Grafiek van de week: Jeugdwerkloosheid

De maandag is nog maar net begonnen en toch hebben we al de grafiek van de week gevonden. Onderstaand de grafiek van de ontwikkeling van de jeugdwerkloosheid in de Eurozone, Portugal, Griekenland en Spanje. Het percentage van de jeugdwerkloosheid in de eurozone is sinds de kredietcrisis gestegen van 15% naar 22%. Duitsland en Nederland hebben de laagste jeugdwerkloosheid van de eurozone. De probleemkinderen van de eurozone wat betreft de werkloosheid zijn Griekenland en Spanje.

De Griekse economie is sinds 2008 met bijna 20% is gekrompen. Hierbij zijn veel ontslagen gevallen, voornamelijk onder jongeren. De jeugdwerkloosheid in Griekenland is momenteel 51,5%. Er zijn dus meer Griekse jongeren zonder baan dan met een baan momenteel. Wat het werkloosheidspercentage niet zal helpen zijn de nieuwe bezuinigingsmaatregelen die moeten worden doorgedrukt door de Europese landen als voorwaarde voor de tweede bailout van 130 miljard euro. De ouderen verliezen waarschijnlijk hun pensioen, door de getriggerde Credit Default Swaps en de jongeren verliezen hun baan.

Ook in Spanje is de jeugdwerkloosheid een groot probleem. Het land staat er qua werkloosheids even belabberd voor als Griekenland. In Spanje is de jeugdwerkloosheid momenteel 51,4%. Er wordt inmiddels gesproken over een verloren generatie. Ondanks een goede opleiding kunnen de Spaanse jongeren geen baan vinden en een deel verlaat Spanje dan ook om elders aan het werk te gaan. Toen de crisis begon in 2008 was de jeugdwerkloosheid nog onder de 18%. Binnen vier jaar is de werkloosheid onder de Spaanje jeugd dus bijna verdrievoudigd.

11 reacties

 1. Werk is niet heilig. Als er geen werk is, is er geen werk, heerlijk toch? Werken OM het werken is absurd, dat doen apen niet eens. En dat dat niet past in een geforceerd en verwrongen economisch plaatje, daar heb ik maling aan. Dat stort een keer in, tijd voor nieuw denken.

 2. @Houtskool: Je vergeet iets van belang. Als je binnen en maatschappij leeft waarin het hebben van geld of schulden een vereiste is, moet je wel arbeid verrichten om aan geld te komen. Helemaal in landen waarde het sociale vangnet niet aanwezig is, of in ieder geval minder goed is als in Nederland/Duitsland.

 3. @Simon
  Het antwoord dat je geeft op houtskool z’n stelling: Dat is toch juist de idioterie die houtskool probeert duidelijk te maken ?

 4. Dat ben ik helemaal met je eens R, maar daar kan je niets aan veranderen. Slaaf van het systeem zijn we allemaal en we proberen er maar het beste van te maken.

  Ik ben ook voor het nieuwe denken, een alternatief, alleen dan moet eerste dit systeem de nek omgedraaid worden en alle bankiers op de vlucht slaan. Pas dan kan je echt een nieuw systeem gaan opzetten, maar de status quo zal dat niet toelaten, hoe hoog de werkloosheid ook zal stijgen.

 5. Eigenlijk maakt houtskool een schitterend punt. Als je er over na gaat denken zit het allemaal vreemd in elkaar. We roepen help ! er is geen werk ! En aan de andere kant doet iedereen moeite om werk uit handen te nemen: automatisering, robotisering, werk uitbesteden aan lage lonen landen. De natuur laten werken voor energieopwekking (wind, zon, olie, watervallen etc.) Maar er moet wel van alles aan werk ‘verzonnen’ blijven worden om de burger belasting te laten betalen. Eigenlijk een vreemde tegenstrijdigheid.

 6. Houtskool maakt wel wat los bij me. Werken wordt als iets primairs beschouwd. Heden ten dagen moeten chinezen contracten ondertekenen dat ze geen zelfmoord zullen plegen als gevolg van de werkdruk terwijl ze worden uitbetaald met een paar rottige centen.

  Werk = geld = (eten + wonen)
  Alsof eten + wonen iets secudairs is.

  Het hebben van geen werk kan uitmonden in een bedreiging van een beschaving. Kijk maar naar nazi-Duitsland.

  Wat zou nou eigenlijk de basis van werken moeten zijn. Dat is toch: gewassen telen, koken, jagen, je eigen huis bouwen plus nog een beetje ? Alleen ben ik er nog niet over uit hoe de medische zorg ‘betaald’ moet gaan worden in het nieuwe denken…

 7. We zijn geïndoctrineerd tot in onze botten. Kunnen niet meer vrij denken en zijn onderworpen aan systeemdenken. In een ‘goed’ systeem is dit al twijfelachtig, in een tanend systeem is dit fataal.

 8. @r

  Belangen. Alles draait om belangen. Behalve dan gezamelijk belang…….

  Gezamelijk belang is niet in het belang van diegenen met de grootste belangen.

 9. Een waarschuwing : Het niveau hier daalt zienderogen 😉

  Dat krijg je zodra je de Khazaartjes/ Rotten Child uit The Equasion haalt, hè ?

  Intellectuele bloedarmoede noem ik dat … typisch nederlands verschijnsel …

  Vooruit dan, een herhaling van de beste link van 2012 die ik tot nog toe heb mogen ontdekken :

  http://zioncrimefactory.com/jew-world-order/

  … kunt u direkt onze nabije toekomst uit afleiden … bitchez …

 10. een interactief democratisch europa heeft geen dubbele agenda’s..en men wist in 2003 en 2008 al wat de verhouding is tussen virtueel geld en de werkelijke dekking van activiteiten..en daarom is het helemaal niet raar dat veel jongeren tussen 18-27 jaar zogezegd 20% geen werkervaring en inkomen uit werk kunnen krijgen..alsof het zo bedoeld was..de aandacht gind tevig naar het curcus van leenovereenkomensten, waar d ejongeren nauwelijks weet van hebben…zij zijn juist de river van nieuwe ontwikkelingen en economie, omdat de cashflow het hoogst is tussen werkelijke verdiend en uitgegeven…schande!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.