De bonussen zijn weer terug. Op Wall Street ontvangen bankiers en beurshandelaren inmiddels alweer extreem hoge jaarsalarissen, alsof de tijd heeft stilgestaan. De hardwerkende burger moet minstens zeven levens hebben en vier eeuwen aaneengesloten ploeteren om één zo’n jaarsalaris bij elkaar te sprokkelen. Niet alleen op Wall Street ontvangen mensen die vertoeven in de hoogste regionen van de virtuele wereld van het geld megabeloningen. Ook Nederlandse bankiers en verzekeraars schromen niet om zichzelf torenhoge salarissen en bonussen toe te kennen. De verhoging van salarissen bij de ING en ABN Amro, zijn voor veel mensen een doorn in het oog. Vakbonden zijn verontwaardigd en roepen ‘De graaicultuur is terug.’

banken

Oud Lied

ING-topman Hamers strijkt bijna twee miljoen per jaar op. Volgens ING zijn die hoge bedragen nodig omdat de beloning anders ‘te veel uit de pas gaat lopen in vergelijking met andere bedrijven en het moeilijk wordt om goede mensen aan te trekken.’ Hetzelfde oude liedje. Alleen met een kleine tekstwijziging. Voor 2008 zouden de briljante mensen naar het buitenland vertrekken. Nu wordt gedreigd met overstappen naar binnen Nederland gevestigde multinationals.

Euforie

Met man en macht wordt gewerkt om ABN Amro op korte termijn naar de beurs te brengen. Want de euforie op de beurzen wereldwijd is groot. Dat de prijzen van aandelen opgejaagd worden door het soepele geldscheppingsbeleid van de Centrale Banken en hun negatieve rentebeleid lijkt de meesten te ontgaan of wordt als niet ter zakendoende van de hand gewezen. De hoge waarderingen van de aandelen vinden geen rechtvaardiging in onderliggende economische activiteiten. Gevolg: pensioenfondsen en andere institutionele beleggers, maar ook particulieren, staan te trappelen om aandelen te bemachtigen, waaronder die van ABN Amro. Het lijkt er nu echter op dat het door de Minister van Financiën nog even wordt uitgesteld. Ook de loonsverhoging van de staatsbankiers worden teruggedraaid.

Graaigedrag

De eruptie van graaigedrag is een duidelijke indicator dat het geldsysteem, net als in 2008, op het punt van instorten staat. De top van banken en verzekeringsmaatschappijen willen nog even snel de zakken vullen, voordat er niks meer te vullen valt. Niemand in de massamedia heeft het daarover. Hooguit worden normatieve kwalificaties geuit om de karakterstructuur van de mensen aan de top te schetsen. Een mens kan verontwaardigd reageren en verfoeilijke ondeugden ontwaren bij al die schurken en schobbejakken die zichzelf verrijken ten koste van het financieel onnozele deel der mensheid. Het toewensen van de meest onplezierige, ongeneeslijke ziekten kan soms even opluchting bieden. Maar op termijn biedt dat alles weinig soelaas. Het lijkt mij verstandiger om na te denken wat het voor ons, de kleine burgerman, betekent dat topbankiers en verzekeraars ‘terugvallen in hun oude gedrag.’

De belangrijkste vraag is dus: Wat betekent een tweede ineenstorting van het financiële systeem binnen een tijdsbestek van 7 jaar voor de hardwerkende burger – u en ik. Vadertje staat heeft niet meer de middelen om de banken en verzekeraars te redden, zoals hij dat in 2008 deed. Niet alleen zullen aandeelhouders, waaronder pensioenfondsen, met waardeloos papier achterblijven, zoals ook bij SNS is gebeurd toen zij een staatsbank werd begin 2014, maar ook zullen spaarders een groot deel van hun spaargeld verliezen.

Wat te doen?

Laat ik een kort lijstje geven, dat bij lange na niet volledig is, van wat jezelf op individueel niveau zou kunnen doen voordat bovengeschetst scenario werkelijkheid gaat worden:

 1. Zorgen dat je een bron van inkomsten blijft houden, ook als je al gepensioneerd bent. Zolang je maar gezond van lijf, leden en geest bent.
 2. Tracht grotendeels zelfvoorzienend te zijn, zodat je met heel weinig Euro’s kunt rondkomen. Je voedsel haal je uit eigen moestuin, je kleding koop je tweedehands op de markt, en energie wek je op via de zonnepanelen op je dak. Hierdoor maak je je onafhankelijk en dat staat gelijk aan vrijheid.
 3. Als je spaargeld hebt, haal dit van de bank en zet dit deels om in tastbare vermogensbestanddelen. Dat kan landbouwgrond in de perifere delen van Nederland zijn, kunst of oude auto’s maar ook goud en zilver.
 4. Als je aandelen hebt, deze verkopen en de vrijgekomen Euro’s besteden via de lijn zoals geschetst in 3.
 5. Heb je een eigen huis, verkoop het zo snel mogelijk, voordat de prijzen nog verder dalen. Weliswaar is het herstel op de huizenmarkt reëel. Tenminste als je niet verder terugkijkt in het verleden dan één jaar. Maar het is een tijdelijke opleving in een trendmatig dalende markt, aangejaagd door fake-berichten van het Centraal Planbureau, die de massamedia trouwhartig overnemen, en fake-maatregelen van de overheid.

Uiteraard moet iedereen voor zichzelf uitmaken of bovengeschetst scenario realistisch is en of het, gegeven de eigen situatie, nodig is om tot actie over te gaan.

Tjeu

28 reacties

 1. Of zo Einsten zei, de mensheid krijgt haar problemen niet opgelost binnen hetzelfde denken dan waardoor ze veroorzaakt worden. Het diepteonderzoek heeft z’n vruchten afgeworpen en we stappen ahw terug de realiteit binnen, het is een realiteit die in schril contrast staat bij wat we net ontdekt hebben, Einsteins stelling kan ons dan ook niet onberoerd laten. In tegenstelling tot de aandacht en stilte ervaren we nu net het tegenovergestelde, veel hypes, ruis en turbulentie. Het debat over de schuldenkwestie woedt immers gewoon verder alsof er niets anders bestaat en oplossingen lijken er niet te zijn. De meer dan indringende vraag stelt zich dan ook hoe we dit alles bespreekbaar kunnen krijgen, dit vereist in de eerste plaats ontvankelijkheid. Een extra moeilijkheidsfactor is de non-conforme denkpiste, niet dat deze moeilijk is maar ze druist in tegen het courante denken waardoor maar al te vaak misinterpretaties ontstaan. Aan wetenschappelijke verklaringen ontbreekt het echter niet, net zoals het maatschappelijk welzijn hiermee gediend wordt.

  https://vagiwe.wordpress.com/2015/03/29/absurde-belangenverwarring/

 2. Een remedie is meegraaien maar dan moet je je aansluiten bij een kleine colonne topcriminelen met vooraf gekozen bazen en knechten,onmogelijk zonder kruiwagens.
  Geen oplossing ook voor de leegroof van planeet en mensheid.Wat zeker wel helpt is je distantiëren van de moderne rovers door bewust geen enkele afhankelijkheid aan te gaan met wie of wat dan ook, voorbeeldig ook voor anderen. Voordeel is dat je het kleine weer waardeert.

  1. Vroeger zei men, doe minder, bereik meer. Het is een eenvoudig proces, herlees de eerste bladzijden van de schoolboeken economie en besef dan plots wat we vergeten zijn. Veel andere boeken kunnen dan in de open haard wegens overtollig, sterk ideologisch en misleidend. Let wel, dit is geen grap maar misschien kost ook dat teveel moeite om eens nader te onderzoeken. Maar goed, we gaan nu eerst onze huizen verkopen, in de volgende fase onze ziel waarschijnlijk. Anno 2015, een mens gelooft niet wat hij ziet, toch gebeurt het.

  1. Deze voor wie nog meer wil graaien, masters in de computerwetenschappen maken dat veel efficiënter …. Deze oefening kunnen we naar hartelust herhalen, dit is het voordeel van een volledig electronisch systeem. Anders gezegd, een computerscript volstaat om ons allen miljonair te maken. We laten het computerscript een aantal maal lopen en we hoeven ons geen zorgen meer te maken over geld, wat maar normaal is voor al wie iets van economie kent. Jammer genoeg halen die de kiesdrempel niet eens.

   https://vagiwe.wordpress.com/2015/02/14/gratis-rijk-met-computerscript/

   1. Er is geen hond die een vordering die ik op mezelf heb aangemaakt gemaakt als betaling aanvaard. Je kan dus die vordering niet zo maar bij ‘actieve kas’zetten. ’t Is geen geld en dat zal het ook nooit worden. Het enige wat je ‘oefeningen’ laten zien is dat je, ondanks je nogal mateloze pretenties, geen benul heb van wat geld is. Dat heb ik ook niet, maar ik ben me daar tenminste van bewust. Wat ik wel weet is dat de waarde van geld in laatste instantie bepaald wordt door de ontvanger er van, niet de uitgever.

    1. Jammer voor je Rocksan, geld is een idee dat we omzetten in een tastbare vorm om het praktisch werkzaam te maken, daar stopt het verhaal van wat geld is. Denkvermogen is ook eigen vermogen, ook heel bruikbaar. Het is bijna onwaarschijnlijk wat sommigen hier vervolgens van maken, nochtans is er geen gebrek aan verklaringen. Aangezien het hier niet over biflatie mag gaan, zullen we voortleven in pseudo economische verhaaltjes. De elite heeft dat goed voor elkaar gekregen natuurlijk, letterlijk de mist in, net zoals geld een ‘sluier’ is. Misschien wordt het hoog tijd om eens te stoppen met al die onzin, krijgen er hartspijn van. Met een monetair systeem kan je doen wat je wil, we zijn geen honden maar mensen Rocksan. We krijgen slechts de bevestiging dat het probleem nog veel fundamenteler is, meer gebeurt er niet.

    2. Uiteindelijk is het economisch analfabetisme werkelijk hopeloos, als we zeggen dat we met een computerscript allemaal miljonair kunnen worden dan zou dat niet kunnen. Als echter Draghi met een bazooka schiet dan staan we allemaal op de achterste pootjes. Wie nog een klein beetje gezond verstand heeft, weet dat dit uiteindelijk op hetzelfde neerkomt. Ofwel zijn we stekeblind ofwel wordt er niet eens over nagedacht wat dan tot hetzelfde resultaat leidt, economische onkunde.

 3. He grappig, er blijven zo’n beetje alleen maar commentaren van Werner over. Ik zie er steeds meer reacties van anderen verdwijnen. Op dit moment 9 van 12 reacties komen van Werner. Daar kun je het dan mee doen Tjeu. 🙂

  1. Beste Dick, met inachtname en respect voor de nieuwe verkeersregels is het nog steeds wachten op een antwoord van Tjeu op de gestelde premissen. Ik weet niet of je ze zelf begrijpt maar we lezen het graag moest dat zo zijn. Alvast dank voor inhoudelijk debat.

   1. Waar slaat dit nou weer op Werner. Je stijgt met stip man! Nog even en je hebt het monopoly. Ik heb wel eens vaker gekeken naar het totaal aantal reacties afgezet tegen de jouwe. Resultaat was meestal rond de 50%, dus doe je het nu extra goed in die poll. Het zegt alleen niets over de inhoud van de reactie, maar alleen over aantallen. En over de inhoud daarvan onthoud ik mij wijselijk van commentaar.
    Waarom nou uitgerekend jij weer op zo’n losse opmerking moest reageren verbaast me eigenlijk niet.

 4. Een vriend waarmee ik praatte maakte een hele rake opmerking:

  Als er geld wordt bijgedrukt in de mate zoals dat gebeurt, laat eigenlijk zien dat geld totaal waardeloos is voor de elite (lees centrale banken).

  Met andere woorden, geld is niet anders dan een middel, om de energie die mensen leven met inspanningen tastbaar te maken en deze energie zo te kunnen aftappen.
  Het is een zeer gewiekste vorm van controle en slavernij. Waarbij via het onderwijssysteem de zogenaamde waarde van geld al in de kinderen hun hoofd wordt geplant als volgende generatie slaven.

  En Alles binnen de matrix is gekoppeld aan dit middel “geld” , of het nou aandelen zijn, verzekeringen, eten drinken, of noem maar op. Er wordt niet voor niets gezegd, follow the money , want de money , het slavenonderdrukkingsmiddel wordt onderverdeeld aan de slavendrijvers die “the Matrix” dienen.

  En dat alles onder de illusie van vrijheid, want als mensen die illusie hebben hoef je ze niet als op een slavenboot constant met een zweep te slaan…nee ze gaan, onbewust van hun slavernij , zogenaamd voor zichzelf aan de slag. Denken ze.

  Een koe die in een te klein hok zit gaat met zijn kop tegen de muur bonken. Maar met de illusie van vrijheid in een wat grotere stal niet. En dan geeft hij ook meer melk.

  En de enige manier om hier onderuit te komen is zoals in het artikel tussen de regels door gesteld, je energie anders gaan aanwenden, om te leven. Maw buiten the matrix , en het slavenmiddel geld, te gaan staan , zo veel mogelijk. Dat is de enige manier om je vrijheid te vergroten, en je afhankelijkheid te verkleinen.

  1. Beste Madman, die vriend had natuurlijk overschot van gelijk, op je aangeven … “Op de vraag hoe we dit dogma kunnen doorbreken, is het antwoord principieel eenvoudig. Door gebruik te maken van ‘cues’ kunnen we het geheugen heropfrissen opdat de neutraliteit van geld terug naar het collectieve bewustzijn gebracht wordt. Om dit te doen kunnen we een strategie ontwikkelen waardoor dit mogelijk gemaakt wordt. Vrij snel zal blijken dat de theorie veel minder eenvoudig is dan het lijkt, een dogma kan immers bijzonder hardnekkig zijn. Uiterst merkwaardig om zien is dat tegenstanders dit vaak zelf niet begrijpen en bijgevolg verzet aantekenen tegen het doorbreken van het dogma. Anders gezegd, er is dan wel een intuïtief weten maar het dogma is nog te dominant, tengevolge hiervan kan dan ook de grootste verwarring ontstaan.” Bijzonder is het wel, de getuigenissen legio

   https://vagiwe.wordpress.com/2015/03/30/domweg-vergeten/

  1. Je hebt hun link al eens eerder geplaatst houtskool. Inderdaad een interessante site over zeer relevante onderwerpen. Toch heb ik wel een paar (losse) opmerkingen. Zij beginnen – en zo zie ik het ook – dat Peak Oil nog niet geweest is. En door Thermodynamica daarin te betrekken zal dit waarschijnlijk ook nooit gebeuren. De wet waarop zij doelen is naar mijn idee dat energie nooit verloren gaat, maar slechts van vorm verandert. Als die wet inderdaad standhoudt betekent dat dat als we in staat zouden zijn die nieuwe vorm van verkregen energie af te tappen, we dus eigenlijk in een eindeloze loop zitten. Yamani zei ook al eens iets dergelijks op heel andere manier: het Stenen tijdperk is niet teloor gegaan door een gebrek aan stenen.
   Het menselijk vernuft is dat wat ons als mensheid op de been houdt, maar het moet natuurlijk wel een ‘zinnig’ vernuft zijn en niet in tegenspraak met onveranderlijke natuurwetten. Op een gegeven moment zijn er nou eenmaal dingen leidend. Van hout zijn we overgegaan op kolen, op olie, op kernenergie en zo gaat dit maar voort. Uitontwikkeld zijn we voorlopig echt nog niet. Alles heeft natuurlijk zijn specifieke nadelen als het gaat om het in stand houden van de aarde.
   Denk nou vooral niet dat ik veel zinnige antwoorden op die uiterst complexe zaken kan geven, maar niet geschoten in dit geval is natuurlijk altijd mis.
   Niettemin is het erg aansprekende site met serieuze zaken waar best eens goed over nagedacht mag worden, zonder meteen overhaaste conclusies te trekken. En wat zij erg goed doen in mijn ogen is het benoemen van een aantal aspecten, die onwillekeurig toch altijd weer aan elkaar verbonden zijn.
   Ik hou hoop voor de toekomst en ook voor die van mijn kinderen, kleinkinderen enz. Maar dat de wereld er over een tijdje er heel anders zal uitzien, ook daar ben ik van overtuigd. Ik zou graag over een paar honderd jaar nog eens even willen kijken naar hoe de zaken er dan voorstaan.

   1. De vorige was ‘Trade off’ die ik plaatste, wel van dezelfde onderzoeker overigens. Kan maar 1 ding zeggen Dick; onderschat het niet… Peak (cheap) oil blaast het huidige papieren systeem op.

    1. Ik kan me herinneren die vorige keer de site uitgebreid bekeken te hebben en was behoorlijk onder de indruk. Dat heb ik volgens mij ook gezegd. Kostte me wel een paar uur, maar was erg de moeite waard.
     Neemt natuurlijk niet weg dat er altijd zaken zullen blijven waar je vanuit je eigen positie anders tegen aan kijkt. The eyes of the beholder. En daar is volgens mij niets mis mee.

     1. Klopt Dick. Naast “Perfect Storm” van Tulett Prebon, heb je idd gezegd. Groei komt uit energie, de wereld draait wel door, ook zonder groei. Wat krimp doet met 15 triljoen dollar aan fantoombezit aka paper assets, laat zich raden.

      Place your bets.

   2. Beste Dick, ik wil graag met je mee hopen maar welke elementen zouden die hoop dan cultiveren? Zijn we stilaan niet beter af met een wereldconflict om pas daarna die ambities waar te maken? Elke poging tot een doorbraak wordt immers krachtdadig tegengewerkt, dit kunnen we niet meer ontkennen. Ontkenning van deze realiteit zou eerder naïef zijn, zo lijkt me. Nog niet zo lang geleden is hetzelfde gebeurt, waarom zou het nu anders verlopen?

    1. Ik ga hierover met jou geen discussie aan. Ik heb op de reactie van houtskool gezegd, wat ik daarover wilde zeggen. Houtskool spreekt in zijn 2e reactie over peak cheap oil en het opblazen van het huidige papieren systeem. Ik denk dat olie niet de enige oorzaak daarvoor is. Vandaar dat ik spreek over the eyes of the beholder.

     1. Denk je niet dat mensen gelijk hebben dan? Er wordt nogal veel opgeblazen vandaag, we zien dat aan de wijze hoe veel niet gezegd wordt in deze maatschappij.

 5. Madman en dick , Ik weet het , het is soms heel lastig maar blijf aub wel van de partij.. Verbijsterend wat er gebeurt en hoe elke reactie dood beantwoord wordt is te triest voor woorden.

  1. Nou begint “iemand” alle reacties die kritiek uiten op die “iemand” ,deze reacties als ongepast aan te klikken. Hoe triest wil je t hebben.

   1. En je zei iets over Brussel Madman? Misschien begint het dan toch op te vallen wat er gezegd wordt? Hebben nog steeds geen antwoord gekregen op de vragen over de premissen, niet enkel triest Madman. Dit is heel iets anders.

 6. Het is heel jammer dat heel dit goede artikel, in de reacties helemaal kapot is gespamt, alsmede rest van dit blog. Zonde. En vreemd dat dit toegestaan wordt.

  1. Inderdaad Madman, de stemmingmakerij is zieltogend en op ernstige vragen wordt niet eens geantwoord, het zegt genoeg over hoe de elite z’n werk doet. Het is heel slinks gedaan en zelfs de beheerder van deze site heeft men in het nauw gedreven om bepaalde beslissingen te nemen. Nochtans perfect in lijn met de studies hieromtrent, amper geloofwaardig en volledig tegengesteld van wat er gepretendeerd wordt. Op zich is het wel heel leerrijk, slechts de bekrachtiging van wat je eerder al opmerkte natuurlijk, geen nieuws onder de zon. Herinner nog je prompte reactie een tijdje geleden, getuigend van een alert opmerkingsvermogen.

   1. Er schijnen ineens achteraf zielen wakker te worden,na zich eerder tegenstrijdig uitgesproken te hebben.
    Maar ja,beter laat dan nooit.
    De waarheid kan je niet voor de gek houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: