Wie gaat de boete van €774 miljoen betalen?

Fraude bij de Rabobank. Vijf jaar lang bedrog, maar de directie wist van niets. Geen rinkelende bellen, rode alarmlichten, arrestatieteams of officieren van Justitie die met bevelen tot binnentreden zwaaiden. De directie was druk met het tellen van geld, zalvende woorden en het dagelijks minnelijk toelachten van het gepeupel. Ja wij Nederlanders hadden het maar getroffen met een bank die zo was ingebed in de samenleving.

europa bankiers politici

Flinke deuk imago van Rabobank

Klant mogen zijn bij dé bank der banken, dat was een hele eer en je moest er daarom flink wat voor over hebben. Particulieren kregen nauwelijks rente op hun spaartegoeden en ondernemers moesten voor een lening de wereld aan onderpand leveren, zowel zakelijk als privé. Nu is de naam in één keer helemaal kapot, gaat kantoor na kantoor dicht en worden er elke dag medewerkers ontslagen. De Rabobank wil in de komende jaren 8.000 werknemers ontslaan. Dat is bijna 30% van het totaal aantal werknemers. Nu krijgt de bank te maken met 774 miljoen euro boete. Daar kun je 5160 huizen van €150.000 van kopen. Wie zal dat denkt u moeten betalen?

Op naar Europees bankenonderzoek

Binnenkort zullen in heel Europa de banken, die wat groter dan een achterkamertje zijn, worden onderzocht. Wat zit er in de kasten en wat staat er in de boeken. Een moeilijk onderwerp, want bij de bank hierboven zullen er vast en zeker ook heel wat boeken zijn geweest en toch merkten de controleurs niets. We hebben al wel wat signalen gekregen. Als voor alle geldleningen verstrekt voor de financiering van onroerend goed de huidige waarde zou worden gehanteerd, dan kunnen de meeste banken direct dicht en de bankiers richting de voedselbank.

Vertrouwen en transparantie

Het vergrootglas en de toverstok van de ECB moeten ons allen gaan redden. Daarom zijn er al veel mooie worden gesproken: Draghi: “Het onderzoek is een belangrijke stap vooruit voor Europa en voor de toekomst van de eurozone. We verwachten dat dit het bedrijfsleven meer vertrouwen zal geven in de gezondheid van de banken in de eurozone en de kwaliteit van hun balansen“. ECB-directeur Generaal Angeloni bevestigde dat het van cruciaal belang is dat de markt het onderzoek als streng genoeg beoordeelt. Om de onzekerheid over de bankensector te verdrijven, moeten alle bronnen van risico worden meegenomen in de beoordeling. “We willen transparant en open zijn” aldus Angeloni. Als de ECB stuit op kapitaaltekorten, zullen de banken worden verzocht om maatregelen te treffen om het tekort aan te vullen. In de conclusie van het onderzoek zal ook worden aangegeven binnen welke termijn dat moet gebeuren. De kapitaalaanvulling moet allereerst uit de private hoek komen. Mocht dat onvoldoende zijn, dan kan het inzetten van publiek geld worden overwogen.

Dan kan het inzetten van publiek geld…

We hebben de afgelopen jaren al heel wat mooie woorden over ons heen gekregen. Ze bleken allemaal van elastiek wat de rekbaarheid betreft. Zo ook de vorige alinea. Vertrouwen herstellen en transparantie en… als het nodig is dan kan het inzetten van publiek geld overwogen worden. Ja ja. De burgers die banken redden en dus vanwege het natuurlijk balansprincipe daarvan de rekening gepresenteerd krijgen.

libor

Vertrouwen in de overheid

Nederland levert zonder dralen zijn eigen burgers uit aan de VS. De VS daarentegen trekken zich van wetten en regels niets aan. Het “landsbelang” gaat voor alles. De ministers Plaskerk en Opstelten maken zich ook niet druk om het afluisteren, onze premier weet van niets. Wij zijn klein en zij zijn groot. Burgers in eigen land moeten natuurlijk wel streng worden aangepakt. Eerlijkheid, transparantie, de menselijke maat, vertrouwen kunnen hebben, niet alleen vandaag, maar ook morgen en daarna. Groot durven zijn ook als je klein bent. Niet groot in domheid en brute kracht maar groot in zijn, in ergens voor staan, levensvisie hebben. Nederland nu klein van geest hoeft niet zo te blijven. Ik weet het is geen vrolijk stukje geworden, wanneer zijn we nu eens in staat om de gordijnen te openen, om de zonsopgang met vreugde binnen te laten in onze ziel, om te weten dat hebzucht en overheersing maar één weg kennen namelijk richting moeras.

35 reacties

 1. Altijd leuk dat na zo een roofactie de buit verdeeld wordt onder banken en staat. Nee, niet de slachtoffers krijgen hun geld terug maar de bank mag een deel van de winst verdelen met de staat.De staat en toezichthouders die zogenaamd niets gezien hebben.

  Dit gebeurd niet een keertje, niet toevallig, NEEH! Dit gebeurd aan de lopende band…..en burgers blijven door slapen!

 2. Hmmmm…ik zit bij de Rabo en bij het aanhoren/aanschouwen van dit drama, stond ik toch heel even te twijfelen of ik morgen wat extra zou gaan pinnen. Nu zal de Rabo wel onder die regeling van DNB vallen dat alles onder 1 ton Euro gewoon vergoed wordt…maar je salda zal maar eens een week niet opvraagbaar zijn. Ik ga er vanavond nog even over nadenken of ik niet toch nog wat extra cash at hand zal gaan houden ipv op bank.

  Anyone?

 3. Weer geen vrolijk stukje, Ben. Zal voorlopig niet lukken gezien de belabberde situatie waarin onze banken en daarmee onze NL-economie zich bevinden. De impact zal zeker groot zijn. Vanwege het geschaad vertrouwen zullen rekeninghouders overlopen naar andere banken. Dit gebeurde nog niet heel veel maar zal m.i. nu gaan gebeuren. Na het zoveelste negatieve bericht is dit de druppel die de emmer doet overlopen.

  Langzaam gaat de bank kapot. We zien dit aan alle kanten. Bestuurders die over elkaar heen vallen en 8.000 medewerkers die er uit vliegen. Tegelijk zal de balanspositie danig verslechteren door de afname van spaargelden en de toename van slechte leningen. De Rabobank was de grootste speler op de hypotheekmarkt en zal daarom ongetwijfeld de meeste risicovolle leningen bezitten. Het is één grote neergaande spiraal en we kunnen er op wachten dat ook deze bank op termijn gaat aankloppen bij Distelbloem. Z’n stekels zijn nu al opgezet.

  Zelf was ik een trouwe klant en heb de grootste waardering voor alle goedwillende en hardwerkende medewerkers. Echter zag ik de bui die nog moet losbarsten al veel eerder hangen en heb begin dit jaar mijn spaarrekening daar weggehaald. Hoewel mijn overgehevelde saldo de bank echt niet doet wankelen is mijn actie voornamelijk bedoeld om hiermee mijn onvrede aan te geven in relatie tot de maffiapraktijken van de grote bankenjongens.

  Helaas zijn veel medelanders zich nog steeds niet bewust hoe er door ons bankwezen op de financiële markten gegokt wordt met ons geld. O.a. de handel in hypothekenpakketten, derivaten en andere bancaire wanproducten. Gaat natuurlijk een keer goed mis, maar dan is het wel te laat voor alle lieve spaarders.

  1. Voor iedere ton die je er weghaalt, verdwijnt er zo’n DRIE MILJOEN van hun balans, dus onderschat je aktie niet, PP !

 4. Goed stuk weer Ben!

  Ik vraag me rondom dit debacle toch enkele dingen af:
  1. Welke personen zijn verantwoordelijk en worden deze strafrechtelijk onderzocht?

  2. Naar wie gaat al dat boetegeld?

  3. Blijkbaar is o.a. de burger met een hypotheek of andere lening de lul met zijn gemanipuleerde veel te hoge rente, worden zij gecompenseerd? En zo ja, voor welk bedrag?

  4. Waarom wordt er zo weinig aandacht besteedt aan dit onderwerp in de msm en als dat gebeurt worden de banken an sich nooit beschuldigt maar altijd enkele ‘bad guys’.

  5. Wordt het niet eens tijd dat banken POTVERDOMME EENS TER VERANTWOORDING WORDEN GEROEPEN EN / OF WORDEN KALTGESTELLT?!?!? MET HUN MAFIAPRAKTIJKEN!! STEEDS. MAAR. WEER.

  1. Ja Teun,

   Dat vraag ik mij ook af wanneer komen er eens bijvoorbeeld kamervragen over wie er verantwoordelijk was. Misschien dat Scheringa die voor 50+ in de politiek wil in de toekomst raad me weet. Het lijkt mij dat hij no wel een appeltje heeft te schillen met deze maffia.

   Harold

 5. Mooi stukje weer Ben. Waarom sta je eigenlijk niet in het vakje ‘Auteurs biflatie’. ?

  “Fraude bij de Rabobank. Vijf jaar lang bedrog, maar de directie wist van niets. Geen rinkelende bellen, rode alarmlichten, arrestatieteams of officieren van Justitie die met bevelen tot binnentreden zwaaiden.”

  Absurd hoge salarissen zijn nou eenmaal nodig. Wij moeten concurreren met internationale salarissen. Anders lopen deze ‘lichten’ weg naar het buitenland. Ik heb het al zo vaak gezegd. Hoge functies worden niet bekleed op basis van eer en ambitie en kwaliteit, het gaat gewoon om geld. Mooi lullen, zakken vullen.

  “Bestuursvoorzitter Piet Moerland vertrekt vanwege het Liborschandaal bij Rabobank…”

  Goh zeg… wat een royaal gebaar.

  “…die eigenlijk volgend jaar al met pensioen zou gaan”

  Ok, nu snap ik het weer.

  Wellicht dat de aan Rabobank ingediende schadeclaims van Amerikaanse banken een groter probleem zou kunnen zijn.
  Ach, dat zal wel weer een handjeklap koehandeltje worden.

  En dan die woorden: “Voor deze boete hadden we al een bedrag ‘gereserveerd’. Niks aan ’t handje.
  ‘Gereserveerd’ dat klinkt dan weer als een handeling met voorbedachte rade.

  Gereserveerd ???

  Leningen die jullie niet meer gaan verstrekken ? Investeringen die jullie niet meer gaan doen ?

  Gereserveerd ???

  Bij de klanten ?

 6. wij burgers zijn ook genomen door de euribor rente
  krijgen wij ook nog iets terug.
  10 miljard verdienen en en boete en een klein miljard, dat is rendement

 7. Als je beetje dieper kijkt dan de standaard goed nieuws propaganda en lichpuntjes geneuzel.
  Dan weet je dat er in de EU landen nog een hoop banken moeten gaan herkapitaliseren.
  Kortom er komt nog een knaller aan.
  Dat geld voor Frankrijk , Duitsland ,Nederland, Italie enzv.
  Banksysteem is een monster geworden.

 8. Ik ben dolgelukkig met dit schandaal.
  Het geeft ons burgers de nodige jurisprudentie om flink minder belasting te hoeven betalen en , zelfs bij ernstige fraude, geen kans meer om de bak in te moeten. Maak de ene overtreding na de andere, krijg fikse boetes en ga naar het OM om een eventuele straf af te kunnen kopen.Dit werkt natuurlijk pas als je een machtsfactor vormt, dus verenigen met z’n allen! Met het OM heeft de RABO bank namelijk strafvervolging afgekocht t.w.v. 70 miljoen.Resultaat: Niemand de bak in! De staat, wij dus, als het om de centen gaat, verliest +/- 140 miljoen omdat die libor-boete afgetrokken mag worden van de winst van de bank, dus minder winstbelasting en zodoende 140 miljoen minder voor de staat, ….wij dus!.
  Ook ik zou boetes op mijn balans willen gebruiken om minder belasting te betalen en een afkoopregeling met het OM om af te zien van strafvervolging. Vervolgens ga ik in de leer bij het bankwezen om het slechtste in mijzelf tot wasdom te brengen. Ik voorzie een gouden toekomst.

  1. Beste Han,

   En maar lullen met z’n allen…
   Wist je dat als ik via Schip-HOL binnenvlieg ik meteen mee mag met KM?
   Ik verdom het om nog langer belasting en rente te betalen.
   Sterker nog, ik betaal helemaal niemand meer behalve mensen van vleesch en bloed waaronder kleine zelfstandigen.
   Ik krijg ene na andere dreigbrief en dreigemail.
   Mijn twee dikke middelvingers voor dat hele slavensysteem gebaseerd op elkaar dood concurreren, je dood produceren en dood consumeren of je doodgraaien…

 9. @v teun,

  Beste Teun. Op jouw vraag “Waarom wordt er zo weinig aandacht besteedt aan dit onderwerp in de msm en als dat gebeurt worden de banken an sich nooit beschuldigt maar altijd enkele ‘bad guys’” ,misschien een antwoord: De MSM zijn afhankelijk van advertentie-inkomsten of belastinggeld, en de hand die je voedt………. , je weet het wel. Ga eens naar de site Deutsche Wirtschaftsnachrichten, dan kom je er achter wat de MSM overslaat.

 10. Ik dacht zo met de Sint en Pieten in aantocht en de kindertjes half in zwijm, ik probeer vast iets op rijm.
  Het blijkt maar weer,de managers en bestuurders van banken groot en klein, als er stront aan de knikker is, niet meer thuis te zijn.
  De onwetende, onbekwame bestuurder, laat een bank achter met 774 Euro in last en wie weet met nog hoeveel lijken in de kast.
  De bestuurder gaat eerst even z’n welverdiende rust pakken.
  Maar laat wel met z’n uitgewerkte plan nog even 8000 Rabo medewerkers in het moeras zakken.
  Ik neem aan, dat deze aangeslagen man wel genoeg pensioen en preferente aandelen heeft opgebouwd, zodat hij straks niet op een houtje kauwt.
  Al met al triest, dat dergelijke lieden hier zo maar zeer goed mee weg kunnen komen, met al die jaren riant salaris,bonussen,goedkope preferente aandelen,een zeer riant pensioen,lijfrente ( fiscaal gunstig opgebouwd en aftrekbaar).
  Terwijl het merendeel van die ontslagen werknemers in deze tijd praktisch niet meer aan het werk kunnen komen.
  Maar deze mensen hebben ook een huishouden en velen een hypotheek op hun huis, bij de Rabo stank bank.
  Ohh,ik vergeet even te rijmen.
  Zo zegt Bestuursvoorzitter Piet Moerland , het valt allemaal wel mee en we zijn nog steeds de beste bank in het land.
  Vorige spreker Han Hodes als bewuste en doortastende man zei het al, wie gaat er voor die € 140 miljoen in de pan.
  Zoals ook de doortastend persoon Piet Pineut aangeeft,zal ook onze hoog gewaardeerde Rabo bank een beroep gaan doen, bij onze rijzende ster Minister van Financien, de heer Dijselbloem!!!!
  groet

  1. He Bertus, dat kan niet hoor! Knikker? Ben jij belatafeld, dat moet zijn kneger. Een heel oud grapje uit een vertaling van één van de boeken Ian Fleming uit de 60’er 70’er jaren.

 11. Ik werk 3 dagen per week bij een bank voor een extern bedrijf.

  De facilitaire dienst heeft mij de keuze gegeven.

  A Stoppen met het ventileren van mijn mening over de maatschappij en baan behouden, omdat ze erg tevreden zijn over mijn werk.
  Ook de informatie op http://www.youtube.nl moet worden verwijderd.

  B Niet meer welkom bij de bank, maar wel vrijheid om voor je mening uit te komen, al wordt dit steeds lastiger.

  Wie interesse heeft om welke informatie het gaat kan zoeken naar Welzijnbank.

  De bank waar ik werkte behoort niet tot de top 10 van grote banken.

  Keuze was voor mij niet moeilijk, laat mij niet chanteren voor een paar rot euro’s. Gelukkig hele lage lasten en zo min mogelijk verplichtingen met de bank.

  Deze bank is wel voor 51% eigendom van de overheid.

  Geniet tegenwoordig veel meer van het leven, met veel minder geld.

  Ik doe wat ik kan, maar of het een kans van slagen heeft vraag ik mij wel af. Steeds meer mensen durven niet meer voor hun mening uit te komen. Ze vertellen je dat ze alles op facebook hebben gelezen en het leuk vinden, maar maken dit niet kenbaar. Altijd bang voor hun baan.

  Op vraag mij steeds meer af of 5 mei nog wel moet worden gevierd, suikerfeest komt misschien meer in de richting.

   1. Goede vraag, ik moet je het antwoord schuldig blijven.

    Ik sta altijd open voor goede ideeën.

    De artikelen van Ben spreken mij altijd erg aan.

    Voor wat betreft de Welzijnbank is mijn politiek wel duidelijk.
    Veranderingen in de financiële wereld komen er niet met steeds meer regels. Belangrijk is dat wij samen de wind uit de zeilen nemen van de bestaande banken. Welzijnbank moet een goed alternatief worden voor burgers die niet langer willen mee doen aan het casinospel.
    De samenleving moet zich dus van onderaf opbouwen.

 12. Het is heel simpel. ***kuch***. De samenleving moet zichzelf van onderaf opbouwen waarbij zeggenschap en (financiele) macht bij de bevolking blijft via referenda en telkens van samenstelling wisselende commissies die de democratie bewaken. Op basis van een handvol grondwetten.

  Regel 1 van de grondwet: individuen die het welzijn van de samenleving bedreigen, in welke vorm ook, kunnen worden veroordeeld tot de doodstraf door een rechtbank bestaande uit afgevaardigden van de diverse volkscommissies.

  E.e.a. gepaard gaande met een basiseconomie naast een puur kapitalistische, gegoten in de wet van de communicerende vaten, om geen enkel ander ‘systeem’ de mogelijkheid te bieden tot chantage.

 13. Men gaat overal voorbij aan de enorme schade die de Libor- fraude door o.a. de Rabobank heeft veroorzaakt. Civiel- en strafrechtelijk wordt alles met de grootste gemak afgekocht met een relatief kleine boete en heeft feest kan vervolgens doorgaan. Aan de voorzijde doet de bank voorkomen alsof zij midden in de samenleving staan, dit doen zij ook maar op een andere manier dan menigeen denkt.

 14. We wachten met z’n allen op de implosie van ons financieel systeem. ABN Amro is geen schaduw meer van de bank die het geweest is en ING heeft met creatief boekhouden nog steeds de schijn weten op te houden.
  Als coöperatieve bank had RABO nog de meeste kans om de dans te ontspringen, ondanks de enorme verliezen in de Westlandse tuinbouw e.a. en de inzakkende huizenmarkt. Toch zal RABO mee moeten gaan in de totale ondergang van onze economie, (om ons daarna, over te kunnen leveren aan de Nieuwe Wereld orde van Brussel).
  Het zou me niets verbazen als deze ‘libor-rel’ bewust gecreëerd is.

 15. …en niemand is gearesteerd. Ze staan buiten de Wet. Moet jij eens een fles melk jatten bij de AH, dan zit je 3 dagen in de cel. En iedereen vind het allemaal prima. Oja, de Voice of Holland, Geer en Goor, dat is belangrijker voor de doorsnee burger! Brood en spelen…

 16. Ik vernam van de heer Weekers de naam zegt het al dat de Rabobank mag de boete aftrekken van de verlies en winstrekening.

 17. DNB heeft een aantal zeer zwaar betaalde lieden in dienst die op zo ongeveer alle fronten gefaald hebben.
  Zij zouden toezicht houden, doch verzaakten…
  Zij zijn de werkelijk schuldigen die gestraft dienen te worden.
  Denk aan de pluk ze regeling, uitkleden tot bijstandsniveau en een gevangenisstraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: