Goudprijs weer terug op niveau medio maart

29

Goud heeft de afgelopen weken niet goed gepresteerd. Zeker gezien een aantal ontwikkelingen die positief voor goud zouden moeten zijn. De goudprijs is terug gezakt naar het niveau van eind maart 2015.

Griekenland

Allereerst heeft de onrust rondom Griekenland een nieuw hoogtepunt bereikt. Europa lijkt steeds dichterbij een Gexit te komen. Met alle gevolgen van dien. De rente op de Griekse tienjarige staatsobligatie is in een jaar tijd opgelopen van iets minder dan 6% naar de huidige 11,3%.

Grens is bereikt

De Grieken lijken vastberaden qua opvattingen over de noodzakelijke bezuinigingen die vanuit Europa worden geëist. De grens is bereikt. De Grieken halen massaal hun geld van de bank waardoor de Griekse banken spoedig problemen zal geven.

ECB

De stimuleringmaatregelen van ruim €1000 miljard door de ECB zouden de goudprijs flink hoger moeten zetten. De balans van de ECB zal hierdoor toenemen van €2000 miljard naar ruim €3000 miljard. Volgens de planning zal de ECB €60 miljard per maand opkopen. De ECB zou volgens dit cijfer nu ongeveer €200 miljard verder zijn.

Rentes

De rentes op de staatsobligaties van de verschillende landen in Europa zijn naar een historische dieptepunt gedaald. Dit is gunstig voor goud, naast de enorme hoeveelheid geld dat de ECB creëert, aangezien goud geen zogenaamde yield kent.

Euro/Dollar

De Euro is de laatste 3 maanden met ruim 7% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Een dalende Dollar is gunstig voor goud aangezien de belegger uit de Eurozone dan goedkoper goud kan kopen. De goudprijs in Euro’s is in de afgelopen 3 maanden met 5,5% gedaald en noteert op het nivo van 12 januari van dit jaar.

Yuan/Dollar

Overigens is de Dollar niet tegen elke valuta gedaald de laatste 3 maanden. De Chinese Yuan is ten opzichte van de Dollar ongeveer gelijk gebleven. De Japanse Yen is de laatste 3 maanden 4% gedaald versus de Dollar.

Centrale Banken kopen Goud

Centrale banken kochten in 2014 477 ton goud. Sinds 5 jaar zijn de centrale banken weer koper van goud. Rond 2000 verkochten ze enorme hoeveelheden maar sinds de financiële crisis slaan de centrale banken weer goud in. Met name Rusland heeft in 2014 veel goud gekocht. Het land was verantwoordelijk voor ruim 36% van de totale goudaankopen door centrale banken.

Lees verder op Goudvergelijken.nl