Global sell-off: Goud naar laagste punt in 2,5 jaar

12

De gevolgen van Bernanke’s speech worden langzaam zichtbaar. De financiële markten bevonden zich donderdag 20 juni in liquidatiefase. Aandelen, grondstoffen, obligaties, vrijwel alles daalde. Vooral de prijs van edelmetalen maakte een duikvlucht. De prijs van een troy ounce goud daalde donderdag zelfs onder de $1.300,-. Het laagste punt van de afgelopen 2,5 jaar. De goud & zilver crash van half april ligt nog vers in het geheugen, dus we weten dat de goudmarkt zeer volatiel kan zijn. Zilver noteerde zelfs -7%.

Update

De AEX-index sluit donderdag met een verlies van 2,6%. De financiële markten zijn zeer nerveus geworden door de woorden van ‘Helicopter Ben’, de volatiliteit van de AEX doet dan ook +15%. Grootste daler op het Damrak was Imtech. Het fonds eindige 15,6% in de min. Door fraude is de koers van Imtech in 2013 al ruim 67% gedaald.

beurzen rood

Angst voor de toekomst van ‘tapering’

Ook moet de euro flink inleveren ten opzichte van de dollar. De wereldwijde sell-off  is het gevolg van de aankondiging dat de FED het inkoopprogramma later in 2013 wil gaan afbouwen. In de zomer van 2014 zouden de stimuleringen dan helemaal worden beëindigd. Mits de economie een beetje blijft draaien natuurlijk, dat is wel een voorwaarde voor Bernanke. Desalniettemin zien beleggers het somber in.

Goudprijs daling

Jim Rogers gaat evengoed voor goud

Ondanks de flinke daling van de goudprijs (het afgelopen jaar daalde de goudprijs al met ruim 18%) is het volgens Jim Rogers niet de tijd om goud te verkopen. Rogers wordt dus niet bang van bovenstaande grafiek is ondanks de daling geneigd om wat extra goud in te slaan. Zijn zienswijze: Als centrale banken en overheden er alles aan doen om hun munteenheid te laten devalueren, dan zit je op termijn goed met goud. Vooralsnog had hij beter nog even kunnen wachten met zijn aankopen, want de prijs van het gele edelmetaal staat donderdagmiddag zo’n 4% in het rood.

[youtube id=”v0sWPX49lgA” align=”center”]

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie