Fraude bij de Rabobank: Boete belastingtechnisch interessant

59

rabobank fraudeFraude bij de Rabobank | Het begint een ware soap te worden daar aan de Beneluxlaan in Utrecht waar de hoge heren van de Rabobank huizen. Er zijn namelijk nog al wat ontwikkelingen gaande waar men vooraf niet echt rekening hadden gehouden. Nadat eerder deze week de SP aandrong bij minister Opstelten om de nog werkzame verdachte fraudeplegers strafbaar te stellen, heeft ook de VVD een voorstel ingediend om het het OM makkelijker te laten maken strafrechtelijk te kunnen vervolgen. Lastige situatie voor minister Opstelten: hij heeft vorige week juist geschikt met de Rabobank voor 70 miljoen euro, waarmee strafrechtelijke vervolging is afgekocht. Is de Rabobank politiek Den Haag toch net even iets te snel af geweest.

Boete belastingtechnisch interessant

Dat is niet de enige streek die ze leveren. Wat dacht u van het volgende? Nadat de Rabobank in augustus van dit jaar al aangaf een flink bedrag opzij te zetten om te schikken vanwege het Liborschandaal, leveren ze deze week een soortgelijke streek. Ze trekken de boete van 774 miljoen gewoon van de belasting af. Nog even een trap na naar al hun klanten door hier nog een mooi slaatje uit te slaan. Uiteindelijk voelen ze dit soort bedragen niet eens en weten ze het wel weer zo te draaien dat ze er nog van profiteren ook. En de burger krijgt belastingverhoging na belastingverhoging voor de kiezen.

Politiek dient de banken

Al die zogenaamde ministers maar heen en weer roepen wie schuldig is, welke wet wel of niet aangepast moet worden, dat DNB sneller moest reageren en dat allemaal in bewoordingen waar de gemiddelde burger geen ene drol van snapt. Hallo Dijsselbloem, u zit toch op die stoel om onze belangen te behartigen? U bent toch volksvertegenwoordiger? Wat u nu ook roept, welke ingestudeerde lichaamshouding u ook aanneemt, wat u ook beslist, het dient enkel en alleen de banken!

Veel praten, weinig zeggen

Dijsselbloem hield deze week zijn wekelijkse praatje bij RTLZ en hij kwam er weer zonder kleerscheuren van af. In veel bewoordingen laat de acteur zich van zijn beste kant zien en zegt hij eigenlijk helemaal niks, behalve dat niemand echt schuldig is, niemand de bak in gaat en niemand de verantwoording hoeft af te leggen als het gaat om toezichthouding. Iedereen gered, het volk is weer rustig en we kunnen dit boek eindelijk sluiten, job well done Dijsselbloem. Maar wat een onzin. In 2008 (!) gaf de BIS al een signaal dat er iets niet in de haak zat en vervolgens tot 2009 zo`n beetje elke andere belangrijke toezichthouder. Alle lichten op rood zou je zeggen, maar niet bij DNB en al helemaal niet bij onze verantwoordelijke ministers. Nee, misschien hadden ze een paar maandjes eerder dit of dat kunnen doen, maar ja, zoals iedereen weet is economie nu eenmaal geen exacte wetenschap…

De soap gaat door

En we zijn nog niet klaar in deze soap, want Dijsselbloem riep ook stoer dat Rabobank maar aangifte moest doen tegen de verantwoordelijke werknemers. Zoiets roepen terwijl de wetten die momenteel bestaan totaal nutteloos zijn om fraude tegen te gaan? Hier weer een hoop bla bla van onze volksvertegenwoordiger: Ik constateer dat op dit moment het wettelijk toezichtskader niet volstaat. Hoewel er in Europa veel in beweging is, wil ik mij niet afhankelijk maken van het Europese wetgevingstraject. Ik bereid daarom ook nationale wetgeving voor om manipulatie van benchmarks onder de regels ter voorkoming van marktmisbruik te brengen. ”Allereerst valt de manipulatie van benchmarks zoals Libor en Euribor nu niet onder regels ter voorkoming van marktmisbruik.  ”Ten tweede ontbreekt het aan regelgeving omtrent de totstandkomingsprocessen van benchmarks’

Wetten nog niet klaar?

Kort samengevat betekent dit dus dat er niet (voldoende) wetten zijn om fraude binnen de bankenwereld aan te pakken, de bank financieel bijna niets voelt van de opgelegde boete en dat niemand de gevangenis van binnen zal zien. Zowel van de kant van de Rabobank als van de kant van de toezichthouders. Wie is nu de baas over wie Dijsselbloem? Ben jij dat als hoogste financiële orgaan binnen de overheid, of staan de banken werkelijk boven de wet? Nee, minister Dijsselbloem roept een hoop, maar doet bar weinig. Een oproep doen aan de Rabobank om de verantwoordelijken aan te geven doet veel goeds in de publieke opinie, het laat zien dat je aan de kant van de burger staat, maar de uitwerking hiervan zal ook nu weinig inhoud hebben.

Dan doet de burger het maar…

Als laatste hoofdstuk voegen we tot nu toe de claims die de Rabobank te wachten staat. Inmiddels heeft de Rabobank zo`n 100 claims aan de broek, veelal van verenigde lotgenoten die bedonderd zijn. En nu maar hopen dat de grote klantenkring geen gekke ideeën krijgt en bloed gaat ruiken. Van onze overheid hebben ze niks te duchten en, hoe kan het ook anders, de EU ziet ook af van rechtsvervolging.