Geld in beeld

Onderstaande video is een fragment uit de documentaire De Schuldvraag en legt kort maar krachtig het proces van geldcreatie uit:

[youtube id=”7m05ZI6jvxs” align=”center” mode=”normal” autoplay=”no”]

Tekorten

Wat in bovenstaande video niet word verteld is dat over al het geld wat overheden, bedrijven en burgers lenen bij commerciële banken ook (samengestelde) rente moet worden betaald. Echter bij het aangaan van een lening word alleen de hoofdsom in omloop gebracht. En omdat in het huidige geldsysteem geld enkel in omloop kan komen als rentedragende bankschuld is er op ieder gegeven moment altijd meer schuld dan geld in omloop in de economie. Sommige critici beweren dan ook dat dit systeem per definitie tekorten creëert wat alleen maar bestreden kan worden door middel van oneindige exponentiële groei:

[youtube id=”Zc2RD6HL0Sw” align=”center” mode=”normal” autoplay=”no”]

Nuance is hier enigszins op zijn plaats. Ten eerste omdat de renteopbrengsten van commerciële banken op een aantal manieren ook weer terug circuleren in de economie. Bijvoorbeeld door het uitkeren van rente, (absurde) bonussen en dividend, betalen van allerlei operationele kosten, afdragen van belasting, herinvesteringen en een deel van het eigen vermogen parkeren zij als buffer voor oninbare leningen. De tweede reden heeft te maken met het stock-flow principe die in onderstaande video word uitgelegd:

[youtube id=”KXD6jyxgc0g” align=”center” mode=”normal” autoplay=”no”]

De derde reden heeft te maken met de ratio van schuld ten opzichte van besteedbaar inkomen:

[youtube id=”F_7HIxCg4is&list=PLdsMpUardfwrkORd5BSFWA9sRiteWeGOb” align=”center” mode=”normal” autoplay=”no”]

Uniek business model

Feit blijft natuurlijk wel dat commerciële banken door hun geldscheppende macht een uniek business model hebben. Indien we in onze economie überhaupt over een ruilmiddel willen beschikken zijn we gedwongen leningen aan te gaan bij commerciële banken, waarover we (samengestelde) rente moeten betalen, die zij ook nog eens uit het niets kunnen creëren! Hierdoor ontstaat er een voortdurende geldstroom richting de commerciële banken. In Engeland bijvoorbeeld strijken de banken op deze manier op jaarbasis een totaalbedrag van £ 213.000.000.000 aan rente op. Albert Einstein zei ooit:

“De kracht van samengestelde interest is de sterkste kracht in het universum”

Neem bijvoorbeeld een hypotheek van € 250.000 met een jaarlijkse rente van 5% en een looptijd van 20 jaar. Zodra de hypotheek na 20 jaar is afbetaald heeft de bank in totaal aan samengestelde rente een bedrag van € 250.000 ontvangen (net zoveel als het initiële bedrag van de lening dus!) voor een lening die ze d.m.v. van een paar drukken op de knop uit het niets heeft gecreëerd.

Herverdelingsmechanisme van arm naar rijk

Maar ook al zouden we commerciële banken met een 100% vermogensrendementsheffing opzadelen, dan nog blijft rente een herverdelingsmechanisme van arm naar rijk. Veel mensen denken namelijk dat je alleen rente betaald wanneer je een lening aangaat. Dit is echter niet het geval. De Duitse geldexpert Margrit Kennedy zegt hier het volgende over:

”Vrijwel al ons geld is gebaseerd op basis van leningen (schuld aan de bank) waarover rente moet worden betaald. Omdat producenten de kosten van leningen moeten doorberekenen in de prijzen, bestaat ongeveer 45% van de prijs van producten uit rente. De 80 procent armste betalen elk jaar netto meer rente dan ze ontvangen over hun vermogens terwijl de 10 procent rijksten netto meer rente ontvangen dan ze betalen. Een massief en verborgen redistributiesysteem.”

[youtube id=”LQfMnkl7JLA” align=”center” mode=”normal” autoplay=”no”]

Via Niels

19 reacties

  1. Klopt houtskool, dat dacht ik ook meteen toen ik het artiel las.
   Het fenomeen heet “rente op rente”.

   Daarentegen wordt de hoofdsom steeds kleiner zodat de rente (op rènte) verhoudinggewijs OOK in steeds minder resulteert, nochtns ZONDER het ‘rente op rente’-fenomeen te neutraliseren.

   Zie hier the Cabal Scam in tijden van ‘vrede’ :

   De goy ‘financieel ontwapenen’ (=in de sguld steken) .

   Wat de gevolgen zijn van minstens 10 generaties van dit ‘systeem’ zullen we binnekort te zien krijgen.

   Precies !

   In uw straat, ja …

   Steletje naïevelingen-gn-gnnn…!!!

   1. “Zie hier the Cabal Scam in tijden van ‘vrede’”

    M.i. onjuiste conclusie. Als het bedrijfsleven leent om te investeren in productiecapaciteit waardoor een jaarlijkse productie- en inkomensgroei van, zeg, 5% wordt gerealiseerd, dan is een rente van 3% geen enkel probleem. De rente is samengesteld, maar de groei ook. (Ik laat hier wel even buiten beschouwing dat de natuurlijke hulpbronnen niet onbegrensd zijn).

    Schuldgroei is wel een probleem als geleend wordt voor uitgaven die geen productie- en inkomensgroei teweegbrengen. Bijvoorbeeld om tulpenbollen, huisjes of aandelen aan elkaar te verkopen tegen steeds hogere prijzen. Dan ontstaan met schuld gefinancierde speculatieve bubbles.

   2. The rich have assets, the poor have debt. De noodzaak tot een exponentiele toename van ‘schuld’ blaast het zaakje uiteindelijk op. En 2 partijen die rente vragen over dezelfde hoofdsom is blijkbaar de bottleneck. Juist…

    Ik lees veel over eroi (eroei) de laatste tijd. Energy return on (energy) invested. Peak cheap oil, sinds 2005. Volgens mij naderen we peak alles.

 1. PRAISE THE LORD!!! HALELUJA!!! Eindelijk……dat ik dit mee mag maken.

  Biflaten die nog in Zeitgeist Theory Van Te Weinig Geld Door Rente geloven: kijk eens goed naar Money as Debt III (en nog eens en nog eens) en val dan van je geloof. Verlichting ……..

 2. Hoera,het is weer zover.
  Veel mensen krijgen deze maand weer hun vakantiegeld op hun rekening gestort.
  Maar,wie zal hier vrolijk van op vakantie gaan?
  Als ik zomaar ( voorzichtige schatting ), 1,5 miljoen Nederlanders tel,die chronisch het hele jaar in het rood staan bij de bank.
  Zo snel, als het vakantiegeld bij deze groep wordt bijgeschreven,is het ook weer verrekend met hun roodstand.
  Zitten de banken niet echt op te wachten,want dit kost hun € 175.000.000 aan rente inkomsten op jaarbasis,als er niets zou veranderen.
  Als,deze mensen gemiddeld,recht hadden op € 800,00 vakantiegeld,zou het gaan om bijna 1,25 miljard die niet meer extra in de economie terecht komt.
  Wens die anderen,die nog flink in het groen staan,toch nog een fijne vakantie.

 3. 15% van de stemmende hier heeft niet gestemd laat de wijzer van Koen zien.
  Dat maakt een 231 man.

  D666 is niu de grootste partij en weet dat op de Bilderberg in Kopenhagen Pechholdt ala winnaar er zal aanschuiven

  Als nederlanders hun stem -soevereiniteit- ruggengraat -hadden gebruikt had d66 niet op een gestaan.

  Wat een overwinning voor Bilderberg-Eu -ECB -Banken en Multinationals en hun methodiek.
  Mede dankzij de niet- stemmers.

  1. Tsja, zie het maar zo: De grootste heeft niks met kwaliteit te maken. De grootste restaurantketen van NL is McDonalds, de grootste meubelwinkel Ikea, de grootste liedjesverkoper Borsato en de grootste partij D66… Dus in die hoek zitten ze. Dat zal wel met de Gausse-kromme te maken hebben: de 95% lulkoek zit in het midden en de kwaliteit zit aan de randjes. Dat verklaart meteen ontzettend veel, want de gemiddelde, talent- en kritiekloze zombiemens bepaalt zo het wel en wee van een land, met als gevolg… vul maar in…

   1. Helaas is het wel waar.
    Het consumerende klootjesvolk wat schuifelend de Ikea in strompeld bepalen indirect helaas de invulling van dat werkkamp aan de Noordzee…

 4. Overigens is bekend dat heel veel internetfora worden ‘vervuild’ door overheidsmensen die kenbaar maken en zelf oproepen om niet te gaan stemmen, omdat dat toch geen zin zou hebben.

  Dat zijn dit soort mensen:

  https://www.werkenvoornederland.nl/vacatures/detail/webcare-redacteur

  Ambtenaren bezoeken vooral eurokritische websites om daar op fora het stemmen te ontmoedigen. Ze doen zich voor als eurokritisch en schrijven daar meteen achteraan dat stemmen geen zin heeft.

  Dat verklaart waarom veel mensen niet zijn komen opdagen.

  1. die internet trollen bestaan, maar ik denk dat het nog veel erger is, het volk is gewoon dom, Hitler die sprak niet voor niets over de massa en de intelligentsia

   spreek een willekeurige burger aan en vraag wat hij weet over de EU en zijn invloed, spreek op zo’n partij standje de lokale vertegenwoordigers aan op wat ze van Europa weten en waar het naartoe gaat. Tartget-2 : nooit van gehoord, plannen voor 1 Europees leger: weten ze niet, het begrip schuldenunie de grafieken over de staatschulden na invoering Euro, de cijfers over grensoverschrijdende criminaliteit, het interesseert ze niet. zo lang er maar een goed verzorgde politicus (dwz acteur) op tv komt vinden ze het prachtig.

   Ik denk dat het Europese volk een dictatuur en ellende verdient, jammer dat wij als biflatielezers mee moeten lijden met het kuddegedrag van de massa

   emmigratie indien je de mogelijkheid hebt naar zuid Amerika australie nieuw zeeland deze landen zijn aantrekkelijk

   geef de massa en veel te duur pda’tje en draadloos internet en ze zijn tevreden, meer hoef je als politicus te doen.

   1. @ jaren tachtig
    het volk is gewoon dom
    Ik denk dat het Europese volk een dictatuur en ellende verdient, jammer dat wij als biflatielezers mee moeten lijden met het kuddegedrag van de massa.

    Waarom accepteer je waarschijnlijk wel dat we niet allemaal het talent van een Messi of een Rembrand hebben en niet dat het volk volgens jouw niet wijs is.
    Ook al kun je mensen onwetendheid, desinteresse of naïviteit verwijten, dan nog is dat geen reden om daarvan misbruik te maken of ze ellende en een dictatuur toe te wensen.
    Waarom verdienen mensen het overgeleverd te worden aan het kwaadwillende deel van de mensheid?

  2. Yopup die link de je hebt gegeven is zo belangrijk dat ik de inhoud even onder de reactie plak, voor het geval mensen de link niet aanklikken:

   Webcare-redacteur

   Ministerie van Veiligheid en Justitie, Bestuursdepartement, directie Voorlichting

   Ga direct naar:

   Functieomschrijving
   Functie-eisen
   Arbeidsvoorwaarden
   De organisatie
   De afdeling
   Bijzonderheden

   Functieomschrijving

   Je achterhaalt hoe burgers online praten over het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ). Met monitoring- en webcaretool Coosto speur je naar gesprekken op fora en sociale media, zoals Twitter, Facebook en Youtube. Je neemt proactief deel aan gesprekken over VenJ-beleidsterreinen, VenJ-organisaties en de VenJ-bewindslieden, en helpt zo het imago van VenJ op te bouwen en beschermen.

   Als webcare-redacteur fungeer je als spin op het web. Je ben de online vertegenwoordiger van het ministerie van Veiligheid en Justitie en je rapporteert regelmatig over je belangrijkste bevindingen over online gesprekken. Je ziet vaak als eerste welke onderwerpen spelen en hoe burgers daarover praten. Die signalen deel je met de rest van de organisatie. Vervolgens adviseer je hoe we het beste met discussies en reacties om kunnen gaan. Zo werk je mee aan relevante content in reactie op veel voorkomende vragen, opmerkingen en klachten over VenJ-beleid.

   Belangrijk in je functie is dat je relevante in- en externe contacten onderhoudt. Je functie is politiek gevoelig, daarom is het bijvoorbeeld belangrijk om reacties op vragen, opmerkingen en klachten over VenJ-onderwerpen af te stemmen met relevante afdelingen en organisaties binnen VenJ. Tot slot volg je nauwlettend de ontwikkelingen op het vakgebied van webcare.”

   her is niet eens meer stiekem maar de STASI/KGB/NSA/GESTAPO ronselen nu al publiekelijk op internet,

   er zal ongetwijfeld een groot dossier over ons biflatie mensen bestaan, het gaat slecht aflopen met aanhangers van zuivere democratie en het ware liberalisme (dit in tegenstelling tot het multinationalisme)

  3. Ongelooflijk dat wij als burgertjes de belastingcenten moeten ophoesten om dit soort Stasi-gespuis te salariëren! Helemaal ongelooflijk dat ze idd openlijk dit soort vacatures plaatsen, blijkbaar vinden ze het de normaalste zaak v/d wereld! Gelukkig is de salariëring (alhoewel veel te hoog natuurlijk) niet van dien aard dat dit de allerslimsten onder ons gaat aantrekken; bovendien gaan ze ook nog op vakantie en werken ze, als een echte ambtenaar betaamt, maar max. 36 uur per week. Resteert de vraag natuurlijk welke megalomane machtsbeluste randdebiel op dit soort functies wil solliciteren om zijn medeburgertjes te bespioneren!
   Webcare, wat een eufemisme; kunnen ze beter webrat noemen.

   1. Het is nog veel erger kijk maar hier:
    https://www.partijvoordedieren.nl/tweedekamer/kamervragen/i/3297
    Mocht de vacature offline zijn gehaald; hier is staat een kopie op de eeuwige jachtvelden:
    https://archive.today/MxnLx
    Artikel van Micha Kat:
    http://www.klokkenluideronline.is/2014/05/trol-voor-pedo-justitie-tot-4000-per-maand/
    En een Engelstalig artikel uit kritische maar betrouwbare Canadese hoek:
    http://www.globalresearch.ca/cracking-conspiracy-theorys-psycholinguistic-code-the-witch-hunt-against-independent-research-and-analysis/5383108
    Samenzweringstheorie? Zeg maar praktijk!

    Enne, de afgelopen week het nieuws bijgehouden wat betreft de sociale media en hun band met NSA?
    Fijn dat ze weten met wie je het doet en waar enzo…
    Ik zou zeggen laat die webcam nou maar 24/7 aanstaan, je hebt toch niks meer te verbergen.
    Yoep, mijn scanner floepte aan, dit mag je niet denken, pilletjes slik je toch niet dus we moeten maar gaan opereren woehahaha

    Jongeluy

    1. Godverdegodver. Net als je denkt dat het niet gekker kan blijk je toch weer niet cynisch genoeg te zijn geweest. Spioneren is niet genoeg. Je mening moet ook nog even worden bijgebogen van staatswege.

  4. Tjeemig ! Wat een ernstige propaganda / spionage ! Ben ik blij dat ik EU-kritisch heb gestemd ! En voor anderen, lees inderdaad en op z’n minst de samenvatting van Jaren tachtig in zijn reactie. Wel weer jammer dat er met de gegeven url in de reactie van Yoep een koppeling kan worden gelegd met biflatie.nl en al zijn ip-adresjes van de biflatie.nl bezoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: