Gaat Amerika sluiten (weer eens)?

2

De Amerikaanse overheidsdiensten bleven wel 35 dagen gesloten in 2018/2019 door een dispuut over de verhoging van de schuldgrens. Het was de langste periode in de geschiedenis van het land. Een triest record dus. Maar anno juli 2019 dreigt opnieuw zo’n situatie te ontstaan. Om dezelfde reden als laatst (Trump wil weer meer geld uitgeven dat er niet is, wat de Democratische meerderheden willen verhinderen.) Maar vandaag is er een tweede reden. Een nieuw gevaar voor de voortzetting van het spenderen door de Republikeinse regering doemt op. Met een mogelijk nieuwe shutdown. 

Afbeelding van analogicus via Pixabay

‘We zijn weer blut’

‘Federal Reserve Voorzitter ‘Mnuchin recently revealed that the US government has burned through almost all of its cash. He asked Congress to raise the debt ceiling so that the Treasury can continue to write checks without defaulting on its obligations when the well runs dry in September.’ Maar de Democraten in het Congres weigeren dit onder leiding van House Speaker Nancy Pelosi, tot er een meer gebalanceerd budget voorligt. Tot daar niks nieuws onder de zon. Dat maximale schuldenniveau is al ontelbare malen verhoogd. Het is door de overheid aan zichzelf opgelegd en dus werd het door diezelfde overheid ook altijd zelf verhoogd. Makkelijk zat. Met altijd weer hetzelfde chantageargument: zoniet moeten federale overheidsdiensten gesloten worden.

‘Wees gerust’ = Don’t worry be happy

De Fed Voorzitter tracht de markten gerust te stellen:

“I don’t think the markets should be concerned,” he said. “I think that everybody is in agreement that we won’t do anything that puts the U.S. government at risk in terms of our issue of defaulting. I think that nobody wants a shutdown in any scenario.”

ccn.com

Wanneer ‘op’ ook echt ‘op’ is

Hij moet wel toegeven dat het geld op is begin september 2019. Heel wat administratieve diensten met hun ambtenaren kunnen dan niet meer betaald worden. Laat staan de honorering van de schulden van het land in zijn geheel. To default on it’s debt, is de Engelstalige uitdrukking. Het is nog nooit gebeurd maar het zou een schok over heel de wereld veroorzaken. Het is zelfs onvoorstelbaar wat het zou betekenen voor de Amerikaanse beurzen en de economie.

Een nieuwe, technisch probleem doemt op

Op 26 juli 2019 gaat het Huis van Afgevaardigden met vakantie. (In deze hoogste kringen heet dat: ‘in recess’) Een maand lang wel. Geen beslissingen noch onderhandelingen kunnen dan nog plaatsvinden. Dat geeft het Huis slechts enkele dagen (we schrijven 21 juli.) En maar een week of wat daarnà, om tot overeenstemming te komen. Een poll over de recentste shutdown bij het grote publiek (het record van 35 dagen) legde de schuld toen bij president Trump. Ondertussen worden de Amerikaanse beurzen erg zenuwachtig, ook al omdat de gerapporteerde winsten beneden peil blijken te liggen. De toekomst zal uitwijzen of de situatie nog verergert. En of in dat geval Trump opnieuw verantwoordelijk gaat worden gesteld. Het zou in ieder geval niet goed ogen voor zijn eventuele herverkiezing in 2020.