Sinds “The Donald” president van de VS werd, een goed (of eerder annus horribiles) jaar geleden, zijn de investeringen in fossiele brandstoffen zoals steenkool en teerzanden meer dan verdubbeld. En dit met de hulp van tal van internationale banken, altijd kien om op korte termijn te verdienen aan eender-wat… Alsof er nooit een Klimaatakkoord van Parijs (2015) heeft plaatsgevonden, waarbij zulks sterk werd afgeraden vanwege de ongekende schade aan het milieu.

Fossiele brandstoffen

Trump beoogt absolute Amerikaanse onafhankelijkheid op energiegebied maar grijpt daarvoor terug naar het verleden, in plaats van naar de toekomst te kijken. Daarbij IS Noord-Amerika al jarenlang de tweede (na China) grootste vervuiler ter wereld. Maar Trump beloofde tijdens zijn kiescampagne de vele duizenden arbeiders in vervuilende sectoren hun job te behouden of terug te krijgen – zowat de enige belofte ook die hij sindsdien hield – dus…

Fossiele brandstoffen en de fatale gevolgen

Milieuvervuiling veroorzaakte reeds zes jaar geleden jaarlijks 234 keer meer voortijdige sterfgevallen dan alle gewapende conflicten ter wereld tezamen: naar schatting 12,6 miljoen mensen oftewel 23 procent van alle voortijdige overlijdens, aldus een rapport van de VN, de World Health Organization en andere toporganisaties. “Bij kinderen jongeren dan vijf jaar die wereldwijd sterven, overlijden zelfs meer dan een kwart van hen aan de gevolgen van milieuverontreiniging“.

Vreemd genoeg (of net niet) sloegen de andere grootste milieuvervuilers zoals China en India wel mea culpa en zetten de laatste jaren vooral in op duurzame energie zoals die van zon en wind, en stimuleren zij consequent het gebruik van elektrische voertuigen als goedkoopst en minst vervuilend. Zelfs Europa heeft het licht gezien, waar vooral voor windenergie een grote toekomst wordt voorzien tegen 2030.

Het is alsof gans de wereld op de Hoge-Snelheids-Trein stapt of tenminste een biljet gekocht heeft, terwijl het Noord-Amerika van Trump de oude, versleten en verroeste stoomtrein probeert nog nieuw leven in te blazen. Dat heet dan goed geld naar slecht geld gooien, korte-termijn-denken en reactionair zijn in plaats van visionair.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: