Op de glijbaan en hard naar beneden

32

Sinds 2008 zijn we, maatschappelijk gezien, in een enorme stroomversnelling terechtgekomen. Dat wat na de Tweede Wereldoorlog redelijk langzaam werd opgebouwd en nogal stabiel leek, is met een sneltreinvaart aan het verdwijnen. Vaste banen, pensioenvoorzieningen, AOW, een duidelijke leeftijdsgrens waarop je met werken zou kunnen stoppen, betaalbare huren, een goede kans op een redelijk te financieren koophuis en het adagium wie een goede opleiding heeft die vindt zeker werk. Dit alles is aan het verdwijnen. De in gang gezette neergaande ontwikkelingen zullen de komende vijftien jaar, ons land, Europa en de wereld op een nog ongekende manier gaan veranderen. We zitten op de glijbaan en gaan hard naar beneden.

natuur economie

Houden wat je hebt en het gaat al weer beter

De meeste mensen hebben geen idee van de ontwikkelingen die zich, al een hele tijd, veelal sluipend of verpakt in ingewikkelde termen en processen voordoen. Anderen die het al wel een beetje beginnen te ontdekken, doen hun uiterste best om net te doen of er niets aan de hand is. Tegen beter in weten maken ze zich zelf en anderen wijs dat het alleen een dip is in de oude vertrouwde manier van leven. Het gaat al weer wat beter en met wat economische groei en bloei komt het weer helemaal goed.

Schulden en nog eens schulden

Ondanks vele regels, oneindige vergaderingen, schuldenplafonds en ontelbare toezichthouders lopen wereldwijd de schulden in sneltreinvaart op. Stiekeme inflatie grijpt als een veelkoppig monster om zich heen. De belastingen en accijnzen kennen maar één weg, namelijk omhoog. De wollen sokken die ik altijd kocht wogen eerst 80 gram en nu nog maar 63 terwijl de prijs gelijk is gebleven. De kwaliteit is navenant met de hoeveelheid wol gezakt tot het niveau van feitelijk onbruikbaar.

Ongelimiteerde geldcreatie

De komende tijd zullen in Europa de banken diepgaand worden onderzocht, waarbij er nu al duidelijk is dat er waarschijnlijk heel wat lijken uit de vele verborgen kasten zullen rollen. Één en ander mag natuurlijk niet tot onrust leiden. Er zal vast en zeker een heel team van de ECB klaar staan om alle onrust met op dat moment nieuw, uit het niets gecreëerd geld, weg te nemen. Alles is mogelijk en er is maar één ding zeker namelijk dat aan het eind elke euro schuld bij ons burgers op het bord terecht zal komen.

Japan als voorbode

De Japanners hebben al vele jaren ervaring op kunnen doen met al maar oplopende schulden. Nu blijkt dat jonge mensen geen verkering meer zoeken, niet meer willen trouwen, kinderen niet zien zitten. Waarom niet? Het is ze allemaal te complex en te duur geworden. Zonder twee volledige banen, kun je zelfs voor de basisvoorzieningen, niet genoeg geld verdienen. Als je allebei werkt valt er niet voor kinderen te zorgen. In deeltijd werken is niet mogelijk, je wordt geacht om je volledig, meer dan 100%, in te zetten. Bij je ouders blijven wonen is voor velen de enige optie. Als samenleving verdwijnt zo de vitaliteit en levensvreugde met sprongen.

Ten slotte

In Nederland gaat het kennelijk goed, zeker met onze media. Ellenlange discussies over zwarte Piet. Sylvie krijgt miljoenen. Anoek naakt. De door zich zelf heilig verklaarde Rabobank heeft een boete gekregen van 1 miljard dollar voor manipulatie van de libor-rente en ze willen er niets over zeggen terwijl ze anders heel graag orakelen over van alles en nog wat. Ons volledig uit de hand gelopen materialisme is als de vonk die de bosbrand ontsteekt. In Australië is nu te zien dat blussen onmogelijk wordt als de combinatie van vuur en wind een bepaald niveau heeft bereikt.

De natuur handelt nooit en brengt toch alles in beweging

Wanneer ze iets heeft voltooid, begint ze weer helemaal opnieuw

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie