Terwijl de Europese beurzen vrijdag 17 augustus naar het hoogste punt van het afgelopen jaar zijn gestegen, heeft Finland kenbaar gemaakt dat het plannen maakt om de euro te gaan verlaten. De Finse minister Erkki Tuomioja heeft in een interview met de Telegraph aangegeven dat er openlijk moet worden gesproken over een euro-exit. Ondanks dat Finland aanstalten maakt om de eurozone te gaan verlaten, wil het land wel de EU in stand houden, een quote uit het interview:

This is what people are thinking about everywhere. But there is a consensus that a eurozone break-up would cost more in the short-run or medium-run than managing the crisis. But let me add that the break-up of the euro does not mean the end of the European Union. It could make the EU function better.’

Jan Kees de Jager heeft laten weten niet op dezelfde golflengte te zitten als de Finnen. Volgens de Jager wordt er in Nederland niet gespeculeerd over een euro-exit of het uiteenvallen van de eurozone. Volgens onze Jan-Kees is de eurozone zeer belangrijk voor Nederland en heeft Nederland veel baat bij het behouden van de huidige eurozone.

Lees meer over de eurocrisis op het liveblog van The Guardian.

10 reacties

 1. Tuurlijk zegt Jan-Kees dat, de plannen voor als het misgaat om terug te draaien zijn heus al gemaakt of ze zijn echt oliedom daar in Den Haag.
  Eindelijk een minister in de eurozone die tenminste een soort van lijn trekt. Ik denk zelfs dat de eerste die de zone verlaat het snelst weer uit de crisis komt…

 2. Is Duitsland ook al niet bezig om een Euro exit al aan het voorbereiden en dit bericht is al van vorig jaar/

  http://www.blikopdebeurs.com/weblog1/pivot/entry.php?id=1257
  http://zaplog.nl/zaplog/article/duitsland_begonnen_met_drukken_d_mark/
  http://925.nl/archief/2012/06/25/liefde-tussen-bmw-en-toyota-en-slachtoffer-madoff-moet-nu-ook-no

  Dat Finland nu een exit voorbereid is logisch gezien andere EU landen dit ook doen. Alleen denk ik wel dat ze alles uit de kast zullen trekken om de bankiers en beleggers te behagen uuh de Euro te redden.

  Natuurlijk gebeurt het drukken van nieuw geld al overal in Europa en af en toe klapt er iemand uit de band en ze proberen dan deze persoon weer terug te fluiten.

 3. Goh, Erkki, zou jij… ?? Want ik durf niet zo goed… ik heb altijd geroepen dat we de euro verdedigen tot de laatste man…

  Blijkbaar is een spreekbuis gevonden om een eerste aanzet te geven tot. De laatste paar maanden krijg ik de kriebels van deze crisis. Als het einde van een schuldencyclus er inderdaad aan komt, en alle ‘papier’ verbrandt in een kettingreactie………

  En de zgn. ‘supply chain’ loopt in 3 dagen droog, tja, wat zal ik zeggen, binnen 24 uur alle supermarkten LEEG.

  Want wat gaat de Spanjaard doen als zijn door de overheid gegarandeerde spaarcenten van, laten we zeggen 70.000 euro, ineens minder gegarandeerd blijken te zijn? Zoals Tissen aangeeft in zijn laatste column.

  De supply chain…..

  Just in time piepers die te laat komen.

 4. Ik heb op Biflatie al eerder geschreven dat Finland (als enig land) gaat breken met de EURO, net zoals het zeker is dat Griekenland gedwongen wordt om de EURO te verlaten.

  Blijkt dat de Noordelijke landen het hoofd in ieder geval koeler houden en rekening houden met de belangen van het eigen land en de burger. Natuurlijk zal het Finland geld kosten, maar nooit zo veel als dat het geld blijft pompen in het megalomane EURO project. Bovendien heeft het als enig land garanties en onderpand afgedwongen, uiteindelijk zullen ze het beste af zijn.

  Maar dan Nederland: Jan-Kees, Mark of sinds vandaag Emiel … We zijn helaas aan deze slaafse NWO dienaren zonder ballen overgeleverd.

 5. @4 Juist Benjamin. Eurofilie schijnt te bekoelen naarmate men noordelijker komt. Vooralsnog hoop ik dat er een vette Black Swan overvliegt ruim voor 12 september om de verkiezingen in Nederland een wat meer, ja, een wat meer soeverein karakter te geven.

 6. Volgens mij gaat het hier om de minister van BZ en niet om die van financien. Helaas.
  Hij haastte zich ook om er direct bij te vermelden dat e.e.a. niet het standpunt van de regering is. Shit.
  De regering steunt de euro voluit. Jakkes.
  Het geeft natuurlijk wel aan hoe gespleten de regeringen in de EU zijn.
  Ze proberen krampachtig ( in Finland dus minder krampachtig ) eensgezindheid uit te stralen.
  Maar het volk is sowieso verdeeld en volgens mij ziet een meerderheid het allang niet meer zitten met die Euro en hebben nog minder zin steeds hun portomonnee te trekken voor de het zonnige zuiden als het niet voor vakantie is.
  Er wordt steeds gezegd dat wij zo verdienen aan de export naar het zuiden.
  Maar hoe lang nog. Volgens mij stort die export straks in omdat ze geen cent te makken hebben daar. Als dat gebeurt zakt het draagvlak voor de euro zeker door de bodem.
  Ik ben geen econoom.
  Wie kan zijn licht daarover laten schijnen.

 7. @7
  simpel, dit is slechts het zoveelste voorbeeld van de onmogelijkheid om verschillende culturen te laten lijden onder een monetaire eenheidsdwangbuis.

  Ofwel, het financieel fascisme gaat het afleggen tegen de zwaartekracht van het bestaan.

  Een logische ontwikkeling.

 8. Welnee, loopt allemaal los. Wen maar aan het idee: nationale staatjes zijn een achterhaald idee. Dat waren ze al voor ze 150 jaar geleden werden opgericht. Het wordt tijd dat Europa nu doorpakt en echt een wordt. Afschaffen al die landjes. Dat leidt maar tot egoisme en oorlogshitserij.

 9. Dave, hoe zal het volgens jou met de democratisch controle van zo’n superstaat gaan.
  Denk je niet dat er tussen burger en bestuur een onoverbrugbaar gapend gat ontstaat??
  En denk je niet dat het gevolg machtsmisbruik en corruptie zal zijn??
  Meer machtsmisbruik en corruptie zal weer tot meer ‘afstand’ leiden. Een zichzelf versterkend proces dus.
  Wat dacht je van de bureaucratie??
  Die wordt zo gigantisch dat zelfs jij je er geen voorstelling bij kan maken.
  Je leeft of in ontkenning van het feit dat er verschillende culturen zijn die verschillend bestuurd willen en moeten worden.
  Of je stookt het vuurtje op. En dat is leuk. Doorgaan.
  Of je bent een echte anarchist, dat is sympathiek, maar gaat nooit tot iets moois leiden.
  Je moet een erg mooi mensbeeld hebben om daarin te geloven.
  Natuurlijk zal een minderheid in de choas in het het machtsvacuum springen en naar de macht grijpen.
  Gewoon om de macht want dat geeft een kick en om het gewin.

  Welke van de bovengenoemde mogelijkheden is op jou van toepassing?

  NB de mogelijkheden zijn uitputtend opgesomd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: