Geld verplaatst zich naar waar en in wat het best rendeert. Dat is een economische wet. Bitcoin, dat op zeer korte tijd steeds hogere toppen scheert, staat vandaag in de spotlights. We schrijven vrijdag 18 december 2020. In tegenstelling tot bij de vorige top van BTC – 20.000 dollar in 2017 – zijn het voornamelijk institutionelen die de koers hoger drijven. Met de Federal Reserve die bij monde van Voorzitter Powell een boodschap van QE Infinity brengt, oneindig blijven dollars drukken? Is het een wonder dat deze Grote Jongens (en Meisjes) een uitweg zoeken? Een safe haven, veilige vluchtheuvel voor de miljarden kapitalen die zij beheren. Nog tot in 2019 zagen ze er zo maar één, en dat was goud. Bitcoin bestaat al sinds 2009 maar het is pas dit jaar, 2020, dat deze institutionelen er oog voor kregen. Met alle gevolgen van dien. De goudkoers stagneert, zij het ook rond of nabij een all time hoogtepunt, maar bitcoin rendeert, big time, en wel nú. Er zijn er zelfs die hun goudbeleggingen beginnen inruilen voor BTC!

´Bitcoin is eating the world´

Zoals de Britse Ruffer Investment Company, dat een investering deed in bitcoin voor 740 miljoen dollar. Dit staat gelijk aan 2,7 procent van het totale bedrag onder beheer. En om dit te doen, verkocht de beheerder een deel van zijn goudbezit. De Nederlandse familie Taihuttu deed het reeds in 2017 – al hun bezittingen inruilen voor bitcoin, en dat is inclusief een deeltje goudbezit. De Amerikaanse investeringsbank Jefferies Group trimt voor haar beheer van pensioenfondsen de 50 procent allocatie aan goud, ten voordele van een belegging in bitcoin. Investeringsbank JP Morgan berekende dat in de korte tijd sinds oktober reeds 7 miljard dollar de goudmarkt heeft verlaten. Raoul Pal, CEO van Real Vision, verklaart zelfs publiek al zijn goud verkocht te hebben ten voordele van bitcoin. Bitcoin ´is eating the world´, dixit de multimiljonair.

Bitcoin in plaats van goud?

Coindesk.com: ´JPMorgan said it expects that trend to continue and have a bearing on the yellow metal’s price. While gold accounts for 3.3% of family office assets, bitcoin accounts for just 0.18%, according to JPMorgan’s calculations. And while bitcoin is the biggest cryptocurrency by market value, its current capitalization of $343 billion is quite small compared with gold’s market capitalization of over $10 trillion. As such, the transfer of cash from gold to bitcoin could bring in big losses for gold and gains for the cryptocurrency.´ Een andere Amerikaanse topbank spreekt dit dan weer tegen:

´Goldman Says Bitcoin’s Rising Popularity Doesn’t Endanger Gold´

Beleggen voor de lange termijn

Ondertussen is in de luttele dagen van 14 tot 18 december 2020 de toevloed aan nieuwe kooporders voor bitcoin zo groot, dat verscheidene cryptobeurzen het niet meer aankunnen. We horen over en ervaren zelf technische storingen op Coinbase, de grootste cryptomakelaar van de VS. En zelfs op ´s werelds grootste cryptobeurs – Binance; nooit gezien, ongehoord. Wel vijftien minuten lang slaagde ondergetekende er niet in een order te plaatsen. ´t Is een tsunami aan nieuw (fiat)geld dat in de cryptomarkt stroomt. Voornamelijk in bitcoin, maar het enthousiasme slaat ook over naar heel wat altcoins. ´t Lijkt op FOMO, fear of missing out, bij institutionelen, en dat is beslist ongewoon. Zij behoren bedachtzaam te zijn, rustig, zelfs koel van temperament in hun beleggingskeuzes. Als goede huisvaders en huismoeders investeren voor de lange termijn. Dat is dan voor 5, 10 jaar en nog langer. Maar…misschien is dat wel net hun bedoeling.

80 Miljard dollar stroomde zo naar de cryptomarkt, wat het totaal aan marktkapitalisatie brengt op ruwweg 640 miljard:

Finbold.com

Het Nieuwe Goud

Bitcoin wordt wel het Nieuwe Goud genoemd. Als dat al zo zou zijn – we proberen vooral neutraal te blijven in deze – heeft de digitale munt één groot voordeel: ze is…digitaal! Dat is het net. Hoewel er reeds heel wat stablecoins op de markt zijn gedekt door goud, worden ze nog niet veel gebruikt. Dat heeft te maken met vertrouwen: wordt er werkelijk eenzelfde hoeveelheid fysiek goud bewaard om dit soort cryptomunten te dekken? Ooit (eerder vroeger dan later) zal álles tokenized worden, in een token vervat worden. Maar als transfert van waarde is bitcoin sneller, handiger en goedkoper dan goud.

Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: