Finland maakt zich klaar voor euro breakup

10


Terwijl de Europese beurzen vrijdag 17 augustus naar het hoogste punt van het afgelopen jaar zijn gestegen, heeft Finland kenbaar gemaakt dat het plannen maakt om de euro te gaan verlaten. De Finse minister Erkki Tuomioja heeft in een interview met de Telegraph aangegeven dat er openlijk moet worden gesproken over een euro-exit. Ondanks dat Finland aanstalten maakt om de eurozone te gaan verlaten, wil het land wel de EU in stand houden, een quote uit het interview:

This is what people are thinking about everywhere. But there is a consensus that a eurozone break-up would cost more in the short-run or medium-run than managing the crisis. But let me add that the break-up of the euro does not mean the end of the European Union. It could make the EU function better.’

Jan Kees de Jager heeft laten weten niet op dezelfde golflengte te zitten als de Finnen. Volgens de Jager wordt er in Nederland niet gespeculeerd over een euro-exit of het uiteenvallen van de eurozone. Volgens onze Jan-Kees is de eurozone zeer belangrijk voor Nederland en heeft Nederland veel baat bij het behouden van de huidige eurozone.

Lees meer over de eurocrisis op het liveblog van The Guardian.