Flinke prijsstijgingen in de horeca

0

In de afgelopen drie jaar zijn de prijzen in de Horeca met 11% gestegen. De prijs van producten in bedrijfskantines steeg in de afgelopen drie jaar met 24%. De Nederlandse inflatie over de periode van mei 2007 tot en met mei 2010 bedroeg 5%. De prijzen in de horeca stijgen dus dubbel zo hard in vergelijking met de andere prijzen. De prijsstijgingen komen de omzet van de horeca niet ten goede, ondanks dat er meer geld binnenkomt wordt er minder verkocht.

Restaurants waren in mei 2010 bijna 2% duurder in vergelijking met mei 2009. Voor een fastfood- of afhaalmaaltijd betaalde de consument ook ongeveer 2% meer. De grootste prijsstijging doet zich voor in café’s en bedrijfskantines. In kroegen en café’s stegen de prijzen op jaarbasis met zo’n 3%. De prijzen in bedrijfskantines stegen met bijna 7% op jaarbasis en dat terwijl de Nederlandse inflatie rond de 1% lag in deze periode. Consumenten kunnen beter de bedrijfskantines links laten liggen en beter eten meenemen van thuis. De prijs van voeding uit de supermarkt daalde in mei 2010 namelijk op jaarbasis.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.