Gaat de Amerikaanse overheid op slot?

1


Door Jacqueline Eckmann: Hoe kunnen we voorkomen dat de Amerikaanse overheid tijdelijk op slot gaat? Dat is op dit moment de vraag waar de meeste Amerikaanse politici op Capitol Hill mee bezig zijn. En ze hebben nog maar een paar dagen. Na 8 april loopt de deadline af van een tijdelijke begroting waarmee de Amerikaanse overheid de rekeningen heeft betaald. Als er voor die tijd geen definitieve begroting voor 2011 op tafel ligt mogen vanaf zaterdag duizenden ambtenaren thuis blijven en gaan honderden nationale parken en overheidsgebouwen op slot.

De Democraten en Republikeinen kunnen het er maar niet over eens worden. Er moet worden bezuinigd. Dat staat vast. (Het begrotingstekort is op dit moment opgelopen tot zo’n 1,5 biljoen dollar). Maar hoeveel moet er worden bespaard? De Republikeinen willen veel meer bezuinigen dan de Democraten. Vooral de Republikeinen gesteund door de Tea-Party eisen forse bezuiningen: zo’n 61 miljard dollar. Democraten vinden dat veel te ver gaan en voelen meer voor de helft: 33 miljard dollar.

De regering functioneert feitelijk al maanden zonder officieel budget. Om toch alle ambtenaren te kunnen betalen en het overheidsapparaat te laten functioneren is er steeds een tijdelijke begroting van een paar weken goedgekeurd. Een soort cheque, waar alles tijdelijk van betaald kon worden. Ook werd hiermee tijd gekocht in de hoop in die periode het over de jaarbegroting eens te worden. Dit is al zes keer gebeurd. Zes keer is de hete aardappel doorgeschoven. Vrijdag 8 april loopt de deadline af van de meest recente tijdelijke begroting. Als deze afloopt zonder dat de partijen een begroting op tafel hebben liggen, ook geen tijdelijke, gaan de lichten uit. Overheidsinstanties worden dan gesloten.

De Republikeinen willen dat de regering van president Obama ophoudt met geld over de balk te smijten. De stimuleringsprogramma’s om de Amerikaanse economie weer uit het slop te halen kost het land volgens de Republikeinen alleen maar geld. Het begrotingstekort kost het land bovendien vreselijk veel rente en zo krijgen de Verenigde Staten de almaar groeiende staatsschuld nooit onder controle. Hogere belastingen jagen de bedrijven naar lage lonen landen en dit is allemaal slecht voor de economie, vinden de Republikeinen. Dat is het Republikeinse argument om zoveel mogelijk te bezuinigen. Maar de Democraten zijn bang dat te grote bezuinigingen een nog grotere werkloosheid zal veroorzaken en dan zal de economie, die nu juist weer een beetje aantrekt, weer compleet inzakken. De partijen lijken er niet uit te komen. Er is de afgelopen dagen op Capitol Hill koortsachtig vergaderd over een mogelijk bezuinigingscompromis van zo’n 33 miljard dollar. Maar dat vonden name de meest rechtse Republikeinen, gesteund door de Tea Party beweging, niet genoeg. En die hebben sinds de afgelopen Congresverkiezingen een grote invloed binnen de Republikeinse partij.

Lees verder op NOS.nl