Alweer blijkt dat enkel fysiek goud in eigen beheer vermogen beschermt

De zoveelste goud-ETF dat voor 100 procent gedekt zou zijn door fysiek goud kan niet aan haar verplichtingen voldoen. De stille run op kluizen is enorm. Lage rentes die onder nul dreigen te vallen, de vrees voor hoge inflatie drukken spaarders en vermogenden steeds meer in de hoek van fysiek goud.

Negatieve rentevoeten worden langzaam maar zeker steeds meer de norm. Dit fenomeen is reeds gaande op de obligatiemarkten, en centrale banken geven banken de mogelijkheid geld te stallen tegen negatieve rente.

Ook particulieren zien de gevaren voor hun vermogen steeds dichterbij komen. Hoewel de inflatie volgens de statistieken momenteel laag is, een factor dat jaarlijks een hap uit het vermogen opeet, blijft de rente steeds verder dalen. Er zijn al banken die hun rente ook voor particulieren onder nul hebben gebracht.

Deze trend zet ertoe aan dat particuliere vermogenden naar veilige manieren zoeken om te voorkomen dat noch inflatie, noch een dalende rente snoept aan de koopkracht en omvang van het huidige bezit.

Run op fysiek goud

Gevolg is dat steeds meer mensen hun geld gaan omzetten in goud en gaan opslaan in eigen kluizen. Zoals Zerohedge het zegt haasten de Duitsers zich voor de aanschaf van kluizen. De vraag naar fysiek goud groeit naarmate de rente verder blijft dalen en zal in een stroomversnelling komen wanneer de inflatie weer aanwakkert.

fysiek goud opslaan in eigen kluis

Deze situatie zorgt nu al voor krapte op de fysieke edelmetaalmarkt. Onlangs was het Deutsche Bank die vanaf heden weigert fysiek goud te leven aan klanten van Xetra-Gold, een partner die goudbeleggingen voor particuliere beleggers verzorgt. Het goud voor particulieren klanten van Xetra-Gold dat in bewaring ligt bij Deutsche Borse Commodities is sinds begin dit jaar met meer dan 50 procent toegenomen tot 90,67 ton!

Xetra-Gold belooft dat elke belegde gram goud dat ligt opgeslagen in de centrale kluizen in Frankfurt ook daadwerkelijk beschikbaar is en uitgeleverd kan worden op aanvraag van de klant. Vanaf het bestaan van Xetra-Gold is er slechts 4,5 ton aan fysiek goud ook daadwerkelijk op verzoek van klanten uitgeleverd – een fractie.

Fysieke uitlevering geschiedt via Deutsche Bank. Maar onlangs blijkt hier iets veranderd te zijn. Klanten kunnen geen fysiek goud meer opvragen wegens een gewijzigd beleid.

The Deutsche Bank account executive informed the investor that “the service”, is no longer offered, namely exercising physical delivery at Xetra-Gold, for “reasons of business policy” and therefore the order form provided by Clearstream Banking AG for exercising Xetra-gold is no longer available.

De enige manier om nog fysieke uitlevering voor elkaar te krijgen is door het, schijnbaar papieren goud te verkopen, en met dat geld elders fysiek goud aan te schaffen. Hiermee rijst de vraag wat de toegevoegde waarde nog is van een dienst zoals Xetra-Gold die aanbiedt. Een nog betere vraag is: wat speelt er zich allemaal op de achtergrond af dat fysieke uitlevering ineens niet meer mogelijk is? Dit zijn opnieuw signalen dat er krapte is op de fysieke markt.

Door Richard de Feber voor SlimBeleggen.com

13 reacties

 1. snap dan niet waarom de goudprijs alleen maar daalt sinds brexit…de spreekwoordelijke aap moet een x uit de mouw komen toch? hoe lang kan de goudprijs nog onderdrukt worden door al die papieren futures die gedumpt worden? als er veel fysiek goud wordt gekocht, dan moet dit toch tot prijsstijging leiden?

  1. Hoi Hillbilly, vergelijk het maar met de situatie nu in Venezuela waar er 2 koersen bestaan voor de bolivar, de munteenheid in Venezuela. Er is de officiële overheids-gereguleerde koers en de zwarte markt koers. Dit gaat ook een keer voor goud gebeuren wanneer men echt in de gaten gaat krijgen hoe moeilijk het is om aan goud, en uiteraard zilver te geraken.

  2. @ hillbilly

   Koop je papiergoud om goud te bezitten of alleen om te speculeren op de prijsbeweging van goud. Als het merendeel van de transacties alleen maar speculatief van aard is kunnen de prijsmanipulaties m.i. nog heel lang doorgaan.

   1. Ik koop fysiek goud omdat ik het geldsysteem niet vertrouw…er wordt massaal geld bijgeprint….tevens wil ik ook rendement …op een spaarrek. hoef je nikx meer te zette want t levert nikx op…strax worden spaarre tes negatief ….ik denk daarom dat de goudprijs niks anders kan doen dan stijgen. Of china koppelt de yuan ten dele aan de goudprijs. Of er komt weer een bankencrisis…of de oorlog gaat door in syrie …fysiek goud is altijd goed en veilig tegen wanbeleid van banken en politici….ik hoop datde goudprijs naar 1700-2000 dollar gaat….dan bn ik tevreden…

    1. Als je wat te sparen heb en het geldssysteem niet meer vertrouwt zit er niks anders voor je op dan happy te zijn met een lage goudprijs.

 2. De prijs van goud en zilver wordt nog steeds door externe partijen beïnvloed.
  Dit kan tot rijkdom/armoede op middellange termijn leiden.

  Het echte goud blinkt in ons zelf, daar ligt de rijkdom op lange termijn.

  Maar, dat is hetzelfde, als dat je iemand verteld dat hij op termijn de Jackpot gaat winnen.

 3. Blijft ook zeer de vraag wat er gebeurt als er een financiele noodwet van kracht gaat. Er zitten in onzekere tijden met experimentele beslissingen ook een aantal gevaren aan goud bezit.. In beslag neming , super belasting op bezit ervan of zelfs straffen.. Natuurlijk kan je dan net doen of je niets in bezit hebt en het lekker onder de grond laten liggen maar grote kans als het goud weer “vrijgegeven” word , het spelletje ook voorbij is en het weer een minimale waarde vertegenwoordigt.. Ik vind het slim om wat in het bezit te hebben nu maar roepen dat het je vermogen verzekert… is heel wat anders en pure speculatie.. naar mijn mening..

 4. Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Schaars is goud in ieder geval zeker niet.. Keuze uit 500 internet winkels , 100 soorten munten en baartjes , keuze uit genoeg producenten en binnen drie werkdagen in huis !! Het begint bijna op een hype te lijken..

  1. Middelkoop ( ergens al een slimme zakenman genoemd ) heeft inmiddels toch al wel genoeg centjes vergaart om zelf een mega beweging in gang te zetten door gigantisch veel fysiek te kopen en te vragen om levering ? Dat hele kluis opslag verhaal riekt naar goud meerdere keren uitgeven.. Nee , echt fysiek en uitleveren.. Zoals hij zelf in Rotterdam zei dat John de Mol met zijn geld op die manier de prijsmanipulatie aan het licht zou kunnen brengen door een gigantische fysieke zilver aankoop te plaatsen.. Waarom gebeurt dat dan niet door Willem en een paar Chinese vrinden..? Volgens hem zou de manipulatie direct door zijn voegen zakken en fysiek zilver vanaf dat moment een gigantische stijging zou doormaken. Maar wat gebeurt er weinig.. Er zijn echt wel een paar miljardairs die ook wakker zijn hoor… Nogmaals het is handig om wat in bezit te hebben maar verder is alles speculatie en begint heel die handel , berichtgeving te stinken.. tenslotte.., dat denk ik..
   Met vriendelijke groet , Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: