Het is niemand minder dan de man die algemeen als een van de grootste nog levende denkers wordt beschouwd, die de onderstaande video suggereert. Noam Chomsky dus, introductie overbodig. Wij brengen die docu dus met volgende kijk op geld. Denken we wel eens na over´geld´, louter dan hoeveel we ervan wel willen bezitten? Bijvoorbeeld. Of hoeveel iets kost dat we willen hebben? Of dat veel of net weinig is, het object of de dienst waar we onze, vaak, zuurverdiende geld aan zouden spenderen. Of aan krediet en schuld; wijden we daar soms onze toch oh zo kostbare tijd aan? Stel: we kopen een huis met een hypotheek. Zijn we dan meteen al eigenaar of zijn we in feite gewoon een schuld aangegaan bij de bank? Wat doet de bank vervolgens met al dergelijke hypotheken, die eigenlijk schuldvorderingen zijn? Doorverkopen zal de cynicus antwoorden, de Krediecrisis van 2008 indachtig! Wie zou die ook kunnen vergeten, deze mondiale crisis die nooit opgelost werd. Waarvan we meer dan een decennium later nog de gevolgen dragen.

Fiatgeld

Money As Debt brengen we u in vertaling, met Nederlandse ondertitels. Alles voor uw gemak en comfort. Voor een nog beter begrip mogelijk. De docu stamt uit 2011 maar dat maakt ze niet minder krachtig, niet minder veelzeggend. Maar eerst nog verschillende grafieken voor wie zou denken (je weet nooit) dat hij of zij met ´geld´ iets bezit. Iets blijvends, iets dat waarde heeft en houdt. Op zich zegt de koers van een munt weinig. Wat baat het ons te weten hoeveel de euro tegenover de dollar staat. Of de yen tegenover de Zwitserse frank? Het zijn alle fiatmunten. Fiduciair geld. Geld dat kan bijgemaakt worden naar willekeur. Wat ook gebeurt en sinds die Kredietcrisis meer en meer.

Koopkracht

Belangrijker is de koopkracht. Wat kon ik bijvoorbeeld tien of twintig jaar met mijn geld kopen, tegenover vandaag. Dan is er slechts één maatstaf die we kunnen hanteren. Goud. Hoe verhouden de euro en de dollar, om twee ´prominente´ fiatmunten te noemen, zich tegenover goud? Goud, het gele edelmetaal dat niét bijgedrukt kan worden. Dat slechts met bloed, zweet en tranen verworven kan worden (vaak letterlijk, cf. de talloze illegale mijnen.) Gedelfd, gemijnd. Dat laatste heeft goud trouwens gemeen met cryptomunten. Sterker nog: in feite is cryptogeld nog iets waardevoller dan goud! Zo is bitcoin bijvoorbeeld ´eindiger´ dan goud. Er komen slechts 21 miljoen bitcoins op de markt tegen 2140. Waarna de inflatie (de sluipmoordenaar, die stille knager aan de koopkracht) nul zal zijn. Dit gezegd zijnde is goud vanwege het moeizaam op de markt komen, al bijna even inflatiebestendig.

Show me the charts

We tonen u zelfs vier grafieken, om e.e.a. nog duidelijker te maken. Respectievelijk: de evolutie van de euro tegenover goud. De evolutie van de dollar versus goud. De evolutie van goud an sich. En tenslotte eveneens de evolutie of koers die bitcoin volgde sinds zijn bestaan, dat is 2009. Zoals het cliché terecht stelt: een beeld zegt meer dan duizend woorden…

Seekingalpha.com
Goldchartsrus.com
Sdbullion.com
Bitcoincharts.com

Eén reactie

  1. Alles is manipuleerbaar, ook goud en crypto. Goud kan niet worden bijgedrukt? Nou, reken maar van yes! Via de bankpapiertjes van de termijnmarkt is er veel meer ‘gouddekking’ dan beschikbaar fysiek goud. Daarmee wordt de prijs bepaald, De koers van crypto, bitcoin in het bijzonder, is een speeltje voor speculanten, digitaal geboefte en witwassers.
    Op ‘ground zero’ liggen alle energievretende verworvenheden op de schijtberg en zullen we terug moeten naar de basis om in leven te blijven: ruilhandel by candlelight. Je geld is foetsie, je schulden ook. Sieraden en virtuele bits & bytes blijken niet eetbaar.
    Ja, lijkt erg cru voor verwende snuiters, maar ben je er min of meer op voorbereid dan kan het best nog meevallen met de bouw van een eerlijkere samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: