Lezers en bezoekers van Biflatie kennen vast al mijn standpunt over dit vraagstuk, deze keuze, die eigenlijk geen keuze is. Want het antwoord luidt: én goud, én bitcoin. Geen financieel advies, dat spreekt; nooit, mogen we niet. Maar zie het als een soort van verzekering tegen allerlei soorten financieel-economische calamiteiten. Met wel dagelijks omina hiervan, verwacht ik ook dat we nog e.e.a. op ons brood, voorgeschoteld krijgen de komende jaren, wat u? En fraai zal het allemaal vast niet zijn! Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) mag dan wel volhouden dat onze koopkracht er vorig jaar 2,2 procent op vooruit gegaan is. Eerst zien en dan geloven, antwoord ik daar op (en het is niet eens een vraag maar een axioma). Dat zou zelfs de grootste toename in koopkracht zijn sinds 2016?! Er volgen dan ook honderden reacties op genoemd artikel, en daarvan in de grootste gemene deler twijfel.  

Toelichting

Twijfel dus. zoals deze persoon protesteert: ´Wellicht kan het CBS ook meteen even toelichten hoe de koopkracht met 4,3% is gestegen, terwijl het BNP in 2020 met 3,8% is gedaald? Met de kortstondige recessie van 2020 in gedachten is een dergelijke stijging van lonen en werkgelegenheid niet verklaarbaar, tenzij dit kunstmatig in stand is gehouden. Recent hoorden we nog van de cultuursector (o.a. musea) hoe slecht het daar werkelijk gaat. Dit soort berichten staan daar haaks op. Ik denk dat we de komende tijd, zeker nu wereldwijd overheidssteunmaatregelen worden afgebouwd, nog veel opmerkelijke cijfers zullen zien. Het geld strooien houdt natuurlijk een keer op en dan zullen we zien hoe robuust de economie werkelijk is.´

Safety first

Nou ja, dit maar om te zeggen dat je financieel voor jezelf moet opkomen, en vooral niet alles aan De Overheid overlaten in deze. Daarbij geldt dan wel veiligheid voor alles, en voorbereid zijn op ´het ergste´ (en wat dát dan wel mag zijn vult u voor uzelf maar in…) Ik kan alleen maar zeggen wat ikzelf doe en privé aanraad, dus én goud, én bitcoin; crypto, digitale munten en tokens. Wat we ook wel merken sinds bitcoin et al. in ernst in the picture, in the spotlights kwamen – pakweg de lente 2020 – is een zekere verschuiving vast te stellen van beleggen in goud naar beleggen in crypto. Want het is beide een soort van ´verzekering´ zoals ik al schreef, maar het eerste gaat…traag en langzaam…en het tweede gaat hard en snel. Dit wat de middellange termijn betreft, alvast, 10+ jaar, want goud heeft een duizendjarige bewezen geschiedenis als ´geld´ achter zich. Is tastbaar en reëel, en slechts middels veel tijd, investeringen en inspanningen (vaak menselijk zweet zoals in Ghana) te verwerven. Terwijl cryptomunten, met bitcoin voorop, pas sinds 2009 het licht zagen, en dan nog… Persoonlijk, bij twijfel, kies ik…beide. 

Eén reactie

  1. Ray Dalio kiest in eerste instantie voor goud en dan voor Bitcoin https://www.cnbc.com/2021/09/15/ray-dalio-says-if-bitcoin-is-really-successful-regulators-will-kill-it.html Sinds 1 januari gaf goud al 8,3% prijs https://12stocks.com/stockinfo/stockchart.php?symbol=GLD terwijl de Bitcoin in die periode bijna 65% steeg. Maar persoonlijk blijf ik voor uranium gaan dat ook al een rit maakte van 69% sinds 1 januari https://www.google.com/finance/quote/U.UN:TSE?window=YTD. Kleine uraniummijnen deden het natuurlijk nog beter. We zullen zien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: