goudvoorraad duitslandBij deze introduceren we een nieuwe schrijver op Biflatie.nl. Meneer Teun gaat hier vanaf heden regelmatig een stukje schrijven. Teun heeft vaak het idee dat alles anders is dan het lijkt in onze wereld. Hij zal in de komende maanden proberen het aangeleerde leven dat wij kennen te doorgronden. Teun gaat zich vooral buigen over het huidige (geld)systeem, de geo-politiek en natuurlijk komen er ook verschillende (macro) economische onderwerpen aan bod. Zijn eerste artikel gaat over de goudvoorraad van Duitsland.

De geruchtenmolen draait weer op volle toeren. Na een paar vragen van economen aan de Bundesbank over waar al het Duitse goud nu eigenlijk ligt, beginnen sommige Duitse parlementariërs zich een beetje zorgen te maken. Er zijn nu zelfs officiële vragen gesteld aan het parlement over de Duitse goudvoorraad. De Duitsers willen weten waar het Duitse goud (zo’n 3.400 ton) zich nu bevindt. Duitsland heeft de op één na grootste goudvoorraad te wereld. Alleen de Verenigde Staten bezit meer fysiek goud.

Onduidelijkheid over hoeveelheid fysiek goud

In mei 2012 ontstond er al een dispuut over of de Duitse regering het goud dat in het buitenland lag opgeslagen wel controleerde. Het Duitse overheidsinstituut Bundesrechnungshof is verantwoordelijk voor deze taak. Het instituut heeft laten weten dat men niet zo blij is met het feit dat het goud in Frankfurt beter gecontroleerd en beveiligd wordt dan het Duitse goud dat bij buitenlandse centrale banken, zoals die in New York, Engeland en Frankrijk, is opgeslagen. Volgens de Duitse controleurs is de toezegging van deze centrale banken dat alles klopt, het enige bewijs dat de Duitsers hebben van de aanwezigheid van het fysieke goud. Tevens is het van belang dat inzichtelijk wordt hoeveel goud waar ligt opgeslagen.

Bundesbank vindt het wel best

De Bundesrechnungshof heeft dan ook aangegeven dat het beter is om de goudvoorraden in deze buitenlandse kluizen jaarlijks te controleren. De Bundesbank heeft echter laten weten daar niet aan te willen beginnen, “omdat de banken elkaar onderling nu eenmaal niet controleren”. Omdat het blad Bild heeft geschreven over de lakse opstelling van de Duitse Centrale Bank ten opzichte van hun eigen goudvoorraad, hebben nu enkele parlementariërs vragen gesteld aan de Bundestag over waar al het goud van Duitsland nu werkelijk ligt. Philipp Missfelder, een ambtenaar van Merkel`s partij, heeft de Bundesbank gevraagd om de goudbaren in Parijs en Londen te inventariseren, maar de centrale bank heeft dit verzoek niet ingewilligd.

Fysiek goud krijgt belangrijkere rol

De groeiende belangstelling naar de harde bewijzen dat al het Duitse fysieke goud ook daadwerkelijk nog in de kluizen van New York, Parijs en Londens ligt, is typerend in deze tijd van crisis en valutaoorlogen. Eerder werd er in Zwitserland ook al gevraagd naar de goudreserves. Vier leden van het Zwitserse parlement zijn toentertijd zelfs een ‘Goud initiatief’ gestart. Dit initiatief moest leiden tot het ‘zeker stellen van de Zwitserse Nationale Goudreserves’ aldus de vier oprichters van het initiatief. Daar kunt u hier meer over lezen.

Gaat Duitsland echt fysiek goud terughalen?

Ook Der Spiegel schreef deze week uitgebreid over het belang van een inventarisatie van de Duitse goudvoorraad. Volgens het Duitse blad is er besloten om in de komende drie jaar 50 ton fysiek goud per keer terug te halen naar Duitsland vanuit de de Federal Reserve in New York. Er ontstaat dus wantrouwen en overheden maken zich zorgen om hun fysieke goud, dat in de afgelopen 10 jaar met zo’n 550% in waarde is gestegen.

Hoe zit het met het Nederlandse goud?

Dat brengt ons bij de vraag: Waar is het Nederlandse goud eigenlijk? In de kelder van De Nederlandsche Bank ligt ongeveer €3 miljard euro aan fysiek goud opgeslagen. Volgens Klaas Knot, president van DNB, ligt 90% van al het Nederlandse fysieke goud in de kluizen van de Verenigde Staten, maar dat is volgens hem ongevaarlijk: “Het zou mij verbazen als er iets mis gaat. We hebben altijd een goede relatie gehad met de Verenigde Staten. Er zijn voldoende garanties”. Of dit echt geruststellend is? U mag het zeggen…

goudvoorraad wereld

Teun

21 reacties

 1. Wij zijn verpand aan de VS en ons goud is daar om de gigantische schuldenberg van de VS voor een minimaal deel te dekken. De neiging om het goud weer te repatrieren is een teken dat men achter de schermen toch een enorme crash vreest en daarom een teken aan de wand.

 2. Nou Cynicus…ik las op Edelmetaalinfo een bericht van ene Patricia, dat mogelijk tot enig opzienbaren zou kunnen leiden…

  “Ja ik ben het helemaal met je eens.
  Overigens een opmerkelijk bericht op twitter over het goud van Duitsland gestald in de VS. Duitsland kan slechts 50 ton per jaar van de FED Terug krijgen. Dat betekent dat zij geen goud hebben, maar voor levering eerst moeten kopen.
  Mijn zienswijze dat bescherming door de VS van de NATO landen tegen de USSR klopt. Bescherming gekocht tegen goud.
  mvg”

  http://www.edelmetaal-info.nl/2012/10/onze-vrijheid-en-economische-zekerheid/#comments

  Check ook eens haar andere commentaren op de overige artikelen. Ik ben toch wel enigszins onder de indruk van haar wetenschap en denk dat zij niet ver van de waarheid af zit.

  Indien het ook zo is, dat er geen goud is….waar zijn die tonnen aan goud dan naar toe gegaan???…

 3. Een fractie van het Nederlandse goud ligt in de VS. Het is net als met spaargeld, er is slechts 4% daadwerkelijk aanwezig, de rest zit in allerlei financiele producten. Die 3×50 kan Duitsland wel krijgen, maar de VS heeft dringend verzocht de rest maar als iou’s in de boeken te laten staan….. :zzz

  Anders komt er een vernietigend rapport over de eurozone van het IMF en worden Duitsland en Frankrijk door Moody blues afgewaardeerd naar BBB-. En het dollar swap lijntje naar de ECB wordt afgeknepen.

  Deze kermis stopt pas als iedereen haar fysieke eigendommen gaat opeisen, dan breekt compleet de pleuris uit. Maar hoe meer van dit soort berichten, hoe beter. Ontwaak!

 4. @Gaengphed: Patricia stelt het heel simpel maar ze heeft wel gelijk. De mens wordt gemanipuleerd door de commercie en gaat maar tot aanschaf over van zaken omdat het bezit ervan zogenaamd noodzakelijk geacht wordt. Heb je het niet? Dan hoor je er niet meer bij. Prachtig voorbeeld is de i-Phone en andere vele smartphones.
  Als je verder over dat goudverhaal zelf gaat nadenken zal je er achter komen dat het hier over iets heel engs gaat.

 5. @Dennis: als de inhoud van dit artikel bewaarheid wordt zal een enorme crash onvermijdelijk zijn omdat dan het vertrouwen helemaal verdwenen zal zijn. Deze shit zal wel weer over de verkiezingen in de VS getild worden. Zeer verontrustend allemaal. Dit zou wel eens de derivatentrigger kunnen zijn. Wel een leuk 21-12-2012- scenario.

 6. Welkom Teun, wat een goed onderwerp voor een eerste artikel. Als overheden zich zorgen gaan maken over hun goud, dan zit er iets goed mis met het vertrouwen. Dat is sinds de kredietcrisis wel vaker het probleem, vertrouwen. Wie heeft er nog vertrouwen in dit systeem? De consumenten hebben geen vertrouwen in de economie, geen vertrouwen in de banken en als nu ook overheden elkaar gaan wantrouwen wordt de toekomst wel heel moeilijk.

  Venezuela heeft een poosje geleden ook het goud terug naar huis laten varen. Kost wat, maar dan weet je zeker dat je het hebt in tijden van nood. Nog geen slecht idee van de Duitsers, ik snap dat ze bang worden, wat als die 45% van het goud niet meer is terug te vinden? http://www.forexpros.de/news/rohstoffe—futures-nachrichten/wdh-bundesbank:-45-prozent-des-deutschen-goldes-lagern-in-den-usa-121622

 7. Het is toch al lang bekend dat goud net zo slecht is gedekt door ‘zichzelf’ als geld door goud? Op de balans van DNB staan fysiek goud en ‘goudvorderingen’ in 1 post, zonder dat onderscheid tussen die twee wordt gemaakt. Ze staan onder de noemer ‘goudvoorraad’. Daaronder vallen dus goudvorderingen, en die vorderingen concurreren met de vorderingen van andere landen op hetzelfde goud. Dus Duitsland en Zwitserland – om er maar een paar te noemen – concurreren met NL om hetzelfde goud.

  Als ze daar een probleem gaan maken – en kennelijk ligt het DTSL parlement op (begrijpelijke) ‘ramkoers’ – dan is oorlog onvermijdelijk.

 8. … en dat maakt dat het hele geldgebeuren één groot Droste-effect is. Uiteindelijk is het niet gedekt. Zelfs de goudvoorraad is niet gedekt. En dat moet mensen toch aan het denken zetten:

  Ik blijf stellen: geld moet enkel een ruilmiddel zijn en geen waarde van zichzelf hebben. Geld is enkel intermediair tussen waarden. Dat is onvermijdelijk. Een ruilmiddel moet niet schaars worden gehouden in een wereld zonder schaarste. Geld moet ten dienste staan van de economie, en niet andersom.

 9. Van Ome Dick:

  Draghi: this meeting was an important part of trust building, particularly with the German public // So why the closed doors then?

  Peugeot CEO Says Guarantee Provided at `Market Rates’ (BBG) // There’s market?

  GERMANY DEP FINMIN:TROIKA REPORT ON GREECE NOT YET FINISHED. So Stournas was, well, lying that Greece got 2 year extension?

  Seibert Says Germany Waiting for Greece Troika Report ; *STOURNARAS SAYS HAS ACHIEVED A 2-YR EXTENSION // Yep, it’s Europe

  Als je hem een poosje volgt…dan klopt er gewoon echt helemaal niets meer van. Het hele systeem is simpelweg door en door verrot, tot op het bot. En het erge is eigenlijk nog…dat ik moet lachen om zijn opmerkingen, terwijl het eigenlijk gewoon dieptriest is wat zich allemaal afspeelt. Kijk nou naar die melding van Stournaras: we hebben de miljarden en uitstel. Dus MSM melden dat.
  Zerohedge en Dick melden 10 minuten later al: NEIN!
  Dik 2 uur later komt MSM ineens op de proppen met NEIN!

  Één grote bende is het. Je wordt een rad voor ogen gedraaid, met een kluitje het riet in gestuurd, bedonderd waar je bij staat. Afschuwelijk gewoon deze hele gang van zaken. BAH. Ik begin echt de neiging te krijgen om me helemaal af te keren, van alles.
  En het bizarre is dan dat Nigel Farage gewoon gelijk gaat krijgen: Het nationalisme en populisme gaan de overhand nemen/krijgen.

 10. Duitsland heeft in principe al genoeg voor een goudgedekte D-mark 2.

  Ze proberen zoveel mogelijk terug te halen, maar es kan los gaan in een noodgeval.

  Privaat is Duitsland de grootste goudkoper ter wereld, dus de combinatie van overheidsgoud en privaat goud is sterk genoeg voor een D-mark dekking.

  Jullie komen er langzamerhand (maar veel te traag) achter dat de Duitsers goed voorbereid zijn op de val van de Euro.

  Nederland is waarschijnlijk slecht voorbereid; nauwelijks goud en geen nieuwe gulden paraat als vervanging van de euro.

 11. @HyperinflWordpr

  Da’s mooi, dan kunnen wij onze FL2 aan de DM2 koppelen 😉
  Toch denk ik dat ZIJ doorgaan tot het bittere einde. En tegen die tijd spreek je over 25% werkeloosheid in NL waarbij 50% onder jongeren.

  Het is gewoon afgelopen, einde oefening.

 12. @Gangpad : Wie zegt dat Duitsland ons nog zal willen?

  Zij hebben het Rheinland-model gevolgd en zo veel banen binnen de grenzen weten te houden ; Nederland heeft het (super linke, op speculatie gebaseerde) Anglo-Saxische model geadopteerd ; in tijden van economische teruggang een suicidair model.

  Afijn, we zien wel waar de boot strand, maar stranden zal ie …

  Ulrike, wo bist du ..?

 13. Ik heb het al eerder vermeld. In 2007 ging het gerucht in China( in de financiele wereld/denktanks van de Chinese Overheid dat het financiele systeem, in het bijzonder de Amerikaanse dollar nog ongeveer vijf jaar had te gaan voor de totale in eenstorting van de dollar. Toch heeft de Chinese Staat voluit VS staatsobligaties opgekocht. Dit kan alleen als er iets anders tegenover heeft gestaan: goud En dat zal doelbewust verzwegen zijn om kenbaar te maken. VS Staatsobligaties zijn per saldo waardeloos, lopen af naar nul. Aankopen van deze staatsobligaties heeft China op een gegeven moment gestopt, Had de VS geen fysiek goud meer? Het is bekend dat China naar een door goud gedekte Yuan toewerkt en daarmee de functie de wereld reserve munt wil binnen halen, tenkoste van de dollar.
  mvg

 14. @Patricia
  Toch heeft de Chinese Staat voluit VS staatsobligaties opgekocht. Dit kan alleen als er iets anders tegenover heeft gestaan: goud En dat zal doelbewust verzwegen zijn om kenbaar te maken.”

  Nou, dan is bij deze het een en ander duidelijk: Het beperkt mogen terugvragen van Duitsland van het fysieke Duitse goud. : De VS hebben het gewoon al verpatst 😉

 15. Landen beginnen te beseffen dat er iets is wat echte waarde heeft.
  Natuurlijk is dat iets wat zeldzaam is en moeilijk te verkrijgen.
  Fiat geld is eigenlijk papier, niet meer of minder dan dat.

  Vandaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: