Wie gaat de boete van €774 miljoen betalen?

35

Fraude bij de Rabobank. Vijf jaar lang bedrog, maar de directie wist van niets. Geen rinkelende bellen, rode alarmlichten, arrestatieteams of officieren van Justitie die met bevelen tot binnentreden zwaaiden. De directie was druk met het tellen van geld, zalvende woorden en het dagelijks minnelijk toelachten van het gepeupel. Ja wij Nederlanders hadden het maar getroffen met een bank die zo was ingebed in de samenleving.

europa bankiers politici

Flinke deuk imago van Rabobank

Klant mogen zijn bij dé bank der banken, dat was een hele eer en je moest er daarom flink wat voor over hebben. Particulieren kregen nauwelijks rente op hun spaartegoeden en ondernemers moesten voor een lening de wereld aan onderpand leveren, zowel zakelijk als privé. Nu is de naam in één keer helemaal kapot, gaat kantoor na kantoor dicht en worden er elke dag medewerkers ontslagen. De Rabobank wil in de komende jaren 8.000 werknemers ontslaan. Dat is bijna 30% van het totaal aantal werknemers. Nu krijgt de bank te maken met 774 miljoen euro boete. Daar kun je 5160 huizen van €150.000 van kopen. Wie zal dat denkt u moeten betalen?

Op naar Europees bankenonderzoek

Binnenkort zullen in heel Europa de banken, die wat groter dan een achterkamertje zijn, worden onderzocht. Wat zit er in de kasten en wat staat er in de boeken. Een moeilijk onderwerp, want bij de bank hierboven zullen er vast en zeker ook heel wat boeken zijn geweest en toch merkten de controleurs niets. We hebben al wel wat signalen gekregen. Als voor alle geldleningen verstrekt voor de financiering van onroerend goed de huidige waarde zou worden gehanteerd, dan kunnen de meeste banken direct dicht en de bankiers richting de voedselbank.

Vertrouwen en transparantie

Het vergrootglas en de toverstok van de ECB moeten ons allen gaan redden. Daarom zijn er al veel mooie worden gesproken: Draghi: “Het onderzoek is een belangrijke stap vooruit voor Europa en voor de toekomst van de eurozone. We verwachten dat dit het bedrijfsleven meer vertrouwen zal geven in de gezondheid van de banken in de eurozone en de kwaliteit van hun balansen“. ECB-directeur Generaal Angeloni bevestigde dat het van cruciaal belang is dat de markt het onderzoek als streng genoeg beoordeelt. Om de onzekerheid over de bankensector te verdrijven, moeten alle bronnen van risico worden meegenomen in de beoordeling. “We willen transparant en open zijn” aldus Angeloni. Als de ECB stuit op kapitaaltekorten, zullen de banken worden verzocht om maatregelen te treffen om het tekort aan te vullen. In de conclusie van het onderzoek zal ook worden aangegeven binnen welke termijn dat moet gebeuren. De kapitaalaanvulling moet allereerst uit de private hoek komen. Mocht dat onvoldoende zijn, dan kan het inzetten van publiek geld worden overwogen.

Dan kan het inzetten van publiek geld…

We hebben de afgelopen jaren al heel wat mooie woorden over ons heen gekregen. Ze bleken allemaal van elastiek wat de rekbaarheid betreft. Zo ook de vorige alinea. Vertrouwen herstellen en transparantie en… als het nodig is dan kan het inzetten van publiek geld overwogen worden. Ja ja. De burgers die banken redden en dus vanwege het natuurlijk balansprincipe daarvan de rekening gepresenteerd krijgen.

libor

Vertrouwen in de overheid

Nederland levert zonder dralen zijn eigen burgers uit aan de VS. De VS daarentegen trekken zich van wetten en regels niets aan. Het “landsbelang” gaat voor alles. De ministers Plaskerk en Opstelten maken zich ook niet druk om het afluisteren, onze premier weet van niets. Wij zijn klein en zij zijn groot. Burgers in eigen land moeten natuurlijk wel streng worden aangepakt. Eerlijkheid, transparantie, de menselijke maat, vertrouwen kunnen hebben, niet alleen vandaag, maar ook morgen en daarna. Groot durven zijn ook als je klein bent. Niet groot in domheid en brute kracht maar groot in zijn, in ergens voor staan, levensvisie hebben. Nederland nu klein van geest hoeft niet zo te blijven. Ik weet het is geen vrolijk stukje geworden, wanneer zijn we nu eens in staat om de gordijnen te openen, om de zonsopgang met vreugde binnen te laten in onze ziel, om te weten dat hebzucht en overheersing maar één weg kennen namelijk richting moeras.