euDe economie van de eurozone is in tweede kwartaal met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal. Als je de cijfers echter vergelijkt met dezelfde periode in 2012 kom je uit op een krimp van 0,5 procent.  Daarbij blijft de werkloosheid toenemen.

Gemiddeld lichte groei

De samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone die de activiteit in de industrie en de dienstensector meet, ging in augustus van 50,5 naar 51,5, waarbij alles boven de 50 groei betekent.  Zelfs de dienstensector van Spanje vertoonde voor het eerst in 2 jaar tekenen van leven (van 48,5 naar 50,4).  Dit vertaalde zich echter niet in minder werklozen in Spanje, dat aantal ligt nog steeds op 4,7 miljoen.

Jobless recovery

Als de huidige lichte groei al doorzet, ziet het er toch naar uit dat het om een jobless recovery zal gaan; een economisch herstel zonder dat de werkgelegenheid toeneemt.  In de eurozone zitten momenteel bijna 20 miljoen mensen zonder werk – 12,1 procent van de werkende bevolking.  In de gehele EU zijn dat er 26,6 miljoen.  Het zijn onvoorstelbare aantallen geworden…

Een verloren generatie

De jeugdwerkloosheid is wel het meest schrijnend, we stevenen af op een lost generation al zeker voor de grootste probleemlanden.  Gemiddeld voor de eurozone is het percentage 24 procent en voor de EU 23,4 procent.  Spanje en Griekenland zijn er op dit gebied ook het ergst aan toe met een percentage rond de 60 procent! Wie of wat helpt? Er zijn geen mirakeloplossingen en alleen een onwaarschijnlijk krachtige groei van de eurozone, de EU – zeg maar de wereldeconomie – zou soelaas kunnen brengen.  Reken er maar niet op…

2 reacties

  1. Die groei die we nu zien was voorspeld. Heeft alles met het geintje “Cyprus” te maken.

    Miljonairs door heel Europa hebben gezien wat daar gebeurd is. Miljonairs zijn over het algemeen niet voor niks miljonair en de meesten hebben wel enig verstand van het financiele systeem.

    Ik denk dus dat de welgestelden van Europa in rap tempo hun briefjes monopoliegeld tegen echte waarden aan het ruilen zijn.

    Ik denk ook dat dat plusje op de Nederlandse woningmarkt hier vandaan komt.

    Stel je voor je hebt 50 miljoen, welk persoon die dit heeft laat dit nog gewoon op banken staan? Die denken allen, dan maar kunst/onroerend goed/oldtimers/zonnepanelen etc etc etc

  2. Ik begrijp eigenlijk niet zoveel hoe economische indicatoren berekend worden waardoor de poort wellicht wijd open staat voor gesjoemel om ons een goied gevoel te geven.

    Als iemand mij zou uit kunnen liggen hoe een economie kan groeien indien:
    – er 20-% minder auto’s verkocht worden (metaal industrie)
    – indien de nieuwbouw huizenmarkt bijna tot stilstand is gekomen (bouwindustrrie)
    – indien de persoonlijke leningen aan particulieren en bedrijvenleningen achteruit gaan (dus wordt er minder gekocht lijkt mij)
    – indien supermarkt ketens minder omzet draaien
    – Indien spaartegoeden (in België toch) nog steeds toenemen (minder consumptie toch)
    – etc…..

    Waar komt dan die economische groei vandaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: