Gat tussen vraag en aanbod splijt woningmarkt

17

Doordat de nieuwe regels voor de Nederlandse huizenmarkt begin 2013 in werking zijn getreden, kijken veel geïnteresseerden uit naar de woningmarktcijfers van januari. Omdat nu al duidelijk is dat er veel aankopen naar voren zijn getrokken, is het niet de vraag of de verkopen zijn teruggevallen, maar hoe groot de schade is. Dat er nog veel lucht zit in de Nederlandse woningmarkt is inmiddels geen geheim meer. Onderstaande afbeelding van BCA research laat zien dat de Nederlandse woningbubbel aardige parallellen begint te vertonen met die van Spanje, terwijl woningen in bijvoorbeeld Duitsland nog nauwelijks in prijs zijn gestegen. Volgens kredietbeoordelaar Moody’s zou een huizenprijsdaling van nog eens 10% kunnen leiden tot een situatie waarbij in totaal 30% van de Nederlanders een huis heeft dat “onder water” staat.

huizenmarkt nederland 2013

Wat er nodig is voor een verdere versnelling naar beneden? Simpel, realisme bij de verkoper. Onderzoeksbureau OverheidinNederland.nl onderzocht bij makelaars wat hun verwachting is voor de komende tijd. Daaruit bleek dat één op de 7 makelaars verwacht failliet  te gaan. Een belangrijk probleem daarbij is dat 90% van de makelaars zegt hun klanten te adviseren om de vraagprijs te verlagen, terwijl slechts 8% dit ook daadwerkelijk doet. Opvallend is wel dat makelaars zelf hun tarieven opschroeven omdat het  moeilijker is om een huis te verkopen.

Echter zijn nog niet alle stakeholders ervan overtuigd dat een prijsdaling onontkoombaar is. Zo stelt woningsite WegWijs dat juist meer ruimte om te lenen, de woningmarkt vlot kan trekken, waarbij de prijzen van woningen mogelijk al in februari of maart 2013 weer kunnen gaan stijgen. De Rabobank voorspelde daarnaast eerst nog een prijsdaling van 7% over 2013 en is de bank inmiddels van deze voorspelling afgestapt. Niet, zoals logisch zou zijn, omdat belangenverstrengeling kan optreden, maar omdat neerwaartse voorspellingen zouden leiden tot een self-fulfilling prophecy. Toch vreemd, want toen de huizenprijzen nog in waarde stegen, hoorde je banken daar nooit over klagen.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie