Gold Digger: Beginnersgeluk?

In Meekatharra (een oude goldrush-town in het Westen van Australië) ontmoet ik een gezelschap goudzoekers. Vrijwel allemaal zoeken ze fulltime naar goudklompjes in de Australische outback. Het is hun werk (ook al willen ze het zo niet noemen), niemand heeft een baan, ze zijn goudzoeker van bestaan. En het is een lucratieve bezigheid. Met een goudprijs van zo’n $1150,- per ounce (31,1 gram) verdienen ze meer dan een Australier met een modaal inkomen. Als het goede golddiggers zijn natuurlijk, want ook al heeft een deel te maken van gold detecting te maken met geluk, goudzoeken moet je leren. Zo ook The Gold Digger.

Ik moet leren goudzoeken. M’n eerste opdracht kreeg ik van een ouwe goldzoeker op een parkeerterrein in Meekatharra. Ga maar kijken wat je vindt. Na een half uur was ik 2 spijkers en 3 Australische dollarcent rijker (een 2-centje uit 1980 en een 1-centje uit 1968). Oud geld, want de muntjes worden al zo’n 15 jaar niet meer gebruikt. Ik ben nog niet eerder zo gelukkig geweest met omgerekend 2 eurocent. Ik was geslaagd voor de opdracht en mocht mee de bush in. Maar eerst even een Miner’s Right kopen voor $25,-. Een koopje (omgerekend €17,50), want een Miner’s Right is levenslang geldig.

Zo’n 20 kilometer buiten Meekatherra rijden we de bush in. Vandaag ga ik dan eindelijk op pad met mijn metaalddetector. Ik zou eerst een Minelab 4000 gebruiken, maar ik heb nu een opgewaardeerde versie, de Minelab GPX 4500. Volgens veel ervaren Australische goudzoekers, het beste van het beste. Een goede plaats voor goud is volgens een aantal goldbugs tussen de ‘salt en pepper’. Dit zijn witte en zwarte stenen (de Quartz en de FE stone, ook wel iron-stone genoemd), waarom precies was me niet geheel duidelijk, want er ging nogal wat geologische informatie mee gemoeid. Ik blijf liever bij de economie. Na wat tips van de goudzoekers over de verschillende klanken van de piepjes en geluiden van de gouddetector ging ik gewapend met een pikhouweel, GPS, schepje, walkietalkie en m’n Minelab de natuur in, op zoek naar klompjes goud!

Al snel, na zo’n 20 minuten, kreeg ik een signaal. Dat noemen ze een target. Een target in de grond, je moet de target alleen even precies weten te vinden. De oppervlakte van het ovale blad van de metaaldetector is ongeveer 30 centimeter en hoe diep de target verstopt zit is ook maar de vraag. Maar spannend is het wel, want dat geluid is mogelijk goud! Uiteindelijk met veel gedoe, het is nogal wennen met zo’n groot apparaat aan je arm geklemd, kwam er een spijker tevoorschijn. Ik ben geen timmerman, dus de spijker in het rubbishzakje (de golddiggers zijn wel milieubewust en als ze rubbish vinden, nemen ze het mee en gooien ze het weg) gedeponeerd en mijn weg vervolgd.

Ik had niet echt een strategie. Sommige goudzoekers markeren een gebied in een vierkant en gaan elke centimeter af, anderen lopen om de 10 meter links en dan weer recht en ik ging gewoon op m’n gevoel af. Na zo’n 3 uur had ik na een paar valse tonen (‘groundnoise’ en ‘hotrocks’) geen gat meer gegraven. En omdat er een storm aankwam ging de metaaldetector storen. Over de walkietalkkie kreeg ik te horen dat we terug zouden gaan naar de campers en tenten, want goudzoeken werd door de elektrische lading te moeilijk.

Ik liep teleurgesteld met een stijve arm en m’n Minelab terug. Zo’n 40 meter van m’n tent vandaan begon m’n Minelab opeens te loeien. Ik ben meteen gaan graven, nadat ik dit geluid hoorde, want het was precies het geluid dat de ervaren Australiërs me hadden voorgedaan in de afgelopen dagen. Na een 10 minuten ploegen, graven en digging ging de Minelab nog harder piepen. Dat klonk goed. 5 minuten later haalde ik een gold nugget uit m’n schepje. Wat een euforisch gevoel. Een onervaren Nederlander vindt meteen op z’n eerste dag in de Bush in Australië een goudklompje. En dit was nog maar het begin! Hardere bewijzen voor je eigen perceptie zijn er niet. Er zit nog goud in de grond, je moet het alleen even weten te vinden.

The Gold Digger is blij en voldaan. Ik ga niet vertellen wat het gewicht van dit klompje was, want er kan nog altijd een gooi worden gedaan naar de hoofdprijs van de Gold Digger wedstrijd. Het 2e klompje, wat ik waarschijnlijk zeker weten wel ga vinden in de komende 20 dagen, is voor degene met de beste gok.

Groet,

The Gold Digger

7 reacties

  1. 28 gram denk ik, maar kan ik niet eens met je mee de bush in?

    mail me als dat mogelijk is, dan koop ik een ticket en ga lekker mee op jacht…

    mvg. Freek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: