´Geweld heeft niets te maken met het strijden voor vrijheid´/Het Verstand van Nederland

Woorden van die aard, over geweld en vrijheid, spreekt aftredend, ontslagnemend premier Rutte en we kunnen hem alleen maar gelijk geven. Waar is het Verstand van Nederland gebleven? Wat bezielt dit soort demonstranten annex relschoppers in tien en meer steden? Ruiten inslaan; fietsen, auto´s in brand steken, winkels plunderen. Met stenen en vuurwerk naar de ordediensten gooien? Naar andere Nederlanders die ook maar hun (weinig benijdenswaardige) werk doen? Zijn we nou met z´n allen gek geworden?! Zagen we daar een Corona-teststraat in de brand gaan? Zijn we/ze nou helemaal betoeterd?! Dit is eng, afgrijselijk en Nederland onwaardig! Ik had al geen hoge hoed op van de mensheid, maar dacht (hoe naïef) dat ons land nog zo´n eilandje als Huisje Weltevree was. Een soort van baken van gezond verstand en rede en eenheid. Ben ik daar van hoog gevallen, jeetje… Schaam u, zootje nietsnutten, stelletje ongeregeld, rotbedorven onruststokers en andere querulanten. Hoe laag kan een volk vallen. Mahatma Ghandi draait zich om in zijn graf.

Frustraties

We begrijpen best de frustratie die overal heerst, bij de bevolking, en niet alleen in ons land. Lockdown na lockdown, gesloten winkels en scholen, de nering lijdt, beperkingen allerlei…en blijkbaar is een avondklok dan de druppel die de spreekwoordelijke emmer doet overlopen. Het eerste Coronavirus is nog niet onder controle, of daar dienen zich reeds varianten aan. Een Britse, een Zuid-Afrikaanse en, ja, een Braziliaanse is ook onderweg. We horen weinig of niets over de eventuele bescherming die een vaccin daar tegen zal bieden. ´t Is pech, ´t is heel droef, ´t is een virus, met uitzaaiingen dan nog en we zullen ermee moeten dealen. De politiek verantwoordelijken doen hun best, hebben ook alle antwoorden niet maar laat ons vooral het hoofd koel houden. Don´t shoot the pianist.

Keep cool

Koop een boksbal (online dan), sexspeeltjes, een videospel, lees een spannend boek of ga beleggen. Ik zeg maar wat. Laat ons de tijd die – heel onverwacht, dat grote goed TIJD! – gegeven, geschonken wordt door het Lot, niet nutteloos voorbij laten gaan. Besteed hem nuttig, besteed hem wijs, en voor alles: keep cool. Zou toch moeten lukken bij dergelijke temperatuur. This too shall pass, ook dit zal voorbijgaan. Echt hoor. Wikipedia.org: Gam ze ja’avor (גם זה יעבור) is een Hebreeuws gezegde dat vrij vertaald betekent “Ook dit zal overgaan”…

12 reacties

 1. ‘Nederland, Huisje Weltevree’? Heb je soms zitten pitten, in het nieuwe millennium, de krant niet meer gelezen? Of is het teveel gevraagd om een ALTERNATIEVE en OBJECTIEVE inschatting te maken, ietsje verder dan de lengte van je neus en ietsje afwijkend van de Telegraaf?

  De stoute jongens en meisjes die schijt hebben aan de ongecontroleerde staatsmacht en middeleeuwse onschendbaarheid van gezag. Zij willen gehoord worden, zélf hun leven in de hand nemen en niet -zoals hun ouders- als makke schapen naar de slachtbank worden geleid.

  Rutte veroordeelt hun gedrag, logisch, maar de visieloze premier zou zich ook -en vooraal- moeten afvragen: hoe komt dat? Daarbij mag hij gerust de hand in eigen boezem steken. Zoals ook Macron in Frankrijk, bij de opstand van de Gele Hesjes.

  Wie een beetje oplet weet dat de onvrede in dit land niet pas sinds coronae bestaat en niet beperkt blijft tot de balorige jeugd.

 2. Klopt, ik ben eens gaan zoeken op trefwoorden als Nederland dictatuur. Ongelooflijk wat je tegenkomt. De laatste jaren zijn er steeds meer discussies over de afbraak van de rechtsstaat. Dan opeens zie je dat het coronavirus de machthebbers heel goed uitkomt. Dit los van de vraag of het coronavirus opzet is. Misbruik maakt men sowieso van de situatie.

 3. Als diefstal en vandalisme het enige alternatief zijn voor een falende rechtsstaat dan ziet het er niet te best uit. Maar het zou natuurlijk ook kunnen dat een groepje ongeregeld (bewust?) misbruik maakt van het recht op vrije meningsuiting en daardoor vreedzame betogers in diskrediet brachten.

  1. Rellen zijn geen ‘alternatief’, maar het gevolg van zwakke bestuurders, die denken dat ze met de steun van hun politieke vrienden voldoende ‘mandaat’ hebben voor het botvieren van de ‘arrogantie van de nacht’ over de bevolking.

   Zonder deugdelijke onderbouwing of maatschappelijke discussie worden draconische maatregelen opgelegd en burgerlijke vrijheden ontnomen. Vervolgens wordt onmiddellijk op de bekende Nederlandse manier gehandhaafd, d.m.v. ME, agenten te paard, waterkanonnen, traangas, gummiknuppels, boetes en arrestaties.
   Weestand meteen de kop indrukken heet dat.

   Het werkte een halve eeuw geleden al averechts, bij de studentenopstand en de krakersbeweging, die uitliepen op een totale oorlog, met barricades op de Dam, soldaten en tanks in de straten.
   De gevestigde orde, inclusief de zwakke bestuurders, die de chaos hebben uitgelokt, toont zich ‘verbijsterd’ en ‘geschokt’ en gooit nog een emmer olie op het vuur door de schuld te leggen bij ‘staatsgevaarlijke criminelen’ en ’terroristen’.

   Is dit de Sovjet Unie of China? Want het gaat allang niet meer alleen over corona.

   Bij de virusbestrijding helpt het (zelfs in China) niet om -‘Befehl ist Befehl’- alle gaten dicht te spijkeren en de bevolking onbeperkt op te sluiten. Het middel is zelfs erger dan de kwaal, omdat in een vrije wereld daardoor de samenleving volledig wordt ontregeld en andere, nog ernstigere ziekten de kop opsteken, doordat de weerstand en het incasseringsvermogen van mensen worden gebroken en er vooral voor de jeugd niets meer overblijft om naar uit te zien.

 4. De aangerichte schade door rellende jongeren is natuurlijk onacceptabel, laat ik dat voorop stellen. Toch moeten we ons afvragen waarom de onvrede onder de jeugd zo snel escaleert. Daarvoor zijn duidelijke oorzaken aan te wijzen. Belemmering sociale contacten met als gevolg mentale schade, onderbroken onderwijs, geen sport en geen uitgaansleven. Pure vrijheidsbeperkingen.

  Dat geweld niets te maken heeft met het strijden voor vrijheid waag ik te betwijfelen. In veel oorlogen moest er verzet met geweld gepleegd worden om bevrijd te kunnen worden van een vijandelijke bezetter. Een avondklok roept veel associaties op met de oorlog 40-45. We zouden ons kunnen afvragen of de disproportionele maatregel van een avondklok de juiste keuze is van een demissionair kabinet.

  Het afkeuren van rellen en plunderingen is makkelijk gezegd en sommigen denken dat het daarmee klaar is. Het zoeken naar de oorzaak van de massahysterie lijkt mij veel belangrijker. Het is toch geen toeval dat in 10 steden tegelijk zoveel jongeren zich keren tegen het gezag. Maar ja, als linkse politieke partijen de rechtse partijen PVV en FvD beschuldigen van oproepen tot geweld dan zie ik hier alleen meer escalatie ontstaan: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5210752/kritiek-op-tweets-forum-en-pvv-stemmingmakerij

  De werkelijke oorzaak is de sociale onvrede. Die was voor corona al groot in de onderlaag van de bevolking in achterstandswijken in grote steden. Het vertaalde zich in criminaliteit en hooligan gedrag. Daar is niets mee gedaan. De woningnood heeft het alleen erger gemaakt. Corona en de noodklok zijn 2 druppels teveel. De elite en andere wegkijkers snappen dit niet.

  1. De sociale onvrede is inderdaad breder dan het ongenoegen over de coronamaatregelen en we moeten daar inderdaad oor voor hebben. Maar er zijn ook relschoppers die gewoon iedere manifestatie aangrijpen om gewoon eens lekker amok te maken. Voor die mensen mag je zerotolerantie toepassen. Mensen die hulpverleners (ambulanciers, brandblussers, ziekenhuispersoneel…) aanvallen zijn gewoon gestoord en een bedreiging voor de maatschappij. Er zijn landen waar ze zulke mensen in verbeteringskampen steken en ik kan dat nog begrijpen ook.

  2. “Corona en de noodklok zijn 2 druppels teveel. De elite en andere wegkijkers snappen dit niet.”

   Exact. Ik heb gisteravond eens de tv aangezet om OP1 te kijken en me verbaasd over de gezichtsuitdrukkingen die ik daar aan tafel zie: voornamelijk onthutst, als je het mij vraagt.
   Denk je nu werkelijk dat je, nadat je bijna een jaar het land met forse maatregelen om de oren slaat, dat je daar makkelijk mee wegkomt ?. Hoe naïef. Makkelijk gezegd zolang je gewoon maandelijks je (soms dikke) inkomen ontvangt. Maar dat is iets wat me al deze hele Corona crisis erg verbaasd, het vaak totale gebrek aan inlevingsvermogen/empathie in mensen die dit psychisch of financieel niet trekken of anderszins in de problemen komen. Iets waar in de alternatieve media, bijna dagelijks aandacht voor gevraagd wordt. We doen dit toch “samen”…!?

  3. Vergeet de kloof tussen arm en rijk niet. Die is door het rondpompen van fiatgeld alleen maar groter geworden. Het huidige beleid biedt geen ruimte voor perspectief. Als je als minister bijna glimlachend staat te verkondigen dat het vaccineren nog trager gaat verlopen door diverse logistieke problemen laat je zien dat je slechts een technocraat bent en ver van de mensen af staat. Niet alleen de jongeren roeren zich maar ook de rest van het volk zal volgen als ze gaan merken dat de terrasjes in mei/juni niet zullen opengaan omdat ze niet dezelfde “fout” willen maken als vorig jaar en ook met de caravan niet meer naar het Gardameer kunnen reizen.

 5. Geweld wijs ik af, maar wat men zaait zal men oogsten. De onvrede is groot, heel groot. Gerrit heeft het al talloze malen genoemd, de kloof rijk versus arm is veel te groot. En daarbovenop nog de m.i. absurde Corona- maatregelen ( avondklok) doet de rest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: