Geld lenen? Check eerst deze tips

Sinds het begin van de coronacrisis is het een grote trend: geld lenen. Tijdens corona leenden Nederlanders meer dan ooit, blijkt uit dit persbericht

Dit geld gebruikten zij vooral voor aanpassingen rondom het huis, zoals verbouwingen, het aanschaffen van nieuwe meubels en het klaarmaken van een thuiswerkplek. Natuurlijk kun je tegenwoordig ook nog steeds gewoon een lening aanvragen. Misschien wil je alsnog je woning verbouwen of ben je toen aan een nieuwe auto. Voordat je begint met een lening aanvragen, is het verstandig om eerst de tips en tricks in dit artikel te lezen zodat je verantwoord kunt lenen.

Lening aanvragen? Niet lenen als je over spaargeld beschikt

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om niet zomaar te beginnen met geld lenen. Heb je een bepaald bedrag op je spaarrekening staan waar je eigenlijk liever niet aan wilt komen en wil je daarom gaan voor een lening? Kijk dan toch eens wat je van je spaargeld kunt gebruiken om bijvoorbeeld een verbouwing te financiëren of om een auto aan te schaffen. Dat geld heb je immers toch al ‘liggen’.

Je betaalt namelijk altijd meer rente voor de lening dan dat je krijgt voor het geld dat op je spaarrekening staat. Heb je voor een korte periode een bedrag nodig dat je ook snel weer af kunt lossen? In dat geval is een lening aanvragen wel een handige optie, omdat je dan slechts binnen korte tijd het geld plus de rente terug moet betalen. Kijk dus goed naar de omstandigheden.

Kijk goed naar de voorwaarden van een lening aanvragen

Ben je al op zoek naar een passende lening voor jouw verwachte uitgaven dan is het aan te raden om goed naar de voorwaarden van de lening en de geldverstrekker te kijken. De meeste verstrekkers van leningen willen klanten lokken door te adverteren met lage rentes. Uiteraard is het heel aantrekkelijk om voor zo’n lening met een lage rente te gaan, maar de kans is groot dat dit slechts een tijdelijke aanbieding betreft. 

Informeer daarom altijd naar de hoogte van de rente wanneer de actie is afgelopen zodat je precies weet waar je aan toe bent. Controleer ook of de looptijd eventueel verlengd kan worden en of je eventueel vervroegd mag aflossen. Kortom: ga zeker niet voor het eerste het beste aanbod en laat je goed informeren wat je waar kunt krijgen voor welke rente. Alleen op die manier vind je een lening die echt bij je wensen past.

Let goed op de looptijd van de lening

Kies je voor een persoonlijke lening dan heb je altijd een lening met een vaste looptijd. Daarvan staat de einddatum, de maandtermijn en de hoogte van de rente dus vast en weet je dus precies waar je aan toe bent. In je zoektocht naar een passende lening voor jouw situatie is het aan te raden om voor een zo kort mogelijke lening te gaan met een zo aantrekkelijk mogelijk rentetarief. Door middel van leningen vergelijken weet je exact wat je waar kunt krijgen.

Des te langer de looptijd is, des te meer rente je moet betalen. Geld lenen kost immers altijd geld. Natuurlijk zal het niet in iedere situatie zo zijn dat je binnen korte tijd het geld terug kunt betalen, maar het is wel iets waar je rekening mee kunt houden bij een lening aanvragen. Wil je niet te veel extra geld kwijt zijn aan een lening dan kun je het beste gaan voor een lening met een korte looptijd, mits je het geld binnen die tijd terug kunt betalen met de rente die ervoor gevraagd wordt.

Lening aanvragen: verantwoord lenen door berekening

Waar je bij een lening aanvragen ook aan moet denken, is dat je nooit te veel geld leent. Het is misschien heel aantrekkelijk om een hoger bedrag aan te vragen dan je nodig hebt. Onze tip? Doe dat absoluut niet. Het lenen van een hoger bedrag betekent vaak ook dat je er langer aan vast zit om het geld terug te betalen. Daarom is het verstandig om verantwoord te lenen door vooraf een berekening te doen.

Er zijn online verschillende tools te vinden waarmee je kunt berekenen hoeveel geld je verantwoord kunt lenen voor jouw situatie. Deze tools zijn volgens de regels van de Nederlandse Vereniging van Banken opgesteld (in samenwerking met het Ministerie van Financiën, de AFM en andere partijen). Zolang je je bij een lening aanvragen rekening houdt met het verantwoorde maximale bedrag om te lenen kun jij zonder zorgen een lening aangaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: