Grafiek van de week: Jeugdwerkloosheid

11

De maandag is nog maar net begonnen en toch hebben we al de grafiek van de week gevonden. Onderstaand de grafiek van de ontwikkeling van de jeugdwerkloosheid in de Eurozone, Portugal, Griekenland en Spanje. Het percentage van de jeugdwerkloosheid in de eurozone is sinds de kredietcrisis gestegen van 15% naar 22%. Duitsland en Nederland hebben de laagste jeugdwerkloosheid van de eurozone. De probleemkinderen van de eurozone wat betreft de werkloosheid zijn Griekenland en Spanje.

De Griekse economie is sinds 2008 met bijna 20% is gekrompen. Hierbij zijn veel ontslagen gevallen, voornamelijk onder jongeren. De jeugdwerkloosheid in Griekenland is momenteel 51,5%. Er zijn dus meer Griekse jongeren zonder baan dan met een baan momenteel. Wat het werkloosheidspercentage niet zal helpen zijn de nieuwe bezuinigingsmaatregelen die moeten worden doorgedrukt door de Europese landen als voorwaarde voor de tweede bailout van 130 miljard euro. De ouderen verliezen waarschijnlijk hun pensioen, door de getriggerde Credit Default Swaps en de jongeren verliezen hun baan.

Ook in Spanje is de jeugdwerkloosheid een groot probleem. Het land staat er qua werkloosheids even belabberd voor als Griekenland. In Spanje is de jeugdwerkloosheid momenteel 51,4%. Er wordt inmiddels gesproken over een verloren generatie. Ondanks een goede opleiding kunnen de Spaanse jongeren geen baan vinden en een deel verlaat Spanje dan ook om elders aan het werk te gaan. Toen de crisis begon in 2008 was de jeugdwerkloosheid nog onder de 18%. Binnen vier jaar is de werkloosheid onder de Spaanje jeugd dus bijna verdrievoudigd.