Frankrijk eerste van de Europese klas in blockchain

1

Onze Franse buren komen met een historisch en toeristisch jammerlijke gebeurtenis in het nieuws op 16 april 2019. De brand in de Notre-Dame kathedraal. Het monument uit de 12de eeuw is zeer zwaar beschadigd maar de basisconstructie kon uiteindelijk nog gered worden. De Franse president belooft dat de meest bezochte trekpleister van Parijs zal heropgebouwd worden. Gelukkig komt er ook andersoortig en positief nieuws vanuit het land. De branche van de levensverzekeringen, die erg populair is in Frankrijk, mag ook cryptofondsen opnemen in haar investeringen.

Niet het eerste doel

Anderhalf jaar werkte de overheid in alle stilte en discretie samen met specifieke ondernemingen en ondernemers. De wet werd op 11 april 2019 dan officieel gestemd. Verzekeringsmaatschappijen mogen voortaan ook in cryptofondsen investeren. Vanuit de politieke wereld komt volgend bericht:

« Ce n’était pas l’objectif premier de Pacte, mais les assureurs pourront effectivement offrir des produits basés sur des crypto-actifs. Ils le pourront via des fonds spécialisés », confirme le député LREM et rapporteur du budget, Joel Giraud. 

Het is dus niet het eerste doel van de nieuwe wet, aldus de afgevaardigde, maar het is wel het gevolg. De levensverzekeringsmarkt in Frankrijk is zo’n 2000 miljard euro groot. Verzekeringsmaatschappijen beleggen als hedge tegen mogelijke verliezen door claims. Dat kan dus na de nodige formaliteiten binnenkort ook in cryptomunten en blockchain bedrijven.

En er is meer…

De nieuwe Franse regelgeving voor crypto en blockchain zal voorgelegd worden aan de andere Europese landen. Ter discussie en beoordeling, om zo de zaak open te trekken. Waarbij Frankrijk ervan uitgaat dat deze de best mogelijke basis is voor een uniforme Europese wetgeving. Levensverzekeringen toestaan in crypto en blockchain te investeren, maakt deel uit van een omvangrijker Franse regulering voor de sector. Eén bedoeling is de sector taxeren. Een andere bedoeling is ook duidelijk, zoals de nieuwe wet heet: « Plan d’action pour la croissance et la transformation des entreprises ». Actieplan voor de groei en transformatie van de bedrijven dus. We laten in het midden wat de hoofdreden is van het lanceren van deze nieuwe wetgeving…