Business. Nonsens, het gaat over bullion tegen spotprijs. En waar die prijs in wordt vastgesteld doet helemaal niet ter zake. Dat kunnen biggetjes zijn, kroppen sla, knikkers (of moet ik zeggen knegers), eieren of fiatgeld dat maakt helemaal niets uit. Hoewel fiatgeld? Biggetjes, kroppen sla en eieren, daar kun je nog iets mee. Waarom vraag ik me dat toch steeds weer af, als er ook fiat geld genoemd wordt? Omdat het niet veel voorstelt misschien en eigenlijk een illusie is? Zou zo maar kunnen. Papier geld zou nog kunnen, maar daar moet dan wel een bezit tegenover staan.

     3. Uiteindelijk is elke vorm van geld fiat, geld is immers een idee dat uit het niets komt. Maar dat is al lang geen nieuws meer natuurlijk, de vraag is hoe we vervolgens tot al deze absurde toestanden komen? Dan toch gewoon tussen de twee oren?

     4. Waarde ontstaat uit keuzevrijheid in de wijze waarop een transactie tot stand komt. En ZEKER niet langs een opgelegde illusie door een handvol individuen.

     5. Grapjas, en als je bilfatie toepast dan lopen de pensioenpotten over van het geld. Hallo, keuzevrijheid?

     6. Ik houd niet van gratis geld emoties Werner. De wereld verzuipt reeds in het ‘geld’, daarom koopt men ook negatief renderend staatspapier, duh… omdat men niet weet waar men heen moet met al die poen. China heeft de eerste 2 maanden een biljoen dollar bij verzonnen. Met een druk op de knop zit dat ineens in de pensioenpotten, dat snapt elke gek.

      There’s no free lunch!

     7. Moeilijk praten zo Houtskool, biflatie is een beleidsinstrument dat toelaat om absurde scheeftrekkingen te herstellen. Dit heeft niets met ‘free lunch’ te maken dan wel met het niet langer mensen de stuipen op het lijf te jagen. We hoeven hiervoor zelfs niet op een knop te drukken, bizar misschien?

     8. U schakelt inmiddels over van twijfelachtig overtuigend naar twijfelachtig onzeker over uw werkelijke ingevingen, overtuigingen en intenties.

      U wordt waarachtig gevoelig voor menselijke gevoelens, wat toevallig, bravo.
      Ja, u bent ‘menselijk’ bizar!!.

      U mag graag antwoord geven, als het u het beste uitkomt.

     9. Jaja , ik reageerde op de stelling , 1 ounce voor 80 ounce ruilen.. jij kan best je biggetjes erbij halen maar het ging om munten..in het verhaal van werner in ieder geval.. ruw goud tegen ruw zilver zou kunnen… munten worden niet gratis geslagen mensen.. daar zit het verschil van ruwe grondstofprijs en muntprijs..

     10. Dat begreep ik ook wel MaD, maar dat hele verhaal is puur theoretisch gepraat over een what if scenario, dat wel eens meer dan 1 mensenleven in beslag kan nemen. En komt ook nog eens bij ‘slim beleggen’ vandaan. En wat dan nog? En seigniorage, als je daarop doelt met het niet gratis slaan van muntgeld, is heel wat anders. En alles wat van een grondstof in een product verandert, gebeurt nou eenmaal niet gratis. Arbeid moet beloond worden, toch?

     11. Dus we zijn het eens dat werners verhaal theoretische onzin is..
      Lees eerst eens goed wat ik bedoel.. je zegt met jou reactie precies hetzelfde hoe ik erover denk..

     12. Wel MaD, zeg ons nu eens hoeveel het drukken van geld moet kosten. Ga er even vanuit dat er nog geen geld is, alvast succes. Hoe dom kan een mens worden?

     13. Hou toch op met zulke onnozele vragen.. weet wel dat het veel energie kost om jou iets duidelijk te maken.. Lekker door blijven dralen over niets.. you go werner… ! Je moest je schamen..

     14. Vraag een beetje te moeilijk voor je? Misschien een leuke suggestie om eerst een reeks economische paradoxen op te lossen alvorens je die hotspots gaat bemannen? Hieronder eentje, vergeet vooral niet dat geld uit het niets komt. 🙂

      De klassieke waardeparadox (ook bekend als diamant-waterparadox) is de schijnbare tegenstrijdigheid dat, hoewel in termen van overleving water zo goed als altijd nuttiger is dan diamant, eenzelfde hoeveelheid diamant in de markt een veel hogere prijs opbrengt. Door de keuze van de twee te vergelijken goederen vergroot de klassieke waardeparadox de veelvuldig optredende verschillen tussen nut, waarde en prijs van goederen en diensten uit.

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Economische_paradox

     15. Dat is iets wat ik nu al een jaar netjes probeerde te zeggen. En dat begon voor mij toen ik hem zei dat hij een nieuwe NWO voorstond, n.a.v. één van zijn eerste artikeltjes. Maar helaas blijft iedereen – ook ikzelf tot voor kort – op die onzin reageren. Hij is een onverbeterlijke wereldhervormer met utopische ideeën over een reëel bestaande maatschappelijke wereld – ook wel economie genoemd -, die wat groter is dan de eigen onmiddellijke achtertuin. Eigenlijk had ik je iets anders willen zeggen, maar zag verderop dat Pietertoupa dit al in grote lijnen gedaan had. En nou kan ik wel in herhaling gaan vervallen, maar zie dat als een beetje zinloos.

     16. Vergat te zeggen dat ikzelf helemaal geen NWO voorsta en dat als de pest zou willen mijden. Redder van Rappaert zou zeggen: Power to the people. En dat kan nu eenmaal niet anders dan via een goede en harmonieuze samenleving van mensen en omgeving. En dat heet bij mij dus zoiets als een economie.

     17. Wat je vergat te zegen? Je vergist je schromelijk omdat die Power to the People nu net die NWO is, je blijft je wel graag verankeren aan die OWO om vervolgens te verklaren dat je tegen de elite bent? Het is leuk dat je denkt dat mensen blind zijn, zo maak je het transparant voor ons allen. Elk nadeel heb z’n voordeel. 🙂

     18. Ik begrijp je en vind het knap dat je er niet op reageert maar de kinderachtige manier waarmee Werner zinnige discussies tussen mensen verstoort , besmet en alles naar zichzelf toe trekt is beschamend te noemen en een ware vervuiling op deze site. Totaal geen vermogen om aan te voelen warneer hij beter zijn mond kan houden en dat is dan weer best sneu eigenlijk.. Hoeveel mensen hebben al niet gevraagd of het wat minder kan ? Maar nee onze Wiki freak Werner gooit nog wat gas erop ! Tragisch absurde onbeschoftheid te top !!

     19. Het is als een tragikomedie, en aantal zijn expert in draghische absurditeiten en slagen er maar niet in om uit die vallen te kruipen. Wat hebben ze hier dan te zoeken op een site die veronderstelt over biflatie te gaan? Hoe zeg je, vervuiling? Aanvoelen? Het is nochtans een eenvoudig verhaal, begin met economische grondbeginselen te ontkennen en hoop dan op een wonder opdat het allemaal in z’n plooi valt. Tja, wat kan een weldenkend mens daar nog op zeggen hé, tekeningetje dan maar? Of denk je dat we de elite hier niet doorhebben misschien?

      http://i.imgur.com/gF35nj1.png

     20. Het is als de vraag hoeveel het moet kosten om geld te maken, naargelang het antwoord verandert men dan het getal op dat geld. Met zandkorrels is dat gewoon iets lastiger om te realiseren, met goud al iets makkelijker en met papier wordt het nog efficiënter. De vorm van geld is derhalve irrelevant, enkel economische dwazen denken dat nog. En om binnen de context te blijven, het elementaire ‘fatsoen’ is dan ook totaal zoek.

     21. Nope. Op zilver baren zit 21%, op munten slechts btw over de winstmarge, en da’s peanuts.

      Baren worden gezien als grondstof, munten als ‘belegging/geld’; vandaar het verschil in btw.

     22. Kleine aanvulling, de BTW over de winstmarge gelt voor munten en baren met een nominale waarde in Euro, Dollar etc. Ik verzamel zilver omdat dit mijns inziens de hedge van de kleine man wordt tegen de overheid en haar broodheren. En daarom potentieel meer return on investement. Tevens is gezien de lagere waarde het ook simpeler te besteden , alhoewel er natuurlijk ook 1 gr goud baartjes bestaan maar die zijn relatief duurder dan de oz. En laat Wernerke maar lullen, die komt er tzt wel achter.

     23. Harold, het vergt een zeer fantasierijke geest om voor te stellen waar we terecht gaan komen wanneer heel de schuldenillusiebubble barst.
      Ik geef je groot gelijk. Mad Max zou zich rijk wanen wanneer heel de pudding in elkaar stort, wat er aankomt is niet te overzien.
      En reken je niet rijk, zie t als ruilmiddel idd. Hulde man.

      En wernerd, wie is da?

     24. Madman, volg je nu al enkele jaren op dit forum en ik weet dat je in jou situatie het juiste doet. Ik zit nog in de gedeeltelijk in de matrix gezien 2 jonge kinderen en omdat ik in de matrix toch nog een goed inkomen kan genereren om dit in zelfvoorziendheid te investeren. Fantasie idd maar analitisch en realistisch zijn toch de drijfveren.

     25. Nee, verrijkend, dom, egocentrisch gedrag.
      U blijft hardnekkig aan uw overtuiging vasthouden.

      Zou dit echt wel de goede weg zijn?

     26. Er bestaan ook zgn ‘muntbaren’ idd, baartjes met een muntstempel. Werner is onderdeel van het centraal bestuur. Afdwingen wat goed is voor mij. Fuck centraal bestuur, ik bepaal zelf wat goed is en wat niet. Keep stacking.

     27. Als de prijs van zilver plots stijgt, is er dan simultaan ook iets veranderd aan de geldhoeveelheid? Kunnen er wat mee spelen waardoor het uiteindelijk zo lang dan dat het breed is, om dezelfde reden is het dan ook een tragisch absurd verhaal. Het is als een speldoos voor grote kindjes, naar de gevolgen kijken ze al lang niet meer.

     28. En als simultaan de geldhoeveelheid veranderd ? Veranderd de prijs van zilver ook evenredig ? Pffff…

     29. Het is zolang dan dat het breed, de wereld op drift onder het mom van economische kennis. Laat ons vooral de alternatieven doelbewust buiten beschouwing laten, dat zou immers te eenvoudig worden voor de elite van dienst.

     30. Waarom zou de geldhoeveelheid moeten veranderen? Om groei te bewerkstelligen? Als we niet meer groeien maar streven naar duurzaamheid, is vergroting van de geldhoeveelheid m.i. niet nodig.

     31. Leuk wordt het pas als de ‘bezitters’ van papieren illusies dit gaan beseffen naarmate ze de fata morgana dichter zijn genaderd. De weg er naartoe is geweldig. De belofte van water en vruchten.

      Op route heeft men de waterfles geledigd in de gulzige kelen, rantsoenen verorberd. Wat rest is zand. Zal men daar wederom het hoofd in steken?

      Tijdens de derde fase is fysiek goud en zilver simpelweg niet meer verkrijgbaar. Net als veel andere zaken.

     32. Daar zeg je wat, wat gaat men doen als het goud weer oneerlijk verdeeld wordt? Gaan dan de oude goudbepleiters plots weer ijveren voor fiatgeld? Zo kan je lang bezig blijven natuurlijk, naargelang de wind telkens van mening veranderen?

     33. Je moet me geen woorden in de mond leggen W.

      Telkens van mening veranderen? Je hebt op dit blog inmiddels geprobeerd om iedereen in diskrediet te brengen teneinde je eigen ‘extensie van hetzelfde’ te kunnen promoten.

      Alles goed en wel, maar ik verander niet telkens van mening, laat dat duidelijk zijn. Hoewel ik je uitzichtloze positie goed begrijp. Zo heb ik me ook ooit eens gevoeld.

     34. Je ging eerst terug met gouden muntjes betalen, vervolgens zou je dat terug omzetten in papier omdat het praktischer zou zijn. What’s next? Misschien kan je ook alle computers liquideren om de werkloosheid op te lossen? Het lijkt ondertussen meer op regressietherapie die veronderstelt tot progressie te leiden, het duurt alleen wel heel lang om die reeks evolutionair achterhaalde overtuigingen los te laten. Op die manier wordt WOIII stilaan iets om naar uit te kijken omwille van ‘verfrissend’.

     35. Mijn insteek was, is en blijft: fysiek goud en zilver, voor het individu, om de transitie door te komen. Wij hebben daarop geen invloed. Ik filosofeer mee, ter leering ende vermeack.

      Het interesseert mij niets hoe ik mijn brood betaal, maar ben gaarne bereid om zaken beter te maken. Als ik 5 ounces goud deponeer, en de instantie geeft mij vervolgens een creditcard met een tegoed van €20.000,- dan praat ik nog steeds over hetzelfde.

     36. Dan toch door angst gedreven? Het gouddebat is nog enkel tijdverlies en weinig efficiënt in relatie tot die ’transitie’ waar je het over hebt, hiermee zeg ik niet dat je angsten onterecht zijn. Maar ook hier wordt het debat al heel wat interessanter, hoe gaan we die transitie nu aanpakken en wat zou de uitkomst daarvan kunnen zijn? Op deze manier komen we veel sneller tot wat je voor ogen hebt, zonder al onze tijd te moeten verliezen aan goud en/of zilver.

      Ergo, de vorm van geld is ondergeschikt, het kan enkel maar verwarren wanneer alle vormen door elkaar heen gebruikt worden. En sowieso ben ik het volledig met je eens Houtskool, die 5 ounces kunnen 20.000€ vertegenwoordigen naargelang de afspraak die we daarover maken, het kan dus ook 100.000€ zijn volgens afspraak. Uiteindelijk is dat exact hetzelfde als een fiatsysteem, het verschil (ic 80.000€) komt immers – volgens afspraak – uit het niets. Fysiek goud is derhalve irrelevant, het gaat om de afspraken die we onderling maken.

     37. Volledig mee oneens. In een fiat systeem valt er NIETS te deponeren, en gaan DUS de gratis geld emoties ermee aan de haal. En begin nu niet weer over zandkorrels en komkommers hé?
      Overigens handel ik niet uit angst, laat de onzekerheid maar komen, in tegenstelling tot de huidige oververzekerde intensieve menshouderij waar overregulering en centraal bestuur de mens heeft gemaakt tot herzenloze schapen die hoognodig een wake up call nodig hebben.

     38. Ik zou je eerst nog wat inlezen over het element van de utopische gespletenheid wanneer het over gevangenissen gaat. Met de groeten van Michel Foucault overigens, over die samengestelde kennis en systeemovermacht kunnen we het dan later nog wel eens hebben. Komkommers? Hersenloos? Omgekeerde effectiviteit?

      http://i.imgur.com/Ps4sZnS.png

     39. Beste Werner,

      Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat je of wel ontzettendwereldvreemd bent of gewoon een papieren tijger met scherpe pen die graag schrijft. Ben je wel eens in landen geweest waar een gigantische inflatie gaande was of net afgelopen bv. in Polen, Brazilie, Venezuela, Zimbabwe etc. Je zou eens met die mensen moeten praten zoals je hier schrijft, afspraak maken over hoeveel iets waard zou zijn in bv Euro,s man dat is toch lachwekkend en is gewoon communisme/plan economie. Jou argument dat men onderling afspraken zou kunnen maken vwb waarden/prijzen en dat alles dan perfekt in orde is getuigd van een kinderlijke dan wel oliedomme logiek. De fiat wereld zou een afspiegeling moeten zijn van de fysieke wereld en niet anders om. De realiteit is nu eenmaal heel wat anders dan het theoretisch gezweef waar niemand nog een touw aan vast kan knopen.

     40. Heb al eens gezegd dat ik in de jaren negentig in Rusland werkte als financieel manager. Het meest indringende gesprek heb ik gehad met de dame die onze bedden kwam opmaken, heel haar leven was ze docente Engels geweest aan de unversiteit van Moskou maar haar pensioen was geen stuiver meer waard door de inflatie aldaar. En wij, de slimme Westerlingen, hebben door die situatie onze zakken gretig kunnen vullen.

      Maar misschien denken een aantal dat iedereen achterlijk is? Het gaat vandaag helemaal niet over economie, het is een strijd tegen luchtkastelen die door blind en mythisch lidmaatschap in stand gehouden wordt. De verwarring wordt compleet door economische grondbeginselen naar de catacomben van het bewustzijn te verdrijven, nochtans staat het allemaal vakkundig beschreven in de vakliteratuur. Niets nieuws onder de zon, basics.

     41. Dat bedoel ik nu precies je kan geen inhoudelijk antwoord geven , de wereld is het is niet anders fysiek en al de derivaten/fantasie waardepapieren zijn inferieure afgeleiden waardoor de maatschappij uit balans raakt. Ik ben het niet met je eens economie is een belangrijk onderdeel van ons bestaan zo was het altijd al. Geld dat uit niets ontstaat geeft geen toegevoegde waarde. We leven nu eenmaal in een wereld met fysieke beperkingen daar kan de papieren troep fantasie niets aan veranderen.

     42. Fysieke beperkingen valt nog mee, beperkte rationaliteit is duidelijk nog wat anders aangezien je daarmee perverse effecten genereert met in het verlengde fysieke beperkingen. Ook hier niets nieuws onder de zon, laat ons al dat prachtige studiewerk netjes negeren opdat we het kunnen hebben over de absurditeit die daaruit voortvloeit? We kunnen niet zeggen dat het ontbreekt aan informatie, zoveel mag wel duidelijk zijn.

      Beperkte rationaliteit of begrensde rationaliteit is rationaliteit van de mens in besluitvorming waarbij er rekening wordt gehouden met de beperkte beschikbaarheid van informatie, cognitieve beperkingen en de beperkte tijd om tot een besluit te komen. Herbert Simon formuleerde een aantal axioma’s ter beschrijving van besluitvormingstheorie. Deze axioma’s of proposities zijn:

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Beperkte_rationaliteit

     43. Al dat prachtige studiewerk wordt discreet terzijde geschoven door de systeempooiers naarmate de belangen verschuiven. Keihard geld is de knuppel die het elitaire gezelschap terug het hok injaagt waar het thuishoort; dienstbaarheid.

     44. Exact Houtskool, en met dat ‘keihard’ geld tracht de elite biflaten uit hun huis te verdrijven, het is werkelijk een schande hoe slinks hun strategieën zijn. Er rest enkel nog de vraag of ze zich daar wel bewust van zijn, herhaalde toetsing laat vermoeden van niet maar het resultaat is wel hetzelfde. Heb je het resultaat van de historische hoorzitting van gisteren al gehoord?

     45. Dat de strategieen schandelijk zijn is nog een understatement. Ik ga dan ook nooit all-in.

      Noem een hoorzitting nooit historisch, het kan zomaar verdwijnen in schande, maar vertel, goed nieuws?

     46. Ik weet er nog niets over, ik dacht dat jij dat op de voet zou volgen aangezien het je doelstelling een flinke boost zou kunnen geven.

     47. Ik wacht je samenvatting wel af, ?

      Ga pas juichen als ik bankiers en politici uit ramen zie springen.

     48. Vooral naar de lucht blijven kijken, als die rood wordt dan is dat van politieke schaamte. Hoe de ontkenningsfase gaat verlopen, is moeilijk in te schatten maar kan – zoals sommigen hier – heel lang duren.

     49. Wiki freak , bespaar jezelf de complete afgang en word toch is wakker.. het begint bijna sneu te worden.

     50. Klopt, historisch gezien behouden goud en zilver hun koopkracht. Een generationele spaarpot.

 12. “Een economie waarvan de financiële markten de boventoon voeren is een
  ongezonde economie.”

  En dat zal vast wel de reden kunnen zijn dat bij ons de VVD nog steeds de grootste partij is en in Groot-Brittannië de conservatieven alleen regeren! Bet als bij ons is ook in GB de financiële sector erg groot, vanwege de gedaalde beurskoersen, onzekerheden China en de lage olieprijzen wil Cameron nog meer besparen op overheidsuitgaven. De financiële sector heeft zijn mannetjes bij rechts-liberale partijen zitten.

  In landen waar de financiële sector veel kleiner is, wordt volgens mij ook veel meer links gestemd.

 13. Er is 1 bindende factor voor ons allen, en dat is het leven. Wij allen zijn, zoals the doors dat zo mooi verwoorden, riders on the storm. Niet alleen de biflaten maar alle mensen.
  De meeste mensen willen eigenlijk maar 1 ding, en dat is gewoon leven, met het liefst enige zekerheid in basisvoorzieningen die onze planeet ons gratis geeft.
  Dat zou ook voldoende moeten zijn, is mijn mening. Maar op een of andere manier is er soort van scheefgroei ontstaan. Een bepaalde groep mensen heeft de behoefte om hier geen genoegen mee te nemen en anderen te willen overheersen ten gunste van zichzelf.

  In principe is er helemaal niet zoveel veranderd.
  In vroeger tijden, woonde je ergens in je huisje en kwam er ineens een vent aangereden op een paard, met een groep geweldenaren in zijn dienst achter m aan, en die zei: vanaf nu ben ik hier de baas, en jij gaat van alles wat je aan eten kweekt en alle vee wat je hebt 20 procent aan mij betalen, anders kappen we je kop eraf.

  Hedentendage is t nog exact tzelfde, maar alleen dan wat verfijnder. Die figuren hebben gaandeweg alles gekoppeld aan geld wat door hen wordt uitgegeven en waar alle levensbehoeften aan gelinkt zijn.
  Tot zover de beschaving. Met als resultaat dat alles van uw arbeid voor 80 procent of meer wordt afgeroomd.

  Het is helemaal niet zo moeilijk. En dan natuurlijk dat u uw kinderen verplicht naar scholing moet sturen om ze te leren dat dit de normale gang van zaken is, ten einde niet uit de ouderlijke macht gezet te worden mocht u het hier niet mee eens zijn. Waar de kinderen, de volgende generatie slaven, ook weer leren dat wij dit met zijn allen zo afgesproken hebben.

  Eind van het liedje , in ons oh zo moderne en ontwikkelde digitale tijdperk, behold, de acceptatie en de discussie hoe wij als geldslaven het best kunnen wapenen tegen de nukken van de overheerers.

  Is dat eigenlijk niet het paard achter de wagen spannen? Of ben ik nou gek.

  Te weten dat er clubjes zijn waar deze overheersers bij elkaar komen om te bespreken wat ze met het vee, ons, gaan doen. Zoals de bilderberggroep of the bohemian grove waar babylonische rituelen worden uitgevoerd als ‘The burning of care’ voor een grote stenen (babylonische) uil, die ook terug is te vinden op t dollar biljet.

  Waarom laten wij ons, terwijl we met zoveel meer zijn als dat kleine groepje overheersers, ons overheersen? Waarom leggen wij ons daarbij neer.

  Dat vind ik nou eens een echt goed discussie punt. Een discussie over de oorzaak, ipv van eindeloos discussieren over de gevolgen van onze onderdrukking in al zijn futiliteiten.

  Kijk, wat ik hier doe is een zelfvoorzienend leven proberen op te bouwen. Waarom? Om vrij te zijn.
  Maar is t eigenlijk normaal dat dat nodig is? Neen.
  Iedereen hoort in principe vrij te zijn vanaf zijn geboorte. Alleen omdat ik geen andere mogenlijk zag binnen dit slaven sysyteem heb ik dit gedaan.
  Maar of t normaal is, nou dat denk ik niet. Ben er uiteindelijk wel blij mee, maar das wat anders.

  Waarom kunnen wij mensen niet gewoon vrij zijn?
  Te weten dat we met zoveel zijn en de overheersers met zo weinig. Hoe komt dat??

  Leg t me uit.

  1. beste Mad,

   je bent een geweldige filosoof geworden, je hebt een heel hoop juiste vragen gesteld en met de juiste argumenten ook! Probleem is dat meeste mensen geen vragen stellen of zelf nadenken. Sarte was ook echt wakker en stelde ook destijds de juiste vragen. Het is helaas ieder voor zich, de meeste zijn verdoofd door bv boer zoekt vrouw etc. Geniet van het leven dat is pas rijkdom.

   adios Pietertoupa

   1. Hee man, leuk dat je reageert, maar wanneer we niet zelf nadenken, wat rest ons dan nog?
    Is dat eigenlijk niet waar t om gaat?
    Niet dat ik de illusie heb iets te kunnen veranderen maar denken mag nog wel.
    Onze enige resterende vrijheid, en voor hoelang?

    Nogmaals leuk dat je reageerde man!

    1. En wat je zei, het is ieder voor zich, is dat ook niet een gewenst patroon van de overheersers, verdeel en heers…

     Is dat nou niet juist de valstrik?

     1. Verloren in de discussie of we nou wel of niet onze veiligheid moeten zoeken in gouden of zilveren munten…

      Terwijl de overheersers als lachende derde ons blijven onderdrukken…

      We moeten toch met zijn allen een stapje verder gaan, dat is ook de reden van mijn eerste schrijven. Om dat te doorbreken. In ieder geval hier op biflatie.

     2. Denk ook dat dit de bedoeling was van dit nummer…

      https://www.youtube.com/watch?v=-h5j_mAEEdw

      een nieuw bewustzijn.

      Zoals einstein zei, met de oude denkwijze kun je de daaruit ontstane problemen niet oplossen.

      Durf te denken, durf te zijn.
      Er is er maar 1 voor nodig en dat ben jij. Samen met de rest van de jij-en.

     3. nou wat ik bedoelde met ieder voor zich is eigenlijk een gezonde overlevings strategie, zorg eerst voor je zelf zodat je andere daarna ook kan helpen. Ja verdeel en heers is een belangrijke strategie. Het belangrijkste is te beseffen dat onze maatschappij is gekaapt door een centraal banksysteem met fraktioneel bankieren en de daarbij behoren vele groepen die zich oa dwm het aan zich toegeigende belastingsysteem als echte zombie goed leven laten. De valstrik is dat de meeste mensen denken dat de politiek iets voor hen zal betekenen, integendeel! Alles is zodanig opgezet dat een kleine groep parasieten heerlijk leeft op de arbeid van de meerderheid. Ach je je weet dit alles als geen ander. Ja vrijdenkers zijn uitermate krachtig want gedachten kunnen veel veranderen. Daarom zonder tv denk je stuk vrijer. Fiat geld systeem = valsgeld systeem

     4. Ja t is allemaal niet eenvoudig, zei mijn opa vroeger altijd, en gelijk had ie. En jij ook met wat je schreef.

  2. Hallo Madman,
   Allereerst, ga me niet in de maling nemen, want dan ben je nog niet klaar met me,

   Ik heb respect voor jouw gevoelens en inzichten.

   De eerste helft van je verhaal is duidelijk en ben ik het grotendeels mee eens.

   Het tweede gedeelte:
   “Dat vind ik nou eens een echt goed discussie punt. Een discussie over de
   oorzaak, ipv van eindeloos discussieren over de gevolgen van onze
   onderdrukking in al zijn futiliteiten.”

   De oorzaak en de gevolgen zijn me volledig duidelijk.
   Voor mij, is het vele malen belangrijker wat de toekomst voor de zuivere mens gaat bieden.
   Een zuivere menselijke toekomst gaat vele achterlijke, luie, halfslachtige, angstige, besluitloze, inhalige, egoïstische ‘mensen’ het leven kosten.

   En gelukkig maar, dan zijn we van dat afval verschoont.
   De rest gaat voortbouwen aan een verdere toekomst.

   Of die net zo mooi kan/kon zijn als op onze mooie aarde, dat blijft een open vraag.
   De mens op aarde had de volledige vrijheid, om zijn/haar eigen keuze te bepalen.
   Met alle gevolgen van dien, deze vrijheid zullen wij onder commando van universele supervisie volledig kwijtraken.

   Hoe goed je het ook bedoeld, ‘de kaarten zijn al geschud’.

   ‘De mens’ en zijn intelligentie, worden al een paar duizend jaar klaar gestoomd om door te stromen in het nieuwe tijdperk en onderdeel uit te maken van het universele geheel door universele krachten.

   De mens, is nog steeds in de waan dat hij betekenis heeft, met onderdrukking, uitbuiting, zelfverrijking, machtsmisbruik, ego’s, aardse en universele domheid, zal de mens door het creëren van zijn eigen gecreëerde achterstand ten prooi vallen aan universele machten.

   Want de speeltijd is bijna om.

   Laat uw gevoel en intuïtie over dit laatste maar eens inwerken.
   Volgens mijn gevoel, is het voor de aardbewoners al 01.00 uur geweest!!!

     1. Wij zitten op meer gelijk denk niveau, dan dat anderen veronderstellen.

    1. Wat is je motivatie, connectie, zelfbewuste oordeel, om het met mij eens te zijn?

     Het gaat gaat mij er geenszins om, dat iemand het met mij eens is, maar hoe hij/zij het voor zichzelf motiveert.

     Dit geeft mij inzicht in de algemene hedendaagse inbreng van de doortastende, slimme, tot hoger niveau, eerlijke, vechtende mens.

   1. Een vraag Bertus, denk jij dat je wordt opgenomen? Of beland jij jou inziens in het 1000 jarige rijk? @gewetensvraag

    1. Hallo Harold,

     Waar denk je dat ik in wordt opgenomen?
     Welk 1000 jarig rijk doel je in hemelsnaam op?

     Heb je naam wel eens voorbij zien komen, maar vertel eens wat meer van je achtergrond.
     Of wil je een duistere wazige figuur blijven in algemeenheid op deze site?
     Voor mij ben je dat niet.

    1. Wederom weer eens met je verhaal mijn beste,

     Als antwoord op je, volgens mij retorische, vraag “Waarom laten wij ons, terwijl we met zoveel meer zijn als dat kleine groepje overheersers, ons overheersen? Waarom leggen wij ons daarbij neer.”

     Kort door de bocht; omdat we het heel druk hebben met elkaar individueel te beconcurreren. Samenwerking is alleen van belang op de werkvloer (maar als het even kan liever geen lid van een vakbond) en als de overheid geen geld en energie meer in je wil steken als je geen toegevoegde waarde meer hebt omdat je oud of ziek bent. (dan mag de buurman, familie of wie dan ook bijspringen), daarbuiten moeten we bij voorkeur zoveel mogelijk individueel te werk gaan, want samen sta je immers sterker (eendracht maakt macht). Dus vooral de tegenstellingen tussen jong en oud, werkenden en niet werkenden e.d. benadrukken i.p.v. de gezamenlijke belangen en de aandacht afleiden van de werkelijke oorzaken van deze volkomen scheef gegroeide maatschappij. Nog wat korter door de bocht; het is niet voor niets dat we meer dan 10 landelijke politieke partijen hebben (verdeel en heers).

     1. Hoe korter door de bocht hoe beter. En precies waar wat je daar allemaal zegt. Ik denk dus een te bekrompen bewustzijn van t geheel, de optelsom, van de intentie, van alle mensen bij elkaar.
      Hopenlijk is t dan wachten op de 51 procent? Never give up.

     2. Met bijna net zo veel energie ga ik iedere dag weer aan de gang, zij het met veel minder aanhang en bekijks, maar blijven lachen toch! 🙂

     3. gosternokke, wa moet ik scrollen…

      oneindigheid heeft geen begin of einde, dat vind ikzelf moeilijk te bevatten.
      Maar tegelijk weet ik dat onze ziel oneindig is, Man man, de hoofdbrekens als je tijd hebt. 🙂
      Blij dat ik soms kan bewegen om er even uit te zijn, hahahaha

     4. Ik vind dat je Spiegel in deze te kort doet, omdat je hem niet helemaal serieus wilt nemen door je verderfelijke ego, waar je nog steeds geen afstand van kan doen.

      Omdat jij voor jezelf tekort schiet, wil je dat op Spiegel negatief afreageren.

      Maar je weet wel degelijk, dat Spiegel persoonlijk veel stabieler is dan jij.

      Ja, de waarheid is soms wel hard, maar wel broodnodig tegenwoordig.

     1. Beste Bertus,

      Ik voel me niet door MM te kort gedaan. Ook al zou hij mij, zoals je schrijft, niet helemaal serieus nemen. Zelf heb ik niet dat gevoel en mocht het anders zijn, dan lig er niet van wakker 🙂

      En mocht het zo zijn dat iemand je te kort zou willen doen of zou willen kwetsen, dan zegt dat meer over degene die het zegt, dan dat het iets over mij of die ander zegt.

      In veel ideeën die MM heeft kan ik me goed vinden, ook al bewandel ik zelf een andere weg.
      Ik vind zijn reden
      – “Kijk, wat ik hier doe is een zelfvoorzienend leven proberen op te bouwen. Waarom? Om vrij te zijn. Maar is t eigenlijk normaal dat dat nodig is? Neen. Iedereen hoort in principe vrij te zijn vanaf zijn geboorte. Alleen omdat ik geen andere mogelijkheid zag binnen dit slaven sysyteem heb ik dit gedaan. Maar of t normaal is, nou dat denk ik niet. Ben er uiteindelijk wel blij mee, maar das wat anders. Waarom kunnen wij mensen niet gewoon vrij zijn”
      – om te doen wat hij doet heel steekhoudend. Ik hoef het daar niet mee eens te zijn, maar ik begrijp wel zijn standpunt.

      Of je nu wel of niet stabiel bent is m.i., zoals met heel veel zaken, ook weer geen eigen verdienste. Net als met gezondheid, intelligentie en noem het allemaal maar op.
      Zelf zou ik niet willen zeggen dat ik stabieler ben dan MM of wie dan ook. In nagenoeg ieders leven komt het voor dat je in meer of mindere mate stabiel bent. Maar ik zal zeker niet ontkennen dat ik gelukkig ben en tel derhalve mijn zegeningen. Nog liever zou ik willen zien dat gelukkig zijn voor alle goedwillende mensen is weggelegd, maar mijn bijdrage in deze blijft beperkt tot alleen mijn eigen houding en gedrag.

      Verderop schrijft MM “oneindigheid heeft geen begin of einde, dat vind ikzelf moeilijk te bevatten.
      Maar tegelijk weet ik dat onze ziel oneindig is.”

      Zo stellig als MM zegt “ik weet dat onze ziel oneindig is” zal ik het niet formuleren, maar ik heb zelf ook wel sterk hetzelfde gevoel. Ik kan voor mijzelf wel leven met het idee dat er hierna niets is, maar dat doet geen recht aan alle arme drommels op deze wereld. Dus ja…. een geloofsstoornis (ik vind het prachtig zoals houts dat gezegd heeft).

      Afgezien van het feit of het verhaal nu waar is of niet of je het gelooft of niet, vind ik het 2000 jaar oude verhaal een verhaal met een voorbeeldfunctie. Een Almachtige die met minder dan niets op deze aarde komt om ons te dienen en zich vervolgens offert om ons te verlossen. Ik geloof echt niet dat het noodzakelijk is dat een Almachtige zich moet offeren om ons te verlossen. Voor mij ligt de kern van het verhaal echter in het niet materialistisch ingestelde, belangenloze, dienende voorbeeld. Helaas erg jammer dat er om dat verhaal zo verschrikkelijk veel bloed gevloeid is en nog vloeit.

      MM schrijft ook “Man man, de hoofdbrekens als je tijd hebt. :)”.

      Misschien ken je het gezegde “wij hebben de klok (voor ons “loonslaven”) en zij hebben de tijd (de “elite”).

      Zoals MM het stelt kan de tijd hebben misschien ook heel erg vervelend zijn 🙂

     2. Tijd hebben is zeer confronterend.
      Spiegel, ik vind jou een goeje peer, met een heel menselijke maar ook wijze visie.

      Ik reageerde niet op brutus , omdat dat het enige is wat ie wil bereiken met zijn nachtelijke pseudo jomanda reacties. Niet alleen naar mij overigens.

      voor de rest:

      Har det så bra, min vän!

     3. Het is een beetje kinderachtig, aards/universeel achterlijk, om spiegel te proberen te intimideren, provoceren op mijn persoon.

      Spiegel weet zelf wel wat zijn gevoel hem aangeeft.

      Richt u direct aan mijn adres, als u relevante opmerkingen naar mij toe heeft.

      U doet me een beetje aan Haagse onbenullen, ratjes, poets-lapjes denken.

     4. Hallo Spiegel,

      Maar tegelijk weet ik dat onze ziel oneindig is.”
      Als dit gelijk staat aan ‘de menselijke ziel is onsterfelijk’, dan ben ik het daar volledig mee eens.

      “Ik kan voor mijzelf wel leven met het idee dat er hierna niets is, maar
      dat doet geen recht aan alle arme drommels op deze wereld.”

      Wat is ‘niets’, als onze ziel onsterfelijk is?
      En ieder mens hoort zijn eigen verantwoordelijkheden te nemen in zijn/haar beslissingen in dit leven.
      Elk mens heeft vanaf z’n geboorte een eigen vrije wil meegekregen om deze te kunnen gebruiken, dat ouders, scholen, de samenleving, de media dit recht en mogelijkheid verkrachten, onderdrukken, belachelijk maken, overrulen met manipulatie, intimidatie, het overstemmen en lawaaien van dat gratis gegeven, maakt de huidige mens tot het hulpeloze, schreeuwende misvormde schepsel.

      Jezus was een aardse mens, maar wel hoog spiritueel begaafd.
      Hij heeft zeer weloverwogen zijn leven opgeofferd voor het volgende tijdperk.

      Ja, tijd en afstand zijn fixie.

     5. Beste Bertus,

      Je schrijft “Wat is ‘niets’, als onze ziel onsterfelijk is?

      Niets bestaat niet als onze ziel onsterfelijk is en zoals gezegd heb ik het “gevoel” dat onze ziel onsterfelijk is, maar bewijs is onmogelijk te leveren dus het kan zo maar zijn dat het na dit leven afgelopen is. “Gevoel” is wetenschappelijk gezien geen bewijs.

      Anderzijds zit onze wereld denk ik nog veel wonderlijker in elkaar dan wat we er nu van weten. Alles wat we nu niet kunnen meten of berekenen bestaat niet en daarmee is voor veel wetenschappers de kous af. Ik schat de kans op een onsterfelijke ziel tenminste op 50% om de eenvoudige reden dat ik rationeel gezien, ontstaan uit het niets, niet kan bestaan. Voor de oerknal bestond er geen tijd, geen ruimte, geen energie en geen materie. Wat er gebeurd is 10^-36 seconde voor de oerknal weten we niet, maar wiskundig gezien is het kennelijk wel mogelijk om uit het niets iets te maken. Dat kan ik niet met elkaar rijmen. Ook het idee van een multiversum waarin er op dit moment nieuwe universums ontstaan terwijl er hoegenaamd nog geen ruimte, tijd, energie en materie is kan ik niet bevatten. Ik vergelijk dat gereken met de tekeningen van Escher, waarmee je met dezelfde trap als je in één richting loopt zowel omhoog als omlaag gaat. Papier is geduldig nietwaar?

      Biflaten, ben gerust ik hou me weer een tijdje koest 🙂

     6. 10^-36 seconde voor de oerknal lezen als na de oerknal.
      Ben nu weer uitgeslapen 🙂

     7. Ik hoop dat je je horloge op tijd hebt staan, er wordt niet op je gewacht.

     8. Beste Spiegel,

      “Gevoel” is wetenschappelijk gezien geen bewijs.”

      ‘Gevoel’, intuïtie hebben direct niet met aardse wetenschappen te maken, maar wel wel met universele wetenschappen en krachten.

      Het is puur individueel menselijk van toepassing.
      Wie er gebruik van weet te maken/kennis van heeft, kan er z’n voordeel mee doen.

      Wie het niet herkent, gaat lekker verder op z’n eigen weg.
      Vrijheid, blijheid.

      “Ik schat de kans op een onsterfelijke ziel tenminste op 50% om de
      eenvoudige reden dat ik rationeel gezien, ontstaan uit het niets, niet
      kan bestaan.”

      Hoe kan je uit het niets zijn ontstaan?
      Je bent een voortvloeisel uit vorige levens en zielen.
      Daarom vraag je je ook zoveel af in dit leven en hebben alle mensen ook zoveel verschillende levenspaden.

      Als wij als mens allemaal gelijkwaardig geboren zouden worden, dan zouden we ook allen het zelfde leven leiden.
      Maar dat is niet het geval.
      En dat heeft een essentiële reden, omdat we kosmisch niet dezelfde opdracht, bestemming hebben.

      Elke nieuwe ziel zal geconfronteerd worden met onvolkomenheden uit het verleden.

      “Voor de oerknal bestond er geen tijd, geen ruimte, geen energie en geen materie.”
      Klopt ook volgens mijn inzichten.

      Momenteel is het Universum nog steeds aan het uitdijen, dus zijn de mogelijkheden nog oneindig.

 14. En dan hebben we het nog niet gehad over die virtuele goudmijnen, straks goud produceren met een 3D-printer? Help, we dachten eerst dat die waan van de dag een grapje was, het wordt blijkbaar erger met de minuut. En maar omarmen, zo lief.

  De ontwikkelaars van de virtuele munt bitcoin zetten zich af tegen de gevestigde orde in de financiële wereld. Maar traditionele bankiers willen de technologie achter de bitcoin in hun voordeel gebruiken. In een podcast leggen experts van weekblad The Economist deze week uit wat de belangrijkste redenen zijn voor commerciële en centrale banken om de bitcointechnologie te omarmen.

  http://www.z24.nl/geld/vijf-manier-waarop-bankiers-profiteren-van-bitcoin-625920

 15. Op Beursbox las ik een artikel van Walter Matthijssen. En daar las ik de volgende zin, die eigenlijk alles verklaart waarom zovele mensen economisch inderdaad totaal blind zijn: Vroeger was er net zoveel geld als er goud was.

  Een onzinniger statement kun je je haast niet voorstellen. En dat is waar velen zich ook nu nog in vastbijten als ze over goud en geld denken te spreken. Historische evolutie van iets heeft voor die mensen nauwelijks betekenis.

  Nu meer dan ooit zou de volgende vraag kunnen luiden? En hoe denk je zoiets op te lossen? En die vraag wordt dan ook regelmatig gesteld en de meest vreemde theorieën komen daar om de hoek kijken. Van gratis geld, basisinkomen, schuldkwijting voor iedereen tot ik weet niet wat nog meer aan toe. Het enige wat hier duidelijk naar voren komt is wat houtskool, de gratis geld emotie, noemt.

  Naar mijn mening fabeltjes geschikt voor fabeltjesland. Geef mij inderdaad maar de Gebr. Bever of Bor de Wolf of een ander fabelachtig figuur, die slechts een paar afleveringen mee mocht doen, Rokus, de vrije vogel. Stel je voor zeg dat die arme kleine kindertjes, voor wie Fabeltjesland werkelijk bedoeld was in de gaten zouden krijgen, wie die Rokus nou eigenlijk was.

  Maar de kernvraag zou eigenlijk moeten zijn: was er wel ooit zoveel geld als goud? En hoe kom je hierbij. Als statement heeft zo’n zin voor mij geen enkele waarde, maar toont wel aan hoe er over nagedacht is. Helemaal niet dus.
  Wat me trouwens nog even brengt op die zgn. OWO van Werner. Alle goederen en diensten die geproduceerd worden, dienen om mensen in hun behoeftes en bestaan te laten voorzien. Is daar überhaupt een Wereld Orde voor nodig? Nee, want dat maken de consumenten van die goederen en diensten zelf wel uit. Dat is nou Power to the People. En vanuit mijn standpunt gezien is dat ook meteen die Wereld Orde en is er wat mij betreft helemaal geen NWO nodig.
  Dat niet alle mensen gelijk zijn, lijkt mij geen eens een punt van discussie. Net zo min als het helpen van zgn. sociaal zwakkeren. Het is niet mijn bedoeling hier de filosoof te gaan uithangen, daarvoor heb ik waarschijnlijk teveel nuchterheid meegekregen. Ik heb nooit gezegd en zal dat waarschijnlijk ook nooit doen, dat iedereen evenveel van alles zou moeten hebben. Dit is volgens mij gewoon niet haalbaar. De een is nou eenmaal beter in iets dan een ander. En de een wil dit en de ander dat. Naar praktisch nut wordt al bijna niet meer omgekeken, wat tot rampzalige gevolgen kan leiden als het aankomt op grondstoffen, natuur en milieu, om maar iets te noemen. Wat wel moet is die harmonieuze samenleving van mensen in die maatschappij, waarbij natuurlijk eveneens scherp gelet moet worden op het feit of dat in de verre toekomst ook nog mogelijk is. Maar dan wel na gedegen en onafhankelijk onderzoek en niet één of ander lobbyisten verhaal.
  Excuses Piet, voor het afdwalen van de strekking van je stuk.

  1. Telkens opnieuw probeer je biflatie in diskrediet te brengen, denk je nu echt dat biflaten blind zijn? Het gaat helemaal niet over gratis geldemotie maar om gezond monetair beleid dat rekening houdt met het oeroude principe van het redelijke evenwicht. En als dat redelijke evenwicht totaal uit balans is dan gebruiken we de beschikbare systemen om dat te herstellen, dit met als doel waarachtig herstel van de reële economie waar gewone mensen arbeid verrichten.

   Het is waarachtig schandelijk dat je dat steeds tracht te verbloemen met argumenten die de lezer op een dwaalspoor zetten, doelbewust blijf je dus halve waarheden verkondigen maar we mogen wellicht niet zeggen dat je tot de elite behoort? Wel, de reeks verdachtmakingen werpen nu hun vruchten af, uiterst leerzaam voor de aandachtige lezer die maar al te goed weet dat goud- en zilverfixaties het product zijn van de elite. We stellen voor om te blijven proberen, slinkse rakker dat je bent!!!

   1. De ‘fixes’ is juist waar Dick vanaf wil. Maar goed, da’s de papieren wereld, en die wordt tzt overgenomen door de fysieke, die trein is inmiddels vertrokken.

    1. Joh, laat hem nou. Hij heeft nou eenmaal een idee fixe over biflatie als stuurelement. Iets waarvoor m.i. de site Biflatie helemaal niet is opgericht. Als hij de moeite zou nemen om de doelstelling van Biflatie.nl na te lezen zou hij al dergelijke onzin niet uit hoeven kramen.
     Hij kaapt zogezegd het woord Biflatie voor zijn eigen m.i. nog steeds niet duidelijk omschreven idee en geeft daar wat vage aanwijzingen voor d.m.v. prachtige plaatjes in Excelformaat. Maar in feite gaat hij er prat op voor iedere situatie met een alternatief te kunnen komen. Dat heet nou bij mij politiek. En daar wil ik graag verre van blijven.
     Vertel mij maar eens wat een Biflaat als persoon zou moeten zijn. Onzinnig gewoon.

     Wellicht ten overvloede nog maar eens keer:

     U bent:Home»Over Biflatie

     Over Biflatie

     Biflatie is een economische situatie die gekenmerkt wordt door zowel inflatie als deflatie. De prijs van grondstof gerelateerde producten (zoals voedsel en olie) stijgt, terwijl de prijs van schuld gerelateerde producten (zoals huizen en andere goederen) daalt. Er is sprake van grondstofinflatie en kredietdeflatie tegelijkertijd.

     Over Biflatie.nl

     Biflatie.nl is opgericht om meer informatie te verschaffen over de crisis, de algemene economie en de huidige (macro)-economische situatie. Er worden nieuwsartikelen gepubliceerd over inflatie, de huizenmarkt, grondstoffen, de eurocrisis, de schuldencrisis, edelmetalen en andere relevante economische onderwerpen. Tevens zijn er columns en opiniestukken te lezen over de economie en de maatschappij.

     Wie de chaos beschrijft stelt orde op zaken

     Biflatie.nl hoopt met de gepubliceerde artikelen, columns en informatie onder andere iets te doen tegen het economisch analfabetisme in Nederland. De Nederlandse dichter Bergman (A. Kok) zei ooit: ‘Wie de chaos beschrijft, stelt orde op zaken‘. Vanuit dit perspectief probeert Biflatie.nl duiding te geven bij de waterval aan economische statistieken en data en de daarbij behorende bewegingen in ons huidige economische systeem.
     De nieuwe eigenaar van de site heeft de doelstelling nog steeds niet veranderd, of vindt het allemaal best zo. Dat weet ik niet. In ieder geval was bovenstaande omschrijving van Koen Dil en ik had altijd veel plezier in het schrijven van artikeltjes, maar ben daar al een tijdje mee gestopt. Alleen zo heel af en toe, kan ik het weer niet laten en schrijf dan maar eens een wat langere reactie. Maar over de antwoorden daarop wordt ik vaak wel moedeloos. Punt van de meeste reacties is dat men denkt te weten wat ik bedoel en gaat daarbij vanwege de goudstandaard er maar gemakshalve van uit dat ik dus tot de elite zou behoren, of tenminste die denkwijze te hebben. Dat zijn dus domme aannames. Als iemand denkt dat ik iets niet duidelijk genoeg gezegd heb, laat hem dat dan gewoon vragen en misschien kom ik dan wel met een betere uitleg.
     Ik ben gelukkig in de omstandigheid een vrij gedetailleerde visie te hebben over hoe een goudstandaard eruit zou moeten zien en hoe die zou kunnen en ook moeten functioneren. Hoewel die echt niet helemaal van mijzelf is. Maar daarmee vertel ik niets nieuws.

     1. Ach zo, gaan we het plots over biflatie hebben? Ga je weer een rondje repressieve tolerantie op het getouw zetten misschien? Hoe doorzichtig kan een mens zijn? En alweer die goudhypnose trachten op te solferen? Het is om van te smullen natuurlijk, bijzonder leerzaam voor de aandachtige lezer.

     2. Wel Dick, gun jezelf een gunst en leg de lezer eens in het kort uit hoe die goudstandaard er dan gaat uitzien. Misschien wordt het nog mogelijk om een volwassen debat te voeren in plaats van je slinkse manipulaties. Als je weer economische grondbeginselen als onzin gaat labelen, laat het dan maar. Inmiddels is het maart in het jaar 2016, major Tom …

     3. Ik zeik je nu en dan af, maar dat doe ik met iedereen. Maakt de discussie wat losser. Je reacties zijn zeer gewaardeerd.

      “Geld” moet weg bij de middlemen; banken, beurzen etc. De overheid moet naar 30% van haar huidige omvang, directe democratie invoeren, sound money. Duurzame lokale/regionale economieen, voordat we onszelf opconsumeren.

      Werner zit in een ivoren toren, wetenschappelijk zou dat eenvoudig kunnen worden aangetoond. Het excelbestand moet overboord, herindeling van fraude blijft fraude. Finance roomt een onevenredig deel af van de economie, het parasiteert, het werkt niet meer. Leve de burgerbank, los van overheid en moneychangers.

      Tot het volgende draadje DickS.

     4. Ik zeik je nu en dan af, maar dat doe ik met iedereen.
      Leuk gevonden houtskool, komt aardig in de richting van iedere gek heeft zijn gebrek. En de mijne kon wel eens zijn dat ik teveel informatie in één zin geef en teveel als bekend veronderstel. Ik zou ook een slechte onderwijzer of leraar zijn, misschien wel de reden waarom ik de kweekschool – pardon, pedagogische academie – nooit afgemaakt heb. Ook in het bedrijfsleven was ik niet in staat van niets iets te maken. Waar ik wel goed in ben is (was) van iets, iets beters te maken. Alleen daarvoor moet er eerst wel een basis zijn, die ik kan accepteren en die ook zou willen uitdragen. Goed luisteren naar de vaak verborgen boodschappen die je overgeseind krijgt is daarvoor een mede voorwaarde. En dan heb je de keuze om daarop in te gaan of niet.

     5. Een leraar die economische grondbeginselen tot onzin verklaart? Basis uitdragen? Alsof de strategieën van de elite niet gezien worden misschien?

     6. Hallo Dick,

      Je bent in je diepe wezen en gevoel gewoon te eerlijk voor deze maatschappij, met al z’n gruwels, gloepers en poppenkast figuren.

      Ga door met je gevoel te volgen ( wel voorzichtigheid betrachten ), maar verder geen blad voor de mond nemen.

      Zodoende, zal je met het geheel in balans blijven.

     7. Hallo Dick,

      Ik hoop niet, dat ik je ergens een kwetsende opmerking/reactie heb gegeven.
      Misschien onbewust.
      Confronteer me er maar mee, ik ben ook in staat om m’n fouten te erkennen.
      Ik draag jou een warm hart toe met je reacties.

    2. Wees niet zo goedgelovig Houtskool, het is telkens opnieuw die goud- en zilvermania aanprijzen opdat straks iedereen met z’n kop naar de grond rondwandelt in de hoop iets te vinden dat blinkt. Op deze manier worden we telkens in een fuik gezogen wat de elite zo graag heeft, langs de andere wordt biflatie in diskrediet gebracht met argumenten die totaal naast de kwestie zijn en berustend op halve waarheden. Het voordeel van de twijfel werd door herhaalde waarneming al lang helder gemaakt, wat rest is een poging anderen in dit spel te betrekken om het mythische lidmaatschap in stand te houden. Alsof we nog leven in de prehistorie?

     1. He? Ineens valt ‘geld’ (goud & zilver) ook onder het elitair gezelschap? In haar fysieke vorm althans?

      Nou nou Werner…

      Ik kijk liever naar de grond in de hoop dat er iets blinkt, dan naar de lucht, met m’n armen geheven, ter adoratie van de intensieve menshouderij die is ingericht om tegen zo laag mogelijke kosten een zo hoog mogelijk rendement te genereren. Zonder dat men in opstand komt natuurlijk.

      Overigens, er is geen sprake van een goud/zilver manie. Het fiat vergif heeft haar werk prima verricht, de hele wereld ligt aan de voeten van de ‘omnipotentie’ van de moneychangers.

      Manie? Heheh… you ain’t seen nothin yet. Je bent een verdediger van de status quo; vanuit de ivoren toren bepalen wat ‘goed voor ons is’.

      Laat mensen zelf kiezen wat ze als intermediair willen gebruiken, en stop met het afdwingen van centraal opgelegde ‘waarde’

      Als ik bitcoins wil ruilen tegen een ounce zilver maak ik dat zelf uit. Het is MIJN poen, IK heb ervoor gewerkt. DUS moet jij er vanaf blijven. Anders heet het gelegaliseerde zakkenrollerij.

      Monetaire permacultuur, en death to the moneychangers.

     2. Geen nood Houtskool, hoe ga je met je goud die virtuele schuldenbergen nu wegkrijgen? Je kan veel vertellen, mensen vragen zich af hoe je dat nu praktisch gaat aanpakken. Kom nu eens met een concreet voorstel.

     3. Het systeem stort in as we speak. Pro-actief aanpakken, debt jubilee. We leven ver boven onze stand en dat is onhoudbaar. 150 regio’s in Nederland, met een eigen regionaal bestuurde bank, gedekt geld. Beursgenoteerde bedrijven splitsen in kleine onderdelen die maatschappelijk nut hebben, met het personeel als aandeelhouders. MKB stimuleren en als de donder zorgen voor houdbare en duurzame energievoorzieningen. Geen centraal bestuur, maar afvaardiging van de regio’s. Heel kort samengevat allemaal, maar we moeten m.i. 60 jaar terug in de tijd en de groeidoctrine afschaffen. Geboortebeperking stimuleren. Fossiele brandstoffen lopen ten einde, en de wereld blijft energie vreten alsof het niks is, als we krimp niet pro actief gaan managen gaat de complexe jit economie onderuit. En wonen we ineens in Liberia, in een slechte buurt.

  2. Eens Dick. Weg met de ivoren torens, het centraal bestuur en de moneychangers. Fuck ‘m.

   In de VS beginnen ze ook wakker te worden. Sterker, het begint erop te lijken dat de globalisten en de moneychangers binnen afzienbare tijd worden uitgerookt. Nu nog wat cultureel marxisten op het vuur en we hebben weer licht.

 16. Pensioenen in gevaar, Nederland als voorbeeld

  Lage rentes zijn goed voor particulieren en bedrijven die schulden hebben of schulden willen aangaan. Maar langs de andere kant van de medaille kreunen de spaarboekjes en de pensioenfondsen onder de dalende rentes, in Nederland loert er een pensioenverlaging voor
  miljoenen werknemers om de hoek. De situatie omtrent de pensioenen begint grillig te worden bij onze noorderburen. Na de beslissing van de Europese Centrale Bank, om zowel de basisrente als de depositorente nog maar eens te verlagen, is er sprake van een kritieke financiële toestand voor de grote Nederlandse pensioenfondsen.

  http://beurs.com/2016/03/17/pensioenen-gevaar-nederland-als-voorbeeld/106708

 17. Het mag inmiddels duidelijk zijn hoe de elite haar slinkse spel speelt, men wekt telkens de illusie tegen de elite te zijn maar in werkelijkheid zijn het de starre verdedigers daarvan. Telkens opnieuw trachten ze de lezer af te leiden van waar deze gerespecteerde site over gaat. Tal van drogredenen worden hiervoor zonder schaamte en/of normbesef ingezet, de goud- en zilverfixatie is daarvan het beste voorbeeld.

  Biflatie zegt natuurlijk veel meer dan wat de elite hiervan wil maken, door het EN/EN perspectief worden immers heel wat dynamieken transparant gemaakt die niets aan het toeval overlaten. En dat is geen kwestie van destructie om de destructie maar een kwestie van creatief en evenwichtig gebruik van beschikbare middelen. De elite zal elke poging daartoe trachten tegen te werken, vermomd als pseudo-biflaten waarmee ze anderen charmeren om alles naar de zwijgspiraal te herleiden. En dat is verbluffend eenvoudig om aan te tonen, praktische voorbeelden helpen daarbij.

  http://i.imgur.com/5OVWrQ3.png

  (1) Vanuit de vrije markt stappen we naar de bank om een lening af te sluiten, de bank creëert dit geld uit het ‘niets’. Deze overeenkomst wordt geregistreerd in de respectievelijke boekhoudingen, voor de bank een vordering op de klant, voor de klant een schuld jegens de bank. De geldhoeveelheid is nu vergroot en het geld begint te circuleren in de reële economie.

  (2) Bij aflossing van de lening gebeurt het omgekeerde, het uit het ‘niets’ gecreëerde geld verdwijnt hierdoor terug naar ‘niets’. Hierdoor vermindert de geldhoeveelheid op de vrije markt, net zoals vorderingen en schulden verkleinen om finaal te verdwijnen bij volledige aflossing. Dit is de normale gang van zaken bij fractioneel bankieren.

  (3) Als extra dimensie laten we nu de aflossingen niet verdwijnen in het ‘niets’ maar deze
  worden doorgestort naar de overheid. Op deze manier kan de overheid inkomsten genereren uit de vrije markt zonder dat het principe van fractioneel bankieren geschaad wordt. Dit is van toepassing zolang de vrije markt leningen blijft afsluiten waardoor dan ook een WIN-WIN situatie ontstaat.

  (4) De overheid kan deze gelden als een ‘goede huisvader’ aanwenden, gaande van pensioenen, cultuur, sport en spel, infrastructuur, gezondheidszorg, openbaar vervoer, schuldsanering, onderwijs, arbeidsdeling, wetenschappelijk onderzoek, armoedebestrijding, belastingverlagingen, milieuzorg, ontwikkelingshulp, duurzame energie … Op deze manier komt het geld terug ten dienste van de vrije markt en het algemeen maatschappelijk belang.

   1. Dick gaat ons eerst nog die goudstandaard toelichten, kunnen dan de verschillende opties naast elkaar leggen en daar nuchter over oordelen. Akkoord?

    1. Maakt niet uit , voor mij staat t al vast dat je ze niet allemaal op een rijtje hebt. Dat heb je al meerdere malen bewezen.

     1. kan je ook niks aan doen, je hebt jezelf niet gemaakt.

      Anders was t ws nog erger geweest, hahahahaha

  1. Gratis geld emotie Werner. Nu hebben ‘we’, dus, naast de lening uit het niets, ook de aflossing uit het niets. Christendom zonder hel bestaat niet.

   Gratis geld emotie x 2.

   There’s no free lunch.

   De aflossing gaat naar de overheid?

   Gratis geld emotie Werner! Besef je wel waar je mee bezig bent? Nog meer verwatering en valse beloftes. Crap! Afijn, je intenties zijn nu bekend bij mij, eindelijk.

    1. Hoe meer je gaat/zal drinken Mad, des te meer zal je afdrijven van de werkelijkheid en uiteindelijke waarheid.

     Het zou jammer voor je zijn, dat je dit niet meer mocht meemaken.

     Ik weet dat ik nu confronterend ben.
     Ik heb verscheidene mensen geholpen die in een dergelijke situatie zaten.

     Ik ben nog niet armlastig, maar voel me altijd onverbrekelijk verbonden met de eerlijke bewuste mens.

   1. Zo zie je maar, telkens opnieuw worden oplossingen betrokken binnen het elitaire denkkader om op die manier naar de zwijgspiraal verdreven te worden. En dat is dan ook wat veel systeemdenkers en psychologen terecht aankaarten, het denken beperkt zichzelf met in het verlengde tal van perverse effecten waarover we ons gaan beklagen. Het is strijden tegen luchtkastelen dus, het probleem bestaat immers wel/niet naargelang de maatschappelijk gevolgde denkpiste. En je wou het over keuzevrijheid hebben? Kritische massa?

    1. Socialistisch utopia. Het geld komt ten goede aan de free shit army. Alleen productieve assets leveren een bijdrage aan vooruitgang. Geld uit het niets uitdelen aan de bevolking, tsss

     Ik ben een groot voorstander van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Maar dat werkt niet!

     Als je wilt vreten, moet je er iets voor doen. Monsterlijke overheid decimeren, bedrijfswinsten in de regio houden ipv naar de beurs, et voila, dan herstelt het systeem vanzelf. Anders nodigt de pvda nog eens 200.000 asielzoers uit, met een druk op de knop hebben ze te vreten.

     1. En wie moet de halalpiepers opgraven, in ruil voor ‘geld’ dat steeds minder waard wordt?

      Ik zou zeggen,pak de schep en begin vast.

     2. Snap eigenlijk niet dat je nog energie besteedt aan die waailap, daar is hij nou net op uit. Niks meer dan dat.
      Maaarrrrr ieder zijn keuze natuurlijk.
      Ik ben meer van vlaggetjesweek, en power to the people 😉

     3. Voor jou kan er blijkbaar niets werken, het is alsof je enkel jezelf tegenwerkt door dat wat je doel helpt uit te sluiten. Bizar, zie je dat zelf niet misschien?

     4. goeje reactie, je krijgt van mij direct een blaggetje, voor op je fietsje!

     5. Bullshit Werner. Je socialistische wereldregering zal er nooit komen. People are sick and tired of ‘more of the same’.

 18. @dick.. mooie uitleg over hoe je erover denkt en duidelijk ook maar waar bij mij de haren overeind gaan staan is dat volgens jou mensen niet gelijk zijn.. des te jammer dat je dat ook geen discussie punt vind.. ik verwacht dus niets terug maar wil het wel tegenspreken.. Wat ben je meer of minder dan een ander dan ? Voor mij is echt iedereen gelijk want elk idividu heeft zijn of haar kwaliteit die bij draagt tot het geheel. De maatschappij vandaag is niet zo’n beste afspiegeling van hoe de mens het beste uit zichzelf haalt. Mede door het oneerlijke systeem is iedereen voor zichzelf en met zichzelf bezig. Wie bepaalt dan wie er meer is dan een ander individu ? Toch weer een boven en onderklasse ? Waar zit jijzelf dan ? Snap echt niet hoe je dat ziet..
  Over het hoeveelheid geld goud verhaal lijkt het mij dat in den beginne.. ( het goud in de grond niet meegenomen ) maar de hoeveelheid gouden munten bij een bank in de kluis vertegenwoordigde toch precies de hoeveelheid papieren kwitanties ( geld ) die in omloop waren ? Dat is voor dat de kluiseigenaar / goudsmid begon te sjoemelen natuurlijk.. Of zie ik het nu te simpel ?

  1. Uiteindelijk was het niet echt sjoemelen MaD, het was de evolutionaire overgang van het moeilijk te hanteren goud naar het efficiëntere papiergeld. Derhalve een soort van evolutiesprong, net zoals dat nu gebeurt richting cashloze maatschappij. En dat is systeemtechnisch bekeken, wel/niet criminele aspiraties is een andere zaak en heeft niets met de vorm van geld te maken.

   1. Nee boekhouderd… het was keihard sjoemelen.. begrijp wel dat jij dat anders ziet. Als het op papier klopt is het waterdicht voor jou..

    1. laat die getikte pannekoek toch lullen, hahaha

     jammer dat je in de buurt zit, zou je graag helpen met de reparatie.
     voor graties

     1. Gelukkig voor jou bedoel je, met je 2 linker handen en 2 rechter voeten.
      Je komt bij me door, als een verdegenereerd varken, dat niet eens meer weet wie hij feitelijk is.

    2. Als het sjoemelen was dan kunnen we dat vandaag ook rechtzetten, is een eenvoudig verhaal maar misschien verkiezen we liever om dat niet te doen? Wie houdt er dan wie gevangen in dit vreemde systeem?

  2. OK, MaD. Om te beginnen heb ik me niet gerealiseerd dat mensen daar die uitleg aan konden, waar jij nu mee aan komt. Misschien had ik beter kunnen zeggen dat mensen niet gelijk zijn in hun denken, handelswijze, karakter en zo zijn er nog vele andere eigenschappen te noemen. Dat nog afgezien van dat mensen mannen of vrouwen kunnen zijn, waar toch wel duidelijke punten van verschil en functionaliteit aan te wijzen zijn. Misschien zelfs ook wel maatschappelijk nut :).
   Komt dit meer in de richting? Maar ik ging ervan uit dat iemand dat wel kon begrijpen of doorzien na alles wat ik in de laatste reacties daarover al gezegd heb.

   Dan wie bepaalt of een ander mens minder waard(ig) is, proef ik uit je reactie. Niemand is minder waard(ig), alleen is de één wat capabeler om bepaalde zaken uit te voeren dan een ander. Net zo goed als dat de één een scalpel bijzonder kundig kan hanteren en de ander een schroevendraaier. Het gaat hier om het individueel en
   maatschappelijk nut. Hoe dan ook hebben ze elkaar beide in een harmonieuze gemeenschap nodig. Tot zover minderwaardigheid.

   Stel je voor dat je personeel zoekt en de een voldoet aan al jouw gestelde eisen, die ander eigenlijk niet, of scoort beduidend minder. Wie neem je dan aan voor die positie. Dat is een keuze, nietwaar? En die keuze maak je dan ook, waarbij je weet dat een misschien wel blij is met je beslissing en die ander misschien niet. Verwacht je dat iedereen bij een sollicitatie volkomen open en eerlijk is en dat alle echt relevante zaken over tafel komen? Is dat dan een volkomen rationele beslissing die je genomen hebt? Nee waarschijnlijk niet, dat is nou geïnspireerd op Human Action (Menselijk Handelen) en kan best rationeel zijn, maar hoeft beslist niet. Er zijn zovele aspecten, die bewust en onbewust meespelen, ook al doe je nog zo je best. Heeft die manier van handelen te maken met een onder- en bovenklasse? Alleen al het feit dat je zo denkt geeft dat aan. Je moet zelf sterk in je schoenen staan, maar ook dat is iets dat de één beter beheerst dan de ander.

   Eén van de mooiste afwijzingsdooddoeners is die ik ooit gehoord heb is, u bent overgekwalificeerd, daarom bent u het niet geworden. Eigenlijk zegt zo iemand, ik ben bang voor je. Maar was het voor hem een legitieme reden? Ja natuurlijk, vanuit zijn optiek gezien.

   Verder een 100% eerlijk systeem bestaat volgens mij niet, of moet ik zeggen de kans daarop is praktisch nihil. Wel is er systeem dat betere kansen geeft aan iedereen die zich bovengemiddeld wil en kan inzetten en wat tevens de maatschappelijke rol van geld kan vervullen. Maar dat kan natuurlijk geen systeem zijn dat door bewezen fraude, wiloplegging of intimidatie tot stand gekomen is. En daar zijn hier op Biflatie de meningen, voorzichtig gezegd, nogal verdeeld over.

   En wat je verhaal over goud betreft, dat zie m.i. inderdaad verkeerd. Banken zijn voortgekomen uit zgn. Discount Houses en die beheerden een, zoals dat zo mooi heet, sociaal circulerend krediet. Een krediet dat ontstond uit de koopbereidheid van alle mensen. En dat krediet heeft niets maar dan ook totaal niets met lenen en rente te maken. Maar ik ga onze wederzijdse vriend niet wijzer maken dan hij al is op dit moment. Ik kom er nog wel eens op terug, als ik denk dat de tijd daarvoor gekomen is. En die is niet nu meteen, hoewel, je weet maar nooit. Een ding weet ik wel Monopoly is een bedacht spel net als Ganzeborden etc., maar de economie is geen spelletje en iedereen wordt daarmee op de één of andere wijze geconfronteerd.

   Zo dat was weer eens een langer dan gedacht antwoord. Maar ik vond dat ik dan toch maar iets moest zeggen op je vragen en gezegdes.

   1. Een lening is de toekomst naar het heden halen waardoor we in versneld tempo economische waarden kunnen creëren, dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat je hiermee een ’timing issue’ creëert, de realisatie van die waarden gaat immers sneller dan de aflossing van de lening. Dit is het element van de omgekeerde effectiviteit dat we kunnen oplossen middels gebruik van het element van samengestelde kennis.

    En die kennis laat toe om die schuldenberg op een economisch verantwoorde manier te reduceren tot nihil zonder de reële economie daar extra voor te moeten belasten, punt. Maar wellicht had Mark Twain wel een punt, het is eenvoudiger om de bevolking te bedriegen dan om ze uit te leggen waarom ze bedrogen worden.

    De elite doet er een schepje bovenop door het vermoeden te scheppen dat goud hier iets mee te maken zou hebben, het is volstrekt irrelevant en slechts als doelbewuste misleiding te zien. En zo zie je hoe er gewerkt wordt met halve waarheden, telkens opnieuw tracht men ons in die fuik te vangen waardoor de toepassingsmogelijkheden biflatie naar de achtergrond verdreven worden. Doe vooral voort Dick, het is uiterst leerzaam voor de aandachtige lezer.

    1. En Werner doet er n schepje boven op door het veroeden te scheppen dat goud hier NIETS mee te maken zou hebben..
     Wel eens in Azie geweest ? Goud is en blijft geld in het grootste gedeelte van de wereld.. De westerse agenda word hier door Werner vertegenwoordigd met de boodschap dat goud en zilver gepasseerde stations zijn.
     Time wil tell…

     1. Je moet blijven geloven in je mythische overtuigingen, op die manier wordt democratie als een karikatuur van blind geloof en dat noemen we de ‘realiteit’. De elite zal het niet kunnen laten uit angst om door de mand te vallen, let maar op.

     2. Je bent net als die kikker die heel zn leven in een waterput zit.. op een dag komt er n meeuw langs en probeert de kikker uit te leggen hoe groot de oceaan is.. De kikker blijft maar raden… 2 x deze put ? 5 x deze put ? Denk je dat de kikker een duidelijk beeld krijg met zn put vergelijking ? Wernertje toch… ga toch is naar buiten en kijk om je heen..

     3. Blijf gewoon de tirannie van de meerderheid volgen MaD, anders heb je misschien niets om te vertellen op die ‘hotspots’. Hoe staat het met dat plan eigenlijk? Ga je ook je bezoekers staafjes goud verkopen die ze met hun creditcards kunnen betalen? Kwakende kikkers, het is een wonder.

   2. Volkomen duidelijk dick.. het is soms lastig tussen de regels door te lezen en door het geschreven woord krijg je soms misverstanden.
    Dan nog een Belgische stoorzender erbij en misverstanden zijn het gevolg..
    Bedankt voor de uitleg..

    1. Enkel de elite verklaart economische grondbeginselen tot onzin om vervolgens verloren te lopen in hun complexe bouwwerken waarmee ze anderen trachten te misleiden. En dat lukt wonderwel goed, velen trappen dan ook in hun vallen.

   3. “Dat nog afgezien van dat mensen mannen of vrouwen kunnen zijn, waar toch
    wel duidelijke punten van verschil en functionaliteit aan te wijzen
    zijn. Misschien zelfs ook wel maatschappelijk nut :)”

    Dat je daar niet de eerlijke oorsprong van aan kan/wilt geven, zal je kwetsbaar maken in het voortgaande proces.

 19. Heeft iemand wel eens gelet op het vlaggetje naast de reacties?

  Het schijnt zo te zijn wanneer er 5 verschillende mensen daar op klikken dat de reactie dan meteen verdwijnt ….

  Wonderbaarlijk he 😉

  1. Niets in onze verstandelijke menselijke waarnemingen is wonderlijk, of wonderbaarlijk.

   Doe nog eens een poging ons duidelijk te maken wat je echte gevoelens en bedoelingen zijn.

   Denk niet, dat wij gekker of gelijk zijn aan jou.
   Ik heb nog steeds een redelijk gevoel over jou, maar dan moet je wel snel kiezen tussen hom of kuit.

 20. En dan, bij hoge uitzondering weer maar even off-wernur en on topic…

  Want heel het verhaal van Piedro Peaneut speelt natuurlijk al een heel tijdje en er zijn in het verleden natuurlijk meerderen geweest die dit aankaartten.
  Op wat minder subtiele wijze, weliswaar 🙂
  Maar soms is dat wel eens nodig.

  https://www.youtube.com/watch?v=PFdmAgA_Gfo

 21. F*ck, wat is die site traag zeg, met al die scripts.

  De ‘cashloze maatschappij’ is geen evolutie Werner, maar een schoolvoorbeeld van corporate fascism.

  Vanuit je ivoren toren bepalen wat ik met m’n geld moet doen?

  HP, flikker die trol eens van de site af aub. Ik kan veel hebben, maar dit slaat werkelijk alles.

    1. ging om de woorden, niet om geert wilders, ik wil heulemaal niks met polletiek te maken hebben. Laat dat even duidelijk zijn. T is 1 pot nat.

     1. en trouwes, een site volproppen met trolprut maakt m traag ja, … get my drift.

     2. Hallo Madman,

      Als je ‘heulemaal” niets met ‘polletieks’ te maken wilt hebben, dan stuur je het ook niet zomaar een kant op.

      Je moet je niet onbenullig voordoen, want je weet wel terdege wat je wilt ventileren.
      Maar je bent wel een sluwe wolf, maar daar leven er inmiddels weer velen van in Zweden.

      Skål!

     3. Waarom haal je dit dan aan als je hier niets mee hebt?
      Domme, verstoppende, ontkennende angstige gans.
      Zet je toch niet zo te kijk mammaloek.

 22. En dan nog ook nog maar een keer, let wel , ik heb geen kinderen, maar t is wel echt iets om over na te denken , over hoever we ons in de hoek laten pushen, en hoe t doorspiegelt.

  https://www.youtube.com/watch?v=cX8szNPgrEs

  Sorry, t is de vodka, dan komen dat soort dingen eruit. Protest tegen oneerlijkheid.
  Ik was er vandaag even op uit voor wat werkjes en kreeg een halve liter wodka, van mensen uit duitsland….en dat was morgen niet meer goed, dus 🙂

  1. je moet wat om de regeltjes te ontwijken, de volledige link plaatsen was block en verwijdering hahaha

   Maar t is echt een geweldige serie!
   4chan, over 9000

 23. Ook de ‘Middenklasse, zal gaan voelen hoe de ‘Onderklasse zich al 15 jaar voelt.

  Mede oorzaak is, dat de middenklasse zich al jaaaren vergaapt op de hogere klasse.

  De term van ‘klassen’ vind ik degenererend en niet passen in de huidige cyclus.
  Het zal uiteindelijk ook volledig ontkracht worden.

 24. Gewoon rustig blijven en die Modern Debt Jubilee komt er vanzelf aan, hier omschreven als ‘helikoptergeld’. Anders gezegd, het systeem blaast zichzelf op en wonderwel staat Draghi aan het roer, we zijn hem alvast dankbaar!!! Voorlopig is het nog tegen luchtkastelen strijden, het is doen alsof we van niets weten maar toch pretenderen iets van economie te kennen. Wat eenvoud vermag, de elite zal het wellicht weer willen tegenspreken.

  Peter Praet beweert ook dat de centrale bank in staat is om ‘helikoptergeld’ in te schakelen, met andere woorden, geld gewoon verdelen onder de burgers om de koopkracht te vergroten in de hoop zo de economie aan te zwengelen. Hoewel hij beweert dat dit in theorie perfect mogelijk is, is het echter wel een extreme manier om in te grijpen. De kans dat dit middel ingezet zal worden is bijzonder klein, eerst moeten de ‘traditionele’ methodes hard falen vooraleer dit in overweging wordt genomen.

  http://beurs.com/2016/03/18/rente-nog-lager-aldus-peter-praet-ecb/107007

 25. “Een groot deel van het middensegment wat betreft de inkomensklasse
  tussen ruwweg €40.000 en €80.000 heeft daarvan afscheid genomen en moet
  in de zogenaamde ‘onderklasse’, het gevecht aan met de overleving.”

  Met wie waren ze in gevecht, voordat ze uit het middensegment vielen?
  En waarom moeten ze nu het gevecht aan met de samenleving?

 26. “Wanneer een bedrag ter grootte van 2.800 miljard(= 4 x NL BBP) het
  balanstotaal vormt van het NL-bankwezen dan heeft de bankensector een
  enorm (financieel) waterhoofd. Zou het niet veel beter zijn geweest
  wanneer bijvoorbeeld de helft hiervan werd gebruikt om te investeren in
  innovatieve engineering. En in bijvoorbeeld groene energie,
  infrastructuur, verbetering onderwijs, informatica en noem maar op.”

  Kan ik wel in mee gaan, als het grotendeels productief besteed zou worden, met een heel dun 2x modaal bovenkader en het liefst kader, dat geen financiële prikkels nodig heeft.

  En de andere helft terug storten aan inkomensgroepen onder de € 120.000.
  Heb dit bedrag genomen, omdat hier ook huisartsen binnen vallen, die veel uren maken en altijd maar voor de zieke medemens klaar staan.

  Ik heb veel respect voor deze mensen in z’n algemeenheid.
  Wie zou willen ruilen met hen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: