Global sell-off: Goud naar laagste punt in 2,5 jaar

De gevolgen van Bernanke’s speech worden langzaam zichtbaar. De financiële markten bevonden zich donderdag 20 juni in liquidatiefase. Aandelen, grondstoffen, obligaties, vrijwel alles daalde. Vooral de prijs van edelmetalen maakte een duikvlucht. De prijs van een troy ounce goud daalde donderdag zelfs onder de $1.300,-. Het laagste punt van de afgelopen 2,5 jaar. De goud & zilver crash van half april ligt nog vers in het geheugen, dus we weten dat de goudmarkt zeer volatiel kan zijn. Zilver noteerde zelfs -7%.

Update

De AEX-index sluit donderdag met een verlies van 2,6%. De financiële markten zijn zeer nerveus geworden door de woorden van ‘Helicopter Ben’, de volatiliteit van de AEX doet dan ook +15%. Grootste daler op het Damrak was Imtech. Het fonds eindige 15,6% in de min. Door fraude is de koers van Imtech in 2013 al ruim 67% gedaald.

beurzen rood

Angst voor de toekomst van ’tapering’

Ook moet de euro flink inleveren ten opzichte van de dollar. De wereldwijde sell-off  is het gevolg van de aankondiging dat de FED het inkoopprogramma later in 2013 wil gaan afbouwen. In de zomer van 2014 zouden de stimuleringen dan helemaal worden beëindigd. Mits de economie een beetje blijft draaien natuurlijk, dat is wel een voorwaarde voor Bernanke. Desalniettemin zien beleggers het somber in.

Goudprijs daling

Jim Rogers gaat evengoed voor goud

Ondanks de flinke daling van de goudprijs (het afgelopen jaar daalde de goudprijs al met ruim 18%) is het volgens Jim Rogers niet de tijd om goud te verkopen. Rogers wordt dus niet bang van bovenstaande grafiek is ondanks de daling geneigd om wat extra goud in te slaan. Zijn zienswijze: Als centrale banken en overheden er alles aan doen om hun munteenheid te laten devalueren, dan zit je op termijn goed met goud. Vooralsnog had hij beter nog even kunnen wachten met zijn aankopen, want de prijs van het gele edelmetaal staat donderdagmiddag zo’n 4% in het rood.

[youtube id=”v0sWPX49lgA” align=”center”]

12 reacties

 1. De vrees voor de afbouw van het steunprogramma van de Federal Reserve (Fed) zet zilver op -8% vandaag en het zal nog veel lager gaan en goud -4,5%.
  De Fed krijgt de schuld wat een onzin de zilver en goud bubbel zijn gewoon gebarsten.
  We horen al maanden hier je moet nu in stappen want veel lager kan het niet ook vandaag waren er weer van deze berichten geplaatst door de zogenaamde kenners jajaja.
  Ieder hier moet zich zelf eens de vraag stellen als er zo tekort is aan fysiek zilver en goud waarom zijn er dan zo veel aanbiedingen.
  Heel simpel er is geen tekort er is op het moment een overschot en men moet er vanaf omdat de prijs die men destijds er voor betaald heeft door het afvoerputje gaat en om de schaden te beperken wordt het gedumpt zo wel fysiek als papier.

  1. Goud in een bubble??? Je hebt weinig kaas gegeten van het systeem Pietje.

   Papiergoud zit in een bubble. Slechts 1 op de 100 contracten kan maar fysiek uitgeleverd worden en daarom gaat de papiergoudprijs ook naar nul.

   Er wordt meer fysiek goud gekocht dan er jaarlijks gemijnd word dus dat goud komt uit het dollarkamp.

   Goud kan ook niet in een bubble zitten omdat het het eikpunt van waarde is en een eikpunt zit nooit in een bubble.

   U leeft in een totaal kunstmatig gecreeerde wereld gebaseerd op oneindig fiatgeld. Alleen we zijn nu aan het einde van de rit gekomen en goud zal zijn rechtmatige plaats in het CENTRUM van het financiele stelsel weer claimen.

 2. De overheid gebruikt goud om hun staat schulden te verlichten. Uhmm hoe kan nu de overheid winst maken op goud?? Of ze hopen angst dat mensen goud weg doen haha 😛

 3. Koopje goud en zilver en sla je slag 🙂 Zo goedkoop kan het niet worden. Ik bouw heel snel me pensioenpot op 🙂
  Ouwe dag voorziening.

 4. Als ze goud een bubbel vinden. Dan weet ik niet wat de euro voor bubbel moet voorstellen. Die is nog belabberder dan een bubbel. Die is al geknapt alleen dat wisten ze nog niet.

 5. Gewoon een ‘shake off’ dit en je niet gek laten maken. Als we kijken naar de toestand in de wereld is er helemaal geen reden voor deze absurde prijsdalingen van het edelmetaal.

  QE afbouwen? Wie gelooft dat nou. De economieen in zowel de VS als de EU zijn zo goed als geimplodeert. QE afbouwen betekent de genadeklap voor beide continenten. Tuurlijk gaat dat (de komende jaren) niet gebeuren of er moet een economisch wonder gebeuren. Wat ik overigens niet verwacht met de aankomende megabezuinigingen en verdere lastenverzwaringen die de meeste EU-landen zal teisteren.

  De prijs wordt dan ook gemanipuleerd. Zou me niks verbazen dat het grote geld het metaal naar beneden manipuleert om iedereen uit het goud te jagen. Om vervolgens zelf de boel voor een spotprijsje op te kopen en dan de prijs op een gepast moment weer in één klap omhoog te manipuleren.

  Verder kun je de dalingen aangrijpen om je fysieke voorraden uit te breiden en kun je een goed centje bijverdienen met daytraden.

 6. het blijft een lastige of goud overgewaardeerd is,

  als je op grafieken kijkt van grondstoffen in het algemeen, zoals koper, tin, rijst, mais, rubber ect dan zie je sinds 2007 de prijzen zijn verdubbeld of verdriedubbeld, de edelmetalen lopen hier mee uit de pas,

  neemt niet weg dat goud en zilver van oudsher een monetaire functie hebben, als je dan de aanwezige hoeveelheid goud en zilver afzet tegen de beschikbare hoeveelheid (digitaal) geld dan zou bij het invoeren van een (gedeeltelijke) goud-standaard de prijs van goud nog enorm omhoog moeten.

  zeker van zilver, omdat in de geschiedenis de verhouding goud/zilver altijd rond de 1/15 is geweest en niet 1/50 zoals nu

 7. Met redenen omkleed of niet, goud en zilver – maar ook vele andere zaken, zoals o.a. aandelen – zijn behoorlijk in papierprijs gedaald de afgelopen dagen. We zullen het er mee moeten doen. Voor de speculanten en casinospelers: nieuwe ronde, nieuwe kansen. De stijging daarentegen zit hem in het vertrouwen. We hebben nog nooit zoveel vertrouwen in het ‘systeem’ gehad als nu. Of zou het toch iets anders liggen?

 8. ” Ieder hier moet zich zelf eens de vraag stellen als er zo tekort is aan fysiek zilver en goud waarom zijn er dan zo veel aanbiedingen.”

  Aanbiedingen om het van de burgers op te kopen, ja. Maar er wordt geen actief verkoopbeleid gevoerd. Als je een beetje doorzeurt, dan willen ze ook wel verkopen, maar liever willen ze zo snel mogelijk alle goud opkopen. Werkt deze vriendelijke manier niet meer, dan komt de dwingende wetgeving om de hoek kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: