Spaarrente weer verlaagd

Attente spaarders zal het zijn opgevallen dat de voorbije weken voor de zoveelste keer weer de spaarrente is verlaagd door vrijwel alle (systeem)banken. Het gaat nog altijd door. Telkens als Draaki weer heeft gesproken daalt de rente op de kapitaalmarkten. Uiteraard is dat de opzet van de ECB. De rente die moet worden voldaan voor alle uitstaande leningen moet eenvoudigweg omlaag om de nog altijd groeiende Europese schuldenberg betaalbaar te houden. Vanaf de ingezette crisis in 2009 is het beleid van de centrale banken er op gericht om inflatie te creëren. Puur alleen vanwege de hoge schuldenberg. De rente- en aflossingsverplichtingen zijn nu eenmaal beter op te brengen wanneer door inflatie de prijzen en lonen stijgen en daarmee het BBP. Het zogenaamde weg inflateren van de schuldenberg die juist niet met de inflatie mee omhoog gaat. Bij dalende inkomsten, en dus een lager BBP, drukt de staatsschuld in percentages uitgedrukt nu eenmaal hoger op het BBP.

Faillissement schuldenstaten dichterbij

Omdat de staatsschuld bij veel EU-landen ongekend hoog is (zie statistiek), bestaat het gevaar dat bij gelijkblijvend BBP en oplopende staatsschuld simpel gesteld een faillissement dichterbij komt. Daar zit geen enkele Europeaan op te wachten of moet ik zeggen geen enkele staatsburger van welke schuldenstaat dan ook. Door onze gezamenlijke euro-muntunie zitten wij NL’ers samen met de Grieken, Italianen, Portugezen en noem de andere ‘failliete staten’ maar op, nu eenmaal in hetzelfde schuitje. We draaien met ons allen op voor de enorme schuldenbergen van de zuidelijke eurolanden. Een constante geldstroom van noord naar zuid is daarvan het gevolg. De lage en nog altijd dalende rente die de ECB ons presenteert moet er voor zorgen dat de hogere rentelast bij de allergrootste schuldenlanden wat draaglijker wordt. Ten koste van alles gaat dus al jaren achtereen de rente naar beneden. Wij burgers kunnen hoog of laag springen, we veranderen er helemaal niets aan. Maar we betalen wel het gelag.

Lage rente gunstig voor hypotheekgevers

Wel zijn er twee kanten aan het renteverhaal, de schuldenaar heeft er profijt van en de spaarder nadeel. Voor de eigen woningbezitters (met hypotheek) onder ons is het maar wat prettig om te zien dat de nieuwe rentevaste periode voor onze hypotheek voor de zoveelste keer een lager percentage laat zien. Dalende maandlasten dus. Een heel prettige bijkomstigheid ook voor onze banken (hypotheeknemers) die met lede ogen aanzien dat nog vele honderdduizenden hypotheekgevers hun woning onder water hebben staan. De hoofdsom van de hypotheek vormt dus een hoger bedrag dan de waarde van het onderpand. Niet lekker wanneer een woning moet worden verkocht. De constante rentedaling heeft dus zeker positieve kanten voor onze maatschappij. Toch stel ik hier de vraag wat beter is. Een ‘normale rente’ van 4 tot 5 procent, of een rente die bijna neigt naar nul, of misschien wel negatief als het beleid van de ECB op de huidige voet wordt voortgezet. Persoonlijk denk ik dat “we” op de verkeerde weg zitten. De term normale rente bestaat natuurlijk niet want de kapitaalmarkt bepaalt de dagelijkse renteontwikkelingen; uiteraard beïnvloed door vraag en aanbod, en de laatste jaren vooral door het rentebeleid van centrale banken.

Lage rente aanjager voor deflatie?

spaarrente

Stel je even voor dat wij spaarders i.p.v. dat kleine beetje spaarrente wat we nu krijgen bijgeschreven zo dadelijk nul euro spaarrente “ontvangen” of misschien wel een negatieve spaarrente krijgen “bijgeschreven”. Dat wordt de omgekeerde wereld in spaarland. Het is helemaal niet ondenkbaar dat bij de huidige voortzetting van het ECB-beleid mogelijk in een jaar of iets langer de centrale rente nog een paar keer wordt verlaagd. Er zijn genoeg redenen aan te wijzen, zoals de inzakkende wereldhandel, olieprijzen die onder de 50 dollar blijven hangen, waardoor de zo gewenste inflatie maar niet wil komen.

De dalende prijzen van vrijwel alle grondstoffen hebben feitelijk al geleid tot deflatie. Ongewild leidt ook de dalende rente weer tot lagere inflatie of mogelijk deflatie. Kennelijk heeft Draaki niet door dat door goedkoper lenen het investeren ook goedkoper wordt en daardoor lagere kostprijzen kunnen worden berekend. De neergaande spiraal weet Draaki niet meer te doorbreken. Althans, als het hem tenminste is te doen om een hogere inflatie te bewerkstelligen. Als werkelijk alles goedkoper wordt, van grondstoffen tot olie en van olie tot het lenen van geld en tegelijkertijd een behoorlijk deel van de middenklasse onderuit zakt naar de onderklasse, dan is deflatie een voldongen feit. Wanneer ook steeds meer mensen minder te besteden hebben worden aankopen vaker uitgesteld. Allemaal voeding voor deflatie. Het feit dat huizenprijzen in stedelijke gebieden omhoog gaan kunnen we beschouwen als een uitzondering door krapte op de woningmarkt. Dit is het gevolg van de voorliggende crisis waardoor te weinig huizen zijn gebouwd. Hoe je het ook wendt of keert, naar mijn mening is deflatie en daarmee gepaard gaande lage rente of mogelijk negatieve rente een feit.

Negatieve rente zet samenleving op z’n kop

Negatieve rente wordt overigens al bij uitlenen door banken onderling berekend. In Denemarken en Zwitserland wordt door een aantal banken ook al rente gevraagd aan particuliere rekeninghouders wanneer je daar een (aanzienlijk) bedrag op de bank wil stallen. Stel je voor, de omgekeerde wereld. Heb ik een flink bedrag thuis liggen en ben ik bang voor inbrekers, brand of andere risico’s dan wil ik die paar duizend euro maar wat graag op een veilige plek bewaren. Tegelijk is onze maatschappij al eeuwenlang zo ingericht dat we banken hebben die op ons geld passen en ons daarvoor een rentebedrag vergoeden. Let wel, we stallen ons geld of beter gezegd, we lenen ons geld uit aan de bank die daarmee een werkkapitaal vergaart om zo op hun manier geld te verdienen. Dus door mijn geld uit te lenen aan bijvoorbeeld mijn buurman, bij wijze van spreken. Nu ja, het verdienmodel van onze banken is algemeen bekend. Maar daar wringt ‘m nou juist de schoen. Als de rente bijna nul is en straks misschien negatief, en wij rekeninghouders geen vergoeding meer ontvangen voor ons in bewaring gegeven (uitgeleende) geld dan zal het nut van sparen bij de bank snel zijn achterhaald. De kleine spaarder zal absoluut niet willen betalen voor het in bewaring geven van z’n zuur verdiende geld en is geneigd om het geld thuis te bewaren. Mijn doorsnee rijtjeswoning nodigt ook niet direct uit voor een flinke inbraak, of het forse plasmascherm moet al aandacht trekken.

Lage rente jaagt geld naar aandelen

Daarentegen zal de villabewoner zijn vermogen eerder in bewaring geven bij een vermogensbeheerder die meer rendement weet te behalen uit beleggen in aandelen, althans wanneer Draaki de financiële markten weet op te krikken met zijn stimulansen, ach ja stimuli dus voor bankbalansen en balansen van de vermogensbeheerders. Zolang de beursindexen met af en toe een dip nog steeds op langere termijn omhoog gaan, of beter gezegd gingen, zullen de rijken onder ons wel haast gedwongen worden om hun geld naar de beurs te brengen. Wetende dat je risico loopt, maar het gevoel om te betalen voor het uitlenen van je geld zal menigeen niet behagen. En omdat het leven toch vol risico zit dan maar beleggen dus. Het mag duidelijk zijn dat juist hierdoor een enorme aandelenbubbel wordt opgeblazen. Al het grote geld naar het casino. Zelfs de minder vermogenden zien geen nut meer in sparen en gaan ook beleggen. Hoe groot willen we de bubbel opblazen?

Vertrouwen in banken naar dieptepunt

Uiteindelijk zal de neergaande spiraal van positieve naar nulrente en van nulrente naar negatieve rente het bankensysteem zodanig schaden dat bankbalansen zullen gaan krimpen met desastreuse gevolgen. Ik denk dat we in een fase geraken dat rekeninghouders zich bewust worden van het feit dat sparen bij de bank nutteloos is en dat we binnen afzienbare tijd meldingen gaan zien van de banken dat de inleg van spaartegoeden dalende is. Logisch uiteraard want we zijn met ons allen opgegroeid in een tijdperk dat je met je geld en je vermogen, voor zover je daarover beschikt althans, rendement moet maken. Het idee is nog altijd dat je met geld (meer) geld moet maken. Ondanks dat we momenteel met een lage rente en feitelijk nauwelijks of geen inflatie niet bang hoeven te zijn dat ons geld binnen de kortste keren niets meer waard is, zoals bij hoge inflatie juist wel het geval is, zal toch menigeen mopperen op de te lage rentevergoeding. We willen een vergoeding zien voor uitgeleend geld, die gedachte zit ons nu eenmaal in de genen. De huidige rente-ontwikkeling zal tot gevolg hebben dat het vertrouwen in onze banken tot een dieptepunt daalt. Een echte vertrouwenscrisis lijkt aanstaande. Bij veel burgers is geen vertrouwen meer in de EU, geen vertrouwen meer in eigen kabinet en andere beleidsmakers. Geen vertrouwen meer in het oplossen van de immigrantencrisis en noem maar op. Het is één grote opeenstapeling van sores. Als straks de geldverruimingstactiek van de centrale banken is uitgewerkt zal het wel eens snel bergafwaarts kunnen gaan met de aandelenmarkten waar velen de laatste hoop op hadden gevestigd om daar nog enig rendement te behalen. Een beurscrash zal dus fatale gevolgen kennen.

Piet Pineut

123 reacties

  1. Aansluitend op mijn column wil ik nog opmerken dat bij de opeenstapeling van alles sores ook het pensioendrama kan worden toegevoegd. De lage rente zorgt ook nog eens voor een nieuwe afschrijving op veel pensioenen voor 2017. Als ook de aandelenmarkten onderuit gaan is het pensioendrama compleet. Er is al gewaarschuwd dat de dekkingsgraad van sommige
    pensioenfondsen dramatisch kan dalen tot wel 60 procent indien een beurscrash zich aandient. Veel ouderen huiveren bij die gedachte en willen dan zelf nog wat opzij leggen als appeltje voor de dorst. Grote vraag is dan, waar moet je nu in vredesnaam met je geld naar toe. Ik hoor om me heen dat sommigen zilveren munten inkopen. Goud en zilver zal wel eens behoorlijk in trek kunnen zijn de komende jaren. Vroeger kon ik een kluisje huren bij de bank voor al mijn gouden
    munten(ha, ha, ha), maar waar is nu de bank met verhuur van kluisjes? Kan potverdorie nergens meer terecht. Vertrouwen in de Comex heb ik niet, dan maar onder m’n kussen met die munten. Roesten doen ze toch niet.

    1. De bubbel barst pas echt als particulieren echt vol in aandelen zijn gejaagd. Zover zijn we nu nog niet, dus gek genoeg kunnen we vanaf de FED-vergadering in maart (waar waarschijnlijk zal worden uitgelegd dat er weer geen renteverhoging komt) toch nog stijgende beurskoersen zien. Het EK is dan een leuk moment om het weer verkocht te hebben, aangezien de FED op 15 juni weer met een rentebesluit + persconferentie komt en dan zullen ze toch echt moeten verhogen om het vertrouwen niet definitief te verliezen. Maar de “spaargeldparticulier” blijft natuurlijk lekker zitten en stapt pas uit als de beurzen zijn ingestort.

      Het verhogen zelf is ontzettend risicovol. Dus wat de FED dan ook doet, de uitkomst zal eerder negatief zijn.

      Een nieuwe bankencrisis is aanstaande als de stekker uit Griekenland wordt getrokken of als de Britten (mogelijk al in juni) voor een Brexit stemmen. Want de derivaten van Deutsche Bank gaan zoiets niet trekken.

      Het enige verschil is dat er geen beleidsinstrumenten meer zijn bij de volgende crisis. Dan is het dus echt game over voor de grote banken.

      De trigger zal zomaar Deutsche Bank kunnen zijn.

      2008: Lehman Brothers + verkiezingen VS
      2016: Deutsche Bank(?) + verkiezingen VS

      Negatieve spaarrente? Kwestie van tijd.

    1. En dat nb na een periode van twintig jaar op nul te hebben gestaan, in de Eussr gaat dit ook gebeuren. Gelijke monniken gelijke kappen.

  2. Prachtig artikel Piet, je geeft zoveel opties waardoor het ‘economische analfabetisme’ mooi in de kijker gezet wordt. Het geeft ons de gelegenheid om het eens over ‘biflatie’ te hebben, een optie die traditioneel het denken in verwarring brengt maar niettemin waarachtig herstel herbergt. En dat is een denkoefening die heel wat economische platitudes aan het licht zal brengen, net zoals het risico om verstrikt te raken in ‘chaosdenken’.

    1. Werner, denk jij dat de maatregel van de centrale bank van Japan de wereldwijde deflatie-spiraal verder zal aanwakkeren, of zal straks het omgekeerde gebeuren dat we landen zoals Venezuela en Rusland gaan volgen waar juist inflatie enorm de kop opsteekt. En zal door deze maatregel ook de valutaoorlog wellicht de kop weer opsteken? Ben benieuwd wat beursanalisten ons hierover gaan vertellen.

      1. Vandaag kan alles gebeuren Piet, afhankelijk van de keuze – hoe goedbedoeld ook – die deze of gene partij maakt. Het gemis aan informatie/begrip kan leiden tot het cultiveren van perverse effecten die finaal tot een ontploffing (WOIII) kunnen leiden, louter afhankelijk van menselijke keuzes. Maar dan komt het, aan sociale alternatieven ontbreekt het niet, wat we nuchter kunnen waarnemen is dat een aantal ‘onbewuste belemmeringen’ in de weg staan om hier een beter begrip over te vormen.

        Hiervoor kunnen we verschillende denksporen volgen, elk denkspoor leidt tot een andere uitkomst waardoor ‘calibratie’ aan de orde is. Als ieder voor zich (Japan, Rusland, China, Europa, VS, Venezuela …) aan dat systeem begint te porren dan blijft de bevolking een speelbal van economische irrationaliteit. Het exploreren van de verschillende denkpistes laat alvast toe om daar een beter begrip over te vormen, vooral de non-conforme denkpistes geven de bevestiging voor ons ‘buikgevoel’ dat er iets fundamenteel verkeerd loopt.

        Dit alles kan natuurlijk zeer verwarrend worden, net zoals dat begrip ‘cognitieve dissonantie’ het volwassen debat kan ondermijnen. Ik weet echter niet welk denkspoor je zelf zou willen volgen of exploreren, er zijn er nogal wat.

        1. Hallo Werner,
          Wie heeft dit stukje voor je geschreven?

          Als jij het zelf begrijpt en er achter kan staan, dan is het alleen maar een goed leermoment voor je.

          Je geeft zelf aan dat het zeer verwarrend kan worden voor jezelf.
          Pas hier mee op, doe het stapje voor stapje, zodat je er niet in verzuipt.

          Ga direct niet te veel vreemde woorden gebruiken, waarvan je de betekenis nog niet van kent.

          Ik wens je veel succes in deze ontwikkeling.

          1. Interessant voor je, vandaag gaat het over postkoetsen met sjoemelsoftware. Welk spoor wil je volgen? Communicatiekloof? Leermomenten? Reset? Chaotische verwarring? Biflatie? Negatieve rente?
            http://i.imgur.com/UwQVRnf.png
            Het schema staat op zich en we volgen een denkspoor naar keuze, door culturele conditionering zal een meerderheid het inflatoire spoor volgen. Het terug in herinnering brengen van deflatie kunnen we daarom beschouwen als een psychologische reset, een herstelproces dat vaak veel moeilijker blijkt dan de theorie laat vermoeden. In vaktermen spreken we dan over pre- en retroactieve inhibitie, een proces dat aandacht en ontvankelijkheid als primaire voorwaarden stelt. Zonder de bereidheid tot diepgaander reflectie zal dit weinig tot geen betekenis hebben, op deze manier blijven we onbewust van het potentieel dat zich spontaan aanbiedt – en in werkelijkheid altijd al aanwezig was.

            In schril contrast, angst, ongeloof, onwetendheid en wantrouwen cultiveren het mainstream denken in die mate dat het alternatief nog verder uit de aandacht verdreven wordt. En sterker, door de onverenigbaarheid van de denksporen wordt het alternatief vaak nogal misprijzend bejegend, eerder onbewust van de intrinsieke waarde. Op deze manier ontstaat een gigantische communicatiekloof, alsof een mysterieuze kracht elke vorm van waarachtige progressie tracht te ondermijnen. Dit fenomeen staat beter gekend als de ‘tirannie van de meerderheid‘.

          2. Jij wilt de machinist spelen en je gaat aan de passagiers vragen welk spoor ze willen volgen.

            Ik neem liever de volgende trein.

      2. Verschillende stuwkrachten (ic inflatie EN deflatie) kunnen leiden tot de neutralisatie en overstijging van tal van (monetaire) conflicthaarden, afhankelijk van hoe hiernaar gekeken wordt en de doelstelling van de verschillende participanten. Tegenover inflatie is deflatie als een vreemde eend in de bijt, het verstoort het traditioneel economische denken waardoor heel het systeem ‘opgeblazen’ wordt.

        Deflatie is als een nachtmerrie voor traditionalisten die alles (zowel systemen als het denken) hebben afgestemd op een eenzijdig – en daarom vooral zichzelf beperkend – inflatoire conditionering. Het bundelen van verschillende elementen kan leiden tot andere uitkomsten, om deze reden hoeft negatieve rente niet negatief te zijn, zelfs het volledig tegenovergestelde kan/mag gesteld worden.

        Dit is eenvoudig aan te tonen met praktische voorbeelden, de combinatie van ‘deflatie’ EN ‘negatieve rente’ kan immers leiden tot een WIN-WIN voor alle partijen (zie laatste voorbeeld in onderstaande simulatie). Rente bestaat uit verschillende componenten, dit laat heel wat variaties toe.

        http://i.imgur.com/Mvto9cq.png

        1. Werner, het schema is te theoretisch voor mij. Ik geloof niet in een Win-win. Heel simpel gesteld kan deflatie en negatieve rente met de
          huidige immense mondiale schuldenberg alleen maar verliezers tot gevolg hebben. Namelijk het nemen van verliezen en afschrijven op de balansen van schuldeisers. Hierdoor een gigantische implosie van alle waardepapier en uiteindelijk ook het papier met geldswaarde en daardoor inflatie. Deflatie wordt gevolgd door inflatie op het moment dat de boel instort. Grote verliezers: de premie- en belastingbetalers. Ingelegde premies voor pensioenen en andere oudedagsvoorzieningen zullen niet de beoogde resultaten halen en voor betaalde belastingen voor allerlei voorzieningen geldt hetzelfde. Kortom, Werner en Piet zijn de Pineut. De maatschappelijke chaos zal onbeschrijfelijk zijn.

          1. Dit is wat we bedoelen met ‘chaosdenken’ Piet, het schema laat je perfect zien dat een (monetaire) WIN-WIN mogelijk is wanneer ‘negatieve rente’ en ‘deflatie’ gekoppeld worden. De theorie klopt maar je ‘gelooft’ er niet in, vervolgens spreek je over schuldenbergen die afgeschreven dienen te worden met ‘verliezen’. Theoretisch klopt ook dat niet, ook afleidbaar van dit eenvoudige schema.

            Deflatie hoeft niet gevolgd te worden door inflatie, dat is het soort cirkelredeneren dat vooral vorm heeft gekregen door die eenzijdig inflatoire conditionering waarvan sprake. En zo zien we hoe het denken ahw zichzelf gevangen houdt, steeds opnieuw verzanden we in hetzelfde dogmatische ‘denkspoor’ dat geen doorbraak toelaat. Immers, bij deflatie komt spontaan neutraal geld vrij, het zou telkens opnieuw ‘verdampen’ door er – alsof het een natuurwet betreft – terug inflatie van te maken. Op welk soort logica baseer je je hier?

          2. Ach Werner, mijn logica is alleen gebaseerd op aannames en
            veronderstellingen. Uit de geschiedenis blijkt dat de mensheid altijd weer dezelfde fout maakt. We willen groei genereren door schulden aan te gaan en snoepen daarmee een steeds groter deel van toekomstige welvaart weg door de rente- en aflossingsverplichtingen bij de volgende generatie neer te leggen. Groei wordt uiteindelijk krimp doordat de schuldenberg moet worden afgebouwd. In ongeveer elke eeuw heeft zich wel een financiële reset voorgedaan, op welke wijze dan ook. De geschiedenis herhaalt zich telkens weer, alleen volgens de maatstaven
            van het dan geldende wereldbestel. Ondanks allerlei technologische en digitale ontwikkelingen blijft de mens gelijk in z’n doen en laten en zal met alles wat hem nu ter beschikking staat ook weer foute keuzes maken. Ik denk niet theoretisch maar kijk heel nuchter naar de grote onbalans tussen rijkdom en armoede in ons digitale tijdperk. Het herstellen van het (financiële) evenwicht betekent dat er van de ‘bovenkant’ iets weggehaald moet worden ten gunste van de ‘onderkant’. Dat gaat nooit zonder slag of stoot, in tijden van chaos is de
            één z’n dood de ander z’n brood. Ik houd het simpel en gooi alle theorieën in de sloot.

          3. Dat is wat het schema dan ook laat zien Piet, wanneer we een andere denkpiste volgen dan blijkt het allemaal ‘onwaar’ te zijn. Deflatie + negatieve rente volgens de gekozen parameters zegt – naar het voorbeeld – het volgende:

            (1) de bank ‘krijgt’ 25
            (2) de staat ‘krijgt’ 25
            (3) de klant ‘krijgt’ 25

            We hebben derhalve 75 extra dat vrij aangewend kan worden, voor bv aflossing van de schulden of de pensioenskas te vullen. En veel meer is mogelijk als we ons logisch boerenverstand gebruiken. Echt geen raketwetenschap voor nodig, gewoon eens kijken wat ‘biflatie’ wil zeggen, meer niet. Kwestie van menselijke keuzes en besluitvorming in het algemeen belang.

            http://i.imgur.com/Mvto9cq.png

          4. “(1) de bank ‘krijgt’ 25
            (2) de staat ‘krijgt’ 25
            (3) de klant ‘krijgt’ 25”

            Van wie hebben zij dit geld tegoed, van Sinterklaas?

            Als iemand geld krijgt, moet een ander eerst wel betalen.
            En jij houdt nog € 75 over om het ergens te storten, heel wonderlijk.
            Heb je deze logica van een Euro parlementariër?

          5. Straks moeten we ons excuseren om het over biflatie te willen hebben, of noemt deze site niet biflatie misschien? Het is helemaal niet wonderlijk, het is de logica zelve wanneer je iets van economie zou kennen.

            http://i.imgur.com/RltEoaO.png

            In deze simulatie zien we nergens een verlies voor de spaarder, dit als logisch effect wanneer het deflatie wordt. Hiermee wordt de (te) oppervlakkige aanname ‘negatieve rente is negatief’ ontkracht. Deze dynamiek betekent een ‘radicale’ ommekeer en vergt dan ook een andere manier van denken, onder deze voorwaarden ontvangt ook de bank geld waardoor ze niet elders terecht moet om de uitgaande rente te compenseren. Anders gezegd, bij deflatie wordt het mogelijk om elke partij – in strikt monetaire zin – te begunstigen.

            https://negatieverente.wordpress.com/in-de-media/

          6. Precies Piet,

            “Grote verliezers: de premie- en belastingbetalers. Ingelegde premies
            voor pensioenen en andere oudedagsvoorzieningen zullen niet de beoogde
            resultaten halen en voor betaalde belastingen voor allerlei
            voorzieningen geldt hetzelfde.”

            Het gespeelde spel, door de jongens die aan de touwtjes trekken, verloopt helemaal volgens plan.

            Uiteindelijk de pensioenen zwaar decimeren en dan het geld.
            Contant geld ( opnemen ) wordt steeds moeilijker gemaakt, alles moet digitaal betalingsverkeer worden, zodat Jan met de pet niet meer kan anticiperen, als bovenstaande in werking wordt gezet.

            Maar ‘Jan’, wordt eerst nog even de aandelen markt ingelokt omdat de rente op spaargeld negatief is ( rekening houdend met de inflatie ) voordat de beurzen gaan crashen ( weg geld ).

            Dit zijn de voorbereidingen voor de grote schulden weg streep actie, die op termijn zal gaan plaats vinden.

            De meesten zullen er met wijd open gesperde ogen en mond kennis van gaan nemen.
            Helaas, te laat, pindakaas.

          7. Wanneer de beerputten open gaan, zullen er verscheidene banken Failliet gaan.
            Maar de meeste lijken zullen buiten de bank geruimd gaan worden.

            Zoals ik in mijn vorige reactie al aangaf, zullen de spaarders, participanten en speculanten het eerst op de lijst te lezen zijn.

            Het is een heel natuurlijk pijnlijk proces, de kruik gaat zover te water tot hij barst.

          8. Ik denk ook dat de kruik een keer moet barsten. Het water staat een aantal banken tot aan de lippen. We lezen er weinig over in de MSM.
            Beter van niet misschien om vroegtijdige paniek te voorkomen. Er is een andere discussie die momenteel de boventoon voert, namelijk de immigrantencrisis. Het vluchtelingenprobleem is nu aan de orde van de dag. Echter wordt er totaal voorbij gegaan aan de nog grotere problemen die nu ontstaan in Griekenland. Massale demonstraties tegen het bezuinigingsbeleid zullen zeker gevolgen krijgen. Tsripas zal de EU onder druk gaan zetten en Brussel weet donders goed dat wanneer de boel in Gr. gaat schuiven daarmee een 3e schuldencrisis
            zich openbaart binnen de eurozone die n.m.m. niet meer is op te lossen. Simpelweg omdat de vorige onder tafel zijn geveegd zonder structurele oplossing en dus op een verkeerd moment de kop weer zullen opsteken. Waarschijnlijk verderop in dit jaar al wanneer de optelsom van narigheden de EU-politici verder uit elkaar drijft. De stem van het morrende volk kan niet meer worden genegeerd, bang als men is voor grote verkiezingsnederlagen. Moet al raar zijn dat de EU alle toekomstige sores gaat overleven. We gaan het meemaken…

          9. Ik heb groot respect voor de Grieken, zoal zij hun eigenwaarden verdedigen en op uitgelezen momenten een lange neus maken naar de EU.

            Zoals ik al eerder melde, hebben de Grieken hun sporen verdiend in de historie op het vlak van politieke spelletjes en regionale strategieën.

            Het gaat zeker goed komen met de grieken, beter dan met de West Europese politiek gemanipuleerde, zich zelf verloogende landjes die geen identiteit meer hebben.

            Een achterlijke, of slimme regering bepaald de toekomst van een land.

          10. Bertus, vergeet niet dat de Grieken met het grootste gemak enorme schulden hebben gemaakt, overigens mede door toedoen van Goldman Sachs. Hun cultuur is niet vergelijkbaar met de onze. Door het klimaat kennen ze een ander werktempo, en hoe zuidelijker hoe makkelijker men denkt. Onder invloed van de stand van de zon en dus dichter naar de evenaar zijn de volkeren dan ook opgewekter van karakter en daardoor vrolijker en losbandiger. Zou daar zelf graag in mee willen doen. Maar besef wel dat totaal van karakter verschillende volkeren niet bij elkaar in een zelfde muntunie moeten gaan zitten. Dat geeft alleen ellende zoals we nu volop constateren. Dat de Grieken nu hun
            eigenwaarden verdedigen heeft puur te maken met het feit dat ze totaal aan de grond zitten en wel moeten demonstreren om daarmee aan te geven dat het volk het niet langer pikt om door Brussel nog verder uitgeknepen te worden. Dat is althans hun visie. Uiteraard denken wij
            Noord-Europeanen daar anders over omdat wij hun schuldeisers zijn en liever niet willen afschrijven op de balansen van onze banken en pensioenfondsen. Het gaat pas goed komen met de Grieken nadat ze uit de euro zijn gewipt met alle gevolgen van dien. Uithuilen en opnieuw beginnen met een hele goedkope munt is hun enige redding. Maar hetzelfde geldt ook voor de andere eurolanden. Gewoon stoppen en uithuilen en opnieuw beginnen met allen hun eigen munt.

          11. Heb eens gehoord dat Nederland meer schuld heeft dan Griekenland.. En die werk mentaliteit is met de nieuwe generaties ook verdwenen.. De jeugd is nog te lui om brand te roepen.. Ik zie tegenwoordig pubers op een fiets bijna omvallen zo langzaam fietsen die gasten.. door dat pamperen worden we hier net zo makkelijk als die Grieken..

          12. “Bertus, vergeet niet dat de Grieken met het grootste gemak enorme
            schulden hebben gemaakt, overigens mede door toedoen van Goldman Sachs.”

            Helemaal goed toch, de Grieken waren een voorloper van de hedendaagse trend door de Centrale banken.

            De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

          13. Waarom wilde je mijn laatste reactie van mij op jou niet meer beantwoorden?

            Ontbreekt het je aan zinnige woorden, of past het niet goed in jouw straatje?

            We gaan het zien, 1 van tween, of alle twee.

          14. Uhm denk dat je kortzichtige blik over Grieken niet helemaal juist is. De gemiddelde Griek werkt juist hard. Kijk anders even naar de Griekse restaurants in NL. Wel eens een Griek gezien die minder dan 6 dagen per week werkt daar?

            En Ja ze hebben veel schulden gemaakt, maar een grote maar
            Verder komen ze daar net onder het bewind vandaan van dictatuur en hebben ze lange tijd de keuze gehad tussen 2 corrupte families om het land te besturen. Zouden wij NL-ers in dat geval graag braaf belasting betalen om zo de familie van de politieke partijen nog rijker te maken?

  3. vandaag zijn de beurzen gestegen omdat Japan al negatieve rente heeft ingevoerd….zal in Europa ook snel gebeuren aangezien Draaki het monetaire beleid verruimt.

    1. ‘Verruiming’ blijkt een rekbaar begrip:

      De homo economicus als de beperkte mens, de mens met oogkleppen, is het onderwerp van een vermaard geworden artikel van Sen uit 1977: ‘Rational fools’. Dit is het artikel over ‘de traditionele economische theorie’ waarin de ‘rationele egoïst’ meent dat mensen altijd alleen maar aan hun eigen belang denken, als een wetmatigheid. De rationele gek denkt dat het een algemene neiging is, terwijl het alleen zijn eigen blinde drang is om zijn belang veilig te stellen. Het valt buiten het voorstellingsvermogen van de rationele egoïst dat er zoiets als altruïsme zou kunnen bestaan, dat mensen zich betrokken kunnen voelen bij het lot van grote groepen andere mensen, dichtbij of veraf.

      https://www.vn.nl/amartya-sen-pluralist-tussen-rationele-idioten/

      1. Altruïsme betekent dat de mens geen recht heeft om te bestaan voor zichzelf, dat dienst voor anderen de enige rechtvaardiging is van zijn bestaan en dat zelf-opoffering zijn hoogste morele plicht, deugd en waarde is.
        Dit heeft niets te maken met vriendelijkheid, goodwill, respect, weldadigheid.
        Niet het geven van een aalmoes aan een bedelaar is essentieel. Essentieel is of je zelf wel of niet het recht hebt om te bestaan zonder hem die aalmoes te geven.

        1. Verschillende interpretaties leiden tot andere conclusies, doorgaans gedreven uit angst en onbegrip. Niet in het minst wordt dit beïnvloed door het contextuele kader waarbinnen onderdrukking en onderwerping zegeviert.

  4. Zeker is dat niets meer zeker is. Vergeet Griekenland, vergeet Brexit, vergeet Draghi. Binnenkort kunnen we ook de Eurocrisis vergeten. Omdat EU en Euro niet (meer) functioneren. Sinds Griekenland is de Unie geen eenheid (meer). Daar kwam de migratiecrisis bovenop. Het ergste dat kon gebeuren, gebeurde: de EU wordt voor het eerst in haar geschiedenis gedwongen om een groot structureel probleem, een splijtzwam van jewelste, concreet op te lossen, omdat het – zoals te doen gebruikelijk – niet politiek kan worden doorgeschoven naar een nevelige toekomst.
    Uiteindelijk gaan de binnengrenzen van het Schengen-gebied dicht, als de instroom niet (veel) minder wordt.
    Mevr. Merkel zal zich tot haar laatste snik blijven verzetten als een duiveltje in een wijwatervat, trouw aan haar credo:’Ik zal alles doen om de euro te redden’, maar het zal niet helpen. Ook powerhouse Duitsland zal er aan geloven. Omdat de Duitse politiek niet in Berlijn, de Europese niet in Brussel of Frankfurt worden gemaakt.

      1. Werner , waar bent u bang voor .
        Ik volg Biflatie.nl al heel wat jaren , u ook trouwens aan reactie’s , maar het verbaasd mij aan uw positief gedrag opdat herstel zich kan doorzetten , waarbij deze reactie mij te kennen geeft dat u er geen verstand van heeft .
        En eigenlijk bent u wars van de realiteit .
        Het lijkt erop dat u ergens met een diep geworteld financieel probleem zit qua belegging of deposito met beursgenoteerde handelingen , en vaak daarom in mijn ogen een onrealistisch hosanna beeld wil schetsen .
        Jammer , gelukkig is het uw mening en deze mag ten alle tijden geuit worden .

        1. Yep Rinus. Werner heeft angst. En terecht. Werner ‘weet’, en tracht, net als zijn soortgenoten, de status quo te verdedigen. Tot het bittere einde. Hoewel de realiteit hem steeds meer aanspreekt.

          1. Altijd fijn om zien dat mensen gedachten kunnen lezen, net zoals er veel vluchtwegen bestaan om niet naar de realiteit te moeten kijken. Doorgaans wordt dat verpakt in een romantisch sausje, en dat alsof de onderliggende angst niet gezien wordt. Het ‘verdedigen van de status quo’, leg ons dat eens uit? Als je durft tenminste, regressie is geen progressie natuurlijk.

          2. Ik leg het jou uit Werner. De status quo is het met 7 miljard + useless eaters naar voren halen van exponentiele consumptie met behulp van trucages op een eindige planeet. Dat heeft consequenties die in excel niet zijn op te lossen. Jij weet ook hoe de wereld er voor staat.

            Het breken van de status quo laat niet zo gek lang meer op zich wachten. Ook gij zult de realiteit aanschouwen, en afscheid moeten nemen van de illusie dat alles maakbaar is.

          3. Je wil zeggen het doorbreken van de impasse die in stand wordt gehouden door onbewuste belemmeringen? Die belemmeringen worden in stand gehouden door het systeem en de bijhorende manier van denken, iets dat je eenvoudig kan transparant maken middels een eenvoudige excel, zelfs op een handgeschreven A4’tje kan je structurele denkfouten ontwarren.

            Ja, het zal nog bibberen worden wanneer dat collectief duidelijk wordt, net zoals we onze eigen domheid zullen mogen aanschouwen wanneer dat inzicht daagt. Ook gij zult de realiteit aanschouwen? Het is vandaag nog strijden tegen windmolens, letterlijk. Het systeem dicteert nu de mensheid, dit is het element van de omgekeerde effectiviteit zoals Tomas Sedlacek terecht naar verwijst. Het is amper geloofwaardig en bijna te absurd voor woorden, de mallemolen draait wel rustig verder.

            https://youtu.be/6bSFsfQ_i_s

        2. Rinus, weet ook niet welk wereldbeeld jouw ‘realiteit’ vormt, er zijn er nogal wat. Een realiteit kan zich vormen door een – wel/niet opgelegde – ideologie waardoor het idee ontstaat dat er geen andere zijn, zelfs totale ontkenning of angst voor verandering kan zich dan uiten. Op deze manier kan het zijn dat we het onderhouden van perverse effecten voor normaal nemen, de bron van het probleem wordt echter niet aangepakt door telkens opnieuw te verzanden in een lawine van neveneffecten die onze emotie beroeren. Als voorbeeld:

          Het leven heeft betekenis, richting en doel, resultaten worden bepaald
          door een almachtige Ander of Orde. Deze gewettigde Orde legt een
          gedragscode op die gebaseerd is op onveranderlijke principes van ‘goed’ en ‘kwaad’. Gehoorzaamheid aan de code levert beloningen op voor hen die loyaal zijn. De grondslag van oude naties, starre maatschappelijke hiërarchie, paternalistisch, er is maar één weg en maar één juiste visie op de dingen. Handhaving van het rechtmatig gezag, impulsiviteit wordt in bedwang gehouden door schuldgevoel. Wordt aangetroffen in puriteins Amerika, confucianistisch China, Dickensiaans Engeland, de discipline van Singapore, de code van eer en ridderlijkheid, liefdadigheid, islamitisch fundamentalisme, padvinderij, de ‘moral majority’, patriottisme. (geschat op 40 % van de bevolking, 30 % van de macht)

          https://panarchisme.wordpress.com/wereldbeelden/

    1. Echt benieuwd of übernarcist Merkel de verkiezingen van 2017 nog wel gaat halen. Het gaat wel echt in een hoog tempo allemaal: http://xandernieuws.punt.nl/content/2016/01/Zweden-en-Finland-zetten-100000-migranten-het-land-uit
      Dat is inderdaad het hele probleem; het hele Europese “project” staat op springen. Kan door iets als een Brexit. de laatste eurocrisis of de migratiecrisis in gang worden gezet. En juist als dat gebeurt kan de derivatenbom ontploffen.
      Deutsche Bank leed in 2015 een recordverlies van 6,7 miljard, vooral door boetes. En ze gaan enorm veel personeel ontslaan, dat is klassiek bij een groot bedrijf in totaal noodweer. En dat terwijl het in 2014 nog zo lekker ging.
      Koers januari 2014: € 40 euro. Koers januari 2016: € 16 (-60%!) en dat is een verlies van bijna 30% sinds de laatste handelsdag van 2015 (30 december € 22,53).
      Lehman Brothers leed eerste helft 2008 een enorm verlies, waardoor het grote ontslagen aankondigde. Kort later het faillissement. En dat terwijl 2007 absoluut het topjaar was.
      Koers januari 2007: $70. Koers januari 2008: $50 euro (-29%) – september 2008: 0,00
      Alle bankaandelen zijn hard gestegen sinds het dieptepunt crisis, behalve Deutsche Bank. Die ging zijwaarts en staat nu al 4 % LAGER DAN HET DIEPTEPUNT VAN DE CRISIS.
      Volgens mij zegt dit genoeg. Deutsche Bank kan het uiteenvallen van de euro of het hele Europese project ab-so-luut niet overleven. Met als verschil met Lehman dat Deutsche circa 5x zo groot is en in de eurozone is gevestigd.
      Maar wat zal eigenlijk het eerste gevolg zijn met de euro als Deutsche failliet gaat? Zal er eerst een enorme deflatoire instorting komen (aangezien daarmee de geldhoeveelheid gigantisch afneemt) waardoor de euro juist een korte tijd (paar maanden ofzo) hard kan stijgen of krijgen we juist direct hyperinflatie in de eurozone door het wegvallen van het vertrouwen?

      1. De angst dat de DB kan omvallen zal de Duitsers diep in de buidel doen tasten. Eerst worden de rekeninghouders kaal geschoren d.m.v. een bail-in. Daarna een bail-out met belastinggeld ten koste van veel. Een bail-in zullen de inmiddels wantrouwende rekeninghouders wel ongeveer kunnen zien aankomen, dus zal via een bail-out wel moeten worden bijgepast. Ben benieuwd wat spaarders bij die bank momenteel doen. Ik zou denken eurootjes veilig stellen. Een faillissement trekt de hele bliksemse boel mee, niet alleen de Duitsers maar de hele EU. En wat te denken van hun derivaten. DB hangt als een zwaard van Damocles boven het Duitse landschap. Echter is nu de aandacht afgeleid door de immigranten. Zoals voor iedereen, en voor iedere natie, geldt ook voor de Duitsers, een ongeluk komt zelden alleen. Wie hoog staat kan laag vallen. Toch zal men kiezen voor uitstel van executie. Eerst een bail-in, dan een bail-out of welke vorm van redding dan ook. DB is een mogelijke Lehman in kwadraat. Griezelig.

        1. Inderdaad, als eerste stap bail in, dat is uiteraard niet genoeg dus dan nog een bail out, maar de overheidsschulden zijn al heel hoog en met de asieleiserinstroom wordt dat alleen maar hoger (asieleiser kost € 300 per persoon per dag) dus de vraag is: kan de overheid nog wel genoeg bijlenen om zo’n kast als DB overeind te houden?

          En inderdaad de bail-in zien rekeninghouders wel aankomen.
          http://marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/bezit-van-contant-geld-neemt-toe/
          En het gaat ook echt A-L-L-E-E-N maar over de vluchtelingen in de MSM, vooral op tv, dag in dag uit, waardoor er minder vaak hosannaberichten te zien zijn. Misschien omdat ‘ze’ in de gaten hebben dat ze anders het vertrouwen verliezen als ze voor de honderdste keer met hetzelfde hosannabericht komen terwijl de rente nog steeds op 0 staat?
          Aangezien de derivaten van DB net zo groot zijn als de hele wereldeconomie (!) dan kan zelfs een enorme bail-out een afschrijving van een paar procent op die derivaten toch niet compenseren?

          1. Die derivaten bestaan niet geheel uit junk, maar ook al is maar 1 % van die derivaten real junk, het gaat om het vertrouwen.
            Als het vertrouwen wegvalt, dus ook tussen banken onderling, dan dondert alles in elkaar en helpt geen bail-in,-out of wat dan ook. Omdat het kruid is verschoten in de afgelopen 7-8 jaar. Hoop het allemaal niet maar bereid mij wel voor.

  5. Inflatie, deflatie, het helpt allemaal niet om de schuldenberg te verlagen, het tegenovergestelde is aan het gebeuren. In bijvoorbeeld de usa is de staatschuld onder obama verviervoudigd,en de Eussr onder draaki ongeveer het gelijke geval. Een reset is de enige oplossing, maar hoe? Op dit moment worden meer crises geïmporteerd dan opgelost, en het einde daarvan is nog lang niet in zicht.

      1. Ik vrees Werner dat de schuldenberg dermate een puinhoop is dat ze niet is te herleiden en daarmee doel ik op de enorme derivatenberg die als een zwaard van Damocles boven onder meer de Deutsche Bank hangt, maar in feite boven alle banken. Ik zie zelf derivaten als het ultieme lijk in de kast. Als een uitwerpsel van meer dan 50 jaar overconsumptie op de pof. De VS, de wereldkampioen in deze discipline, zijn deze pannenkoek aan het doorschuiven naar de rest van de wereld door overal waar ze verschijnen, in welke hoedanigheid dan ook, een spoor van dood, verderf en vernieling achter te laten. De mens als economisch analfabeet heeft van de laatste crisissen niets geleerd en vervalt steeds in dezelfde fouten omdat ze niet buiten het probleem zelf denkt. De kans op een “resetoorlog” op wereldschaal acht ik dan ook reëel. In een eerder artikel is al terecht gewezen op het feit dat de banken het meest belang hebben bij oorlogen.

        1. Exact Cynicus, een perfect precedent vinden we in de aanloop naar WOII. Vandaag worden quasi dezelfde herstelplannen voorgesteld, het grote voordeel is dat het – net omwille van de beschikbare technologie – veel sneller zou kunnen gaan. Tenminste, als men er ook iets mee doet.

          1. Middelkoop stelt die reset verkeerd voor, hij gaat er vanuit dat hiervoor pensioen- en spaargelden dienen ‘geofferd’ worden. Op die manier zal dat idee niet veel klanten lokken, tenzij iemand graag goud wil verkopen natuurlijk.

          2. Maar Werner, in feite is het opofferen van pensioen- en spaargelden al begonnen. Dus lijkt Middelkoop en overigens vele anderen gelijk te krijgen. Tegenover de enorme schuldenberg staan ‘enorme’ buffers aan
            spaargeld en pensioenreserves. Hiermee probeert men, of beter gezegd, het systeem, het evenwicht te herstellen. We kijken schaapachtig toe en worden gekookt als kikkers in de pan.

          3. Inderdaad Piet, dat is wat er aan het gebeuren is waardoor Middelkoop (ea) gelijk krijgen. En dat is nu net het punt, als de sociale alternatieven – in hoeverre gekend – genegeerd worden dan worden die ‘schapen’ als ‘kikkers’ in die grote pan. Zie hieronder een vereenvoudigde verschillenanalyse, pensioenen en spaargelden hoeven dus niet geofferd te worden tegenover die schuldenberg. Het is de eenvoud zelve, toch blijft de bangmakerij aanhouden alsof er geen boek geschreven werd. Dit is erg Piet, heel erg.

            http://i.imgur.com/rqOxAwM.png

  6. Het wordt pas echt vervelend, biflaten, als ‘men’ overgaat tot het bannen van cash.

    U wordt dan namelijk genirped tot u zichzelf genoodzaakt ziet om UW geld uit te geven. U kunt het namelijk niet pinnen en onder uw kussen leggen. En reken maar dat uw spendeer driften worden gestimuleerd tot een procentje of 8 op jaarbasis, heheh…

    Genirped; kunnen we deze toevoegen aan de Dikke van Dale? Ook digitaal? ?

    Got gold & silver?

    1. Oh ja, de belasting op de aankoop van edelmetaal gaat naar 250%, mocht u de illusionaire gedachte hebben om dit sinistere plannetje na de cash ban uit te willen voeren met UW spaargeld.

      1. hee, houtsie, alles knets?
        ik hoop t van harte.

        Kapitalisme IS the matrix. Alles wat we zien in onze huidige ” samenleving ” is daarop gebaseerd in lichaam en geest.
        Gekunstelde voeding geven (mentaal en fysiek) en melken, koeien op de boerderij.

        Om daar uit te breken is er maar 1 oplossing: zelfvoorziendendheid met zo weinig mogelijke afhankelijkheid van fiat geld. Back 2 basic.
        Goud en zilver , ja, maar eten en water zijn nog beter. Met een lading hout om je te verwarmen en op te koken.

        1. En daarbij, om even terug te komen op het systeem van kapitalisme, en Dr m en Karl zullen er wel van smullen. Het is ze gegund.
          De boodschap van de bijbel , voor mij de hoofdboodschap is: Doe niet een ander aan wat je jezelf ook niet aan zou doen.
          De boodschap van kapitalisme: Onderwerp ende vertrappel zoveel mogelijk mensen ten einde er zelf beter van te worden.
          Maw de omgekeerde wereld leven wij in, en als je de bijbel als het woord van God ziet, is dus deze wereld de wereld van zijn tegenstrever: satan
          Het licht en het donker, noem het wat je wilt maar het feit is er.

          De laatste tijd zie ik op biflatie veel discussie binnen het donker en de verdeling ervan hierbinnen. Daarom heb ik ook geen zin meer me erin te mengen. Het is nutteloos.
          Wat we vandaag zien gebeuren is de hel op aarde omdat iedereen zodanig is gebrainwashed van kleins af aan dat dit het enige is wat ze kennen. En het wordt er niet beter op.
          Door mijn voorrecht van afzondering en in grote mate onafhankelijkheid ben ik voor mezelf tot dit inzicht kunnen en mogen komen.
          Zwaar maar waar. Want mensen zijn niet gemaakt om in afzondering te leven, maar in een wereld waar 99 procent , vaak onwetend, de donkere kant dienen en aanhangen uit afhankelijkheid, wordt zoeken naar het licht een eenzame taak.

          1. ik ben wars van systeempooiers, in welke vorm ook. Noaberschap en klein collectief, met elke week een ‘public hanging’ van een geloofs- geld- of andere gemeenschapspooier.

            Het licht? Ach, dat maak je zelf.

          2. Niemand of iedereen mad.

            Aan anderen de illusie
            Voor mij de vrijheid
            Op de tand des tijds
            In ons eigen Waterloo
            Waar het plebs vrijt
            Met Facebook en zo

          3. En DAT is het verschil tussen ons, jij met je woorden , ik met mijn liedje, mbt tot de status quo. Creativiteit.

            Alles wat dood is groeit niet.
            En de status quo is dood want die wil alles behouden zoals het is. Zonder groei. Mensonterend.Begrijp je me maat?

            älskar dig

          4. dat mag, ik noem het een onontkombare ontwikkeling die de steeds groter wordende onderdrukking verklaart 🙂

            zoals ik al zei, de heersende doden zitten niet te wachten om hun macht over te geven aan de levenden 🙂 beter houden ze het zo als het is.
            Voor hun dan toch.

          5. Je bent wel stug vanavond hoor. Ik ga pitten. Morgen ga ik je overtuigen. Slaap wel!

            ?

          6. Je treed echt wel duidelijk buiten je eigen contactuele vermogen, door je zodanig volgend op te stellen aan degene waar je op antwoord, zodat je compleet onder die wals verpletterd word.

            Wat niets betekend, kan ook niets worden.

          7. Ben je al wakker!!!!

            Je winterslaap is reeds voorbij.

            Waarom zei je niet direct, dat je mentaal en gevoelsmatig tekort schoot om een bevredigende reactie te kunnen geven.

            Ga niet boven je pet en leidt anderen niet om de tuin, om je eigen tekortkomingen te verbloemen.

            Dat is niet zuiver en brengt jezelf geen goeds.

          8. Je bent wars om wars te zijn, omdat een ander dat ook is waar je tegen op kijkt.

            Iemand zei A tegen Werner, jij moest B zeggen en vervolgens ren je afgebluft weg met je staart tussen je benen.

            Een grote B van bek hebben is 1, vervolgens geen verweer of kennis hebben is 2.

          9. Mooi gezegd, het is altijd knap als je in afzondering durft te leven om onafhankelijk te zijn. Een eenzame taak is het zeker, maar als je het eenmaal hebt gevonden dan heb je er voor altijd plezier van. Nu is het nog moeilijk, maar zodra de echte moeilijkheden zich laten zien met wereldwijde gevolgen dan ben jij degene die rustig en onafhankelijk kan denken zonder dat je met de massa mee het ravijn in gaat. Dus dan ben jij, die mentaal altijd in afzondering moest leven, als het er op aan komt, de massa VOOR.
            Met andere woorden, de slag heb je verloren, maar de oorlog ga je winnen.

      1. Angst is een emotie. Het weerhoudt ons van het nemen van rationele beslissingen. Het uitsluiten van emoties echter blaast rationele bubbels tot ongekende omvang zodra natuurlijk gedrag wordt onderdrukt. Rationaliteit als Special Purpose Vehicle.

    2. Het bannen van cash heeft uitsluitend als doel om volledige controle over de geldstromen te krijgen door de hier al veel besproken “elite”. Hierdoor behoren bankruns voorgoed tot de verleden tijd en kan je nergens meer met je geld ergens naar toe vluchten mochten de ontwikkelingen ineens heel snel gaan. Ze laten alsdan de Noodwet Financieel Verkeer ingaan die onder meer verregaande beperkingen op het bezit van edelmetalen en het verrichten van financiele transacties zal inhouden waardoor je in feite geen kant meer op kan behalve dan de onderwereld in te duiken.

      1. En het wordt gekker met de minuut, ook de bitcoin verkeert in een existentiële crisis.

        Enkele dagen terug kondigde de prominente cryptogeld-developer Mike Hearn luidkeels zijn vertrek aan uit Bitcoin, en noemde het “een mislukt experiment”. Hearns plots ontslag verhit de gemoederen. Heel wat fintech-commentatoren zien in zijn vertrek een existentiële crisis voor Bitcoin.

        http://nl.express.live/2016/01/25/bitcoin-een-mislukt-experiment/

    1. De kans dat houtskool geld krijgt bij een hypotheek is niet zo groot, want houts is geen Deen. In Holland en waarschijnlijk ook de rest van de eurozone zal er geen enkele bank zijn die zoiets zal invoeren, want de burger DIE MAXIMAAL PROFITEERT? DAT MAG ABSOLUUT NIET van de ECB. Vandaar dat die wannabe-inflatiecijfers ook per se omhoog moeten.
      En ja, de ECB blijft in het oneindige printen voor de overheid, zodat wij met de rotzooi opgescheept zitten. Snap nog steeds niet dat Martin Armstrong het heeft over een sovereign debt crisis na 2015.75. Hoe wil de obligatiemarkt ontploffen als de ECB ze onbeperkt opkoopt?

      1. Japan kan niet langer overheidsschuld monetariseren, men zit reeds op >40%.

        Zodra men het plebs gaat monetariseren —> belastingteruggaaf a €1000,- pp per maand stijgen de huizenprijzen, en daarmee het gevoel van rijkdom, met bijbehorende spendeer driften.

        Het zgn. ‘wealth effect’

        There’s no free lunch. Er gaan steeds meer stemmen op om het plebs te voorzien van de extra valuta’s waar ze “recht op hebben”

        Endgame scenario’s, mwahahaaa! De eeuwige groei profeten zitten tot hun nek in het moeras en happen naar adem terwijl een anaconda hen in de poppetjes van hun ogen kijkt, wetende dat het bijna etenstijd is.

    2. Wat kan ons dat nou schelen kerel.

      Je moet niks lenen, punt.
      Kost je ook geen geld, maar aan elk voordeel zit ook een nadeel.

  7. Ten dode opgeschreven. Dat is Biflatie.

    Prutprietpraat over alles wat eerlijk en niet eerlijk is binnen het kapitalistische systeem wat ons is opgelegd, en ons door de honderden jaren heen, afhankelijk heeft gemaakt.
    En ja! Laten we, binnen onze afhankelijkheid eens openlijk discussieren wat het beste is! Dat gaat een hoop helpen! Ik weet t zeker!

    Vooral veel nietszeggende aangeleerde prutheid , binnen de grenzen van hetgeen de status quo ons bezorgd. De rijken met al hun gemanipuleerde poppenkast.
    Ga daar vooral diep op in , want dat is de werkelijkheid, onze werkelijkheid, zoals ze dat ons willen doen geloven. Formulus, papiertjes, grafieken, en nieuwsberichten.
    Daar gaat het toch om? Dat is toch onze REALITEIT? Niet dan?

    Ik ben er weer uit voor een poosje, alle reacties over goud, zilver en pensioenen/sociale voorzieningen te gemoed ziend.
    Heb t fijn he met de inside matrix discussies. Dont think outside the box. There is no box.

    De groeten voor een tijdje weer!

    1. Commentaar door Admin:
      Beste Biflaten, laten we het discussiebord netjes houden en elkaar respecteren.

      oh ja, en werner, iets met economisch analfabetisme…

      [verwijderde afbeelding]

      1. Tuurlijk. Landen als Libië en Irak kun je dan wel binnenvallen, maar probeer dat eens bij Rusland… dus probeert de elite het maar op de economische manier.

  8. Wat ik wel zie gebeuren is dat er een samenloop komt van allerlei crises! Bijv. het omvallen van de DB in combinatie met een grote regionale oorlog in het Midden-Oosten, aanslagen door IS, uit de hand lopende vluchtelingenprobleem in Europa met alle gevolgen van dien, uit elkaar vallen van de E.U. Zal dat het moment zijn dat de antichrist op het toneel verschijnt om met een allesomvattende ‘oplossing’ te komen?

    Bovendien zou de paus gezegd hebben dat het afgelopen kerstfeest voor sommigen wel eens de laatste kon zijn, lees ik op http://raptureready.com/soap2/ungurean79.html en http://endoftheamericandream.com/archives/the-pope-says-this-christmas-is-a-charade-and-that-for-some-people-it-may-be-their-last

    1. Alles kan, maar we weten het gewoon niet. Afwachten en doorleven. De economie, beurzen en pensioenfondsen staan nog steeds overeind.

      Dus als Tsipras de pijnlijke hervormingen die nog doorgevoerd moeten worden niet uitvoert (en hij is links, dus dan is de kans een stuk kleiner dat die worden uitgevoerd) dan is er een kans dat niemand de Grieken nog iets kan lenen omdat ze het blijven vertikken om aan de voorwaarden te voldoen.

      Dus als de Grieken de volgende keer vertikken om mee te werken en totale schijt hebben, en het dan ook echt BLIJVEN volhouden (niet bijdraaien zoals Tsipras deed vorig jaar na ontslag Varoufakis) DAN PAS komt de derivatenbom tot activering.

      DB zit in de problemen, maar er moet zich eerst nog de trigger voordoen. Zolang dat niet is gebeurt is, hoef je je geen zorgen te maken want dan is er nog niks aan de hand.

      1. En wanneer de derivatenbom ontploft door toedoen van Griekenland, wat voor gevolgen zal dat voor ons dagelijks leven hebben? Moet ik daarbij denken aan massaal omvallende banken, de totale uitval van het betalingsverkeer, stilvallen van de wereldhandel en een grote oorlog in het Midden-Oosten?

          1. Wanneer men gaat inzien dat men tegen windmolens aan het strijden is, een monetaire reset helpt daarbij. Het wordt dan mogelijk om het hedendaagse ‘monopolyspel’ te transformeren naar een sociaal duurzaam economisch systeem.

  9. Wanneer in de basis de fysieke aspecten , eten , drinken en onderdak gewaarborgd zijn en men kan zich vrijmaken van de opgelegde verslaving , het vergaren van prullaria, ligt de weg open om te doen waar het werkelijk om gaat, het innerlijk ontwikkelen.
    Je zult er niet mee in de krant komen, in de huidige samenleving, nee, dat wordt geen ‘succesverhaal’ maar daar is wel te vinden wat men buiten zichzelf nooit zal kunnen ontdekken.

    1. Niet echt een gewenste ontwikkeling in het huidige bestel. Wat heb je aan mensen die tevreden zijn en zelfbewustheid ontwikkelen, wanneer je macht gebaseerd is op gecontroleerde afhankelijkheid en opgelegde denkpatronen ten bate van consumptie?

    2. Waar is de door u benoemde opgelegde verslaving op gebaseerd?

      Waarom zou de mens niet meer mogen toekomen dan de basis behoeften die u citeert?

      Wat en waarom, zal ons innerlijke ons meer ontwikkelen en laten ontdekken, dan dat wij ons ego volgen.

  10. En straks ga je iedereen vragen om het achtvoudige pad te volgen? Ook een leuk middel om veel geld aan te verdienen.

    Geweld, leugen, hebzucht, wereldse relaties en begeerte houden de mens vast in negatieve, lagere emoties die een ‘samentrekkende’ en ‘versluierende’ werking hebben. Zij verhinderen het zicht op zijn ware natuur, het eeuwige Zelf. Door zich van deze negatieve krachten bewust te worden en ze door een proces van sublimatie om te zetten in positieve energie zal hun overheersing teniet worden gedaan.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Yama_%28yoga%29

  11. En dit is dus wat ik bedoel:

    Geachte heer/mevrouw,

    U spaart bij LeasePlan Bank. Daarom krijgt u iedere maand informatie over de
    hoogte van onze rente. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

    Internetsparen

    De variabele spaarrente voor februari 2016 wordt verlaagd van 1,00% naar 0,90%
    nominaal op jaarbasis.

    (LP-bank staat bovenaan in het lijstje met de hoogste rentes, maar verlaagt bijna elke maand de rente met 0,1 procent)

  12. Waar ergens op het platteland van Zweden woont u? Want in het zuiden liggen toch vooral de steden, waar het er nog erger aan toe is dan in Nederland, maar volgens mij vanaf de lijn Trondheim – Sundsvall wonen er toch nagenoeg alleen autochtone Zweden + een Nederlander?

  13. Zweden (alles wat boven Sundsvall ligt) lijkt me inderdaad wel redelijk, weet niet hoe het daar is qua politieke correctheid in vergelijking met Stockholm, Göteborg, Helsingborg en niet te vergeten, de hoofdstad van kalifaat Zuid-Zwedistan: Malmö maar volgens mij valt het centraal en noordelijk nog wel mee.

    Een jaar terug keek ik nog wel eens zomaar op een Zweedse vastgoedsite, en daar zag ik een leuk huis van 180 m2 die voor 40.000 euro met een flinke lap grond bij het bos te koop stond in Bredbyn, hetzelfde district als waar jij woont. Ligt dan wel 40 km van Örnsköldsvik maar door zo’n mooi landschap en de totale rust zal dit eerder aanvoelen als 10 km in NL.

    Tsja, God heeft ons niet voor niks benen en hersenen gegeven dus beslissingen moeten we zelf nemen. Maar vind je dat NL’ers beter acuut, nu direct, meteen weg kunnen gaan? Of denk je dat we het nog een jaar of paar jaar uit kunnen houden? Aangezien ik, net als de meeste biflaten, liever nog even blijf om bij te verdienen om het laatste beetje te sparen zodat het aankoopbedrag cash neer te tellen is voor een leuk optrekje in Centraal-Zweden.

    1. ik zou t echt niet kunnen zeggen , karl, geen mens weet hoelang het nog duurt eer t zooitje in mekaar stort, maar dat t gaat gebeuren is zeker en de klap gaat groter zijn dan welke crisis dan maar ook voordien, simpelweg omdat door de tijd heen alles globaal is geworden en aan elkaar hangt als nooit te voren. Je kan dus geen kant meer op en zult volledig op jezelf en je omgeving aangewezen zijn.

      1. Als je je eigen kompas vaart en je vertrouwen geniet, dan hoef je in principe nergens heen te vluchten.
        Vluchten, is een gevolg van angst.

    1. Niets dan goed nieuws, simpelweg koppelen aan deflatie en het volledige systeem is klaar voor een ethische upgrade. Een aantal zullen zich natuurlijk redelijk belachelijk gaan voelen, dat is van tijdelijke aard.

    2. Aha, er zijn er nog die dat begrepen hebben, en politiek laat ons geloven dat het anders is dan dat? Maar goed, we gaan nu met miljoenen proberen om een getal van het ene hokje naar het andere te sjouwen. Hoe zeg je, hokjesdenken?

      “Slechts een tien procent van ons geld bestaat in fysieke vorm: bankbiljetten en munten. De rest is gewoon een nummertje in een Excel-spreadsheet bij je bank.”

      http://beurs.com/2016/02/01/nu-gaan-de-drukpersen-echt-aan-het-rollen/94044

      1. Wat is er aan de hand met je Werner?

        Ben je doordrenkt met illegale alcohol of prut verdovende middelen?
        Of raak je volledig de weg kwijt, omdat je je spaarcenten in rook ziet opgaan op je beleggers rekening.

        Je hele geest is doordrongen van geld en het behoud ervan.
        Neem gewoon je grote verlies ( in geld ) en begin van voren af aan je leven op de rails te zetten volgens eerlijke aardse principes.

          1. Waar heb je het over, beste Bellggg in historie.
            Jullie zijn op al reeds opgeslokt door het monster.
            Je praatjes zullen nu en op termijn geen betekenis meer hebben.
            Jullie zullen opgaan in de grote pan met soep.

          2. Inderdaad, dat monster leeft een eigen leven en graait maar wat in het rond, dat is wat het alien-handsyndroom dan ook zegt. We kunnen er niets tegen doen, wat nu?

            Het alien-handsyndroom (AHS) is een neurologische aandoening, waarbij een ledemaat (meestal de hand) van een persoon gedragingen vertoont, zonder de intentie van de persoon. Het ledemaat lijkt een eigen wil te hebben. De klinische definitie vereist “het gevoel dat een ledemaat vreemd is of een eigen wil heeft, samen met aantoonbare onvrijwillige motoriek”
            (met nadruk “zonderling”)

            https://nl.wikipedia.org/wiki/Alien-handsyndroom

          3. “Inderdaad, dat monster leeft een eigen leven en graait maar wat in het
            rond, dat is wat het alien-handsyndroom dan ook zegt. We kunnen er
            niets tegen doen, wat nu?”

            Ik vind dit diep triest te moeten lezen, van personen, die menen het lek boven te hebben en zich overgeleverd hebben aan geld en goederen, boven natuur en sociale balans.

            Als ik geen sterk hart had, zou het spontaan breken.

            In boeren taal komt het er op neer, hoe gek wordt iemand, of een bevolking in de kop!!

  14. De daling van de rente blijft zich voortzetten. Op de tabel van de euribortarieven( http://www.homefinance.nl/algemeen/informatie/euribor.asp) met de laatste stand van vandaag(5 feb 2016) is te zien dat zelfs de 12 maands-euriborrente op het punt staat om negatief te worden. Alle kortere looptijden staan al negatief. Het is maar dat we het weten. Jammer dat zo weinigen het echte gevaar hiervan niet inzien.

  15. “Stel je voor, de omgekeerde wereld. Heb ik een flink bedrag thuis liggen
    en ben ik bang voor inbrekers, brand of andere risico’s dan wil ik die
    paar duizend euro maar wat graag op een veilige plek bewaren.”

    En u vind de bank wel een veilige plek voor uw spaargeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: