Goud heeft de afgelopen weken niet goed gepresteerd. Zeker gezien een aantal ontwikkelingen die positief voor goud zouden moeten zijn. De goudprijs is terug gezakt naar het niveau van eind maart 2015.

Griekenland

Allereerst heeft de onrust rondom Griekenland een nieuw hoogtepunt bereikt. Europa lijkt steeds dichterbij een Gexit te komen. Met alle gevolgen van dien. De rente op de Griekse tienjarige staatsobligatie is in een jaar tijd opgelopen van iets minder dan 6% naar de huidige 11,3%.

Grens is bereikt

De Grieken lijken vastberaden qua opvattingen over de noodzakelijke bezuinigingen die vanuit Europa worden geëist. De grens is bereikt. De Grieken halen massaal hun geld van de bank waardoor de Griekse banken spoedig problemen zal geven.

ECB

De stimuleringmaatregelen van ruim €1000 miljard door de ECB zouden de goudprijs flink hoger moeten zetten. De balans van de ECB zal hierdoor toenemen van €2000 miljard naar ruim €3000 miljard. Volgens de planning zal de ECB €60 miljard per maand opkopen. De ECB zou volgens dit cijfer nu ongeveer €200 miljard verder zijn.

Rentes

De rentes op de staatsobligaties van de verschillende landen in Europa zijn naar een historische dieptepunt gedaald. Dit is gunstig voor goud, naast de enorme hoeveelheid geld dat de ECB creëert, aangezien goud geen zogenaamde yield kent.

Euro/Dollar

De Euro is de laatste 3 maanden met ruim 7% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Een dalende Dollar is gunstig voor goud aangezien de belegger uit de Eurozone dan goedkoper goud kan kopen. De goudprijs in Euro’s is in de afgelopen 3 maanden met 5,5% gedaald en noteert op het nivo van 12 januari van dit jaar.

Yuan/Dollar

Overigens is de Dollar niet tegen elke valuta gedaald de laatste 3 maanden. De Chinese Yuan is ten opzichte van de Dollar ongeveer gelijk gebleven. De Japanse Yen is de laatste 3 maanden 4% gedaald versus de Dollar.

Centrale Banken kopen Goud

Centrale banken kochten in 2014 477 ton goud. Sinds 5 jaar zijn de centrale banken weer koper van goud. Rond 2000 verkochten ze enorme hoeveelheden maar sinds de financiële crisis slaan de centrale banken weer goud in. Met name Rusland heeft in 2014 veel goud gekocht. Het land was verantwoordelijk voor ruim 36% van de totale goudaankopen door centrale banken.

Lees verder op Goudvergelijken.nl

29 reacties

 1. De Indiers schijnen massaal zilver te kopen overigens. Fysiek dan he? Beloftes inruilen voor keihard geld. Ach, zolang de ‘prijs’ van edelmetaal wordt gesetteld in haar stoffige digitale equivalent en minstens 100 x is gehefboomd, wat moet ik dan met de ‘prijs’ van goud?

  Weet je wat leuk is biflaten, voor de ‘prijs’ van goud & zilver? Een officieel Grieks failliet, tesamen met een derivatives trigger van zo’n 200 biljoen euries via Deutsche Bank problemen. Op een bedje van sla. Met een hardgekookt eitje, want ik ben dol op een hardgekookt eitje door mijn sla.

  De dag dat niemand fysiek edelmetaal wil ruilen tegen fiat geld nadert.

  1. In 1 weekend. Houtskool jongen, alsof je de hele week jarig bent. Wat zal je smullen. Dat vrij abrupt daarna de supply lines kunnen breken, dat zien we dan wel weer.

   1. Over een hard gekookt eitje gesproken (serieus!) ; laatst hadden we hier een (franse) culinaire knakker op bezoek die vertelde dat je , om de smaak en de vitaminen & eiwitten optimaal te bewaren, je een eitje in een pannetje moest leggen, dàn pas het gas erop, wachten totdat het geheel tien secondes kookte, waarna je het vuur moest uitzetten en het een uur moest laten afkoelen.
    .
    Bleek ie nog gelijk ook te hebben, er zat méér smaak aan, dàt zowieso !
    .
    Serieus !
    .
    Proberen dus !
    .
    (sorry Koen hihi)

     1. Thanks Penny, but no thanks….
      Jezelf onttrekken aan het alziend oog is stoppen met internetten. Die volgsoftware komt mee met het lage tarief van de provider.

      There’s no free lunch.

  2. Deutsche Bank heeft 55 biljoen derivaten exposure. Totale BBP van eurozone nog geen 10 biljoen!!!!

   Het wordt OF total chaos en terug naar ruilhandel met als enige waarde fysiek goud en zilver. Inderdaad een Lehman tot de macht 100.

   OF de CB gaan weer vrolijk verder met printen, QE, LTRO, enzo verder, geldontwaarding , ze zullen er alles aan moeten doen om de zwarte gaten te vullen.

   Hoe dan ook. It aint looking good.

  1. Boven 10 mille per ounce heeft het geen zin meer om te verkopen; het systeem is dan inmiddels “dead & burried”; bewaren tot het nieuwe Marshall plan haar intrede doet zullen we maar zeggen.

   Zilver op €350,- is leuk, mits schuld wordt afgeboekt en de banken overeind blijven. Weinig kans dunkt me.

   Weet je nog van school vroeger? Break even? Er komt zo’n punt dat niemand nog fiat geld wil bezitten, er vanaf wil. Omloopsnelheid neemt dramatisch toe, de definitie van hyperinflatie…. wie ruilt z’n edelmetaal tegen iets waar iedereen vanaf wil….?

   Ruilen tegen een paar honderd meter landbouwgrond of als aanbetaling voor een boerderijtje wellicht; maar da’s een preppers wet dream.

   Laat je goud omsmelten in een ketting, maar blijf naast die bitch zitten als ze de brander aanzet

   🙂

   Die fascisten zuigen ALLES leeg om de barsten in de ivoren toren te dichten.

   1. “Fascisten” ?
    .
    Kweet inmiddels beter.
    .
    Alleen jammer dat ze sinds een eeuw or so geen ‘natuurlijke vijand’ meer hebben.
    .
    We’re SOOO ‘done’ hihi
    .
    Ahum …
    .

    1. … een wel zéér HARD gekookt eitje sinds 2008 …
     .
     So BRING it On !
     .
     Gaat onze (diezul-)generator (1998 / 5,5kW) uiteindelijk TOCH nog eens ergens voor dienen-gn-gnnn …

     .
     Hihi …

     .

     1. http://www.xandernieuws.punt.nl/content/2015/06/Grieken-winnen-inderdaad-43-schulden-wordt-kwijtgescholden
      .
      “En dat allemaal om het megalomane Brusselse visioen van een politiek
      verenigd Europa –en de geopolitieke belangen van de VS en de NAVO-
      overeind te houden. De maatschappelijke ellende die dan zal losbarsten
      zal ongekend zijn. Dan zal het echter veel te laat zijn om in het
      stemhokje het tij nog te keren”
      .
      Zoals ik al zei : bloed in de straten.
      .

     2. Ik denk dat de Val van Griekenland (Grexit) echt heel wat in gang zal brengen, niet alleen maar dat Spanje en Italië de Eurozone gaan verlaten, moor ook nog dat daardoor het huidige financiële en monetaire systeem instort en als gevolg daarvan ook de Derde Wereldoorlog losbarst! Dan zit je als toerist in het buitenland als een rat in de val, want je kunt dan niet meer terug.

     3. Terug ?
      .
      “Terug” naar wààr ?
      .
      Je bedoelt toch zéker niet Nederland hè ?
      .
      Want daar moet je tegen die tijd NIET zijn natuurlijk !
      .
      WA-HAA-HAAA ! ! !

      .

     4. ktm is goeje vrienden met francois, mag mee in de schuilkelder voor 3 maple leafs per uur.

 2. Geen ander nieuws dan zeuren over een gemanipuleerde prijs van goud ? Kunnen we weer uit gaan leggen dat prijs iets anders is als waarde…( zijn die Biflaten weer even bezig ) Wat een flauwekul allemaal , kom liever met echt nieuws . Er zijn genoeg ontwikkelingen hoor !

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/jan_van_gemeren/24157136/__Meer_risico_spaarders_bij_nieuwe_bankencrisis__.html

  @ Koen , Heb me om te kunnen reageren al moeten registreren bij WordPress , dan zonder enige kennisgeving moet het weer via disqus ? Wat is het volgende week ? facebook ?
  Het houd een keer op…

 3. Vandaag wordt er even bekend gemaakt dat de btw van 6 naar 21 procent gaat met als goedmaker 800 euro belastingvoordeel in het ideale geval. 66,6 (!) euro in de maand. Bruto.
  Met een verhoging op alles van 15 procent.

  Denk je dat er protest komt? Wel nee. Tis goede tijden slechte tijden vanavond.

  Wat een zombies. Ik zit er met verbazing naar te kijken. Zombieholocaust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: