De Amerikaanse overheidsdiensten bleven wel 35 dagen gesloten in 2018/2019 door een dispuut over de verhoging van de schuldgrens. Het was de langste periode in de geschiedenis van het land. Een triest record dus. Maar anno juli 2019 dreigt opnieuw zo’n situatie te ontstaan. Om dezelfde reden als laatst (Trump wil weer meer geld uitgeven dat er niet is, wat de Democratische meerderheden willen verhinderen.) Maar vandaag is er een tweede reden. Een nieuw gevaar voor de voortzetting van het spenderen door de Republikeinse regering doemt op. Met een mogelijk nieuwe shutdown. 

Afbeelding van analogicus via Pixabay

‘We zijn weer blut’

‘Federal Reserve Voorzitter ‘Mnuchin recently revealed that the US government has burned through almost all of its cash. He asked Congress to raise the debt ceiling so that the Treasury can continue to write checks without defaulting on its obligations when the well runs dry in September.’ Maar de Democraten in het Congres weigeren dit onder leiding van House Speaker Nancy Pelosi, tot er een meer gebalanceerd budget voorligt. Tot daar niks nieuws onder de zon. Dat maximale schuldenniveau is al ontelbare malen verhoogd. Het is door de overheid aan zichzelf opgelegd en dus werd het door diezelfde overheid ook altijd zelf verhoogd. Makkelijk zat. Met altijd weer hetzelfde chantageargument: zoniet moeten federale overheidsdiensten gesloten worden.

‘Wees gerust’ = Don’t worry be happy

De Fed Voorzitter tracht de markten gerust te stellen:

“I don’t think the markets should be concerned,” he said. “I think that everybody is in agreement that we won’t do anything that puts the U.S. government at risk in terms of our issue of defaulting. I think that nobody wants a shutdown in any scenario.”

ccn.com

Wanneer ‘op’ ook echt ‘op’ is

Hij moet wel toegeven dat het geld op is begin september 2019. Heel wat administratieve diensten met hun ambtenaren kunnen dan niet meer betaald worden. Laat staan de honorering van de schulden van het land in zijn geheel. To default on it’s debt, is de Engelstalige uitdrukking. Het is nog nooit gebeurd maar het zou een schok over heel de wereld veroorzaken. Het is zelfs onvoorstelbaar wat het zou betekenen voor de Amerikaanse beurzen en de economie.

Een nieuwe, technisch probleem doemt op

Op 26 juli 2019 gaat het Huis van Afgevaardigden met vakantie. (In deze hoogste kringen heet dat: ‘in recess’) Een maand lang wel. Geen beslissingen noch onderhandelingen kunnen dan nog plaatsvinden. Dat geeft het Huis slechts enkele dagen (we schrijven 21 juli.) En maar een week of wat daarnà, om tot overeenstemming te komen. Een poll over de recentste shutdown bij het grote publiek (het record van 35 dagen) legde de schuld toen bij president Trump. Ondertussen worden de Amerikaanse beurzen erg zenuwachtig, ook al omdat de gerapporteerde winsten beneden peil blijken te liggen. De toekomst zal uitwijzen of de situatie nog verergert. En of in dat geval Trump opnieuw verantwoordelijk gaat worden gesteld. Het zou in ieder geval niet goed ogen voor zijn eventuele herverkiezing in 2020.

2 reacties

  1. Zal maar zo kunnen dat in september mede door de crisis in de Perzische Golf de pleuris uitbreekt, de wereldeconomie zich in een diepe depressie stort en de Derde Wereldoorlog uitbreekt.

  2. Trump doet het erg netjes in vergelijking met zijn voorganger.

    Obama liet de federale begroting exploderen, om de federale uitkeringsmachine ‘onomkeerbaar’ te maken.

    In februari 2012 legde hij een begroting voor met 3,8 biljoen dollar
    aan extra uitgaven in tien jaar tijd. Zijn gezondheidszorgplan kostte nog
    eens 1 biljoen extra. Zijn stimuleringsplan van 800 miljard dollar
    stimuleerde niets, behalve de overheidsschuld. De werkloosheid bleef
    onverminderd hoog, op 9,2 procent. Van elke dollar die Obama uitgaf,
    werd 42 dollarcent geleend. Geen wonder dat toen het schuldenplafond van14,3 biljoen in zicht kwam.

    Wat deed Obama? Niets! Hij wilde het schuldenplafond verhogen met enkele biljoenen. Toen kon hij onverstoord geld uitgeven, tot na zijn herverkiezing in 2012. Toen Obama in een
    vergadering met Congresleden van de Republikein Eric Cantor kritiek
    kreeg, liep hij boos weg, als een verwend ventje. Een besparingsplan dat
    door de senatoren Harry Reid (Democraat) en Mitch McConnell
    (Republikein) werd voorgelegd, wees hij af. Ook de Republikeinse
    voorzitter John Boehner van het Huis van Afgevaardigden legde een
    besparingsplan voor. Obama wees het af. Parmantig riep ‘stoorzender’
    Obama het Congres op om tot een compromis te komen. Zelf zakte hij weg
    tot de rol van commentator. Tegelijkertijd zakte zijn waarderingscijfer
    bij de Amerikanen tot 40 procent.

    Trump doet het beter dan Obama!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: