Government shutdown en het schuldenplafond

17

Nog nooit is de discussie rondom het wel of niet verhogen van het schuldenplafond in de Verenigde Staten zo groot in het nieuws geweest. Midden in een “government shutdown”,  waarbij politici als een stel kleine kinderen tegenover elkaar staan, wordt de druk weer opgevoerd. Niet eerder in de geschiedenis is de situatie zo gecompliceerd en uitzichtloos geweest als dit moment, Amerika zit politiek en economisch in een impasse.

dollar schuld

Het schuldenplafond in de media

Het verhogen van het schuldenplafond is tot een aantal jaar geleden nooit zo’n groot obstakel geweest, niet voor de beslissende politici en ook niet voor de berichtende media. In 2011 werd dit onderwerp sinds de grote discussie in 1996, welke een shutdown veroorzaakte, weer flink in de kijker gezet en een nieuwe verhoging eind 2012 leidde zelfs tot de bekende Fiscall Cliff. Een spektakel in de media, want zouden de Members of Congress er niet uitkomen dan wachtte een ineenstorting van het systeem.

De komende climax

En dan nu… Een verhoging van het plafond is onvermijdelijk en simpelweg nodig om de economie draaiende te houden. De gevolgen van het niet verhogen zijn onzeker en uiterst risicovol. De almachtige dollar staat op het punt een enorme koersval te krijgen met alle gevolgen van dien. Dit alles ten tijde van een niet werkende overheid, alles ligt stil, geen ambtenaar aan het werk, politici naar huis. Kopstukken uit beide kampen roepen over en weer op tot het stoppen van het blokkeren van de onderhandelingen en open te staan tot het komen van een oplossing. Het schuldenplafond op 17 oktober nadert met rasse schreden.

Het zaadje is weer geplant

Zoals bepaalde beslissingen moeten worden genomen, is ook rondom dit onderwerp het publiek langzaam voorbereidt op wat misschien wel komen gaat. Het zaadje van de onverbiddelijke uitkomst van dit probleem is een aantal jaar geleden in ons hoofd geplant en langzaam wordt er naar de climax gewerkt. Of het 17 oktober echt fout zal gaan? Waarschijnlijk niet, gezien Obama vandaag alweer een klein handje uitreikt naar de vijand, maar dat het spannend (gemaakt) wordt staat vast. Beetje bij beetje raken we gewend aan het idee dat ons kapitalistisch systeem door zijn mankementen best wel eens eindig zou kunnen zijn en dat “groei” een vrij onhoudbaar fundament zal  blijken.

“Worse than the Lehman shock”

Om de druk wat op te voeren hebben China en Japan de Verenigde Staten opgeroepen om snel tot een oplossing te komen, logisch natuurlijk gezien de 2,4 biljoen dollar die ze in bezit hebben. Een stijging van de inflatie in de USA betekent een verdamping van die gekochte dollars die ze op de balans hebben staan. De Japanse econoom Takatoshi Ito zegt het volgende: “I doubt we’ll see the U.S. fall into default on the 17th, but if it happened it would be worse than the Lehman shock,”. Klaas Knot kan braaf roepen dat hij hoopt en voelt dat de recessie over is, in de belangrijkste economieën ter wereld ziet men de komende maanden toch met grote angst tegemoet.

Volg Meneer_Teun nu ook op Twitter!