Gekibbel in Den Haag, wapengekletter aan Europese oostgrens : wat is spannender

“Een ongeluk zit in een klein hoekje,” zo wordt vaak geroepen als er onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden met schadelijke gevolgen. Hiermee bedoel ik niet het gekibbel in Den Haag waar politici over elkaar heen buitelen op weg naar de macht. Er spelen heus nog andere zaken. Ik zie de laatste dagen meerdere berichten voorbij komen over spanningen tussen Oekraïne en hun buren de Russen. Met nadruk op de kreet “de Russen.” De bedreigende impact van dat woord heb ik over gehouden uit de jaren van mijn militaire dienstplicht in het begin van de jaren zeventig.

Ik sta op wacht

Het was toen gebruikelijk dat Nederlandse dienstplichtige militairen een ‘wacht’ moesten draaien bij de Amerikaanse basis te Havelterberg. Dat heette een ‘sitewacht.’ Daar lagen nucleaire raketkoppen opgeslagen voor de Nederlandse veldartillerie. Eerst lagen er koppen voor de ‘Honest John’-raket, later voor de Lance-raket. De ‘Lance’-raket kon worden voorzien van de W70-kernkop (neutronenbom). De totale kracht van het arsenaal in Havelterberg was ongeveer 80 maal zo groot als de bom op Hiroshima(wikipedia). De buitenste ring van de basis werd door Nederlandse militairen van 434 Cie. Van Heutsz bewaakt. Deze jongens lagen op de kazerne in hetzelfde gebouw waar ik als soldaatje mocht slapen. Het toeval wilde dat door omstandigheden de collega’s van Van Heutz op een verkeerd moment ondersteuning moesten hebben van de buren. Een aantal jongens, waaronder ondergetekende, werden uitverkoren om een paar nachtjes te waken voor ‘het vuurwerk’ van onze vrienden de Amerikanen. We kregen vooraf instructies om te weten hoe we Russische spionnen konden herkennen voor het geval we in het donker benaderd zouden worden door vreemdelingen. Als hulpmiddel kregen we een kaartje met zogenaamd geheime informatie mee. Het leek net echt.

‘Gewapende vrede’

Let wel, voor ons dienstplichtigen was het leger in die jaren één grote grap. Niet voor niets is de dienstplicht na mijn afzwaaien een paar jaartjes later afgeschaft. Van echte oorlogsdreiging was door het weg vallen van de ‘Koude Oorlog’ ook geen sprake meer. Anno 2021 lijkt er opvallend genoeg,  kort na het aantreden van een nieuwe Amerikaanse president, weer een nieuwe periode aan te breken van ‘gewapende vrede’ tussen ‘het Westen’ en Rusland. Russische troepen begeven zich al sinds afgelopen woensdag naar de grens met Oekraïne en zijn met treinladingen vol oorlogstuig de Krim binnen gereden. Nee, niet dat streekdorpje gelegen in de gemeente Hardenberg, maar het schiereiland in de Zwarte Zee. De Krim is sinds 2014 door Rusland geannexeerd ten gevolge van de Russisch-Oekraïense oorlog in de regio Donbas. Vreemd genoeg heb ik nog geen beelden voorbij zien komen op de NL-mainstream media. Ik zag alleen wat beeldmateriaal en verontrustende woorden op sommige online nieuwssites. De waarschuwing van Rusland om geen NAVO-troepen te willen zien in Oekraïne mag Europa wel serieus nemen lijkt mij zo. 

Lid van de NAVO-club

Ik ben natuurlijk geen oorlogsverslaggever maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er momenteel sprake is van het opbouwen van spanningen tussen Rusland, Oekraïne en Europa. Misschien een test om te zien hoe de reactie van president Joe Biden zal zijn. Zou de NAVO verzwakt zijn door het beleid van Trump en zou Biden nu olie op het vuur gooien om de NAVO ondersteuning aan te bieden? Zou ‘sleepy Joe’ spierballen laten zien door extra troepen naar de oostgrens te sturen? President Trump hield het bij woorden, Joe Biden horen we weinig spreken. Als hij de man is van “geen woorden maar daden,” dan kan het wel eens spannend worden daarginds. Wat hebben wij als klein polderlandje daarmee dan uit te staan zou u zich kunnen afvragen. Meer dan ons lief is vrees ik. Even een kort stukje geschiedenis. Na de val van de muur in 1989 zijn er tussen Europa en de VS afspraken gemaakt dat de NAVO niet zou uitbreiden naar het oosten. Toch zijn in 1999 Polen, Tsjechië en Hongarije lid van de NAVO geworden. In 2004 traden Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Roemenië, Slowakije en Slovenië toe. In 2009 volgden Albanië en Kroatië en in 2017 kwam Montenegro bij de cowboyclub. Uiteraard zijn wij ook lid van de club.

Wat zegt ons Ministerie van Defensie

Kortom de club is groot geworden en grenst voor een belangrijk deel aan Rusland. Hoe groot de kans is dat er wat cowboys willen gaan schieten kan ik niet inschatten. Dat laat ik over aan ons Ministerie van Defensie. Op de website van Defensie staat een duidelijk statement waarmee gezegd wordt dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Citaat: “De NAVO wil Rusland niet provoceren, is niet uit op confrontatie en wil in gesprek blijven. Maar het bondgenootschap neemt wel maatregelen om zich aan te passen aan de veranderde veiligheidsomgeving. De NAVO-acties zijn verdedigend en in verhouding.” Leest u vooral de hele verklaring zodat u de komende nachten gerust kan slapen.

GW

12 reacties

 1. Straks moet je nog terug op herhaling, Gerrit. Rambo 34 stijl.

  Brigadegeneraal Willempie zal je contacteren voor operatie ‘pensionado’.
  Begin maar vast te oefenen met een paar boomstammen in de tuin. 🙂

 2. Mooi verhaal, goed gezien. Volg ook de aanzwellende spierballentaal van Little Joe.
  Het zou niet voor het eerst zijn dat onoplosbare wereldproblemen door middel van een grote oorlog moeten worden opgelost. We leven al een mensenleven letterlijk boven op een kruitvat. Dat het ooit de lucht in zou (moeten) gaan is al lang duidelijk, we vroegen ons alleen af wanneer.

  1. Het is al lang betrekkelijk rustig na 75 jaar vrede. Er zijn wel degelijk meerdere spanningsvelden verspreid over de wereld. Het Donbass-conflict is iets om in de gaten te houden. Voor meer details: https://www.lowyinstitute.org/the-interpreter/donbass-conflict-waiting-escalation

   Zoals altijd wordt de aandacht afgeleid door conflicten dichter bij huis. Oekraïne is de ver-van-mijn-bed-show. De politieke schermutselingen in Den Haag worden door de massa media volop aangegrepen om de kranten vol te schrijven. Hoe vaak is het niet gebeurd dat de aandacht wordt afgeleid door binnenlandse aangelegenheden en we opeens onaangenaam worden verrast door geopolitieke ontwikkelingen op afstand.
   De NAVO-top verkeert in verhoogde staat van paraatheid maar de kolder in Den Haag geeft veel gebolder in de polder. Voor je het weet is er mondiaal gedonder.

 3. Rusland en Putin is het zat dat iedere keer met het vingertje naar hun worden gewezen..Rusland heeft het spelletje van het westen wel door en wil ook niet mee doen aan de Great Reset !! Ze blijven op zich zelf terughoudend en willen geen problemen maken… Willen ook graag met westen verbonden zijn . Rusland betaald ook bijna alles in Euros en heeft de dollar al laten vallen als betaalmiddel. North stream gas project naar en door Europa bijna klaar maar amerika wil dit stilleggen en dreigt met sancties.. Oekraine heeft Marionette regering met president die door Amerika daar is neergezet. Joe Biden heeft grote belangen al jaren hierin en Europa wil oekraine in E.U hebben en toe eigenen. President Oekraine wil Krim terug en wil oorlog. Hij weet dat ie steun krijg van Europa en of Vs anders doet ie dit niet,,, Krim is van Rusland en bevolking heeft eerlijk democratisch gekozen hiervoor en niet zoals westen zegt dat Krim door Rusland is ingepikt… Gaat inderdaad spannend worden .. Hopen op goede oplosing anders zijn de eieren raap !

 4. Oorlog zal er niet van komen daarvoor is het russische leger te superieur itt het oekranische leger. Het land is bankroet en er is geen animo onder de bevolking voor een oorlog tegen de russische broeder het is vooral propaganda. De Navo gaat echt geen troepen inzetten in Oekraine. Daarom is er veel verzet van amerikaanse kant voor Nordstream 2. Let maar op zowel de EU als de VS laten Oekraine vallen als een baksteen als het geld blijft kosten. Ook de VS zou niet tolereren dat het chinese leger troepen aan in Mexico aan de Vs grens zou stationeren. De Petro dollar is in gevaar daar gaat alles om. China en Rusland zijn militair niet te verslaan door de VS.
  Iran gaat grote zaken doen met China (olie en gas).

 5. Uit de propagandafolder van Defensie: “En met operatie Unified Protector beschermde de NAVO in 2011 de Libische bevolking tegen het Khadaffi-regime.”

  En wie beschermde de bevolking tegen de daardoor veroorzaakte absolute chaos die in het westen liefkozend ‘Arabische Lente’ wordt genoemd en zich praktisch over het hele Midden-Oosten uitbreidde en ook de ‘volksopstand’ in Syrië aanzwengelde, met miljoenen slachtoffers en vluchtelingen (en extra voer voor terroristische aanslagen) tot gevolg?

  In ieder geval niet de NAVO, nadat het bondgenootschap de geopolitieke (petrodollar-) belangen zoveel mogelijk had veilig gesteld.

 6. Even een Paas-update. De nationale pers hangt achterover en publiceert alleen een geruststellend artikeltje via NU.nl dat de buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, de regering van Oekraïne de onvoorwaardelijke steun van de EU belooft in de strijd tegen pro-Russische rebellen in het land: https://www.nu.nl/buitenland/6125931/eu-belooft-oekraine-steun-in-strijd-tegen-pro-russische-rebellen.html

  Wat mij tussen 2 haakjes opvalt is de manier van berichtgeving van dit nieuwskanaal. NU.nl is zo verdiept in de vaccinatie-chaos dat de auteur van het bericht vergeet zijn woordkeuze aan te passen in zijn artikel dat toch een tikkeltje oorlogstaal mag bevatten zou ik denken. Lees deze zinsnede: ”In 2015 werd een wapenstilstand afgesproken, maar sinds begin dit jaar zijn er mogelijk al veertig mensen overleden door geweld in de omstreden regio.” In de beschrijving van gewapende conflicten zou ik het woordje “overleden” vervangen door “gedood”. Oorlogsslachtoffers komen niet te overlijden door een virus of een foutje in een vaccin, maar worden grofweg dood geschoten. Klinkt toch wat harder dan het D66-taaltje van het NU.nl journaille.

  Een diepere analyse over de zorgelijke ontwikkelingen moet je elders zoeken: http://theeconomiccollapseblog.com/the-russians-are-reportedly-using-120-caliber-mortars-and-hand-held-anti-tank-grenade-launchers-to-bombard-ukrainian-positions/

  Ik kan mij grotendeels vinden in het standpunt van de auteur van dit artikel. Ben dus zeer benieuwd hoe Joe Biden en vervolgens de EU en de NAVO zich opstellen als na de paasbrunche de wapens in de regio Donbas weer worden geladen. We moeten niet vergeten dat binnen de EU de interne verdeeldheid groot is. Daarnaast worstelen de lidstaten met hun coronabeleid waartegen de ontevredenheid onder de bevolking met de dag groeit. Het conflict daarginds zou zomaar een welkome afleiding kunnen zijn om de mekkerende EU-bevolking weer als bange schapen terug in de stal te duwen. Voer de spanning op en krijg de wanhopige massa weer in het gareel.

  1. Goede analyse, Gerrit!
   De grootste angst van de elite is dat de massa wakker wordt en zich dan tegen hen keert. Ze ontketenen liever een oorlog in de Oekraine, waarbij het ‘gevaarlijke Rusland’ de schuld in de schoenen wordt geschoven.
   Het kwaad zit niet in Moskou , maar in het Witte Huis en Brussel…

 7. @GW (10,52)

  Zeker. Maar het gaat niet om ‘spanning’ en ‘bedreiging’ alleen. Dat wordt weer snel dagelijkse sleur. De impact van een echte ‘strijd’, dus oorlog, om de onderlinge verdeling van de ‘Global Big Business’ (wapens, olie, energie, grondstoffen, HiTech, BigPharma), tussen de ‘good guys’ en ‘bad guys’ zal veel dwingender (moeten) zijn.

  ‘Schandalig’ noemt de Paus dat in zijn Paastoespraak, met het oog op de heersende pandemie.
  De touwtrekkers zullen er niet van onder de indruk zijn. Virussen waarschijnlijk ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: